Thursday, May 26, 2016

Bila Dah Kena Baru Nak Menyesal

Dua hari lepas dikejutkan dengan viral penyebab atau punca pembunuhan oleh pemandu-pemandu kenderaan yang tidak beretika dan mementingkan diri dengan menggunakan lorong kecemasan dan menyebabkan kenderaan ambulan terhalang
Sedih baca artikal dan berita mengenai peristiwa tersebut
Di website, facebook dah jadi viral dan si pesalah masih senyap tidak mengaku
Mereka akan sentiasa bersikap sambil lewa dan tidak bersalah kerana beranggapan punca berlakunya perkara tersebut bukan pada diri 'dia' tetapi si 'dia' yang lain
Menunding jari kepada pemandu-pemandu yang sama melakukan perbuatan tersebut
Iya... benar... jika seorang atau sebuah kenderaan sahaja yang terlibat mungkin senang masyarakat "bash" dan blame.
Tetapi sikap ini dah jadi kebiasaan. Sikap mudah tercabar.... Sikap yang mana "kalau kau boleh, aku pun boleh..." See... that is their mind set.... Sempit dan belum merdeka
Tepuk dada sendiri sekiranya anda adalah tergolong dikalangan pemandu yang sedemikian

Aku pun selalu ada secebis perasaan yang sama apabila tersangkut dalam traffic, tapi sabar lah. Bukan kau sorang je yang kat belakang dan beratur untuk jalan.
Bila lihat pada cermin pandang belakang, aku akan rasa "hmmm kereta kat belakang lagi teruk tersangkut daripada aku yang jauh kehadapan daripada mereka"
So, insaf lah kejap sikap pentingkan diri sendiri tu.

"Ala aku nak cepat...."
"Aku dah lewat okey!..."
"Aku ada hal emergency!..."

Please lah... kau ingat kami-kami yang beratur ni nak lewat sampai ke? Kita sama-sama hadap lah~ Kita sampai pada saat dan waktu yang sama, right!!

Berbalik pada kes yang di atas dimana telah melibatkan nyawa
Perkara yang tak dijangka pada hari dan masa yang meraka yang pentingkan nyawa ini melakukan cara pemanduan mereka yang begitu telah mengundang tragedi
Lorong kecemasan dijadikan sasaran lubang 'drive tru' pemandu 'ego' dan pentingkan diri pada hari tersebut sangat D.I.K.E.S.A.L.I
Mana sikap tolerangsi dan timbang?
Come on malaysian~
Tanam dan zahirkan secebis sifat budi perketi di atas jalan raya. Adab sesama pemandu yang lain. Boleh? #respect






Tuesday, May 24, 2016

Segmen Zaman Sekolah

Dah lama tinggal bab-bab nak turut sertai post segmen macam ni
But segmen 'zaman sekolah' dari blog "itsnumigx" mengimbau betul untuk aku lakarkan dalam post
Tak pernah dibuat untuk flash back half of my life now in one post
Kau mampu?
1 tahun - tadika
5 tahun - sekolah rendah
5 tahun - sekolah menengah
5 tahun - Matric + Uni life
Oh maiii... Rasa sangat tua sekarang jugak. hahaha
Hopefully aku bukan lah yang paling tua di kalangan blogger yang sertai segmen ni
Or you could call me 'hakak' instead..... !?

Baju putih..
Kain biru.. 

Rindu sebenarnya nak nak pakai balik seragam sekolah yang dah berabad aku tinggal ni.
Hampir berpuluh tahun selepas baju pra-sekolah yang berwarna merah dan biru bertukar kepada seragam yang memang jadi dambaan budak mentah yang nak masuk alam persekolahan kan...
Okay, that was before we know lah yang stage for 'study' is not always 'that fun'
Imma right?? Hahaha

Well, I not use to go to school from started.
Crying baby!! Yeah that was sooooo 'me'
Sikit-sikit nangis... sikit-sikit bagi alasan nak ponteng sekolah... dan kalau ayah tak hantar and stay for at least 5 minute watching me through the window, memang aku tak keluar dari kereta
Dasyat tak naluri malas aku masa tu
So, younger...... jangan ikut perangai hakak yang ni

See... ni baru satu bab permulaan aku dah ke laut cerita belum lagi masuk darjah satu lagi,
And tak termasuk aktiviti join dikir barat, sukan olahraga, cinta cintu gorila, panjat pagar, curi-curi makan nasi lemak dalam kuliyah masa lect, study week yang havoc etc...
So, alternative nya kita just recall one moment for each
Baik aku ambil cerita kenangan yang paling best dan sukar di lupakan adalah zaman sekolah rendah yang word of 'study' seem fun and enjoyable

Spesifik masa darjah 6 di saat aku dan geng menubuhkan geng 6 jahanam, diwakili oleh 6 kepala-kepala yang gila-gila, paling gengster dikalangan murid, paling ayu, paling pandai, paling bangang dan paling pemalu
Disatukan menjadi geng yang sampai sekarang masih kekal sebagai kawan.
Tetapi telalu banyak cerita yang telah berlaku pada kami in the middle "of the stories" from changes of status from geng bachelor to married women, until someone you loved and stayed together from your childhood was gone forever.
Seorang telah kembali ke Rahmatullah pada 2012 - meninggal disebabkan kanser
Dua orang sudah berpunya dan ada baby masing-masing - 2014 & 2015
And tiga orang (me included. Kah!) yang masih gila but not available

6 jahanam ni bukan yang korang bayangkan dalam cerita PRamli tu, kitaorang memang geng yang baik
Dont judge a word 'jahanam' by it name ya..
Geng aku ni strongly protect kawan-kawan sekelas yang lain daripada budak-budak lelaki yang memang zaman dulu sukar sangat ishtihar perang kapur tulis, ejek-ejek nama mak bapak, tarik kerusi bila nak duduk dan lain-lain
Sengal kitaorang dulu tak macam zaman sekarang
80th 90th era.... GenY generation....
Ada sahaja perkara yang menaikan kemarahan dan kegeraman secara berjemaah
As contoh, asal kitaorang bangun je even sekejap pergi tandas then balik kelas ready lah dengan unexpected happen to your chair. If memang main duduk je merasalah duduk atas gam atau kapur yang dah diconteng pada kerusi. Habis weh kain putih berhabuk. Tu belum termasuk dalam kategori kritikal ya adik-adik. Itu cuma satu bab jahat manja je dari dyorang. Yang hyper lagi malas nak kongsi
Pengsan~~

Memori yang tak berapa best adalah bila aku kena duduk asrama
Well, like im said before, I really used to stay at home
Bab-bab kena masuk asrama ni memang zaman dah masuk matrik baru lah reti nak berjauh dengan mak ayah if tak kirim salam
Itu pun punya lah berharap dan berdoa sekiranya sekolah rendah or menengah have open their own university or matric -.-
Yes... I know...I know.... Hasrat tu takkan berlaku ~~

Masa terpaksa duduk asrama ni tingkatan 3, Program jati diri untuk pelajar PMR. Tak lama cuma 2 malam sahaja dan program bermula pada jumaat malam lepas waktu sekolah. Barang-barang memang dah siap packing dan letak dekat surau. Jadi lepas waktu sekolah ambil beg dan pergi masuk asrama
Sekolah menengah aku masa tu ada dua sesi. Sesi pagi (tingkatan 4 - 6) dan sesi petang (tingkatan 1 - 3). Pelajar pun boleh pilih untuk duduk asrama atau duduk luar (itu aku!)
Jadi nak jadikan cerita, situasi aku ketika itu sangat kekok dengan kehidupan asrama. Kami yang duduk luar ni kena menetap bersama-sama kawan yang dah duduk asrama

Time management aku memang hancur. Terkejar-kejar nak pergi mandi.... pergi dewan makan....
pergi dewan untuk sesi program.... Plus masa itu kalau buat salah je sikit-sikit nak kena denda. Sikit-sikit kena panggil depan berdiri sejam depan padang etc.
So, punyalah tak immune dengan life yang baru ni, malam jumaat tu jugak aku pitam dan pengsan. Muntah-muntah dan pening satu badan. So end up aku kena duduk surau rehat je. Program kat dewan aku tak masuk langsung.
Masuk hari kedua - Sabtu, memang tambah fobia dengan asrama sebab pagi-pagi lagi aku dah kena denda dengan abang fesi sebab lambat. Sejam kena berdiri depan padang.
Malam tu pulak ada night call. Fasi-fasi kasi brain wash kitaorang sampai pukul 2 - 3 pagi. Dengan gelap dan nyamuk nya kitaorang kena stay up. Sumpah masa tu aku rasa macam nak nangis dan nak balik! Boleh pulak ada satu slot fasi-fasi tu tinggalkan kitaorang dalam setengah jam. Motip..!? Bila aku tanya member masa tu diorang cakap "sebab nak bagi kau tu hadam apa yang fesi tu cakap dan kuatkan jati diri". Meremang bulu badan since tempat yang telah ditempatkan jauh antara satu sama lain
Hari ketiga - Ahad, program separuh hari. Pagi-pagi lagi lari depan public phone dengan duit syiling. Beratur kitaorang budak-budak duduk luar telefon mak ayah. Ingatkan diorang untuk jemput. Masa tu memang 'soul' aku dah tak ada dekat sekolah mahupun program tu. Ingat nak balik je. End up program tu memang jadi night mare bagi aku sampai bebila.

Apa-apa pun memori mengajar banyak perkara. Disimpan sebagai kenangan buat aku saat ini. Zaman persekolahan, zaman matrik, dan zaman di universiti. Masing-masing ada cerita yang tersendiri. Takkan boleh diputar kembali masa untuk kembali semula samaada untuk merasai kembali saat itu mahupun memutar kembali peristiwa di saat itu. Dongeng lah kalau ada mesin masa yang boleh bawak kau kembali ke dunia lampau. Jika ada saat mana yang kau pilih untuk kembali? Tepuk dada ~
Till then...






Monday, May 23, 2016

Bercakap Dengan Diri Lampau Kau

Multitasking person
Are you the one?

Hump!
Dua kerja dalam satu hari bukan kerja gila since ramai yang buat lebih daripada ini
Tapi bila kedua-dua kerja tersebut memelukan komitment penuh untuk setiap tasking yang diberikan, salah satu mesti akan ada kekurangan pada keputusan atau result
Di tambah dengan soal perasaan dan jiwa raga
Stress? Yes!
Stress itu adalah keyword yang dicari

Aku jenis yang boleh hadap atau redah je bila dapat tasking yang berlipat-lipat macam ni
Since macam tu, multitasking punya words memang dah terang tang...tang... dalam resume sejak dari azali lagi
So, bila diberi tugas yang banyak macam mana sekalipun, aku kena pandai set which one is the most priority then start workup and bersedia untuk seting down  your mind for the extra work
Tak boleh nak komen banyak

IF memang korang jenis yang tak multitasking ni pastikan dalam resume tu jangan gatal taruk, but must ready for the "THAT" question to come out masa interview
Sama juga dengan soalan "Are you willing to be transfer or travel and so on...."
Even, masa tu kau orang memang akan 100 percent akan "tick" for YES answer pastikan your future "you" plus mental dan fizikal bersiap sedia bila saat dan masa itu tiba
You won't know dan masa tu jangan nak menyesal bagai
Ini cerita benar pengalaman~

Sambung kembali pasal aku tadi
Tasking yang aku terima ini bukan lah kritikal atau memudaratkan otak
Belajar dari tempat kerja lama dahulu
Kerja bawah tekanan or working under presure yang superb
So, bila dapat kerja jenis multitasking kat tempat baru ni macam okey... boleh lagi la..la...la... as long due yang diberikan adalah masuk akal dan reasonable
Tak ada tekanan yang melampau
Tak ada kritikal yang over de-motivate diri
Betul lah orang kata "masa mengajar kematangan diri gitu~"





Tuesday, May 17, 2016

Kegunaan Kad Touch-n-Go Yang Patut Anda Tahu Selain Bayaran Tol - Rahsia Terbongkar

Apa yang akan anda lakukan dengan kad touch-n-go anda selain dari melalui tol?
Hah.... sebenarnya banyak lagi kegunaan dan kelebihan kad touch-n-go korang tu
Selain daripada function untuk membayar tol ia dapat digunakan untuk lebih 100 kemudahan urusan harian korang yang lain
Ini termasuklah untuk belian makanan & minuman, kedai serbaneka (supermarket), klinik-klinik kesihatan, taman tema, hotel dan banyak lagi
As convenience as your credit card lah kiranya
Just keluarkan kad touch-n-go dan bayar!!
Yada~~ senang dan mudah
Tapi pastikan baki dan isi dalam kad korang tu adalah mencukupi dan melimpah ruah
Hahaha

Dan yang paling menarik, sempena koloberasi touch-n-go dengan perkhidmatan & kedai-kedai yang mengambil perkhidmatan servis bayaran mengunakan touch-n-go ni, special discount dan offer diberikan!
Boleh tengok dekat entri akan datang

Senarai-senarai tempat yang boleh digunakan seperti dibawah
Go check it out




Food & Beverages
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. 
9.

10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
     
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35. 
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
Bari Uma (at Jaya Shopping Centre only)
Baskin Robbins
Big Apple Donuts (at R&R Seremban North Bound only)
Cafae Yen (at Bangsar South & Plaza Gurney Penang only)
Café Barbera (at Johor Premium Outlet only)
Café Coffee Day (at KL Sentral, Nu Sentral & Pearl International Hotel only)
Chocolat World (at Jaya Shopping Centre only)
Cosans Coffee (at selected outlets only)
Daily Fresh (at R&R Seremban North & South Bound, R&R Dengkil North & South Bound and R&R Ayer Keroh North Bound only)
Dubu Dubu (at selected outlets only)
Dunkin Donuts
Each A Cup (at selected outlets only)
Espressolab (at Taman Melawati, Sungai Long and Summit USJ only)
Fresh Code (at Jaya Shopping Centre, G-Tower and Damansara Utama only)
Freshy Freeze (at Nu Sentral outlet only) 
Food Truck - Fortress Avenue
Food Truck - MyTakoyaki
Food Truck - Gringo's   
Food Truck - Maxcito
Gerai The Food Loft (at Damansara and Shah Alam only)
Gloria Jeans Coffees (at Menara PNS and Menara Bank Rakyat only) 
Good Food & Co. (at Jaya Shopping Centre only)
Heritage Village (at Jaya Shopping Mall, Paradigm Mall, Main Place USJ 21 and Taipan USJ only)
Home Steamboat Restaurant Sdn Bhd (at Kepong and Jalan Genting Kelang only)
Hubba-Hubba (at Menara CIMB, Jalan Stesen Sentral only)
Juice Works (at selected outlets only)
Little Taiwan (at Bangsar South only)
Mammamia Ice Cream (at Tesco Extra Bandar Bukit Tinggi Klang, Quill City Mall, Tesco Extra Mutiara Damansara and Tesco Kepong Village Mall only)
MBG Fruits (at Bangsar LRT Station only)
Moo Cow Frozen Yogurt (at selected outlets only)
Nelson's (at Jaya Shopping Centre only) 
New Shanghai Restaurants (at Pavilion and Intermark only)
Nosh Up (at Jaya Shopping Centre and Atria only)  
Oiso Korean Restaurants (at Bangsar South, Menara Hap Seng and Tropicana City Mall only)
Old Town White Coffee (at Menara MBC only) 
Pie Kingdom
Relish (at selected outlets only)
RT Pastry House (at selected outlets only) 
Simply Mel (at Bangsar South only)
SisterS Crispy Popiah (at Mydin USJ, Mid Valley Megamall and Alamanda only)
Soup Restaurant (at Jaya Shopping Mall only)
Starbucks (at Jaya Shopping Centre only)
Station One Café (at selected outlets only)
Subway (at Menara MBC only) 
TCBY Frozen Yogurts (at Nu Sentral and JPO only)
The Chicken Rice Shop
The Pancake House (at selected outlets only)
Tony Roma's (at selected outlets only)
Tossed! Café (at Jaya Shopping Centre only) 
ZEST Café (at Bangsar South only)


Convenience Stores/Wholesale Hypermarket
1. 88 SP Mart
2. KK Super Mart 
3. MYDIN
4. myNEWS.com
5. Sam's Groceria
6. TESCO


Pharmacy/Health & Beauty Stores
1.
2.
3.
Vitacare Pharmacy (at selected outlets only)
Watsons Personal Stores
CCM Pharmaceuticals Sdn Bhd (at Bangi outlet only)

Entertainment/Theme Park
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Bukit Merah Laketown Resort
Jom Sebar, Melaka
Lee Chong Wei Sports Arena @ Sentosa
Melaka Duck Tours, Melaka
Melaka River Cruise
Menara Taming Sari, Melaka
Mini Malaysian & Asean Cultural Park
Muzium Hang Tuah, Melaka
Muzium Istana Kesultanan Melaka
Muzium Rakyat, Melaka
Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai Melaka (at Dataran Sungai and Taman Rempah)
Safari Wonderland


Hotels
1.
2.
3.
4.
I Hotel (Jalan Maharajalela, Kuala Lumpur)
I Hotel (Jalan PJU 5/20D, Kota Damansara)
I Hotel (Nusa, Skudai, Johor Bahru)
Kings Hotel (Ayer Keroh, Melaka)

  Others
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
     
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
Art Room Junior (at Taman Melawati and Country Heights Kajang only)
Bank Negara Malaysia
Cars International (selected outlets only) 
Cempaka International School
Central Photo Inn @ Pasar Seni
Chapter One Bookstores (at Jaya Shopping Centre, The Mines, Gamuda Walk and Pusat Komersial Arena Bintang only)
Dusun Segar Sdn Bhd (at Centrepoint only) 
Ebooks Bookstore (at Giant Kelana Jaya and Giant Kota Damansara only)
IT Comp (at The Mines and Digital Mall PJ)
Jkids Malaysia (at selected outlets only)
Kolej Tunku Kurshiah
Kolej Yayasan UEM
KPJ Healthcare (KPJ Klang Specialist Hospital and KPJ Tawakkal Specialist Hospital only)
MPH Bookstores (at Nu Sentral outlet only) 
Poliklinik Central & Surgeri (at Menara Amcorp only) 
PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya)
Puspakom (at selected outlets only)
Qualitas Health
SMK Aminuddin Baki
SMK Dato' Abdul Razak
SMK Tuanku Munawir
SMKA Sharifah Rodziah
Telco Mini Center (TMC)
The Alice Smith Schools
TIME International School
Tricor Hive (at Bangsar South only)

Food Court
1.
2.
3.
4.
5.
Al-Rizq (MDEC Café)
Bank Rakyat Cafeteria
MBIZ (Panorama Café)
Quizinn by Rasa @ KLIA2 & Nu Sentral
Rest Area (Sungai Buloh, Seremban, Pagoh, Tapah)
So lepas ni boleh lah swap-swap your touch-n-go dekat mana-mana 

Sebarang pertanyaan lanjut dan terma syarat sila layari laman Touch-n-Go








Monday, May 16, 2016

Monday Blue - Feel Free to Slap My Face!

Monday morning in office is like "how to start my work today..."
Blur-ing and pending for a few minute then look at screen with hopeless
Check your mail...
Check the appointment calendar for this whole week...
Check the due tasking given by bosses
Then....
Need someone to slap your chubby cheek when your soul is about to die and disappear so sudden


Work is work
Never endless, from satu.... ke satu....
Lagi laju siap, yang menanti sudah menanti~

Current mood: Work, work, work, work, work, work
Swing !
Please dedicate the song from Rihanna (feat Drake) to me
Lets sing along guys!!

"Work, work, work, work, work, work
He said me haffi
Work, work, work, work, work, work!
He see me do mi
Dirt, dirt, dirt, dirt, dirt, dirt!
So me put in
Work, work, work, work, work, work
When you ah guh
Learn, learn, learn, learn, learn
Meh nuh cyar if him
Hurt, hurt, hurt, hurt, hurting
[Verse 1: Rihanna]
Dry! ...Me a desert him
Nuh time to have you lurking
Him ah go act like he nuh like it
You know I dealt with you the nicest
Nuh body touch me you nuh righteous
Nuh badda, text me in a crisis
I believed all of your dreams, adoration
You took my heart and my keys and my patience
You took my heart on my sleeve for decoration
You mistaken my love I brought for you for foundation
All that I wanted from you was to give me
Something that I never had
Something that you've never seen
Something that you've never been!
Mmmmm!
But I wake up and act like nothing's wrong
Just get ready fi...
[Hook: Rihanna]
Work, work, work, work, work, work
He said me haffi
Work, work, work, work, work, work!
He see me do mi
Dirt, dirt, dirt, dirt, dirt, dirt!
So me put in
Work, work, work, work, work, work
Ner ner ner ner ner ner!
When yuh ago learn learn learn learn learn learn!
Before the tables turn turn turn turn turn turn!
[Verse 2: Rihanna]
Beg you something please
Baby don't you leave
Don’t leave me stuck here in the streets, uh huh
If I get another chance to
I will never, no never neglect you
I mean who am I to hold your past against you?
I just hope that it gets to you
I hope that you see this through
I hope that you see this true
What can I say?
Please recognize I'm tryin', babe!!!
I have to
[Hook: Rihanna]
Work, work, work, work, work, work
He said me haffi
Work, work, work, work, work, work!
He see me do mi
Dirt, dirt, dirt, dirt, dirt, dirt!
So me put in
Work, work, work, work, work, work
When you ah guh
Learn, learn, learn, learn, learn
Meh nuh cyar if him
Hurt, hurt, hurt, hurt, hurting
[Verse 3: Drake]
Yeah, okay
You need to get done, done, done, done at work, come over
We just need to slow the motion
Don't give that away to no one
Long distance, I need you
When I see potential I just gotta see it through
If you had a twin, I would still choose you
I don't wanna rush into it, if it's too soon
But I know you need to get done, done, done, done
If you come over
Sorry if I'm way less friendly
I got niggas tryna end me, oh
I spilled all my emotions tonight, I’m sorry
Rollin', rollin', rollin', rollin', rollin'
How many more shots until you're rollin'?
We just need a face to face
You could pick the time and the place
You spent some time away
Now you need to forward and give me all the...
[Hook: Rihanna & Drake]
Work, work, work, work, work, work
He said me haffi
Work, work, work, work, work, work
He se me do mi
Dirt, dirt, dirt, dirt, dirt, dirt!
So me put in
Work, work, work, work, work, work
When you ah guh
Learn, learn, learn, learn, learn
Meh nuh cyar if him
Hurt, hurt, hurt, hurt, hurting
[Outro: Rihanna]
Mmmmm, mmmmm
Mmmmm, mmmmm
Work, work, work, work, work, work
Mmmmm, mmmmm"








Thursday, May 12, 2016

Give and Take - Apa yang susah!

Buat baik ni tak perlu nak rasa bersalah atau rugi
Walau sedikit pun~
Terutama bila dalam bab-bab memberi sedekah ataupun pertolongan
Tak sempit atau berkurang pun rezeki tu
Or else mungkin duit atau keselesaan yang diberi pada waktu dan detik itu bukan milik kita
Tapi milik orang lain, kita tak tahu
Ketetapan !
Sudah ditulis dan ditetapkan untuk rezeki masing-masing

Walaubagaimanana pun soalnya sekarang adalah adakalanya situasi dan keadaan membuatkan perbuatan kebaikan ini terbatas dan terbantut
Situasi dan keadaan di sini digambarkan pada masa orang meminta sedekah di tempat-tempat yang aku rasa janggal dan cara penampilan serta si peminta sukar diterima akal
Perwatakkan: budak dibawah umur, budak berpakaian warak dan beragama… walau ada yang berpakaian kemas sekalipun
Tempat: memang rawak dan tak khususnya pada satu kawasan seperti di pam-pam minyak, kedai makan dan di kawasan sekitar pejalan kaki
Kes-kes ni bukan sekali dua berlaku, tapi dah bertahun-tahun
Simpati pada mereka
Kadang-kadang mereka datang bukan semata meminta tapi ada yang membawa hasil barangan untuk di jual
Tapi belum sempat berkata ada tangan menepis dan menghalau pergi

Tepuk dada tanya diri
Aku juga begitu
Ini reality bukan cerita yang direka-reka
Boleh dilihat dan ditonton dalam dunia reality kehidupan ini

Ada kala, bila masa helaian yang diberi kepada mereka memberi kehidupan
Walaupun helaian biru nota seringgit
Itupun berkira… kenapa?
Kadang-kala nota helaian hijau juga diberi bila masanya seringgit tiada dalam dompet
Sudah memberi, tapi hati tak senang
Tak ikhlas…
Memikirkan kembali penyesalan atas pemberian kepada si peminta sebentar tadi
Jahat betul godaan dan bisikan si suara halus
Apa kata congak kembali masa memberi itu, kau mampu atau tidak mampu
Banding dengan mereka…
Dan bukan banding dengan PM atau hartawan dan jutawan
Janganlah berkira wahai hati, jangan~~
Jika tak mampu tolak dengan baik
Jangan sakiti atau keji mereka
Mereka manusia
Kau juga manusia
Kita sama-sama manusia
Jangan ingat rezeki hak mutlak kita sendiri

Ini kisah aku
Kisah ini lari sedikit dari topik diatas
Lokasi: Di pam minyak
Seorang budak lelaki remaja menghampiri
Bukan dari sudut bangunan petrol dan bukan dari jalanan yang merata
Tapi dia keluar dari kotak kenderaan bernama kereta
Meluru memberi salam dan minta jika boleh pinjam nota sepuluh
Aku perhati sekeliling dan aku scan kotak kereta yang dinaiki
Ada pemandu dan ada penumpang didalamnya
Rata-rata umur sebaya dengan remaja tersebut
Aku tanya kenapa? Dan dia jelaskan kenapa
Pinjam kerana tak cukup duit dan minyak kereta hanya cukup-cukup
Pelik tapi aku malas nak panjangkan cerita
Nota sepuluh bertukar tangan dan dia mengucapkan terima kasih serta minta no telephone bagi memudahkan urusan pulangan kembali duit yang dipinjam
Aku cakap tak perlu dan aku ikhlas
Sudah siap pam minyak, aku bergegas masuk kereta dan pecut
And know what, they follow me
Like dam!! What the h***
Since rumah aku tak jauh dah dari tempat tu aku terus buat-buat round satu kali lagi and tekan drift sikit kereta supaya tak dapat catch up
Luckily they lost me and aku terus masuk kawasan rumah



Susah kalau nak buat baik jika niat yang ikhlas tadi di rampas dengan rasa tidak percaya
Jujur aku katakan
Itu antara sebab aku jadi ‘kedekut’ tak bertempat bila situasi-situasi terjadi lagi

Till then, as far I know
Buat baik dan sedekah itu besar ganjarannya
Our bekalan for akhirat
But beware orang jahat juga kadang-kala mengambil kesempatan atas kebaikan kita tu
May God Bless ~
It’s so hard in trusting people nowadays






Tuesday, May 10, 2016

MyBuddies Run Menawarkan Hadiah Wang Tunai Keseluruhan RM65,000 dan Sebiji Kereta Proton Iris Untuk Cabutan Bertuah

Second call untuk activist yang suka aktiviti larian ada  satu lagi event yang boleh korang sertai
Larian Sehati Sejiwa atau MyBuddies Run 2016 ini akan berlangsung pada 21 August 2016 di Cyberjaya, Malaysia
Siapa yang berminat, boleh daftar terus ke laman web #myBuddies ini 
Check link bio [ myBuddies ]

Ada tiga kategori jarak larian yang boleh anda sertai
1) Jarak 10km (Competitive categories)
Terbuka lelaki (18 - 39 tahun)
Terbuka wanita (18 - 34 tahun)
Warga emas lelaki (40 tahun keatas)
Warga emas wanita (35 tahun keatas)
Bayaran fee : RM 67

2) Jarak 5km 
Larian bertopeng atau Masked fun run - Terbuka kepada semua usia
Bayaran fee : RM57

3) Jarak 3km
Larian bertopeng kanak-kanak atau Kids masked fun run (7 - 12 tahun)
Bayaran fee : RM47

Untuk laluan trek, agenda, syarat-syarat penyertaan korang boleh baca dari website [ myBuddies ]

Yang menarik hadiah bagi pemenang setiap kategori adalah sangat masyuk dan menarik bernilai RM65,000 dan sebiji kereta proton iris bakal jadi milik anda untuk pemenang cabutan bertuah
So memang tak rugi bagi siapa-siapa yang sertai larian myBuddies ni
Daftar sekarang di  [ myBuddies ]!!!





Monday, May 9, 2016

Tak Nak Menyusahkan But The End Menyusahkan

Huuhhmmm…
Mengeluh~
Panjang bunyi keluhan nafas yang terkeluar dari corong lubang hidung dan di ikuti dengan angin dari mulut
Huuhhmmm…

Kebenaran…
I am not a good person how to express or convent the feeling
Sumpah~!
Itu adalah kelemahan yang kadang-kadang aku kena belajar untuk buang dan ubah
Kebergantungan yang aku cuba buat atau hadap sendiri sebenarnya telah menyusahkan orang lain secara terus atau tak sengaja
Bukan segaja untuk tidak berkonsi pada asalnya tetapi aku cuba untuk selesaikan sendiri atau aku rasa boleh selesaikannya sendiri
Jangkaannya, ia hal remeh bagi aku tapi berat bagi orang lain
Tanggapan dan apa yang aku fikirkan bukan seperti apa yang orang lain rasa

Kau bukan dia… yang faham dan tahu apa yang dalam kepala otak kau
Kau bukan dia… yang fikir akan perkara yang sama apa yang ada dalam kepala otak kau
Kau bukan dia… yang bertindak dan lakukan perkara apa yang telah di plan oleh kau
You are not them
Jadi kenapa payah sangat nak kongsikan cerita atau sesuatu pada mereka?

Huuhhmmm…
Mengeluh~

Sesuatu perkara terus terbatas dan tergendala disebabkan perangai yang aku yang satu itu
Bukan sengaja
Sumpah!~
Bukan…
Cuma kekangan masa yang aku plan dan rancang tiba-tiba tak menyebelahi aku
Memang hanya seminggu tempoh aku beri pada diri aku sendiri untuk lengkap dan selesaikan semuanya
Segala perancangan ada dalam kepala
Cuma tidak dizahirkan atau dikongsikan pada orang lain
Arhh~ perkara ‘simple’ je…
Mudah dan ringkas sekali fikiran aku masa tu
Tapi, seperti apa yang aku bagitahu tadi lah
Semuanya tak seperti yang dirancang

Minggu terakhir untuk preparation aku dipadati dengan perkara-perkara lain
Isnin aku kena fly ke Terengganu, meeting dengan salah satu klien baru syarikat
Selasa, meeting dengan Website krew – but last minit cancel *DAMM!
Rabu, aku attend workshop di KL Sentral *Last minit call dari bos suruh join
Khamis, another workshop aku kena attend *Last minit call dari bos suruh join lagi
Jumaat, kosong and free…. *Tapi kerja tetap kerja, walau kat duduk dalam ofis macam orang tak ada soul (-.-)
Tapi as usual nak cari benda yang last minute hari jumaat tu telah jadi double triple last minute jawapnya
Even nak gerak and mulakan plan tapi the end ambil keputusan kita settle dekat rumah jelah
SO, jumaat malam aku terpaksa juga balik rumah dengan tangan kosong

What is worst become worst…
Preparation was totally bad
Messy and tak bersedia
I was like a zero, and pray that that “BIG EVENT” is cancel
But what do you expect???
It is a BIG NO!
Event is ON
And i’m like die and just let it go
Speechless…

Okay it is my fault and aku mengaku itu
Since my first intension is not burden anybody tapi last-last was verse vise
Sangat menyusahkan orang lain
Orang lain yang panic and tak tentu arah
And aku like “DUMB”
Pertolongan dari perbagai penjuru
From my family especially nya
Malu and blushing~~~

Just one word “THANK YOU” I appreciate it!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...