Friday, July 29, 2016

StarProperty Fair 2016: Pameran Hartanah - Masa Terbaik Untuk Miliki Rumah Sendiri

Tengah mencari rumah atau baru merancang nak beli rumah? Yes! You and I in the same situation. Kita pasti tengah mencari rumah 'sendiri' yang kita semua tahu, ianya adalah satu 'asset' penting untuk dimiliki. Pantang ada iklan 'properties' for sale kita akan buat research dan kaji selidik tentang pelaburan yang akan dibuat. Berbaloi ataupun tidak? It is the right BEST and WORTH location to buy? Can I trust the property's company / developer or not? What is the future market value? ETC.

Semua maklumat itu perlu kita faham dan tahu sebelum sebarang keputusan kepada 'Ya!' atau 'Tidak' untuk memiliki rumah dan 'asset' yang tersebut dibuat. Jika tidak, kena cari orang yang betul-betul 'pakar' dan mahir dalam hal-hal property ni untuk kita tanya. Susah? Tak tahu? Jangan risau, aku kongsikan satu pameran hartanah atau 'Star Property Fair 2016' yang akan berlangsung secara besar-besaran pada masa terdekat (Bulan Ogos) ini. Antara developer yang terlibat adalah IJM Land, Ekovest Berhad, Sime Darby Property dan banyak lagi. Pameran ini sudah pusing ke banyak negeri seperti Kedah, Penang, Melaka, Johor dan akan datang ini diadakan di Kuala Lumpur. Semasa pameran berlangsung, akan ada pegawai dan agent yang mahir dalam selok belok hartanah ini untuk berkongsi maklumat serta bersedia untuk menjawap sebarang pertanyaan anda. Jadi jangan lepaskan peluang.

Boleh tengok list kat bawah untuk hari dan masa pameran yang akan berlangsung pada masa terdekat:

KUALA LUMPUR
NU SENTRAL
15 - 21 AUG
10:00 AM - 10:00 PM
KUALA LUMPUR
PUBLIKA MALL
26 SEP - 02 OCT
10:00 AM - 10:00 PM
KUALA LUMPUR
IOI CITY MALL
12 - 16 OCT
10:00 AM - 10:00 PM
PETALING JAYA
THE CURVE
27 - 30 OCT
10:00 AM - 10:00 PM
PENANG
QUEENSBAY MALL
27 - 30 OCT
10:30 AM - 10:00 PM
KUALA LUMPUR
KUALA LUMPUR CONVENTION CENTRE
18 - 20 NOV
11:00 AM - 07:00 PM
Dan sebarang pertanyaan lanjut boleh layari laman web penganjur di : Fair Star Property 2016




















Thursday, July 28, 2016

Raya Versi Pot-luck

Ini cerita open house raya. Macam dah jadi tradisi, puasa sebulan, raya pun sebulan. Bahagia lah rasa bila tarikh pada kalendar sentiasa 'full' dengan booking date open house. Itu belum yang office buat lagi. Memang 'open office' juga lah kau sebulan.

Tapi bila cakap open house atau open office ni buat ala-ala 'potluck' mula lah kau panik. Tak tahu nak bawak apa. Yela, dah biasa jenis kena suap dengan makanan yang terhidang atas meja, sekali kena bawak bekal sendiri untuk dikongsi dengan rakan-rakan atau orang mula lah tak keruan hidup. Celah mana nak cari makanan yang dibawa. Nak masak!? teringat diri tak memang tak 'power'. Dengan tekak sendiri pun susah nak terima, tekak orang lain kau rasa?

Sebenarnya untuk melakukan majlis ala 'potluck' ni biasanya telah dan kena dipersetujui oleh setiap orang. Bukan main nak buat surprise 'tadaa!' punya tema atau majlis. Tak pasal-pasal telah membuatkan majlis tersebut tidak harmoni atau kata lain 'keterpaksaan' untuk turut serta. Yang ni memang berat sebelah kalau kau ni hidup bujang sendiri yang menu paling 'lazat' kau pernah buat adalah megi taruk telur goyang. Hah! Tak ke tak 'demam' pikir menu nak kena bawa ke office. Nak bawak air liur je nanti confirm kena kecam dengan officemate.

Risau! Neyhh. Aku dah berpengalaman kalau bab-bab majlis potluck ni walaupun pada mula-mula perkataan potluck itu sendiri adalah agak atau MEMANG janggal bagi aku. Bayangkanlah, first time, ingatkan potluck macam main 'music chair' kekdahnya. Kira ada muzik kau round meja, then bila muzik berhenti! lucky or not menu mana kau dapat. Nampak tak memang 'kelaut' maksud yang aku fikir. Tapi bila dah dapat tahu maksud sebenar potluck ni, ianya tidaklah segembira itu.

And as salah seorang officemate yang masih 'bujang' terlanjak ni, biasanya majlis potluck ni boleh bikin gaduh. Kah! Ok yang gaduh tu aku sengaja buat 'onar!'. Tak adalah sampai gaduh tetapi buat orang panik terutama yang 'tak pandai masak'. Opsss 'yang tak BERAPA pandai masak' a.k.a yang bujang. Sebenarnya juadah menu ala potluck ni adalah mengikut level kepakaran dan hidangan yang perlu atau akan dibawa oleh setiap orang. Takkan lah yang 'bujang' nak disuruh buat menu 'utama' macam ketupat atau rendang. Ye dak!? Menu yang paling 'biasa' dijadikan pilihan kepada mereka yang bujang ni adalah kategori makanan simple atau 'side dish' je. Kalau tak sedap atau 'tersedap' pun tak akan kena kecam. Tok sah lah risau sangat! Aku ada tips.


Jadi kepada sesiapa yang melalui situasi di mana majlis yang perlu diadakan ala-ala potluck, ni beberapa tips yang aku sering guna pakai adalah:

1. Jangan sengan untuk mengaku diri tak berapa nak pandai masak.

Ini sangat penting! Jadi orang tak ada lah beri 'expectation' yang tinggi sangat pada kau bila menu juadah yang dihidang adalah sangat 'rare' atau dalam kategori lain berbunyi 'ek eleh.... ini je' punya hidangan. Tak mengapa, jangan nangis nyuruk tepi pantry ok!. Buat cool je! Paling tidak, menu susah yang kau kena buat masak nasi impit je. Dan paling senang, bawak buah. Kau belilah limau sepeket kat pasaraya. Lepas tu basuh then potong enam bahagian. Kalau 10 biji, dah dapat lah enampuluh! Beres~

2. 'Volunteer' kan diri untuk buat air

As yang aku cakap tadi, sebelum majlis ala-ala potluck ni diadakan pasti ada sorang yang akan lead the conversation or event. Dan orang yang 'layak' ni biasanya kakak-kakak yang senior yang dah berpengalaman bab buat majlis makan-makan ni. Meeting kena buat sekurang-kurangnya sekali sebelum majlis. Atau paling tidak pun akan ter-wujud-lah group whatapp 'Majlis Potluck XXX' yang semestinya anda takkan terkecuali dijemput masuk secara automatiknya. Sedialah dengan beratus-ratus whatapp masuk secara 'konsistennya'. Jadi masa korang tengah berbincang tu, terus volunteer pick menu yang kau yakin kau boleh handle dan senang untuk dibuat atau dibawa. Contoh senang air. Yes air! Walaupun nampak simple tapi sangat besar ertinya beb! Kau ingat makan tanpa air itu senang ke?!

3. Beli makanan segera / frozen

Sila take note kat sini yang dimaksudkan makanan segera atau frozen ni tidak semestinya nugget, hot dog atau french fries je. Sekarang ni dah banyak makanan typical melayu yang telah disejuk bekukan seperti karipap, roti bom, keria, donut dan banyak lagi di pasaran. So, jadi kreatif. Tak salah terus beli dekat mak cik kat gerai tepi lorong masuk kerja tu. Aku ulang, Tak salah! Cuma, tunjuklah sifat ke-rajin-an itu. Kot-kot lah ada yang jatuh cinta gigitan makanan pertama. Hah! Tak pasal-pasal bulan depan naik pelamin. Gitu~

4. Jadi co-runner beli barang keperluan dan bukan co-makanan

Okeh selain daripada bab makan yang perlu diberi perhatian, barang keperluan untuk pinggan mangkuk, sudu dan cawan juga penting. Senang cerita ianya ibarat macam isi dengan kuku jugak lah. Tak boleh dipisahkan. Kecualilah memang majlis potluck tu dah terang-terang cakap 'AMBIL PERHATIAN SEMUA. PINGGAN DAN CAWAN TIDAK DISEDIAKAN. SILA BAWA SENDIRI DARI RUMAH'. Kalau peringatan itu digunapakai, so jobscope yang ni tak boleh pakai. Co-runner untuk beli barang keperluan ni tak susah. Beli pinggan dan cawan pakai buang. Banyak!

5. Pilih makanan yang lari topik 'raya' tapi mengujakan unuk makan

Bunyi mengujakan kan. Macam kau lah yang hebat di alam semesta. Kah! Tak susah sebenarnya pilih menu yang lari topik ni. Sebab memang menu yang begini aku selalu buat. Sebagai contoh bawak pencuci mulut. Hah! Jangan nak over ter-pengsan pulak dengar 'pencuci mulut' tu. Pencuci mulut tak semestinya kena bawak koktail, kek 'fashionvelvet' bagai. Tak payah sampai extreme pemikiran tu. Over kau jah! Baiklah, biasanya aku pick pencuci mulut ni sebab senang. Aku selalu beli ais cream potong je as desert yang ada jual sekotak-kotak dekat pasaraya. Selain daripada tu boleh bawa sandwich! Aku pernah bawa sandwich masa majlis hari raya tahun lepas. Kan ke 'lari tema' tu kan. Tapi percayalah! yang tu paling cepat habis dan laku. Kenapa? Sebab orang dah start fikir untuk 'diet' lepas dah makan lemang ketupat berkilo-kilo. Haha!

Banyak lagi sebenarnya tips boleh bagi, tapi aku rasa yang nombor 1 hingga 5 diatas pun dah boleh digunapakai. Kalau masih tak boleh terima dan boleh 'histeria' bila ada majlis ala-ala potluck ni, boleh PM tepi longkang. Nanti aku roger! Janji bak singget sejam.





Wednesday, July 27, 2016

Navillera - You and I


Aku bukan jenis orang yang suka baca novel. Tambahan lagi waktu sekarang yang memang dah meningkat bilangan umur, lagi banyak waktu dihabiskan dengan perkara lain. Tapi bila sampai terjumpa satu buku yang ada cover yang cantik terus terpikat. Biar lah orang cakap 'don't judge book by it cover' sekalipun, tapi bila nampak rama-rama 'seketul' kat situ terus beli! Yes i do l.o.v.e butterfly! 

Balik rumah terus review the book. 'Le Papillon des Étoiles' by Bernard Werber's  means "butterfly of the stars". Bernard Werber is french writers. I am not a fan of modern litterature but Bernard Werber is one of some exceptions. I love the way he sees and interprets things. I was very amused the first time i read his books. His books are the best way to refresh yourself and see life with brand new eyes. They're amusing to read and teach us a lot of things.

Where the spark side found in dark - I love everything about butterflies and stars. I think butterflies and stars have a unique life cycle. They have to fight with themselves to give the best to others. Butterflies have to fight with its cocoon before they have wings. Stars have to burn itself to shine. 

'Butterfly of the stars' tells us about adventure of a scientist, a shailing ship navigator, a billionaire and their followers in a project which aims to escape from the blessing Earth. In fact, there're too much war, too much destruction and too much calamity on Earth at that state and they all think that the Earth will become a dead land and the best way to do is to flee.

The scientist conceives a spaceship which runs with solar energy and it has a butterfly form, the billionaire helps him financially to construct the spaceship with others scientists, engineers and workers and the shailing ship navigator sails the spaceship.

After a lot of barriers and defeats, the butterfly of the stars is finally ready to fly. People come to life and die in the spaceship. After 1000 years, the spaceship reach the final destination, a new planet, but there are only 4 humans alive, a girl and 3 boys and the only little spaceship which helps them to land on the new planet can only contain two persons, the girl is naturally chosen. A choice was made between 3 boys, and the couple leave the spaceship to the new planet...

After the book, I wondered if Human is not reproducing a diagram that our ancestors had done before with an another planet, an another "Earth"? And are we condemned to repeat our silly things again and again and again, and then to be obliged to find a way to escape from the consequences of our silly acts? Finally, if the Earth becomes a dead land, where will we go, what would we become? If we don't stop the destruction, is there an another planet out there which will accept us? and in this case, would we act more wisely or the diagram will be repeated and this planet will soon be destroyed?




For my conclusion, 'Butterfly of the stars is a good and instructive book to read and a treat to our own reflexion.




Friday, July 22, 2016

Cara buat ayam goreng macam KFC dan McDonald

Post update:

Cara buat pizza macam Domino dan Pizza Hut


---

Dalam sebulan tak sah kalau tak makan ayam goreng KFC? atau anak-anak memang peminat tegar makanan segera 'fastfood' ayam goreng KFC atau McDonald? Penat lah tiap-taip hari kena spend duit pada makanan yang sebenarnya 'anda' sendiri boleh buat. Tak percaya!?

Jom belajar dan mulakan kelas masakan kita.

**Langkah 1**
Bahan-bahan untuk perapan ayam:

1 ekor ayam - boleh dapat 10 bahagian
8 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk perasa - jika perlu
Sedikit air - jika perlu

Cara-caranya:
Gaulkan kesemua bahan dan perap bersama ayam. Perapan dalam 1 jam. Tutup perapan dan simpan dalam peti atau dalam suhu bilik.


**Langkah 2**
Bahan-bahan untuk salut ayam (rangup)

Bahan A:
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh garam

Bahan B:
1 biji telur

Cara-caranya:
1. Masukkan kesemua (Bahan A) tepung jagung, tepung gandum, serbuk kari, serbuk cili, soda bikabonat dan garam dalam satu bekas. Kacau rata kesemua bahan.
2. Dalam bekas berasinagan (pinggan/piring), pecah telur (Bahan B) dan kacau rata. Ia dijadikan sebagai 'gam' kepada ayam
3. Keluarkan perapan ayam yang tadi siap diperap selama sejam dan sedia untuk proses salut dengan Bahan A dan Bahan B
4. Celup ayam perapan dalam telur (Bahan B)
5. Kemudian salut pula dengan (Bahan A) bahan tepung yang telah digaul rata. Salut ayam dengan rata. Boleh guna garfu/sudu atau tangan.
6. Panaskan minyak dan mula untuk menggoreng (pastikan masak dalam deep fry atau periuk). Ayam perlu digoreng dalam minyak yang banyak supaya ia dapat masak sekata.
7. Bila sudah masak, toskan dan siap untuk dihidangkan.

Siap! Nak best lagi hidang bersama coslow dan potato whipped (pandai buat kan....). If tak, makan bersama sos pun dah YUMMY!

Selamat mencuba!






Tuesday, July 19, 2016

Demand gaji perlu kena pada tempatnya

Post aku harini lari sikit dari cerita biasa yang aku tulis. Kita masuk sikit kepada topik yang sikit serius dan profesional. Ini kerana aku terpanggil dengan isu golongan millennium sekarang yang terlalu demand pada gaji. Aku rasa sedikit informasi yang berguna biar dikongsi dengan umum.

Baru bekerja atau sudah lama berkerja
Bekerja kerajaan, bekerja swasta atau bekerja sendiri

Semua akan merasa pasang surut, tenggelam timbul sesuatu perkara dan aspek dalam bekerja. Dari risiko kewangan sampailah kepada politik sesebuah organisasi dan badan berkanun tersebut. Di tambah serta sejajar pula tu dengan keadaan ekonomi seluruh dunia yang memang sebanyaknya mengundang kepada faktor yang aku sebut di atas.

Aku bukanlah lama dalam alam pekerjaan ni. Tapi penangan berada dalam 'alam pekerjaan' ni memang dirasai. Bayangkan kalau sepanjang lima tahun bekerja ni aku telah merasa bekerja di industri atau sektor yang berlainan yang pengalamannya itu ada pahit dan manisnya. Pengalaman itulah yang kau boleh ambil dan gunakan sebagai hujah untuk dapatkan 'demand gaji' yang kau layak

Aku mula bekerja pada dalam industri 'development and construction' pada tahun 2012. Kemudian, dimasukkan ke division yang lebih spesific iaitu development plus ID. Kira aku jadi consultant aka agent for those yang nak buat rumah atau ID kan rumah (Iterior Design). Team tak besar dan kami akan di-ganding-kan dengan seorang buddy. Kira macam konsep mentor and buddy. Projek yang akan aku dapat pulak bergantung pada klien. Jika projek buat rumah, maka berbulan-bulan lah kau akan monitor dan siapkan projek tu. Belum dicampur dengan sebulan monitor after serah milik dan lain-lain. Kau kena uruskan from scratch. Tahap pressure aku boleh bagi 80 percent. Gaji pula masa tu ciput je since aku baru lepas seminggu grad and degree masih belum berada dalam tangan (konvo aku masa tu lagi 3 bulan)

Lepas je konvo, aku terus apply kerja dekat KL. Masa tu kalau nak merasa kerja dekat dengan rumah memang tak akan dapat lah!. Jadi, untuk tahun kedua, aku mula bekerja dalam industri 'carigali'. Tapi bukan carigali untuk oil & gas okay, tapi carigali batu (granite dan mable). Seronok! Since, masa tu kerja kau menghadap batu je dan akan sibuk kalau ada tender atau projek masuk. Tahap pressure aku masa tu cuma 50 percent. Gaji dah up, dah boleh berlagak sebab degree dah ada kat tangan.

Sebab terlalulah 'heaven' dan 'tak mencabar', aku apply nasib kerja di Melaka dalam industri 'Aero Composite Technology'. Rezeki! dan untuk tahun yang sama aku kembali berada dalam zone 'mencabar' dalam chronology alam pekerjaan aku. Dalam industri aero ni aku berada dalam sektor composite UAV / Drone (Unmanned Aerial Vehicle). Defense and safety memang jobscope baru aku. Kalau korang ingat lagi isu 'Lahad Datu - Sulu Attack Sabah' tu, memang kami involve sepenuhnya. Aku berkhidmat kat sini paling lama. Hampir 3 tahun lebih aku kutip pengalaman kat sini sampailah timbulnya isu potilik dalam organisasi yang aku rasa ianya satu isu yang 'tak sihat'. Then aku terpaksa say 'bye'! Tahap pressure kerja adalah 99 percent. Gaji up sikit je dari sebelum ni.

Currently, aku kerja baru dalam industri yang baru. Industry 'Technology Educational' atau sistem e-learning. Kan totally kontra dengan pekerjaan sebelum ni. So, back to scratch of a new me. Belajar satu persatu tentang produk dan sistem teknologi tersebut. If nak educate people, kena lah ada pengetahuan dulu dalam sektor ni. Sangat lah kah! Mencabar... since malaysian's people still like traditional way of education method. If ada teknologi ni, lambat sikit nak terima dan nak pulak kita ni sama-sama bangsa. Kalau bawak mat saleh laju pulak percaya even mereka just ulang apa yang kita cakap je. Dah biasa...! Tahap pressure kerja cuma 70 percent. Gaji up of course! Hujah chronology dalam berkerja dah tebal kan!



Sepanjang chronology kerja, dah bermacam-macam jenis kerja aku buat dan bukan hanya tertumpu pada kerja yang tertera pada 'job description' dalam offer letter.  Nak merungut...? Memang ada! Tapi bila fikir semula, aku bekerja as a team, satu organisasi. Kalau seorang tak nak buat takkan boleh company sustain. Tak akan boleh bertahan. Jadi aku kena ambil dan fikir yang 'positif' even tak ada 'tambahan' duit gaji pun masa tu. Kerja pulak makin banyak dan skop kerja makin besar. Korang bayangkan lah aku kena fikir as what CEO should be thinking. Tak berbaloi rasanya dengan gaji yang dapat. Tapi bila fikir pasal 'pengalaman' yang dikutip memang takkan dapat di tempat lain. For sure, ia 'mematangkan' aku sepenuhnya. Dan dalam masa yang sama, telah 'membentuk' aku yang sekarang.

So, bila tengok younger sekarang demand gaji for their first job, mak aiii! Tinggi giler! And that just for the 'executive' level position of job. Wahhhhh... Macam senang je.

Percayalah, gaji yang aku dapat sekarang ni pun 'mungkin' rendah kalau dibandingkan dengan demand gaji fresh grad sekarang. Expected salary yang dalam resume pun dah terang-terang letak RM5,000. Kau ingat!? Masa first resume aku dulu pun letak RM900 je. Lepas tu baru ubah ke RM1,500. Itu pun dalam bracket ( ) tulis 'negotiation'. Takut lah kalau interviewer tersentap tengok banyak sangat gaji yang kau minta tu




Monday, July 18, 2016

Tak nak kurus, Tapi ideal

Pernah dengar yang gemuk nak kurus, dan yang kurus nak gemuk. Memang lumrah manusia la tu. Sentiasa rasa diri kurang 'adil' berbanding orang lain. Dan jika ada yang rasa diri sudah 'okay', ada pulak mulut-mulut yang mengatakan sebaliknya. Ketidaksempurnaan seseorang jadi tolak bandingan. Why! Why people...

'You're too cuvy, you should lose weight
You're too thin, you need to eat something'

Hey! Heyy...! Pandai nau si mulut-mulut tu bercakap ya. Well listen up, you just need to say 'NO!' You're too judgemental... and you need to back up and worry about yourself'

Aku pernah banyak kali kena pasal perkara yang berkaitan 'saiz' tubuh badan atau penampilan ni. Sila take note kat sini. We are now talk about 'size' tubuh badan not about 'santik' atau kecantikan paras wajah a.k.a rupa. Dua subject yang berbeza ni. Since, aku ni agak 'underweight', so kakak aku (yang pakar pemakanan ni) selalu beri perhatian lebih kat aku. Makan banyak sikit.... Minum ni.... Cuba vitamin ni... dan E T C yang lain. Itu ayat favorite dia! Aku stress? Haha, Stress kenapa pulak kan! Orang suruh kau makan, bukan suruh 'pose' atau diet. Ye dok! Nasib lah aku jenis bukan 'picky' pada makanan. Boleh je belasah semua makanan. Cuma 'gen' aku ni terambil lebih gen ayah, so kadar metabolism tinggi macam dia juga. Makan banyak mana pun, susah nak naik berat. Okay, yang tang ni memang kena berSYUKUR lebih. It is must!

Baik! Aku bukanlah nak cerita pasal diri sendiri di sini. Karang tak pasal dapat dosa 'riak' secara berjemaah. Sebenarnya saiz tubuh badan atau bentuk badan ini sebenarnya saling berkait rapat dengan paras 'ketinggian' dan kadar 'berat' seseorang individu. Yang ni aku belajar dari kakak aku. Cara betul mengira bentuk badan yang ideal. Kita semua kena faham betul-betul konsep ini, jangan ingat yang semua yang kurus itu sihat atau yang gemuk itu sebaliknya. Nope! That is wrong concept of being ideal & healthy person di mana berkait rapat dengan bacaan Indeks Jisim Badan (BMI)

Bentuk badan ramping bagaikan peragawati itukah yang dikatakan cantik menawan? Walaupun istilah ramping itu subjektif kerana ada yang mempunyai rangka besar dan kecil, tetapi ada ukuran tertentu digunakan untuk menentukan sama ada seseorang itu sudah berada dalam bentuk badan yang ideal atau sebaliknya

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menetapkan Indeks Jisim Badan (BMI) sebanyak 22 sebagai berat badan unggul (tetapi 23 juga diterima). Ia bukan saja boleh menjadi pengukur kepada keseimbangan berat badan, sebaliknya menjadi penanda aras bagi kekerapan untuk tekanan darah tinggi
Indeks Jisim Badan
Ukuran BMI

a) Cara kiraan BMI ialah membahagikan berat badan dengan ketinggian (dalam meter) ganda dua atau Berat (kilogram)/[Tinggi (meter) x tinggi (meter)]

b) Untuk lebih tepat, anda boleh mengira sendiri berat badan yang unggul mengikut ketinggian masing-masing. Caranya ialah: 23 x tinggi (meter) x tinggi (meter)

Contoh : Sekiranya ketinggian anda 1.5 meter maka :
Cara kiraannya ialah: 23 x 1.5 x 1.5 = 52.

Ini bermakna bagi individu yang mempunyai ketinggian 1.5 meter, berat badan unggul ialah 52 kilogram.

c) Mengukur ukur lilit pinggang.

Ukur lilit pinggang bagi wanita mestilah tidak melebihi 80 sentimeter (32 inci) dan lelaki pula antara 88 hingga 94 sentimeter (36 hingga 40 inci).

Nisbah ukuran pinggang dan punggung (WHR) adalah kaedah penentu untuk mengetahui bentuk badan baik dan ideal bagi setiap orang. Caranya ialah membahagikan ukuran pinggang dengan punggung yang mana bagi wanita, ukurannya mestilah tidak melebihi 0.8 dan 1.0 bagi lelaki. Sekiranya nisbah WHR melebihi tahap ditentukan di atas, bermakna bentuk badan kurang cantik walaupun BMI anda dalam lingkungan normal

Kena jelas pasal ni. Jangan terlalu ikutkan orang untuk jadi kurus. Diet bertahun-tahun tak makan nasi, tapi sumbat roti berplastik-plastik. Tak boleh! Kena seimbang dan ingat berdiet itu tak salah. Makan nasi juga tak salah. Cuma amalkan dengan kadar 'kuantiti' yang seimbang dan juga 'kualiti' makanan tersebut dari sumber 'kelas-kelas' mereka dengan betul. Kalau boleh kira kalori setiap makanan yang diambil lagi cantik! Boleh?!






Friday, July 15, 2016

Perempuan punya kepoh

------

Masa balik kampung minggu lepas, adalah 'moment' yang paling seronok apabila aku adik beradik yang boys dan girls berkumpul sekali depan tv tengok drama, berborak bertampar di halaman rumah intai jiran main mercun, bersilang tangan di dapur ketika makan dan berhimpit-himpit dalam kereta nak balik kampung beraya. Seronok! Memang seronok! Sampailah timbulnya satu soalan 'ajaib' daripada adik aku yang boy, tanya kat sisturr dia yang sorang ni dengan tiba-tiba. Soalan dia 'deep' weh, 'Angah! Perempuan memang 'kepoh' ya!?'. Kau rasa masa tu aku nak jawap apa...

Rewind kembali sketsa yang terjadi pada diri aku sendiri sebulan yang lepas. Kot lah boleh 'relate' dengan soalan adik aku tadi. Ini cerita bukan nak mengutuk tetapi sebagai iktibar bersama 'especially' kaum perempuan. Eh terasa pulak aku! dan cuba 'relate' kan dialog di bawah bersama dengan gambar 'contengan' cakar ayam aku tu. Ya...paham! Gambar tu terlalu 'berseni'. Paham... *angguk-anguk kepala sambil lari masuk dapur

'hey nyah, bila kita nak bla..bla..blaa......nyah!'
bla..bla..bla..blaa..bla..bla..blaa..bla..bla..blaa..la....bla..bla..blaa.....nyah!
HAHAHAHAHAHAHAHA!
HAHAA!!!HAI!!!
bla..bla..blaa..hotnye dia bla..bla..blaa.. sambung balik!
LOL SANGAT!
HAHAHAHAHAHAHAHA!
HAHAA!!!HAI!!!
bla..bla..blaa..bla..bla..blaa..nak kawin dah ke?!
HAHAHAHAHA*dengan sekuat hati jantung usus*


Korang pernah tak mengalami situasi di atas? Berasap lahai telinga dengar diaorang punya cerita. Kita yang duduk sebelah tunggu kawan tak muncul-mucul masuk butik dah macam join 'group' kanak-kanak tadika dengar cikgu cerita kat depan kelas pulak. Ini semua pasal ter-dengar (bukan niat) sebijik-sebijik semua 'plot' cerita diaorang yang bernama 'kepoh' berborak 

Start dari mukadimah pengenalan 'oi Jah...! lama tak jumpa! Makin gemokk kau Jah!' (mulut tak de takaful insurance betol!) sampailah ke plot 'drama' Dewali ahad lepas kau terlupa nak tengok disebabkan tertidur gara-gara terlantar kenyang melahap bbq kambing rumah cik Roslan. Tah sapa Roslan ni pun aku tak kenal. Hahaiii...lah!

Bukan apa aku sebagai budak-budak lagi ni nak tegur nanti terasa. Tak tegur nanti sendiri kena hadap dan tempuh dengan perasaan 'redha' walau dalam hati tu berzikir minta janganlah TER-'smashdown!' WWF 'kepoh' itu. So, jika anda antara 'kamu' yang termasuk dalam set-set macam ni kalau nak cerita berapi tu 'cuba' cakap kat luar. Duduk satu sudut hujung, buat gaya 'usrah' lagi cantik. Tapi pastikan air liur tak terpercik kat muka kawan depan dan cuba control 'gaya tangan' sekali. Karang tak pasal-pasal ada yang kena 'libas' panahan petir kilat halilintar. Senget muka kawan tu, tak sedar siang ke malam hari. Ni aku kira cakap baik-baik dah ni  

Aku as 'perempuan' pun paling annoying plus malu kalau ada 'kepoh' yang tak kado kan diri bercakap punya lah kuat. Hashtag hotsetaff sangat! Ini bukan marah. Tak marah! Cuma nasihat. Dah diaorang cakap kuat-kuat memang nak bagi satu kedai dengar ke. Sebab dah tak tahan, at last aku tarik headphone cucuk dalam telinga dengar lagu 'Gerua' sorang-sorang sambil makan twistis




Produa Bezza - New Launching Model 1.0L and 1.3L Dual VVT-i – P2’s

Rewind and stay update [Blog : Post Review]
------

Bila kaitkan dengan brand Seng Heng, selalu lah dengar si Nabil cakap 'beza.... memang berbeza....'. Beza betul ke dengan syarikat 'competitor' yang lain? Hah... itulah dinamakan sebagai trademarkerting. Lagi kerap dengar dan diulang-ulang lagi melekat di telinga dan minda pelanggan atau 'customer'. Sudah begitu sinomim keduanya.

Tetapi bila digandingkan antara 'Produa' dan 'Bezza', ramai yang masih lagi zero knowledge dan tak tahu. Seperti yang kita sedia maklum, Produa sebelum ini hanya mengeluarkan model keluaran jenis compact dan MPV ternyata tak mahu ketinggalan mengeluarkan keluaran barunya jenis 'sedan' untuk bersaing dengan model-model kenderaan yang lain di pasaran 'automative' dunia. Produa baru-baru ini telah membuat kejutan dan perasmian model terbaru keluaraannya iaitu 'Produa Bezza'. Aku as salah seorang dari beribu-ribu pemandu dan pemilik kenderaan model Produa tidak terkecuali inginkan 'informasi' dan maklumat lanjut tentang model terbaru daripada Produa ini. Okay ke? Cantik ke? Selamat ke? Itu yang diberi keutamaan.

Aku dapat tahu salah satu model keluarannya yang bersifat mesra alam atau 'Eco-Idle' sistem. Ia adalah model Produa 1.3 Advance. Ia datang dengan sistem Eco-Idle atau sistem Henti Melahu, di mana enjin akan mati sendiri bila berhenti di lampu merah atau bila kenderaan tidak bergerak, dan akan hidup semua secara automatik apabila kaki mula menekan pedal pendikit kembali

Humm... Aku take noted! dalam salah satu ciri-ciri spesifikasi yang diberitahu ini. Siapa yang taknak pastikan alam sekitar terpelihara dan bersih. Kan!

Since aku bukan lah orang yang begitu pakar dalam ni, korang boleh baca lebih pasal ni di blog DRIVEN (paultan.org), antara salah satu sources for automative new di Malaysia atau pergi kemana-mana showroom Produa. Tanya dan rasai sendiri kelainannya






Thursday, July 14, 2016

Susah tahu tak

Rewind and stay update [Blog : Post Review]

-----

Kalau perasan macam rajin pulak aku post cerita semenjak dua menjak ni. Dulu punya lah bersawang blog kau tinggalkan, sekarang secuci 'lebaran' gitu. Kena sangat dengan raya. Haha, Tetiba!! Sebenarnya, suis 'rajin' aku ni muncul ikut suka hati je. Sekali muncul, mencurah-curah idea di ladang padi nak tulis post. Even cerita hal 'kerengga' tak muat pakai baju kebaya pun, boleh empatpuloh perenggan panjang aku karang. Eh... kejap! Kau orang tahu tak spesis 'kerengga' tu apa!? Hah sudah kalau tak tahu. Baik! Kerengga tu adalah sejenis semut serangga yang nama scientific dipanggil 'oecophylla smaragdina'. Betul! Aku tak tipu... Ianya serangga lebih besar daripada semut dan berwarna kemerahan-merahan. Pinggang ramping bak, rozita che wan'. Paham!

Itu cerita bila suis mood rajin datang lah. Bila suis mood 'malas' tu pulak yang datang kau nak tulis pun bersilang tangan. Idea nak datang pun susah. Susah tahu tak! Susah! Kejap-kejap 'backspace'... kejap-kejap 'delete' post yang baru sebaris kau tulis. Tunggulah pulak sampai setengah jam nak tulis balik. Lepas tu terus merajuk sign-up account. Duduk lah tepi bucu katil lap hingus sorang-sorang. Sedehhhh!

Itu lah aku cakap tadi, turun naik blog ni bergantung pada situasi and mood si penulis itu sendiri. Antara perkara lain aku nak cuba sampaikan, siapa yang ada blog atau laman luahan sendiri akan rasa dan paham situasi ini. Tipulah kau kata kau tak pernah backspace ayat or delete any post yang dah kau tulis tu. Hashtag 'respect sangat!' aku bagi. Blogging atau berblog ni aku kira macam tempoh waktu menghadap laptop atau 'typewritter' terkini ni lebih lama berbanding kau nak menconteng dalam status Facebook, Twitter dan Instagram. Setiap saat moment boleh dikemaskini dan berkongsi pada satu dunia. Kalau blog? Nak dapatkan satu post sebulan sekali pun susah.



Panjang lagi nak tulis, nanti aku buat sambungan.




Wednesday, July 13, 2016

Amalan dan doa untuk kekal awet muda dan wajah berseri walau usia makin menua

Rewind and stay update [Blog : Post Review]

-----

Perempuan dengan 'make up' memang tak dapat dipisahkan. Paling tidak secalit bedak mesti kena 'tepek' pada muka sebelum keluar rumah. Itu belum kena guna 'pita pelekat' nak samakan eyeliner pada setiap penjuru mata. Hah! Kau laki-laki kena ambil tahu bab-bab ni. Antara isu sensetip kaum 'hawa' selain dari isu kedut pada tudung lepas dia iron rapi, tapi kau 'terduduk' atas nya. Paham!

Even yang dah comel jelita secara 'fitrah' semulajadi pun takkan terkecuali nak menampakkan lebih cantik menawan dengan mengandakan 'makeup' pada wajah yang dah sedia cantik tu. Set-set macam ni ramai aku kenal dan jumpa. Tapi... tak boleh salahkan perempuan ni sebab memang sifat mereka as perempuan, sukakan pada kecantikan. If tak, takkan 'mok cun' sanggup ke New York nak promote bedak sejuk dia. Nampak tak kat situ!

Baik! Sebenarnya aku bukan nak promote mana-mana brand kecantikan atau 'make up' product di sini. Tetapi nak cakap perihal isu 'kecantikan' itu sendiri. Kecantikan ni bukan terletak pada bedak apa kau tepek pada muka, make up apa kau pakai, gincu warna apa kau guna.... Tetapi bagaimana nak dapatkan kecantikan yang natural tanpa gunakan sebarang produk kecantikan dengan doa dan amalan-amalan yang kadang kala kita sendiri tak sangka dan terlepas pandang. Sebagai contoh berwuduk. Bila perlu berwuduk? Yes! Sebelum hendak mendirikan solat. Tapi tahukah sebenarnya, banyak lagi amalan-amalan lain untuk kekal awet  muda dan wajah berseri.

Banyakkan doa dan amalan yang boleh dilakukan agar selalu tampil segar, terlihat awet muda dan wajah berseri-seri. Mintalah kepada Allah dengan sungguh-sungguh, insya Allah dengan izinNya. Petua ni aku kongsikan dari sumber di blog 7cahayaislam.blogspot dan perindusurga.com

Doa dan amalan 1:

Dilakukan selepas solat isya'
- Ambil segelas air
- Baca al-Fatihah sekali
- Baca ayat Kursi sekali
- Baca surat al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali
- Tiup dalam air dan minum. Niat dalam hati 'menjaga kecantikan diri dan untuk kebahagiaan rumah tangga'

Doa dan amalan 2:

Zikir di bawah dibaca untuk kita selalu kelihatan berseri, awet muda luar dan dalam. Amalkan membaca zikir ini dengan cara seperti berikut:
- Baca 'Ya Badiyah' sekali
- Baca 'Ya Nur' sekali
- Baca 'Ya Hadi' sekali
- Baca 'Ya Allah' 3 kali
- Baca zikir di atas dan tiup ketelapak tangan. Kemudian sapu pada seluruh wajah muka. Lakukan setiap hari

Doa dan amalan 3:

Dilakukan selepas solat subuh
- Ambil segelas air
- Baca surah al-Waqiah ayat ke 35-38.
- Tiup dalam air dan minum.

Itu antara tiga amalan yang boleh dilakukan agar sentiasa kelihatan awet muda dan memiliki wajah yang berseri-seri. Lakukan dengan istiqamah dan berterusan. InsyaAllah dengan izinNya dan jangan lupa untuk selalu menjaga solat. Ingat air wuduk anda tu adalah salah satu 'rahsia' memiliki wajah berseri-seri.






Tuesday, July 12, 2016

Isu besar, Punca kecil

Rewind and stay update [Blog : Post Review]

-----

Isu main signal ni memang bagus. Tapi dalam 'bagus' nya itu kadang-kadang boleh bikin panas hati jugak. Dua kategori jenis pemandu ni memang kalau buat sistem survey atau pusingan kalah mati, jenis pemandu yang 'Tak Bagi Signal' akan memang mejoriti lah! dan yang sentiasa bagi signal ni kurang sikit. So, aku malas nak sentuh pada yang 'menang' ni sebab memang dah banyak orang tulis pasal orang jenis pemandu yang tak suka beri signal ni. Populariti dah naik kan!

Untuk post kali ni aku nak tekankan isu yang jenis pemandu yang bagi signal ni. Bagus... jenis pemandu yang bagus... Aku suka! Aku suka! Nak memotong bagi signal... Nak himpit line bagi signal... Nak masuk simpang bagi signal... Wah! elok sungguh pekerti budak-budak yang ni. Boleh buat calon menantu gitu. Huh sudah... dah apakah!

Antara adab atau syarat yang aku kategori sebagai 'utama' jugak lah dalam sistem pemanduan adalah gunakan jari kelingkeng anda (kalau tak ada jari ni sebab kena mercun hari raya lepas, bolehlah guna mana-mana adik beradik jari yang lain yer) dengan menolak perlahan batang signal kereta masing-masing sebelum hendak melakukan perkara-perkara seperti memotong, masuk simpang, masuk atau tukar line. Mudah je! Kan....!? Dan bagi siapa-siapa yang buat dan patuhi syarat-syarat tu memang aku dengan besar hatinya beri laluan kepada anda, Tak adalah sakit hati sampai kena 'aim' orang 'taguna' kat sini

Tapi masalah yang sikit tak 'okay'nya kat sini, yang mana aku cuba sampaikan adalah jenis pemandu yang bagi signal TETAPI bagi signal 'all the time' and who yang tak boleh beza antara kiri atau kanan bila beri signal tu. What the 'thor....!' Yang bagi signal sepanjang masa ni buat orang teragak-agak untuk beri laluan atau pemandu dengan tenang. Sama kes juga yang jenis beri signal kanan then kau masuk kiri ataupun beri signal kiri then kau masuk kanan. Dah kenapakah! Banyak jumpa kat jalan jenis ni. Atau cuma aku je yang jumpa! Hummm... harimau betul.

Last word sebelum aku sambung kerja 'Use your turn signal properly. Save a live!'



 





Ulang cerita raya 2016 - raya tanpa lemang


-----

Seminggu beraya memang tak rasa. Kejap sungguh! Lemang pun tak sempat rasa weh. Raya tahun ni 'havoc' dia lain macam sikit. Raya tak makan lemang memang 'bukan raya' namanya. Kan?

Tahun ni tak buat lemang and tak buat ketupat. Tak macam kebiasaan tahun-tahun yang lepas. Bukan malas u alls... Tapi bekalan air dekat rumah 'tak ada' hampir seminggu. Ada air, sebesar jari kelingking. Itu pun dah tengah-tengah malam kul duabelas gitu, terputus-putus pulak tu senah oi... Mak aku bising gila! semua plan terbantut dan mak just decide buat nasi impit, kuah kacang and kuah lodeh. Then rendang ayam pun makan dengan  nasi impit. Senang kata motherr. Kes tak de air ni bukan aku je yang kena, tapi ramai senasib. As master in keyboard warrior, ligat tangan viral kat fb pasal kes ni. Walau tak trending sehebat FIFA 16, at least keluar berita dekat tv!

Aku ulang cerita raya tanpa lemang aku tahun ni

Raya pertama, dimulai dengan sesi photobomb. Sesi bergambar satu family kena gempak. Lepas balik dari masjid solat sunat raya mulalah sesi posing 'ku putih... ku hitam... barulah comel' kami. Dari posing donaldduck face, muka separa kena lempang, sampailah posing 'kaki silang tangan di perut'. Tu belum termasuk buat 'boomerang' lagi. Patah riuk lah tulang belakang nak buat gaya. Motherr & fatherr pasrah je! tengok anak-anak diorang yang macam apa niha. Lepas dah separa masam ketiak berpeluh posing sakan, disebabkan tekak belum dapat rasa lemang, hati melonjak nak keluar beraya mencari lemang. Dah pakat dengan adik aku, dua-dua hantu lemang. Tengah tauch up mekap nak keluar rumah, empat buah kereta datang serbu halaman. Full house on the spot! Sudah jadi tradisi untuk raya pertama, tetamu datang tak putus-putus. And that the story of the day 'begin'. Macam dah dapat nombor giliran je, lepas sorang and sorang tetamu datang sampai ke malam.  As 'sisturr' watak tu memang kena ada and standby kat rumah. First day raya, misi mencari lemang terbantut!

Raya kedua, family akan balik kampung belah ayah dekat nogeri. Memang itu jadual raya kedua sejak dari kecik lagi and since kampung belah mak still kat Pahang je. So, motherr and fatherr tak penah berbalah yang 'i nak balik kampung i.... u kena ikut!' Memang tak pernah. If buat memang 'drama' sangat! Sampai rumah wan aki, terus cari lemang kot ada. Kuciwaaa dihatiku! Wan aki pun tak buat lemang tahun ni. Berhuhu-huhu sangat aku! Dekat kampung nogeri pula, kami adik beradik memang jenis tak pandai berkawan dengan orang kampung sana. We just in our own community. Ish! Our bad... So, tak beraya selain rumah wan aki. Second day raya, misi mencari lemang terkandas ditengah!

Raya ketiga, kebiasaannya sebelum balik, fatherr akan ajak kami-kami ni singgah rumah saudara mara. Ziarah menziarahi mengeratkan silaturrahim sesama keluarga. 'Sekurang-kurangnya tiga buah rumah...' kata fatherr. See... sekurang kurangnya tu dah tiga rumah! Itu memang wajib. Aku dah 'yes!' dalam hati. Kot-kot lah dalam banyak-banyak buah rumah ada hidang lemang. Kan ke tercapai hajat raya nak makan lemang tu. Lepas sebuah-sebuah rumah singgah, macam-macam hidangan masuk perut. Tapi lemang non-ada! Keciwaanya tu disini, di dalam hatiku sangat!. Third day raya, misi mencari lemang masih buntu!

Raya keempat, kita pergi beraya kampung belah motherr pulak. Kena adil, Tau tak.... kena adil! Haha. Tahun ni meriah nya lain macam sikit since belah mak buat 'family day'. So, semua keluarga kumpul sekali dan serentak. Belah mak pula, adik-beradik mak ramai. Adik beradik mak sahaja dah 10 orang, anak-anak diorang dah berapa... cucu lagi. cicit belum cerita! Memang ramai. Aku macam tak kenal sepupu dah kedang-kadang tu. Yang kanak-kanak jangan tanyalah. Nama sorang-sorang memang tak kenal. Yang tak bestnya dalam ramai-ramai tu tak ada pun yang 'sebaya' aku. Kau tahu tak perasaan 'kaget!' tu macam mana. Hakak aku juga yang best. Yang sebaya dia je dah empat orang. Datang je terus tubuh geng dia. Aku juga yang terpinga-pinga sesorang. Nasib lah aku ni sisturr yang dikasihi adiks. Geng dengan bebudak jelah kita ya. Since kami buat beraya 'plus' family day, macam-macam aktiviti dirancang. Dari sukaneka kanak-kanak dan dewasa sampai lah sesi gotong royong masak-memasak. Well, dah hari keempat raya kan. Menu dah berubah ala-ala makan nasi lah pula. Lemang dah disisihkan. So, menu haritu kata nasi berlauk. Siapa nak lemang, pergi main jauh-jauh. Fourth day raya, misi mencari lemang semakin disisihkan!

Raya kelima, memang mood raya dah jadi suram. Yela teringatkan esok dah balik kl. Esok dah kena kerja. Terus syndrome down mental jadinya. Adiks aku pagi-pagi dah naik bas balik JB, orang pertama nangis sebab kena balik study. Bertabah je dia kesat air mata lambai tangan dalam bas. Lepas tu sorang-sorang start enjin balik. Mak dah siap packing sorang satu bekal. Dengan nasi, gulai ayam, seronding daging, kuih raya. Mum you are the best!! Sebelum balik kakak aku cakap nak masak 'special'. Aku masa tu tak jadi balik, tunggu dia siap masak. Kot lah dia buat 'seperas' lemang. Ye dok? Haha, jangan mimpilah. Memang tak ada nya kakak aku nak mengipas bara dan tunggu masak lemang tetiba. Memang rekod lah! Masuk buku sejarah kalau betul dia buat. Even though, tak ada lemang, terhidang nasib arab atas meja. Memang terbaik! Ber 'anna...' 'ante...' la lepas makan nasib arab dia. Fifth day raya, misi mencari lemang boleh masuk beg simpan jadi kenangan jelah!

Raya keenam? Kita raya dengan laptop, kita raya dengan projek. Okeh bos dah jeling. Kau ingat dia jeling tu nak bagi lemang ke nak bagi lempang? Hah! Kau kira berutung la dapat juga beraya, adiks aku yang kat bawah ni makan apa lah waktu raya kat perantauan? Last word, 'Selamat Hari Raya dan Selamat Bekerja.' Raya sebulan kan, so chill je. If siapa buat open house and ada lemang, please invite me! Thank you in advance.





Monday, July 11, 2016

Noktah dengan hashtag

Kalau nak kisahkan perihal adik beradik aku memang tak akan ada noktah. Ada je cerita dan kisahnya. Kalau tak ada pun, 'dan...dan...' tu jugak boleh reka cerita dan kisah. Seronok! Nak pulak kami ni bilangan adik beradik ramai. Dengan sisturr dan dengan brothurr... Tiap-tiap sorang berlainan personaliti, perwatakkan dan kerenah. Kalau masa baik tu bersayang 'muah...muah lah'. Tapi ce tunggu bila time gaduh. Memang rasa nak 'pang! paaaangg!' sorang-sorang. Macam mana lah mum boleh bersabar. Hashtag 'respek!'

Gap antara sorang-sorang pun tak banyak. Rapat-rapat. Cuma yang kecik sekali tu gap besar sikit. And ofkos itulah yang paling manja dan disayangi lebih oleh kami. Atas aku, kalau korang sedia maklum ada sorang kakak. Hanya and the only kakak. Abang non-ada. Tu yang kadang-kadang jeles bila family sulung atau boleh jugak dikategori kepala keluarga itu 'lelaki'. Responsibility dia 'tinggi' weh! If tak ada kakak aku, next person yang kena pikul responsibility tak ke 'aku'. Hah...! kan aku dah cakap tadi, responsibility tu tinggi. Hashtag 'jeles'

Masa kecil dulu since bawah aku ramai lelaki, aku memang selalu masuk dalam team 'lelaki' lah. Main mainan lelaki, bergaul dengan geng lelaki. Bab mainan pinkish-pinkish or gugurl ni memang tak masuk lah dengan jiwa raga aku. Tu yang tercipta nya aku dan kakak tak 'ngam'. Sikit-sikit gaduh! sikit-sikit masam muka. Kakak aku tu pulak cucu sulung. Semua tersayang lebih kat dia. You should see how many 'anak patung' yang dia ada, memang berlambak! Mainlah pondok-pondok dia sesorang kat corner pelantar rumah wan. Aku...!? Haha. Aku pergi main gasing. Baru ganas beb! Dah besar panjang ni barulah paham kepentingan ada kakak ni hah. Masalah perempuan kekadang mana boleh cerita dengan lelaki. Non-paham nya set-set boys ni. So, balik ke pangkal jalan, kena ngam dengan kakak. Gap aku dengan adik girl bawah aku besar. Nak kongsi masalah dengan dia macam 'err...err...' Hashtag 'theoneandonlykakak'

Sisturr yang baik adalah sisturr yang disayang lebih oleh adik-adik. Betul kan! Korang kena faham konsep ni. Aku jenis yang susah nak marah, vise verse dari kakak aku. Dia punya top record adalah 'membebel' dan 'marah'. Bisa weh kalau dia bebel. Ambil aura my mum lebih kot dia ni. Dan aku jenis cool and steady. Siapa buat salah aku pancing dengan rotan! Eh salah, aku pancing dengan ayat kias. Macam, 'jangan lah buat macam tu tak baik. Adik yang good adalah adik yang comel'. Budak-budak dengan ayat 'comel' memang sinomim. Take note tu. Then, last tunjuk 'tumb up!' kat mereka and say 'goooodddd~' Tapi kekadang tu marah tu perlu, cuma jangan dengan tengking dan keganasan. Marah dengan bawa sedikit 'pengajaran'. Bandingkan dengan perkara baik dan kontra dari apa yang mereka buat salah tu. The result memang 'yeaah!' aku jadi kakak favorite. Hashtag, 'skillismust'

Bila sorang-sorang dah membesar dan melepasi ketinggian their own sisturr ni, baru lah aku sedar yang masa berlalu terlalu cepat. Rindu saat berkumpul ramai-ramai bergelak ketawa tak ingat sampai tengah malam. Sekarang masing-masing dah keluar rumah mencari haluan perjalanan dan career masing-masing. Yang masih bersekolah, sibuk dengan buku. Ya..ya... aku paham perasaan 'terpaksa' bercinta dengan buku tu adiks. Kih! Zaman tu je kau kena struggle lebih sikit diks, nanti dah boleh goyang kaki. Pikir hal ekonomi dan dunia sambil picit kepala pula. Hashtag, 'yourfuturebe'

Sebelum banyak lagi cerita, aku noktah dulu.
Aku sambung story raya!







Friday, July 1, 2016

Tema raya meletop tahun 2016

Kalau nak pilih tema raya ni biasanya terserah kepada kakak aku. Memang dia terer bab-bab keluarkan pilihan tema baju raya macam ni (sejak azali kot) dan akan di review terlebih dahulu oleh adik aku (yang ni 'bakal' pereka fesyen) sebelum semua orang dalam famili dikerah untuk patuh mengikut arahan. Kau bayangkan lah, bila berdua ni bergabung memang kebabom! lah jawapnya. Sorang beri idea, sorang bantah... sorang bantah, sorang kata, 'kau dah kenapa!?'. Ish... Nama color tu pulak memang bukan yang basic color dalam color pattern lah weh. Mix sikit color ni dengan color tu, terus dapat nama 'pelik' kebenau. Pastu mulalah aku buat muka kata, 'payah lah cari color tu... korang...?'. Then mula lah laju kakak aku bidas, 'nanti aku carikan!'

Hah...kalau dah sampai peringkat dia nak tolong cari kan tu kira 'bertuah' sangat lah. Dan memang dia kaki shopping. So, nak bid dengan orang kaki shopping ni senang je. Bagi duit secukupnya, result nanti kau tunggu jelah. Haha! Tapi biasanya jarang lah. Selalunya dia akan 'heret' aku sekali bawak pergi shopping baju raya. Sebab kalau nak harapkan aku cari memang sampai malam raya kot baru cari baju. Itu memang muka 'tadah' penampar jawapnya. Dan kalau harapkan dia tolong carikan, nanti berjela-jela lah 'wassap' dari dia hantar, 'yang ni okay tak...?', 'aku rasa ini okay kot...!', 'kalau yang ni....?', 'yang ni...?' dan tripple yang...yang... yang.... yang lain!. Bukan ke tak tenteram jiwa raga kau satu hari dibuatnya. Kan! Jadi bertabah lah, ikutkan je

Aku memang tak pandai pilih baju. Terutama baju raya. Not like any other typical women yang suka shopping dan akan naik 'gila' bila tengok baju-baju yang 'terhidang' dalam kedai. Aku cepat pening. Nak pulak kalau tak jumpa yang berkenan dihati dan kena buat tawaf satu mall, butik atau jalan 'tar'. Kirim salam lah! If pergi dengan kakak aku ni, sekejap je masuk corner sana 'dapat!', masuk butik sini 'dapat!'. Macam dia tau je mana kedai 'target' yang kau patut terjah. Clap...clap...clap. You deserve it!

Untuk boys dalam famili, biasanya diaorang tak banyak cerewet. Mereka biasanya pasrah je. Raya tahun sekali kan. Lagipun bukan sedondon 'sejibik-sejibik' kain itu. Macam kain nak buat langsir, yang sampai kena sama satu rumah. Ini tak, terserah lah nak design atau fesyen baju macam mana, asalkan dalam range warna tema. If light sikit or dark sikit, it is big OK!. Jangan dibuat color tema biru kau beli ungu dah lah! memang nak masuk kategori geng muka 'tadah' penampar aku jugak tu. Haha

Dan biasanya untuk boys ni mereka memang pakar cari sendiri-sendiri. If tak pun, mereka akan keluar dengan his chosen 'favorite' brother, since nak harapkan his own sirturr yang sorang ni (aka akulah tu) memang tak boleh pakai. Huh, aku terima nikahnya! dah kenapakah!! Ish.. aku terima kenyataan! Senang cakap, set-set boys ni, 'prengggg' motor je balik rumah dapat dah satu bag baju. Setel!. Tahun ni diaorang borong baju 'wak doyok' - elrah. Untung lah!

My mum and my dad macam mana pulak kesnya? Setuju ke tidak...? Okay, setakat ni memang tak pernah kena 'reject' proposal dalam usul tema color dari kakak aku. They are too COOL okay! And untuk mengelakkan dari nampak sangat macam sistem 'paksaan atau saya yang menurut perintah' (ayat favorite goven letter), kakak aku akan belikan sekali baju untuk mum dan untuk ayah yang boys akan carikan.

Yes! Kebiasaan setiap tahun kitaorang biasanya beli baju siap. Jarang buat atau tempah sebabnya kalau tempah biasanya kena awal dan color baju akan jadi sedondon 'mak jah'! Yang tu boys kurang berkenan sikit. Kecuali if tema color hitam lah, warna tema tu yang boys memang dah lama request tapi tak pernah 'lulus'.

Tema color yang lepas (2015) dark or light chocolate theme - warna tanah, (2014) denim theme, (2013) arabian theme, (2012) red theme, (2011) greenish theme, (2010) purplish theme. Yang tahun ni? Hah...! (2016) Salmon theme (or in coral pink). Semua dah dapat, cuma tinggal nak posing je masa raya. Meletop ke tidok!






Salam dihulur zakat diberi

Bila masa tibanya raya, semua orang sibuk keluar beli baju raya, kasut raya, kuih raya, perabot raya, kereta raya, langsir raya... yang hanya mampu dibeli oleh orang yang kaya 'raya'. Golongan sederhana macam aku ni hanya beli yang mampu dan syarat je. Jika ada rezeki lebih, kita jadikan sebagai 'duit raya'. Beri kepada mereka yang budak-budak sebagai tanda keraian atau golongan memerlukan. Perlu ingat, yang sedikit sebanyak portion dari rezeki kita tu adalah hak orang lain, iaitu golongan asnaf / fakir dan memerlukan. Sebab itu adanya rukun kelima iaitu mengeluarkan 'zakat'

Sempena bulan ramadhan ini, mari kita semak sikit tentang zakat. Takkan ingat nak raya je kan! Di bulan ramadhan ni, kita (yang telah layak dan cukup syarat) di WAJIB kan untuk membayar zakat fitrah. Aku dulu pun tak ambil 'port' sangat bab-bab ni since masih ada tanggungan iaitu ayah. Ayah yang tiap-taip tahun yang bayarkan. Tapi sekarang dah besar panjang, ilmu dan pengetahuan dalam isu zakat ni kena lah tahu. Bukan setakat pergi kaunter zakat/masjid, duduk salam dengan pegawai yang dilantik, bayar zakat then 'gerak lu papa roger'! Memang kesian lah! Ilmu setakat itu jelah yang kau tahu.

Pengertian zakat ini luas. Zakat dari segi bahasa bermaksud mesucikan, subur, berkembang. Banyak pengertian yang boleh dikembangkan daripada perkataan di atas, misalnya ia mensucikan harta, menyuburkan silaturrahim dan mengembang punca rezeki. Dari segi istilahnya pula, zakat adalah mengeluarkan harta mengikut syarat yang ditentukan oleh syarak dengan kadar tertentu golongan tertentu (asnaf zakat) - sumber dari konsultan zakat

Zakat ni kita boleh umpamakan macam proses mencantas pokok lah. Bila kita cantas dahan pokok ni, akan nampak 'gondol',  tapi hasilnya pokok akan jadi lebih rendang dan subur. Macam itulah bila berzakat. Kita keluarkan harta kita, pulangannya kita akan dapat lebih daripada apa yang kita keluarkan. Ia menyuburkan harta dan menjadikan lebih merimbun dan subur. Jadi jangan anggap zakat ini satu bebanan. Kalau sedekah yang sunat itu boleh lah kata tak nak buat, tapi zakat ini wajib. Ingat ianya wajib!



Boleh semak atau membaca tentang bab zakat ni untuk tahu lebih. Aku sendiri pun banyak lagi perlu belajar. Kita buat pelahan-lahan. Tentang hikmah zakat, siapa yang layak bayar zakat, siapa yang layak terima zakat, syarat berzakat dan lain-lain? Luas kot ilmu dalam skop zakat ni.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...