Tuesday, April 19, 2016

Dear Buddies, Hai!

Aku tak pasti sama ada yang baca blog ni
Curious juga selama ni apa yang aku tulis is randomly yang merepek je
But when i look at the blog overview tiap-tiap kali nak update post
Macam "Aaa... there are still a pageview for today..."
Sooo,
Are you looking for something information in here or else are you wrongly clicking and then shock like "Hahh!! what the heck of this blog...bla..bla...blaa..".
Hahaha
That what i'm curious till now
Then,
Mula lah aku fikir yang aku bukan seorang blogger yang aktif
Maksud tak aktif tu datang dalam banyak aspek.

Pertama:
Hal-hal macam blogwalking, i follow u you follow back, drop massage dalam cbox dah tak seaktif dulu
And for sure, teenanger sekarang not favor doing that anymore. I'm right?
Eh did i said teenager just now?
Hahaha, second laughing from me *.*
Sebab aku mula blogging on my early teenager stage LOL

Kedua:
This blog is not belong to a famous blog writer
Macam yang korang sedia maklum
Sekali post beribu viewers terjah
Aku seorang yang anti-famous

Ketiga:
Info atau content blog aku biasanya random story
Tak spesific kepada travelling (since tak kau mampu!) yang share their experience and stories then letak gambar tempat yang lawa-lawa masa diaorang travel tu
Tak spesific kepada resepi masakan (sebab kau tak rajin masak! Masak ikut mood!) since kau boleh dianggap tangan meja (vice verse daripada kaki bangku)
Tak spesific kepada perkongsian bahan-bahan infomasi, berita, viral dan lain-lain
Aku ulang tak spesific

Keempat:
Penggunaan bagi kata ganti nama dalam content blog
Aku gunakan kata ganti nama as "Aku"
Mungkin kalau viewer yang lebih tua macam tak polite and kurang sopan
And kalau bagi viewer kanak-kanak macam tak berapa sesuai
SAYA.....?
Emm aku tak biasa nak gunakan "Saya" as penganti diri dakam penulisan blog ini
Walaupun dekat luar memang aku sensitif bagi penggunaan kata ganti nama
Respect toward each other
It is MUST!!
Cuma dalam blog ni aku lebih senang guna kata ganti nama "Aku"

Kelima:
Aku anggap blog ini macam tempat kongsi cerita
Macam best buddies yang aku boleh buli untuk dengar apa aku nak bebel
So lets me apologize first if sometime ada story sangat-sangat merepek yang korang macam
"What the tutt..tutt"
Nak pula post-post yang lama
Seriusly, aku dah tak ingat apa yang aku dah tulis dahulu
Dan it not proper malay or english grammar / pronountiation / ayat yang tersusun
For UPSR, PMR, PT3, SPM students please.... jangan belajar dari cara penulisan dan pemahanan dari blog akak ni ya
Wah tiba-tiba bahasakan diri akak kan....

Tapi kepada viewers yang tak kering tangan masih klik or terklik ke dalam blog ni aku ucapkan terima kasih
Buddies for ever!!










Wednesday, April 6, 2016

Beri Respect, Dapat Respect [Viral]

Viral. . .
Penggunaan kata viral sudah meluas dalam kalangan masyarakat
World Wide~
Jelas sekali
Dunia sekarang sangat bahaya
Sekali yang salah yang tu lah di ingat sampai mati
Ibarat ledakan bom jatuh kebumi
Sekali hentam kesan boleh cecah puluhan tahun
Cuma yang untungnya bila bom mangsa yang kena tempias adalah manusia yang berada di tempat kejadian
Kadang-kadang paling jauh pun masih boleh diterima akal

Tapi perkataan Viral ni lain sikit
Ledakan dia menjangkau semua
World Wide~
Tempiasnya memalukan si mangsa
Yang bahagia adalah si pemangsa
Kadang kala dibantu oleh jari-jari dan mata-mata yang "maya"
Aktivis-aktivis media social yang tak perlukan status pengiktirafan sebagai penyalur maklumat atau pemberita
Yang pasti semua boleh menyalurkan bahan berita tersebut
Itu belum lagi dengan tambahan resepi-resepi yang kadang-kala tak ada pada tempat asalnya berita
Tetapi ditokok-tambah oleh jari-jari dan mata-mata yang "maya" tadi

Oh sedar~
mungkin aku cuma pandang kepada yang negatif dalam aspek ini
You could agree to disagree
Kan...
And I really dont mind
Since, seperti yang aku cakap tadi lah
Kita lebih ingat kepada perkara yang buruk daripada yang baik
dan 'sekali yang salah yang tu lah di ingat sampai mati' *recall again the phase

Betul kata orang tua-tua dulu kala
Lancar mulut berkata-kata, kena tengok kiri kanan lah
Kata-kata kita ni setajam pedang
Dah terlepas cakap nak tarik balik bukan mudah
Lain lah kau pandai nak main kias atau bahasa kiasan macam berlapik bagai
Itu aku rasa zaman melayu tradisional dulu-kala je aku rasa
Zaman kesultanan yang memang kaya dengan adab percakapan yang berlapik dan berkias
Macam ni sebagai contoh

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang saya mengkuang layu
Dagang Pak Malau dagang bertempat
Dagang saya musafir lalu
(Sumber: Filem Seri Mersing)

atau

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan
(Sumber: Filem Gurindam Jiwa - 1966)

Tengok susunan dan penggunaan kata yang dikeluarkan
Kau mampu~?
I bet you not
Nak samakan rangkap pantun empat kerat pun merepek susunan ayat
Ini kan pula dengan lenggok bahasa yang macam tu

Beri respect, dapat respect
Lari tajuk mungkin post aku ni rasanya *-* hu.hu..hu...

Tapi apa yang nak aku sampaikan adalah jangan lah jaja cerita orang macam "klik...klik" je
Sila usul periksa sumber
Viral is too dangerous to be thinking of ...
As like a virus
and it's really it is ...
Kita semak dari Pusat Rujukan Persuratan Melayu untuk perkataan viral ni <Link for more info>
And it is really a virus term! HUH!!
Till then





Tuesday, April 5, 2016

Aktiviti Maraton Run Sepanjang Tahun 2016 Yang Awesome

Calling for kaki-kaki maraton seluruh malaysia
Siapa yang memang kaki maraton or yang aktif join maraton challenge, charity run, virtual run, freedom run whatsoever
Jalan lepas peluang untuk join sekaki ke website "The Maraton Shop" <Klik ke LINK Bio>


Macam-macam aktviti maraton yang dianjurkan
Kira for APRIL event is fully organized gitu~
So for those who giler maraton, don't miss out
All event detail is provided
Jadi boleh lah plan your date

Antara event yang telah ditetapkan seperti . . .

MID VALLEY CITY CHARITY RUN 2016



Mid Valley City Charity Run 2016 The MVCCR Race Kit Venue, Time and Date is confirmed! Please...

24 April 2016

06:30 AM

Mid Valley Megamall & The Gardens Mall


VIRTUAL RUN APRIL 2016



Virtual Run

30 April 2016

12:00 AM

No Venue


UCSI FREEDOM RUN 2016



A desire to promote a healthy lifestyle and sportsmanship in every one of us from all walks of...

14 May 2016

06:00 AM

UCSI University KL Campus (South Wing)


KL TOWER INTERNATIONAL TOWERTHON CHALLENGE 2016



KL Tower International Towerthon Challenge 2016

15 May 2016

06:00 AM

Menara Kuala Lumpur


PADDY RUN 2016



Paddy Run 2016

22 May 2016

06:00 AM

SMJK Yoke Kuan, Sekinchan


MAGICAL FOREST CHARITY RUN



Look out for magical forest creatures along the route as you complete simple obstacles to become...

29 May 2016

06:00 AM

Taman Botani, Shah Alam


GREEN WARRIOR RUN 2.0



Green Warrior 2.0 mainly to arouse love and care between people especially towards the lovely...

5 June 2016

06:45 AM

Taman Botani Negara, Shah Alam


NIVEA EMPOWER RUN 2016



Empowering

5 June 2016

07:00 AM

Setia City Mall - Oval Field


TARCIAN RUN 2016



Tarcian Run 2016

17 July 2016

07:00 AM

TAR UC Setapak KL





dan banyak lagi
Boleh kata sampai hujung tahun u'oll

So siapa yang berminat boleh terus ke website "The Maraton Shop" <Klik ke LINK Bio> and daftar boleh join pada mana event yang disediakan
Ada yang free
Mana tau boleh together-gather lari sama sambil ber la.la.laa.. kan
Till then, to be continue...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...