Wednesday, February 24, 2016

Cara Mudah Menyemak No Keahlian KWSP Menggunakan No Kad Pengenalan

Pelupa..
Sifat manusia memang mudah lupa
Even sekejap saat pun boleh terlupa, inikah pula jika perkara yang makan masa lebih sehari
Aku pun, short memory problem

Back to the topic,

Cara menyemak no keahlian KWSP ?
Perkara yang aku kerut dahi untuk mengingatkan kembali
No keahlian KWSP??
Sumpah tak ada save dalam server memory otak aku ni selama ini
Perkara yang jarang-jarang nak di recall mahupun ditanya

Ended, bila you start joined new co. barulah start tercari-cari semula all the document or letter
Tak pun your older note, kot-kot pernah conteng somewhere ke kan
But most likely memang damm!
Tak jumpa

So, for the solution try google yourself into all information related in online la
And tak sangka you have found it!!

Okay..
The good new tak baik share sendiri kan?
Here the step on how nak ­­­Cara menyemak no keahlian KWSP menggunakan No Kad Pengenalan
Yes, dengan no kad pengenalan
Sebab all your information sekarang mostly dah data-in dalam micro cip ID korang
And yang penting or by right korang mesti ingat no ID kan?
If tak hinggat-hinggat juga sila keluarkan ID and refer yourself
Tak ada ID card??
Weyhh!! Jangan buat pasal

All the step akan diterangkan dibawah
Just follow je

Tapi ingat kena dapatkan kod pengaktifan i-Akaun anda dulu
Ada 3 cara:
1.       Pusat Panggilan KWSP (03 8922 6000): atau
2.       Kios KWSP
3.       Kaunter KWSP

Dah dapat, aktifkan i-Akaun di www.kwsp.gov.my menggunakan Kod Pengaktifan tersebut dalam tempoh 30 hari


Then, boleh terus login & akses


Step 1 <---- boleh tekan sini untuk akses risalah tersebut kalau malas nak baca panjang explaination kat bawah

Layari www.kwsp.gov.my dan klik pada ikon AHLI

Step 2: Klik pada “Pengaktifan i-Akaun (Login Kali Pertama)

Step 3: Baca dan pilih “Setuju” pada Tema dan Syarat pop up
Kemudian klik “Seterusnya

Step 4: Masukkan No ID (MyKad) dan 6 digit Kod Pengaktifan (yang aku explain mula-mula tadi melalui 3 cara kat atas tu. Senang just call je.

Kod Pengaktifan adalah nompor yang direka pleh anda di Kios KWSP atau diperoleh melalui Pusat Panggilan atau Kaunter KWSP

Step 5: Kemudian klik “Seterusnya

Step 6: Cipta ID Pengguna menggunakan huruf sahaja atau nombor sahaja atau kombinasi huruf dan nombor

Step 7: Cipta Kata Laluan

Step 8: Pilih 3 soalan diikuti jawapan (security purposes)

Step 9: Pilih 1 imej (security purposes)

Step 10: Cipta Frasa Rahsia menggunakan huruf atau nombor atau kombinasi keduanya kemudian klik “Hantar

Pemberitahuan “Tahniah Anda Adalah Ahli I-Akaun”  akan dipaparkan. Dan seterusnya anda boleh ases dan cari maklumat yang berkaitan.

It works for me.
Dan aku harap it should be work for you too.

Till then, gud luck.








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...