Wednesday, February 24, 2016

Tips Main Phone Semasa Memandu ?

Simple guys
While driving…

“Hand on wheel
Eye on the road” lah~


Sehari dua ni aku lihat macam-macam ragam manusia
Back to capital city Kuala Lumpur setelah hampir 3 tahun bekerja di Melaka memang banyak giler kena bersabar
Dengan perangai manusia
Dengan bukan manusia
Dengan separa manusia
Human is very complicated species !

Dealing with them while driving is sangat menguji kesabaran dan kelakuan aku betul
Aku ulang “SANGAT” menguji kesabaran
Common lah~
Masing-masing stuck in the same road… same situation…
So, hadap dan terima lah
Ni tidak, potong que then buat muka hippo dek baget comel
Oh my….. sakitnya ku disini, di dalam hatiku (sila baca ikut lirik lagu)

That satu senario,
Lain pula bila yang driving then tangan text or main game
Mata? Of course dekat screen phone jugak la
But yang hebatnya, their car is moving
Is M.O.V.I.N.G (I spelling it to you!)
Aku tahu la masa tu traffic jem
And yang moving pun slow je
Tapi, still atas jalan raya
Jangan aku ulang for the second phase

“Hand on wheel
Eye on the road” lah~

Ni kita pula yang kena alert bagai
Macam… “ehh…ehhhh… sikit lagi nak kena tu… sikit lagi nak kena
Tak pasal kereta mengaum “hon sedas~~~”

Aku paham since aku pun kadang-kadang main phone juga masa driving
Mengaku weyh!!
Tapi agak-agak lah

SO isu potong que and text while driving ni memang sinonim ya pada orang KL?
Big question mark there…
Kongsi ilmu sikit? hahaha

Till then, let consider other safety and yourself too.

Peace !





Cara Mudah Menyemak No Keahlian KWSP Menggunakan No Kad Pengenalan

Pelupa..
Sifat manusia memang mudah lupa
Even sekejap saat pun boleh terlupa, inikah pula jika perkara yang makan masa lebih sehari
Aku pun, short memory problem

Back to the topic,

Cara menyemak no keahlian KWSP ?
Perkara yang aku kerut dahi untuk mengingatkan kembali
No keahlian KWSP??
Sumpah tak ada save dalam server memory otak aku ni selama ini
Perkara yang jarang-jarang nak di recall mahupun ditanya

Ended, bila you start joined new co. barulah start tercari-cari semula all the document or letter
Tak pun your older note, kot-kot pernah conteng somewhere ke kan
But most likely memang damm!
Tak jumpa

So, for the solution try google yourself into all information related in online la
And tak sangka you have found it!!

Okay..
The good new tak baik share sendiri kan?
Here the step on how nak ­­­Cara menyemak no keahlian KWSP menggunakan No Kad Pengenalan
Yes, dengan no kad pengenalan
Sebab all your information sekarang mostly dah data-in dalam micro cip ID korang
And yang penting or by right korang mesti ingat no ID kan?
If tak hinggat-hinggat juga sila keluarkan ID and refer yourself
Tak ada ID card??
Weyhh!! Jangan buat pasal

All the step akan diterangkan dibawah
Just follow je

Tapi ingat kena dapatkan kod pengaktifan i-Akaun anda dulu
Ada 3 cara:
1.       Pusat Panggilan KWSP (03 8922 6000): atau
2.       Kios KWSP
3.       Kaunter KWSP

Dah dapat, aktifkan i-Akaun di www.kwsp.gov.my menggunakan Kod Pengaktifan tersebut dalam tempoh 30 hari


Then, boleh terus login & akses


Step 1 <---- boleh tekan sini untuk akses risalah tersebut kalau malas nak baca panjang explaination kat bawah

Layari www.kwsp.gov.my dan klik pada ikon AHLI

Step 2: Klik pada “Pengaktifan i-Akaun (Login Kali Pertama)

Step 3: Baca dan pilih “Setuju” pada Tema dan Syarat pop up
Kemudian klik “Seterusnya

Step 4: Masukkan No ID (MyKad) dan 6 digit Kod Pengaktifan (yang aku explain mula-mula tadi melalui 3 cara kat atas tu. Senang just call je.

Kod Pengaktifan adalah nompor yang direka pleh anda di Kios KWSP atau diperoleh melalui Pusat Panggilan atau Kaunter KWSP

Step 5: Kemudian klik “Seterusnya

Step 6: Cipta ID Pengguna menggunakan huruf sahaja atau nombor sahaja atau kombinasi huruf dan nombor

Step 7: Cipta Kata Laluan

Step 8: Pilih 3 soalan diikuti jawapan (security purposes)

Step 9: Pilih 1 imej (security purposes)

Step 10: Cipta Frasa Rahsia menggunakan huruf atau nombor atau kombinasi keduanya kemudian klik “Hantar

Pemberitahuan “Tahniah Anda Adalah Ahli I-Akaun”  akan dipaparkan. Dan seterusnya anda boleh ases dan cari maklumat yang berkaitan.

It works for me.
Dan aku harap it should be work for you too.

Till then, gud luck.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...