Thursday, June 16, 2016

Dear Younger, Try Appreciate Your Age (Part 2)

Short letter to my beloved adik-adik...

Dear Younger, 
Please.... you should not growth to fast. Try appreciate your age.

Regards,
Hakak adik-adik

Baik... Aku sambung kembali cerita post yang lepas. Dear Younger, Try Appreciate Your Age (Part 1)

Scary to hear and watch so many social problem occurs nowadays. And most of them are teenagers. Why? Dont you suppose to appreciate your age and life? rite....? but why you are involved with that kind of SUCK OF THINGS!

My apologize by using bad 'suck things' word here. Kecewa dan sedih sebenarnya... Ramai remaja sekarang melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan. Pergaulan bebas... itu adalah 'key access' atau 'tiket' kepada mereka yang digelar remaja. Mereka berani melakukan banyak perkara. Bagi mereka tiket remaja yang diberikan membolehkan dan melepaskan mereka bebas melakukan banyak perkara. Ayat seperti 'aku dah besar....' 'aku pandailah jaga diri sendiri...', 'aku tahulah apa yang aku buat...' adalah ayat yang sering gunakan.

Barrier antara family dan diri mereka sedikit demi sedikit semakin jauh. Dan barrier antara kawan-kawan atau teman menjadi semakin rapat. Here comes the most interesting part which is the word 'big INFLUENCE'. Siapa the big influence di kalangan mereka? Yes! You are correct.... it is called FRIENDS....

Dekat sini lah bermulanya saat kehidupan seorang remaja. Kamu akan berjumpa dengan bermacam-macam jenis orang/manusia dan makhluk. Kenapa aku gunakan makhluk....? Sebab makhluk semuanya mempunyai otak tetapi tidak mempunyai AKAL. Itu yang membezakan antara orang/manusia dengan makhluk. Tuhan menciptakan semua makhluk berotak, tetapi Tuhan hanya menciptakan AKAL hanya pada manusia. Supaya mereka dapat membezakan antara baik dan yang buruk. Harap korang jelas maksud antara manusia dan makhluk. Jika tidak dan perlukan penjelasan just lets me know.

Kawan atau teman yang bernama manusia yang perlu anda cari dan dekatkan diri. Bukan kawan atau teman yang bernama makhluk. Kerana kebanyakan dari kita hanya makhluk yang bertopengkan manusia.

Baik... aku cuma sentuh pada dasar maksud perkataan sahaja. Iaitu antara manusia dan makhluk. Simple meaning. Kalau nak mendalam lagi memang banyak yang kena penjelasan. Sebab manusia itu sendiri tidak sepenuhnya adalah layak dipanggil manusia. Rumit kan... Ya memang ianya RUMIT... Dan aku rasa cuba terangkan perihal perkara ini dengan lebih jelas nanti. Mungkin post yang akan datang

Kawan yang baik akan membawa kamu kepada perkara yang baik dan kawan yang kawan yang jahat adalah sebaliknya. Kamu akan berjumpa bermacam-macam jenis orang. Sebaya mahupun lebih tua. Lelaki mahupun perempuan. Liputan pergaulan anda semakin besar dan bebas. Kamu akan fikir dan rasa jarak interaksi bersama kawan lebih diperlukan daripada keluarga. Kerana mereka tahu dan faham apa yang mereka mahu dan rasa. Betulkan...?

Till then, continue until the next post
















No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...