Monday, October 16, 2017

Believe in yourself is enough

I believe my own body
And my body believe me

Pada mana masa itu kau letak aku pada tempat yang sepatutnya aku duduk
Aku duduk diam
Tanpa sepatah kata tidak
Tanpa sepatah kata soalan ajukan
Aku sedar duduk nya aku pada masa itu pelu dan pasti
Tak perlu melawan dan tak pernah melawan
Kau betul dan kau salah
Aku iyakan
Tanpa banyak bicara yang mungkin aku tergelincir dan terjatuh
Sakitnya dan akibatnya aku juga yang akan rasa
Walaupun kadang-kala salahnya kau itu perlu aku betulkan
Tapi
Miskipun kau salah
Siapa watak-watak lain sebagai saksi yang ada waktu dan detik itu
Untuk aku ceritakan pada masa kehadapan nanti
Kau senang dan mudah akan dustakan perbuatan dan percakapan itu
Kan~

Until that time happen
Yes THAT TIME!

Friday, October 13, 2017

Perfect

Practice make perfect
That what am doing
And still doing
However it’s cause a time buying
Since to get a perfect is not easy
Not free as well
Like ‘tadaaa’
Like a magic spelling

But when there are ‘someone’ who keep pushing me
To be perfect at that moment and that place
Keep repeat and asking me to be that perfect
Everyday
Everytime
Make me wanna throw all my live into it

I asked myself
I can do it
I can do it
I can do it
BUT
I need a time
So please give me time
I don’t have any other reason
Since I do want be PERFECT too
And like I said, it cause time buying
I believe all people knows it
Or am the only one who wrong here?
(Tell me that am not~)

Monday, September 11, 2017

Aku takut

Terlalu banyak perkara yang terjadi pada aku
Buat aku terfikir sendiri
Ini ujian atau balasan

Jika ianya satu ujian
Aku sudah tidak sanggup nak harungi dan atasi
Ianya sangat sakit
Sakitnya yang tidak nampak pada zahirnya tubuh
Yang boleh dilihat pada terus pandangan mata
Dan yang boleh dirasa oleh sentuhan tangan
Sakitnya ini tenusuk terus pada hati dan perasaaan aku
Menyesakkan salur penafasan
Merobek setiap inchi daging dan tulang

Manakala
Jika ianya satu balasan
Aku kini melutut dan merayu
Tolong tarik nyawa aku sebagai bayaran dan gantian
Aku sanggup terputus nafas dan badan yang sementara cuma ini
Yang hanya pinjaman dariMu jua
Tarik dan ambillah ia semula dalam sebagaimana bentuk dan keadaan
Aku redha
Tetapi jika aku masih boleh dan sempat untuk satu rayuan
Aku minta biarlah lah ketika dalam sujudku
Dalam keadaan aku berwuduk
Saat aku masih sempat untuk berSyahadah 

Ya Tuhan
Kerdilnya aku
Hinanya aku
Sekecil dosa atau sekecil pahala sendiri aku tidak tahu 
Tidak tahu yang mana satu sebab bagi semua yang aku hadapi ini
Aku takut
Aku takut 
Aku takut






Tuesday, September 5, 2017

Dewasa hanya pada usia

Usia
Makin meningkat makin senang tangis ini jatuh
Cepat sangat tersentuh
Dengar suara mu, wahai mak
Buat hati jadi sebak
Bukan ayat yang kau tak biasa dengar
Tapi hanyaa ungkapan biasa
‘Angah sihat?’

Risaunya mu, wahai mak
Buat aku serba salah
Buat aku rasa egonya diri ini
Buat aku jadi pendosa
Tanpa ingatkan mu, wahai mak

Ralit dengan dunia
Ralit dengan kehidupan
Ralit dengan putaran masa
Yang sebenarnya hanya sementara Cuma

Maafkan Angah mak
Maafkan Angah~

Air mata jatuh
Sendu ku tahan seboleh nya
Tapi di sudut corong ganggang telefon
Wahai mak, kau boleh agak
‘Angah menangis lagi?’
Dengan itu tagis ini terus jatuh makin laju

Ingin ku menipu
Tapi kau wahai mak, terus tersenyum
Senyum yang membuatkan anak yang dikandungnya selama 9 bulan ini terkasima
Berhenti bercakap dan terus menagis semahunya
Ingin diluah segalanya
Tentang masalah yang ditanggung
Yang sudah tak tertanggung lagi








Thursday, August 10, 2017

Me. Looking for someone to lean on

A night when even the lampposts slowly fall asleep
There is nothing to lean on
At day's end when even shadows are faint
That's when I met you

My tired and exhausted whines
You listened to all of my feelings
And watching you listening to me
I can relax now

Even after I blink my eyes
Please stay next to me
Because I like the shoulders you let me lean on

You make me believe in myself
Thanks to your pats on my small back
I can empty my mind and Fall Asleep Again

In case you wake me up from my sleep
I saw you holding your breath for me
Your hands gently brush by
This touch, I pretend to not notice
I open my eyes and close them
I want to stay next to you for longer

For some reason, my mind keeps filling with worry
I pray that you don't disappear
Into a midsummer night's dream
I pray, for days to be like today

Even if I fall in deep sleep
Please stay next to me, forever
Because I like your warm open arms so much

I now have the entire universe
With your warm breath, without wavering
You soothed my heart

Where could I found you? The person I could lean on






Monday, July 17, 2017

It's hurt... But i'm okay

Hurt
It hard to express
When it comes to pain inside
Deep in your heart
Cannot be show and look physically
So ‘that’ person cannot feel how I been through
How I truly feel
How I truly face
How I truly pain

He make me explain
Like it’s that simple and easy
I try…
I try…
Yes. I do try…
But its cannot be explain
Not THAT easy!
It make me feel much more pain

If I could hurt myself
To express and show it to him
I will
But, swear to me
You could never regret it
Regret on what will happen to me
Since if that happen
I will end up
THE END live for me
I kill myself







Monday, July 10, 2017

After awhile

For some reason, today feels so difficult and exhausting
I hold my pillow closer as I sit alone in my room
I fidget with my phone as my heart

For some reason feels empty today
But then...
The suddenly ringing phone surprises me
I hear your voice, asking me if I ate today
The voice that I really miss
Voice of you Mum...
Although sometime she annoyed me
Today those words feel different
And all the forgotten promises I’ve made come flooding back to me
I think of my mom
I cried...

Mum...
I will become a warm hearted person
I will become a person that puts others first
I will fulfill the wishes of your love
The person who I share my dreams with
The one who used to comb my hair

Although at times, I hurt you because of my wrong decisions
You quietly watched over me from afar
Although I’m still a young and clumsy child
I think I understand now
The meaning of your silent prayers

Mum...
What should I do?
My heart is still so small
If I let go of your hand
I’m not sure if I can make it without you
I don’t think I’m ready yet
And I’m scared

I will become a wise daughter (give me courage)
No matter where I go
I will be a daughter you can be proud of
I will fulfill the wishes of your love
With all the love that you have shown me
I will have a warm heart
I was too shy to express this to you clearly
Mom, I truly love you

Image result for Mum hand





Monday, January 9, 2017

My concern is...

If someone asking me what kind of concern that you have?
I will reply . . .
My concern is that I have too much concern
I worry about many thing unnecessary
Too many
Sangat banyak sampaikan aku give up nak fikir

Seperti yang aku cakap tadi 
Aku banyak fikir perkara yang tak perlu untuk difikirkan
Unnessasary things
Yang kadang kala hanya menyemakkan ruang fikiran aku
Dan ianya berlangsungan tersimpan untuk waktu tempoh yang agak lama

Nak saja aku hapuskan terus
Lenyap tanpa sebarang jejak dan tinggalan
Tak kira tentang masalah ataupun kebimbangan
Tentang kemungkinan yang aku sendiri belum pasti
Mungkin semakin meningkat kedewasaan ni buat aku jadi sensitif
Jadi aku lebih peka tentang keadaan sekeliling
Yang berlaku pada aku dan pada orang sekeliling
Dimana aku banyak fikir tentang result dan kesan
Bagi setiap perkara yang aku lakukan dan akan lakukan
Kemungkinan bagi kemungkinan

Mungkin nampak dari luaran aku seperti tak ada masalah
Bebas gelak ketawa
Lompat dan berlari tak kira masa
Bercakap, membuli dan dibuli 
Tapi hakikatnya banyak yang tersimpan

Arrhhh jadi dewasa memang rumit 





Wednesday, January 4, 2017

2017 here I come

Dalam beribu rambut yang hitam
Pasti ada rambut yang putih
Dalam beribu orang yang dikenali
Pasti ada yang tidak menyukai
Bukan diminta untuk disukai atau digilai
Cukuplah sekadar memaafi diri ini

Tahun 2016 dah melabuhkan tirai
Terlalu banyak ‘moment’ yang berlaku dan berlalu
Ada yang akan dikenang sampai tempoh tahun ke tahun mendatang
Dan tak kurang ada juga yang ingin dilupa dalam sekelip mata harapnya
Lumrah kehidupan yang realiti adalah begitu
Ada pasang surut baik buruk nya
Jauh dengan apa yang di dalam fantasi atau drama
Semua nampak indah tanpa sebarang cacat dan calar luka
Kan?

Ikutkan hati
Teringin hendak aku listkan apa yang telah tercapai sepanjang tahun sudah
Perkara yang telah aku ‘tick’ as accomplished tasks and dreams
Dan perkara yang aku ‘strike-cross’ tanda belum dan tak perlu untuk dicapai
Mungkin nanti, satu hari
Mungkin~ 
Sungguh aku belum pasti!

Namun begitu
Perkara mendatang akan menghampiri
Perlahan~
Dari detiknya saat ke minit dan seterusnya
Cepat dan pantas masa tu kadang kala memang tak terperasan
Harini dah empat haribulan satu
Harini bukan lagi satu haribulan satu
Kau perasan tak?
Aku kena bangun dari lena dan rehatnya minda
Aku kena siap sedia untuk tempoh baki 361 hari lagi
365 Ideas of Happines, sang penulisnya Nurrila Iryani, yang pernah aku baca banyak mengimbau
Membantu aku merenungi dan merefleksi diri

Walau apapun yang bakal kita hadapi
Harap belum lagi terlambat untuk mengucapkan selamat datang tahun 2017 kepada semua pembaca
Yang mungkin segaja atau tak sengaja datang ke blog ini
Atau adakah hanya aku dahaja yang perasaan masih ada pembaca yang baca selama ini?





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...