Friday, February 26, 2016

Technically Bunyi Itu Bukan Bunyi Misteri

Nak tanya soalan
Are you hungry??

Damm!
Malu weyh bila perut menjalankan proses penghadaman dengan kuat dan lantang
Bunyi dia, tak boleh nak cover-dah
Sampai satu officemate boleh terdengar

Itu perut aku
Time antara pukul 10 - 11 pagi and 3 - 4 petang
The timing where my digestive process start working
And when it happen, akan keluarlah segala man bunyi-bunyi yang yang menunjukkan mereka sangat comitment dalam melakukan kerja-kerja mereka
Aku nak interpret pun tak pandai bunyi tu
Macam kruukk...kruukkk.krrukkkkkkkk....krukk...
Yang last krukk... tu paling kuat
dan ada kadang kalanya satu tahap non-stop
Kah!KahKah!

Puas weyh nak cover
Picit perut sampai senak la...
Tahan nafas la...
Or else buat-buat masa tu hari yang paling busy dalam sejarah dengan taip keypad dengan sekuat dan selaju mungkin atau selak file dokument sekuat mungkin

Perut berbunyi bukan sebab aku tak makan or perut kosong
Tapi proses penghadaman dari makanan yang telah aku makan
Normal la tu
Digestion kan penting for breaking down food into nutrients, which the body uses for energy, growth and cell repair.
As science said:

''Food and drink must be changed into smaller molecules of nutrients before the blood absorbs them and carries them to cells throughout the body. The body breaks down nutrients from food and drink into carbohydrates, protein, fats, and vitamins''

Boleh juga refer this LINK untuk other related input

Itu belum aku buka cerita pasal the digestive system yang mana funsi gastrointestinal (GI) tract - atau dipanggil the digistive tract and the liver, pancreas and gallbladder masuk dalam topik ni
Lagi complicated aku nak explain
Tapi kalau korang nak tahu and luaskan ilmu dalam ni boleh baca kat SINI
Rujukan dari U.S Department of Health and Human Services

By right, sebenarnya aku pernah tulis entry pasal kes perut aku berbunyi jugak masa zaman student haritu
5 or 4 years ago back tak silap
Zaman-zaman student life, nerd.... budak hingusan dalam dunia blog lagi
Tapi tak dapat cari link entry tu
If korang jumpa and baca kompem gelak sakan
Malu kuasa 3 boboiboi rasanya

Until then, aku malu.~~







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...