Tuesday, June 7, 2016

Day 2: 30 Days 30 Menu - Mee Kari Kerang, Kuih Donut Lembut dan Air Jus Tembikai

Day 2, kita buat menu mee kari kerang sebagai main dish. Kita buat selang seli dengan menu hidangan nasi. Balance... Hari pertama kita dah makan nasi kan? 
Mee Kari Kerang (resepi KAzie)


Bahan bahan:
1/2 ekor ayam - di potong kecil 6 sb rempah kari daging (bancuh dg sedikit air) 1 keping asam keping 2 cawan santan pekat (guna 2 santan kotak 200ml) 5 cawan stok udang 1 kg isi kerang atau lebih 1/2 cawan minyak masak 2 keping fishcake- hiris nipis 10 ketul fish ball- belah 2 1 biji kentang - rebus & tumbuk Garam dan sedikit gula Air secukupnya  

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sb cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 btg serai
2 sb udang kering- rendam & tos
1 cawan udang hidup (buang kulit & blend dengan stok udang)

Bahan Tumis
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 batang serai - ketuk

Bahan Untuk Mee dan Hiasan
1 kg mee kuning- celur, tos & lumur minyak menggoreng bawang
3 keping tauhu kering - digoreng & hiris nipis
2 fish cake - goreng & hiris nipis
4 biji telur - direbus & belah dua
4 biji limau kasturi - belah 2
Daun bawang dan daun sup- dihiris
Cili merah dan cili hijau - hiris
Sawi - dicelur dan tos
Taugeh - goreng tanpa minyak
Bawang goreng

Cara Penyediaan
(a) Buat stok udang dengan membuang kulit dan kepala udang dan asingkan isi. Rebus kulit dan kepala udang seketika. Kisar dengan sedikit air dan tapis airnya. Kemudian kisar isi udang dengan air rebusan kulit udang tadi. 
(b) Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.
(c) Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan ayam yg di potong kecil dan biarkan sehingga empuk.
(d) Masukkan  fish cake, fish ball, stok udang dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam dan gula.
(e) Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.
(f) Akhir sekali masukkan kerang dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan. Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

Cara Hidangkan mee
(a) Masukkan sedikit mee ke dalam ke dalam mangkuk. Letakkan sawi, taugeh, telur rebus dan tauhu goreng.
(b) Tuangkan kuah di atas mee tadi.
(c) Tambahkan dengan perahan jus limau kasturi. Akhir sekali taburkan daun sup, daun bawang, cili dan bawang goreng.
(d) Sedia untuk dimakan

Donut Lembut dan Gebu (resepi bonda)

Bahan-Bahan:
2 sudu kecil yis mauripan
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cawan tepung gandum

Cara Penyediaan:
(a) Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
(b) Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
(c) Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
(d) Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
(e) Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
(f) Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.

Air Jus Tembikal


Bahan-bahan:
Buah tembikai (2 potong- dan dibuang kulit)
2/3 gelas air
Gula secukup rasa
Ketulan ais (secukupnya)

Cara penyediaan:
(a) Masukkan semua bahan kedam pengisar. Kisar sehingga semua bahan hancur
(b) Masukkan dalam cawan dan letakkan ketulan ais

Till then, selamat mencuba

Day 1: 30 Days 30 Menu - Sup Sayur, Ikan Kerapu Kukus, Kastard Jagung dan Air Sirap Bandung

As promised, untuk berbuka pada hari pertama kita buat juadah simple dulu.

Juadah menu utama pilihan : Sup sayur
Side menu (lauk) : Ikan Kukus
Pencuci mulut : Kastart Jagung
Air Minuman : Air Sirap Bandung

Sup Sayur-sayuran campur




Bahan-bahan:
1 Batang lobak merah. Dipotong bulat
1 Biji ubi kentang (jika suka). Dikupas kulitnya dan dipotong bulat
4 Helai daun kubis (dipotong halus)
1 Tangkai daun bawang (dihiris sebagai hiasan)
1 Tangkai daun saderi (dipotong halus)
75g udang. Dibuang kulit, urat hitam ditengah dan dibersihkan.
1 Ulas bawang putih (dicincang halus)
Sedikit suun. Dipotong 2.5 cm (1 inchi) panjang dan direndam dalam air
750ml (1 1/2 pt) air masak
Garam dan lada sulah/hitam (secukup rasa)
1 Kiub ayam/sup

Cara penyediaan:
1. Menyediakan sup
   (a) Masak air di dalam periuk
   (b) Masukkan udang yang telah dibersihkan, bawang putih, lada sulah dan perisa (kiub ayam/sup) ke dalam air mendidih. Rebus bahan perlahan-lahan selama 15 minit
   (c) Masukkan bahan-bahan seperti kubis, lobak merah, ubi kentang dan suun. Rendihkan sup sehingga suun lembut. Biar semua bahan masak selama 5 minit lagi.
   (d) Angkat hidangan dan hias dengan daun bawang.
 
Ikan Kukus



Bahan-bahan:
1 Ekor ikan kerapu/bawal putih (dibersihkan)
1 Hiris halia (dihiris halus)
2 Ulas bawang putih (dicencang halus)
2 kaki cendawan/kulat (jika suka) dihiris halus
1 Helai daun bawang dan lada besar (dihiris halius) sebagai hiasan
1 camt taucu (jika suka) atau boleh diganti dengan sos tiram
1 camt kicap cair, garam, serbuk lada sulah (secukup rasa)
Kuali/pengukus untuk mengukus

Cara penyediaan:
(a) Didihkan air untuk mengukus. Biar sehingga air mendidih
(b) Perapkan dan perasakan ikan dengan garam, tauchu/sos tiram, lada sulah  serbuk perasa (jika suka) . Biar seketika
(c) Letakkan ikan kedalam pinggan enamel atau loyang.
(d) Apabila air sudah mendidih, masukkan ikan yang telah diperamp tadi
(e) Kukus ikan selama 10-20 minit bergantung kepada saiz ikan (Tips ikan telah masak: mata akan akan tersembul keluar)
(f) Angkat ikan, hias dengan daun bawang/lada besar dan siap untuk dihidang

Kastart Jagung



Bahan-bahan:
30g (1 camb penuh) tepung jagung
45g (1 1/2 camb) gula
1 camb krim jagung dalam tin
180ml (6 oz) susu cair/santan kelapa (1/4 biji kelapa)
Secubit garam
Pewarna kuning (jika perlu)
Sedikit esen vanila

Cara penyediaan:
1. Menyediakan bancuhan tepung jagung
   (a) 60ml susu cair atau santan kelapa (jika suka) dan tambahkan garam
   (b) Kacau susu/santan dengan tepung jagung hingga sebati dalam mangkuk adunan
2. Menyediakan kastard
   (a) Masukkan baki susu cair tadi (120ml) ke dalam periuk. Kacau sehingga mendidih
   (b) Masukkan bahan (a) kedalam bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga sebati dan pekat
   (c) Masak bancuhan kedalam periuk selama seminit
   (d) Masukkan gula, krim jagung, esen vanila dan pewarna kuning (jika suka). Kacau rata sehingga sebati dan pekat.
   (e) Angkat bancuhan dan tuang kedalam acuan loyang atau bekas yang sesuai
   (f) Biar bahan sejuk dan dipotong (ikut suka)

Air Sirap Bandung



Bahan-bahan:
280ml (1/2 tin) susu cair
560ml (1 cawan) air masak
Pewarna merah sirap/ros
Gula (jika suka)
Susu pekat (jika suka)
Ais

Cara Penyediaan:
(a) Masukkan susu cair, pewarna merah/ros, gula/susu pekat (jika perlu) dan pewarna sirap kedalam air masak
(b) Masukkan ais dan siap untuk dihidang

Till then, selamat mencuba




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...