Thursday, June 9, 2016

Day 4: 30 Days 30 Menu - Sizzling Yee Mee Special, Kuih Popia Goreng Rangup dan Air Blue Ocean

Hari keempat menu tanpa nasi kita. Kita fokus pada masakan mee. Dan menu pilihan adalah Sizzling Yee Mee Special, Kuih popia dan Air blue ocean.

Terlepas menu yang lepas boleh recall kat sini:

Day 1 : Sup Sayur, Ikan Kerapu Kukus, Kastard Jagung dan Air Sirap Bandung
Day 2 : Mee Kari Kerang, Kuih Donut Lembut dan Air Jus Tembikai
Day 3 : Ketam Masak Lemak Cili Padi, Kailan Ikan Masih, Kuih Lapis dan Air Limau Asam Boi


Sizzling Yee Mee



(A) Bahan-bahan untuk sos/kuah:
Ayam dipotong kecil
6 ulas bawang putih
1/2 halia dihiris halus atau ketuk
1 kiub pati ayam
3 sudu kicap cair, kicap cair takde ganti kicap kipas udang pon boleh
4 sudu sos tiram
3 sudu kicap pekat dan 1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu tepung jagung
Cili kering dalam 7 biji dipotong 2 atau 3 batang
10 biji cendawan shitake. Rendam hingga lembut (cendawan ni terpulang kat korang nak letak banyak mana. Letak 6 biji pon dah cukup untuk 2 orang makan)

(B) Bahan untuk yee mee
2-3 sanggul yee mee
Sayur sawi dan telur

Cara penyediaan
1) Untuk sos:
(a)   Tumis bawang putih, halia dan cili kering sampai kekuningan
(b)   Masukkan ayam dan goreng sampai separuh masak
(c)   Masukkan air dalam 3 cawan
(d)   Masukkan sos tiram 4 sudu, kicap pekat 3 sudu, kicap kipas udang 3 sudu dan 1 sudu lada hitam yang telah dikisar/ditumbuk halus. Masukkan garam secukup rasa dan 1 kiub pati ayam (jika suka atau boleh diganti dengan serbuk perasa)
(e)   Biarkan mendidih dan sehingga ayam masak
(f)    Masukkan cendawan..biarkan dalam 2-3 minit
(g)  Masukkan air tepung jagung dalam 2 sudu dan sedikit air. Gaul rata sampai kuah jadi pekat likat

(B) Bahan untuk yee mee:
(h)   Letakkan kuah sos (A) yang sudah dimasak siap kedalam hotplate
(i)    Masuk yee mee dan sayur sawi (masak sebentar sahaja)
(j)    Pecahkan telur dalam kuah dan tutup api, dah siap untuk hiding

Bagi siapa yang tiada hotplate, boleh guna kuali biasa atau yee mee tersebut korang boleh rebus atau celur dalam air mendidih. (Hidangan untuk 2-3 orang)

Kuih Popia Goreng



(A) Bahan popia inti sayur
1. Kulit popia

2. Sengkuang (potong panjang 1inch & halus)
3. Carrot (potong panjang 1inch & halus)
4. Tougeh atau timun (jika suka)
5. Bawang merah (jika suka)
6. Udang kering sejemput (jika suka)

Cara penyediaan:
(a) Campurkan kesemua bahan yang telah dipotong panjang dan halus kedalam bekas. Gaul sebati
(b) Letak kulit popia dan letakkan bahan (a) tadi. Amaunt tak perlu padat dan penuh. Sedang-sedang sahaja dalam 1 sudu kecil (bergantung pada saiz kulit popia yang digunakan).
(c) Lipat kemas kulit popia dan basahkan hujung kulit popia tu dengan air supaya popia korang 'seal'. Kalau tak nanti, bila goreng dia terbukak (boleh juga guna putih telur)
(d) Goreng sehingga keemasa dan siap untuk dihidang.

(B) Bahan untu sos perencah:
3sb cili kering blender
½ cawan gula pasir
Sedikit garam
Suku keeping gula Melaka (jika ada)
5 sb cuka makan (jika suka)
1 cawan air
1sb tepung jagung (untuk pekatkan kuih. Tak isi pun tak apa kalau yang sukakan kuah cair)
2 ulas bawang putih cincang
Sedikit minyak untuk menumis (1sb)

Cara penyediaan:
(a)      Masukkan sedikit minyak semua bahan kecuali tepung
(b)     Masak hingga semua bahan mendidih dan pecah minyak
(c)      Masukkan tepung jagung dan kacau rata
(d)     Masukkan secubit garam, gula pasir, gula melaka dan cuka makan
(e)      Kacau rata selama 3 minit dan siap untuk hiding

Air Blue Ocean


resipi-air-2

Bahan-bahan:
1 botol kecil minuman soda warna biru ~ ita guna air Mountendew
1 sudu besar oren Sunquick
Nata de coco secukupnya ~ anggaran 2 sudu besar untuk satu gelas
1 sudu teh biji selasih ~ rendam dgn air panas hingga kembang
Air secukupnya


Cara penyediaan:
(a) Masukkan oren Sunquick ke dalam gelas
(b) Masukkan nata de coco
(c) Tuangkan air soda biru mountendew
(d) Masukkan juga biji selasih dan ketulan air
(e) Sedia di hidangkan





30Days 30Tips Weight Lost Safe and Fast


This post is my continuation to my previous post on Challenges To MySelf for 30 Days Onward
Second slot for 'special post' is now reveal. 30Days 30Tips Weight Lost Safe and Fast. Hands up, who gain weight most during this time. No wonder right....! Not yet Raya guys... Hahaha.

Okay lets keep slim and life healthier. Can....? Let break some of summary on what is meaning of healthy eating.

'Healthy eating means eating a variety of foods that give you the nutrients you need to maintain your health, feel good, and have energy'

These nutrients include protein, carbohydrates, fat, water, vitamins, and minerals. When combined with being physically active and maintaining a healthy weight, eating well is an excellent way to help your body stay strong and healthy. If you have a history of breast cancer or are currently undergoing treatment, eating well is especially important for you. What you eat can affect your immune system, your mood, and your energy level.

Nutrition is important for everyone. 

For example:
Figs good for your Startum
Grapes good for your Lungs
Carrot good for your Eyes
Citrus good for your Breast
Avocado good for your Uterus
Celery good for your Bones
Sweet potato good for your Pancreas
Kidney/Red Beans good for your Kidney
Mushroom good for your Hearing/ears
Walnut good for your Brain
Tomato good for your Heart
Ginger good for your Stomach
  

30Days 30Tips Weight Lost Safe and Fast. Here comes my second mission ! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...