Friday, February 26, 2016

Technically Bunyi Itu Bukan Bunyi Misteri

Nak tanya soalan
Are you hungry??

Damm!
Malu weyh bila perut menjalankan proses penghadaman dengan kuat dan lantang
Bunyi dia, tak boleh nak cover-dah
Sampai satu officemate boleh terdengar

Itu perut aku
Time antara pukul 10 - 11 pagi and 3 - 4 petang
The timing where my digestive process start working
And when it happen, akan keluarlah segala man bunyi-bunyi yang yang menunjukkan mereka sangat comitment dalam melakukan kerja-kerja mereka
Aku nak interpret pun tak pandai bunyi tu
Macam kruukk...kruukkk.krrukkkkkkkk....krukk...
Yang last krukk... tu paling kuat
dan ada kadang kalanya satu tahap non-stop
Kah!KahKah!

Puas weyh nak cover
Picit perut sampai senak la...
Tahan nafas la...
Or else buat-buat masa tu hari yang paling busy dalam sejarah dengan taip keypad dengan sekuat dan selaju mungkin atau selak file dokument sekuat mungkin

Perut berbunyi bukan sebab aku tak makan or perut kosong
Tapi proses penghadaman dari makanan yang telah aku makan
Normal la tu
Digestion kan penting for breaking down food into nutrients, which the body uses for energy, growth and cell repair.
As science said:

''Food and drink must be changed into smaller molecules of nutrients before the blood absorbs them and carries them to cells throughout the body. The body breaks down nutrients from food and drink into carbohydrates, protein, fats, and vitamins''

Boleh juga refer this LINK untuk other related input

Itu belum aku buka cerita pasal the digestive system yang mana funsi gastrointestinal (GI) tract - atau dipanggil the digistive tract and the liver, pancreas and gallbladder masuk dalam topik ni
Lagi complicated aku nak explain
Tapi kalau korang nak tahu and luaskan ilmu dalam ni boleh baca kat SINI
Rujukan dari U.S Department of Health and Human Services

By right, sebenarnya aku pernah tulis entry pasal kes perut aku berbunyi jugak masa zaman student haritu
5 or 4 years ago back tak silap
Zaman-zaman student life, nerd.... budak hingusan dalam dunia blog lagi
Tapi tak dapat cari link entry tu
If korang jumpa and baca kompem gelak sakan
Malu kuasa 3 boboiboi rasanya

Until then, aku malu.~~







Wednesday, February 24, 2016

Tips Main Phone Semasa Memandu ?

Simple guys
While driving…

“Hand on wheel
Eye on the road” lah~


Sehari dua ni aku lihat macam-macam ragam manusia
Back to capital city Kuala Lumpur setelah hampir 3 tahun bekerja di Melaka memang banyak giler kena bersabar
Dengan perangai manusia
Dengan bukan manusia
Dengan separa manusia
Human is very complicated species !

Dealing with them while driving is sangat menguji kesabaran dan kelakuan aku betul
Aku ulang “SANGAT” menguji kesabaran
Common lah~
Masing-masing stuck in the same road… same situation…
So, hadap dan terima lah
Ni tidak, potong que then buat muka hippo dek baget comel
Oh my….. sakitnya ku disini, di dalam hatiku (sila baca ikut lirik lagu)

That satu senario,
Lain pula bila yang driving then tangan text or main game
Mata? Of course dekat screen phone jugak la
But yang hebatnya, their car is moving
Is M.O.V.I.N.G (I spelling it to you!)
Aku tahu la masa tu traffic jem
And yang moving pun slow je
Tapi, still atas jalan raya
Jangan aku ulang for the second phase

“Hand on wheel
Eye on the road” lah~

Ni kita pula yang kena alert bagai
Macam… “ehh…ehhhh… sikit lagi nak kena tu… sikit lagi nak kena
Tak pasal kereta mengaum “hon sedas~~~”

Aku paham since aku pun kadang-kadang main phone juga masa driving
Mengaku weyh!!
Tapi agak-agak lah

SO isu potong que and text while driving ni memang sinonim ya pada orang KL?
Big question mark there…
Kongsi ilmu sikit? hahaha

Till then, let consider other safety and yourself too.

Peace !





Cara Mudah Menyemak No Keahlian KWSP Menggunakan No Kad Pengenalan

Pelupa..
Sifat manusia memang mudah lupa
Even sekejap saat pun boleh terlupa, inikah pula jika perkara yang makan masa lebih sehari
Aku pun, short memory problem

Back to the topic,

Cara menyemak no keahlian KWSP ?
Perkara yang aku kerut dahi untuk mengingatkan kembali
No keahlian KWSP??
Sumpah tak ada save dalam server memory otak aku ni selama ini
Perkara yang jarang-jarang nak di recall mahupun ditanya

Ended, bila you start joined new co. barulah start tercari-cari semula all the document or letter
Tak pun your older note, kot-kot pernah conteng somewhere ke kan
But most likely memang damm!
Tak jumpa

So, for the solution try google yourself into all information related in online la
And tak sangka you have found it!!

Okay..
The good new tak baik share sendiri kan?
Here the step on how nak ­­­Cara menyemak no keahlian KWSP menggunakan No Kad Pengenalan
Yes, dengan no kad pengenalan
Sebab all your information sekarang mostly dah data-in dalam micro cip ID korang
And yang penting or by right korang mesti ingat no ID kan?
If tak hinggat-hinggat juga sila keluarkan ID and refer yourself
Tak ada ID card??
Weyhh!! Jangan buat pasal

All the step akan diterangkan dibawah
Just follow je

Tapi ingat kena dapatkan kod pengaktifan i-Akaun anda dulu
Ada 3 cara:
1.       Pusat Panggilan KWSP (03 8922 6000): atau
2.       Kios KWSP
3.       Kaunter KWSP

Dah dapat, aktifkan i-Akaun di www.kwsp.gov.my menggunakan Kod Pengaktifan tersebut dalam tempoh 30 hari


Then, boleh terus login & akses


Step 1 <---- boleh tekan sini untuk akses risalah tersebut kalau malas nak baca panjang explaination kat bawah

Layari www.kwsp.gov.my dan klik pada ikon AHLI

Step 2: Klik pada “Pengaktifan i-Akaun (Login Kali Pertama)

Step 3: Baca dan pilih “Setuju” pada Tema dan Syarat pop up
Kemudian klik “Seterusnya

Step 4: Masukkan No ID (MyKad) dan 6 digit Kod Pengaktifan (yang aku explain mula-mula tadi melalui 3 cara kat atas tu. Senang just call je.

Kod Pengaktifan adalah nompor yang direka pleh anda di Kios KWSP atau diperoleh melalui Pusat Panggilan atau Kaunter KWSP

Step 5: Kemudian klik “Seterusnya

Step 6: Cipta ID Pengguna menggunakan huruf sahaja atau nombor sahaja atau kombinasi huruf dan nombor

Step 7: Cipta Kata Laluan

Step 8: Pilih 3 soalan diikuti jawapan (security purposes)

Step 9: Pilih 1 imej (security purposes)

Step 10: Cipta Frasa Rahsia menggunakan huruf atau nombor atau kombinasi keduanya kemudian klik “Hantar

Pemberitahuan “Tahniah Anda Adalah Ahli I-Akaun”  akan dipaparkan. Dan seterusnya anda boleh ases dan cari maklumat yang berkaitan.

It works for me.
Dan aku harap it should be work for you too.

Till then, gud luck.








Monday, February 22, 2016

Cara buat Kek Karamel

Me + Baking Cake = FAIL
Me + Baking Cookies = DAUBLE FAIL

Why??
The reason is because those Cake & Cookies really could be made without fail IF I do really and really follow the ingredients and instructions given.

That was definitely not me!

But this time i'm sure, i will be a good girl.

Caramel Cake's here i come!!

Let's learn and try..



Ingredients:

Part A:
- 2 sb sugar
(melt the sugar in the tray or melayu punya term is 'loyang' until it turning brown/gold)

Part B:
- 1/2 (half) tin of milk - susu cair
- 70 gram sugar (equal : 4 sb sugar)
- 1/2 st vanilla essence
- 3 eggs yolk (kuning telur je)
(Stir to mix all the ingredients, but make sure when you mix, jangan sampai berbuih. If not it will turn the cake to have hole - 'berlubang-lubang'. Next enter the mix ingredient into the ingredient in (Part A)

Part C:
- 140gm wheat
-
70gm sugar (bersamaan : 4 sb sugar)
-
3 yolks
-
135ml water
-
45ml oil
-
1 st baking powder



(stir the yolk, water and oil together, then put the sugar inside. Mix it again..and again, until the doh seem double (naik sekali ganda) next put the wheat and baking powder. Mix them together. properly!!)

Part D:
- 6 white eggs
-
70gm sugar
-
1 st cream of tartar(As the same, whisk all ingredients until it become meringue - means the ingredients become so thick and will not easily spill out if the mixing bowl upside down
)

Then, mix together (Part C + Part D) dengan sedikit demi sedikit.

To add more colorful result, divide the ingredient into several category of colours. Then, put the ingredients (one by one - as per your chosen color before) into the tray (ingredient of Part A)

DONE, get ready to baked it!! 

Bake it either bain marie/steam bath/waterbath (it is same) way. Same kaedah but just diff name/terms.

Tips: Alas one more tray or 'loyang' filled with water underneath 
        Temperature is 160
        Time: 40minute to 1 hour (the last 10minute, you could used api atas dan bawah)

Gud luck!!





Friendship Story

Illustration from "Quiet Power"

Close one..
Or many of them..

For me it was rather the close one.

Yup, aku ni tak la seramah mesra punya orang.
Nak-nak kalau first time jumpa
Memang muka ketat saiz tripple "S" punya cap
Payah benar nak mulakan conversation
Dicap "minah kerek" tu dah selalu
HAHAHAHA!! *paksa gelak

Well, that me
For those who don't know me, memang akan rasa aku ni macam alien plenet pluto
Nak pulak zaman teknologi moden sekarang ni
Mata menghadap phone 24 jam
So, memang dah tak kisah surrounding la jawapnya
Tak ada wassap or message masuk, kau menghadap la game
Macam-macam game dalam phone tu

So, dari memang tak ramah mesra punya orang
kau jadi tak peduli and tak ambil kisah punya orang terus
Bukan apa teknologi membantutkan hubungan social kau dengan dunia realiti
Damm kan!!

Tapi tu bukan motif post aku kali ni
One close friendship VS a bunch of acquaintance
Friendship is something remain long lasting forever when you always need them
Always thinks of them
Always miss of them
and Always wanna talk to them

Berkawan lillah fillah
Till jannah
Ohh god, i do really miss them

p/s: 1 week  for last interrupt with my old colleague
4 years last interrupt with my old uni-mate
almost 10 years last interrupt with my kawan se-hingusan 

  









Friday, February 19, 2016

Blog Achieve for 6 Years

Write relevant blog posts with Twitter, Facebook, and Google Trends

Well is well is well
Did i wrote and post again??
Hahaha..
Like i said before " i am trully in bored mode ever"
Since then, here come another post from me.

Please dont get annoyed with me guys
Pleaaseeee.... * buat muka bangla minta penampar

Guna jari or guna kuku untuk menaip tak aku ambil kesah
Yang penting keypad boleh ditekan
Kalau hidung nak tolong taip pun aku relakan
Tapi itulah, hudung tak mancung pipi lak tersorong-sorang
Ahhh giiituuu ~

Dari tadi aku duk belek-belek blog ni
Rupanya dah 6 tahun usia blog ni (2010 - 2016)
Woohhh... kalau blog ni budak tahun depan aku kena hantar pergi sekolah dah
Silap-silap hujung tahun ni dah siap booking pusat tuisyen and fitting baju skool
Hahaha

Kau punya imaginasi boleh tahan sengal
Damm!!

Bila aku achieved balik chronology post blog aku ni, last year paling tak berkembang langsung otak
Kurang calsium kot
That why sel-sel otak tak berhubung
Ni semua sebab I only taken caffeine almost everyday
Bayangkanlah betapa last year is the most adventure and extremity year I ever tested!
Hmmuuuuhhh.... * Tarik nafas panjang

Let recap blog archive for this 6 years

▼  2016 (4)





New Path of Journey 2016

After a year or a several months aku sepi
Sunyi sepi dari karangan-karangan post yang for sure certain or the right word almost all dari korang yang tak peduli pun
Lain la aku ni femes blogger kan..kan..
Sedar..
Aku cuma ferasan a.k.a fperasan blogger only kah..kah… *gelakkan aku secara berjemaah
BUT I know there a silent viewers yang masih baca or terbaca blog aku niha
Okay la tu, at least tak de lah rasa syok sendiri sangat
Thanks in advance ya korang
Big smile… Big hug….

Selain dari kekangan masa yang pack dengan kerja
Sekarang aku boleh tarik nafas lega 
Ehhh maybe for a short while KOT @.@
Aku dah move on one a step ahead
To a new job… new environment… new colleague + friend… but same position job desc.
Oh yaa.. with new salary too
*hah… boleh lah belanja? (dengar suara halus kat belakang)
Boleh.. (aku tunggu sambil pegang kayu basbol!)
Hahaha…

Well
This is my forth job aku lepas aku grad
Pejam-celik banyak aku kutip ilmu dan pengalaman dalam alam pekerjaan
Suka duka, enjoyable stress-able moment aku keep as a time which will be one of the memorable in my life
And I am forever grateful to them for letting my path crossed with all of them
Ishh… mata masuk habuk pula
Damm!

So, 2016 please be nice to me
For meeting and working with this new faces in future
Wish me gud luck!!

Bismillah..

Related story i wrote before:

Haha... aku ke yang tulis  tu?? Malu giler.. Please apologize my Past Me!!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...