Wednesday, December 21, 2016

Aku rindu

Aku bukan seorang yang senang nak luah perasaan
Nak-nak untuk berkongsi apa-apa dengan dunia luar
Tapi harini teringin pulak menaip panjang
Luah perasaan aku yang dah lama terpendam
Macam zaman dulu
Zaman aku rajin mencoret dalam dada blog ni
Kisah suka, kisah duka
Dan ada kadang-kadang tu bukan benda penting pun
Sebaliknya…
Benda-benda kosong dan bodoh

Satu benda yang aku sedar sekarang
Betapa pentingnya kewujudan seorang kawan
Atau mungkin tepat seorang teman
Macam zaman sekolah dan uni
Stay up sampai pukul 2, 3 pagi
Dan kadang-kadang nak tido pun masih boleh sambung bersembang
Kongsi segala macam kisah
Dari sekecil-kecil sampai sebesar-besar berita
Semuanya kepoh. Bergelak-sakan
Tak pernah rasa penat dan mengantuk
Yala, kalau mengantuk dalam kuliah la jadi tempat lentok kepala

Bila fikir-fikirkan aku rindu balik saat tu
Walaupun masa tu ramai orang cakap “student life” is so bored
Dah la “No money!” “No life!” pula tu
Melimpah-ruah dengan jadual sem yang padat
Kena pula dengan assignment and quiz yang bila datang “kedebuk” sekali gus, terus kau rasa nak jadi gila
Bila masa tu datang, bergelas-gelas kopi and nescafe kau deguk
Semata-mata nak stay up, ulang kaji konun
The end milo juga kau rindu
Hahaha. Masih kanak-kanak rebina katanya

Pastu, Bila dah tak keriuan
Mula la kau cari talian hayat terakhir
Pergi ketuk pintu kawan-kawan kau yang lain
Dengan niat boleh dijadikan mentor “Tunjuk Ajarku Sifu”..
Paling tidak pun dapat soalan spot
That how it work every time bila ada quiz and test
Itu belum cerita kalau ada group assignment
Lagi panjang rasanya...

 Selama hampir empat tahun dikelilingi oleh kawan-kawan yang sama
Kawan yang bila aku nangis mereka pujuk
Bila down mereka pujuk
Bila ketawa sama-sama ketawa
Apa je yang tak sama
Dari celik mata sampailah tutup mata semula, semuanya buat sama-sama

Then, masing-masing tak sabar nak grad and start kerja
Aku pun sama. Tak sabar nak mengkah ke alam yang dikatakan “zaman bekerjaya”
Zaman bekerjaya yang aku lalui SEKARANG
DETIK INI
Nak je aku kata, my feel now is totally difference
It not fun at all

Even now you finally have “THAT”, which I ‘could said “money!”
But to find the same “KAWAN” like them is “impossible!”
Atau mungkin aku yang terlalu tutup hati aku untuk kawan dengan orang?
Tak, aku rasa aku sengan berkawan
Cuma kawan yang semacan kawan belajar, aku rasa aku dah takkan jumpa lagi dah sampai mati

Siapa cakap aku tak ada kawan masa bekerja ni
Kawan tetap kawan
Tapi macam aku cakap tadi, tetap tak sama
Lagikan lain peringkat umur, lain jawatan, lain bangsa, lain agama…
Walau baik macam mana aku dengan meraka sekali pun
Walau ramai mana pun kawan-kawan keliling aku
Aku tetap rasa aku masih seorang

Mungkin zaman dewasa ini sepatutnya aku jadi semakin matang
Yeke??
Kadang-kadang aku rasa nak salahkan diri sendiri
Kenapa aku macam ini

Memang,sepatutnya kite pegang, cukuplah kalau ada Allah untuk aku'
Itu aku mmg tak pernah lupa
Aku bukan tak ingat, aku alpa walhal Allah tak pernah lupa aku

Berapa banyak kali jatuh tersungkur, kotor penuh lumpur
Masa tu baru ingat Allah
Menangis…
Minta di beri kekuatan bangun
Minta dibersihkan hati
Minta dipermudah apa yang susah
Keran Allah memang tak pernah lupa aku

Tapi kerana aku manusia biasa
Yang memang penuh ketaksempurnaan, penuh cacat cela
Aku perlu kawan

AMmang aku tak punya kuasa putar balik masa
Aku sekadar mengenang
Bersyukur…
Aku punya kawan seperti itu dulu
Bukan bermaksud sekarag dah tak ada
Cuma mereka kini jauh...
Rindu


p/s: post yang panjang. Harap yang membaca tidak mengeluh sepertimana aku yang mengeluh ini.





Monday, December 19, 2016

I'm not scold, i just talk nicely

Ingat . . .
Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur
Ramai yang tak mampu lakukan ini
Hanya suka menegur tetapi tak pula suka ditegur

Ingat . . .
Apabila anda menunding jari terhadap kesilapan orang lain
Sebenarnya tiga lagi jari anda telah menunding diri sendiri
Sebab itu penting apabila menegur kena isyaratkan terlebih dahulu teguran itu terlebih dahulu untuk diri sendiri

Tapi dalam diam-diam itu ada yang tersentuh dengan tingkah laku aku
Dikatakan sombong~
Dikatakan kerek~
Dikatakan berlagak~
Dikatakan jaga tepi kain~

Ewah . . .
Senang sahaja melemparkan prejudice!
Tanpa kenal hujung pangkal cerita
Di lemparkan terus pengakhiran dan kesudahan cerita
Konklusi yang ditambah titik noktah tak bersebab
Memang tak adil 

Even dalam komik ada watak tersendiri
Takkan semua watak lelaki yang dipegang tu watak hero
Yang gagah . . . 
Yang hensem . . .
Yang gentlemen . . .
Boleh buat semua orang cair

Dan takkan semua watak wanita yang dipengang tu watak heroin
Yang cantik . . .  
Yang menarik . . . 
Yang tertarik kau memang debomm!
Not fair n lovely langsung
Mungkin ada je yang perasan macam cantik jeerrr! Macam comel jerrr!
Kamon la

Watak sampingan pun penting dalam sesebuah cerita
Nak menghidupkan konflik dan menampal plot yang kosong
Even dalam cerita watak kau jadi lalu lintas yang sesaat kurang masa muncul di layar
Bagi aku ia nya penting

Berbalik pada realiti
Setiap individu sifat semula jadinya memang unik dan tersendiri
So payah la kalau semua nak kena perfect tanpa salah
Tanpa cacat cela buruknya tindakan
Dan sebagai seorang individu yang lain
Aku yang memainkan watak sampingan ini perlu menegur jika ada salah laku itu
Kau buat salah 
Aku tegur
Kau buat baik
Aku puji





Friday, December 16, 2016

Between L.O.V.E.R or F.R.I.E.N.D

It happen again..
And now it happened in the same situation like my past…past…and past…. years
Serabut nya rasa

Between . . . 
L.O.V.E.R or F.R.I.E.N.D
I rather choose for the 'second' which is friend!
If asked why??
'Those kind of relationship will become long lasting'

If it happen to be love!
I will disappeared . . .
I will move to another chapter
Flip to another picture
And log-in to another account

But, if that 'decision' is simple as THAT 
In reallity . . .
It is not that simple
Since I’m girl.. and u are boy . . .
The feeling is nature. It came and go ~

You may hurt! Even though, I cannot see those “physical wound” but what may remain SCAR inside





Thursday, December 15, 2016

Act like you are BIG girl

Be strong !!
“You are big girl now”
Acap kali aku bagi semangat pada diri sendiri
Walau kadang kala terpaksa menahan amarah dan tamparan
Sabar . . .
Sabar . . .
Ingat
“Allah sentiasa ada dengan orang yang sabar”
Ingat
"Tuhan akan sentiasa bersama"
Aku ada Dia

At the moment.
I’ll take the tears back
Even I feel so difficult and exhausting
Air mata sendiri, kena lah kesat sendiri
Kan . . . ?

Memang aku akui sejak dua menjak ini aku agak penat
Terpaksa meng’ia’kan arahan yang sebelum ini bukan tanggungjawap aku
Kena ambil alih tugas orang lain
Yang bukan aku mulakan
Tetapi perlu aku lengkap dan habiskan

Sukar..
Memang. Siapa yang cakap tidak sukar . . . 
Tapi inilah aku
Aku !
“A person that puts others first”

Biar terpaksa rasa susah untuk lihat orang lain senang
Mungkin orang susah nak pandang usaha susah payah aku
Tapi ianya berbaloi *mungkin . . .
Ingat tu

Sembunyikan dan pendamkan semua masalah kadang kala ada baiknya
Macam aku selalu buat pada masa lampau
Selagi boleh dan mampu tanggung beban aku buat je
Pulangan nya aku akan rasa nanti
Suatu hari nanti *just percaya
Sebab . . .
Aku selalu soal pada diri

"Kau tahu bila Tuhan sayangkan kau?
Bila semalam kau menangis teresak-esak
Esok Dia berikan kau senyuman"





Wednesday, December 14, 2016

Kepada yang bernama 'Lelaki'

Bila bicara tentang perasaan
Aku memang akan 'fail'
Bukan kerana aku mudah cair atau senang untuk menerima
Tetapi sebaliknya

Orang akan cakap aku ni hati batu
Bukan batu pasir yang bila hari-hari titis dengan air akan hancur berkecai
Sebaliknya batu kerikir yang solid
Yang di pagari pula sekelilingnya dengan tembok tinggi
Dapat bayangkan tak?

Itu baru bongkar fakta tentang hati
Belum lagi tentang kepala dan lain-lain anggota
Keras kepala tu yang kedua dan ternyata benar
Betul lah kot, budak yang lahir bulan MAY memang sifat keras kepala adalah azali
Maksudnya aku termasuk dalam kategori itu so sila jangan persoalkan
Paham?
Yang lain-lain biar aku simpan dulu sebab yang dua ini pun kau belum mampu tandingi lagi

Jadi . . .
Aku harap sikit demi sikit waktu ada yang mampu kikis batu kerikir tersebut
Ada yang mampu cairkan kekerasan ego apa yang aku fikir dalam kepala selama ini
Aku tunggu waktu itu






Friday, December 9, 2016

Bila diri bercakap pasal diri sendiri

last night,
for the first time aku ask myself bout…
'kau rasa bila kau nak settle down?
bila kau rasa kau betul-betul nak jadi selfless, putting others before yourself, jaga parents
get married
have children
die'

thats a hard question.i wonder when will i.


p/s: to begin with bismillah and end with Alhamdulillah





Monday, November 28, 2016

Peranan aku sebagai 'Problem Solver'

Bila hati tak disentuh memang susah nak rasa
Suka tidak
Marah pun tidak
Tak berperasaaan dengan apa-apa pun
Ibarat 'lantak lah nak buat atau jadi apapun'

Itu aku . . .

Kadang-kala tak berminat nak ambil tahu perihal atau cerita yang berlaku sekeliling
Sibuk hal orang sana
Sibuk engan hal orang sini
Geng kepohchi ni memang akan ada sentiasa
Biar kelompok yang kecil atau besar
Ada saja yang perlu ambil tahu dan untuk diberitahu

Aku anti dengan kumpulan sebegitu . . .

Disebabkan itu aku jenis yang natural
Tak berat sebelah kepada satu-satu pihak 
dan tak bersekumpulan dengan mana-mana kedudukan 
Tidak menjadi orang tengah kepada permasalah
Tidak juga menjadi menyebab kepada permasalahan 
Tetapi tanpa diseru . . .
Aku menjadi orang tengah kepada peleraian masalah

Rahsia yang dikumpul terlalu banyak
Permasalahan yang diberitahu makin berat 
Aku cuma senyum dan tekun mendengar 
Telinga menjadi saksi utama bagi semua bicara yang dikongsi dan diluah orang si peluah perasaan
Permasalahan bukan menjadi satu rahsia lagi
Tetapi isi kandungan bagi cerita lepas yang terbongkar dengan keinginan sendiri
Bukan paksaan
Tapi kerelaan
Oleh siapa? Oleh si peluah perasaan

Aku sering terfikir sendiri, 'aku ni jenis prolem solver kah?'
Tanda tanya yang menjadi CAPS LOCK kepada tanda tanya aku sendiri
Mungkin muka aku ni jenis yang nampak senang untuk diluah segala isi hati atau permasalah
Atau mungkin juga muka aku ni jenis yang sukar untuk bocor rahsia
Mungkin ~





Tuesday, November 22, 2016

Malas atau Pemalas

Malas adalah sifat biasa manusia
Bahkan haiwan juga ada sifat yang sama
Keletihan . . .
Kepenatan . . .
Hilang minat . . .
Tiada keinginan . . .
Antara elemen yang memungkinkan 'malas'

Tapi semuanya perlu ada had dan limit
Jangan menjadikan ia satu tabiat
Kerana ia akan bertukar menjadi si pemalas
Yang mengambil peluang tanpa ada alasan

Aku bukan menulis untuk merujuk kepada diri sendiri tetapi diri mereka yang berada sekeliling
Sengaja atau tidak sengaja
Biar mereka yang rasa dan perasan sendiri
Atau memang aku ingin biarkan mereka itu terasa

Dapat kredit pada perkara yang bukan milik
Dapat pujian kepada apa yang bukan dari kerahan usaha
Dapat nafkah dari goyangnya kaki dan pejamnya mata

Ahhhh
Aku bukan merungut
Aku bukan iri hati
Bukan juga mengharapkan sesuatu itu diberi pingat atau habuan
Tetapi teguran kepada apa yang benar dan keyataan

Nota kaki: Hanya monolog dalaman. No abuse . I said no !







Friday, November 4, 2016

Short story after my hibernate day

Sigh~
About to write something
But dont know where to start . . .

There are lots of 'stuff' stuck in my head
About to explode in near future *i guess in meantime
Wanna tell bout it to 'someone' but dont know to whom
So, I just keep it silence
Keep it behind
Hoping that... all of 'its' are slowly gone
If not gone forever, please do gone phase by phase unknown

Well all of us have a story or problem that hard to tell
I do believe all of you face it too
For me how to solve it is somehow rather soon or later
Breath in
Breath out
Slowly . . . and slowly . . .
Tomorrow is still come with another begin of our story
Good news or bad news?
We don't sure either
Keep today and live for tomorrow
Believe in yourself

Self motivation is what I need!!!





Tuesday, October 4, 2016

Couple with different height

Couple in different height
What say you?

It's sweet when boy is higher than his girl
It's does'nt matter how short the girl is, it such sweet for me
You could feel the sense of protection by him
And sometime like abang adik
When they are taking sorang kena pandang bawah sorang kena pandang atas

What about when girl is higher than his boy
Does it look weird?
For me.... well it's just a bless for that boy accept their girl in such way
Romantic in cute feeling involve here
I just said when they going for date, they will look just cute
Girl wearing flat or sneaker while the boy wear his Michael Jordan style of shoes in order to get same height with his partner
The girl is act like that such a cute
My friend of mine is one from this categories
I always tease her

I: Why is Joe look so short?
AL: Joe is just small and tiny... Not short
I: O-okayyyyyyy....  *cannot argue back

Ha ha ha...*Tiny and small?
So sarcastic of me when I first heard that. But after a moment I just 'wahh such a cute compliment'

secret admirer by charDreamsArt




Friday, September 30, 2016

When mum say NO

If you wanna ask sometime to your parent who your favorite *mum or dad
What say you?

I just tell you the truth here
I will pick my dad
Dad is kinda rock and cool in same way *and m-mummm is bit....
Hmmm
Btw, I not a daddy kiddos, just I feel much free when talk to my ayah
When ask for money or anything
His habit after listen to my talk is silent then he will say o-okayyy
But you should sometime get the NO after a while *because of mum
It's happen like this....

I: Dad, I wanna go hiking to Mont Kinabalu with my friend this weekend. Can I?
D: My baby is awesome. You can go hiking. Daddy will support *okay i just add the word baby here
M: DAD!!! She is girl. No hiking for girl. It is dangerous *when she overheard
D: O-kay listen... I'm afraid you can't go... Mummy said no
I: Seriously dad? You just said you will support me. I knew it *preng motor laju-laju (just joking!)

When I born as girl its kinda an unobstructed for me to do what boy can do *sometime
Mum worry is to much
That why my kakak only tell mum whenever she go to her freedom world after she already book the fight ticket and etc
She told her exactly three days before or the day before her trip *such a great plan!
So mum cannot say anything *she speechless
Well done to my kakak

I studies my kakak trip and try to apply accordingly *cuba try test tengok jadi or tak
So here my feedback

I: Dad,... where mum? *skip my dad
D: At kitchen
I: Mum. What are you cook just now? *kind intro kononnya
M: You could just know it right away kan~
I: *Looking at telur dadar in the pan
M: What's matter? Plan going somewhere again. Don't do it like your kakak. This is my warning!
I: *gulp
M: *staring at me
I: Of course not. Nothing. Just.... saje tanya

Fail! Just FAIL!!!






Thursday, September 29, 2016

Like throw booger to your own face

World is the planet place that you stay now
Imma right?

Or else.... did you actually have your second place others than this planet to go next?
When you unconsciously is the one did destroy this planet? *in each war you start to other country but in same world you belong and stay in
When you unconsciously is the one did hurt  this planet? *in each pollution you done by cutdown the tree for development purposes
When you unconsciously is the one did dirty this planet?  *in each blame you make by only throw your tiny rubbish outside your car
SO many to say...

But
Imma not a political
Imma not a number one person in my country
Imma not a rich and public figure
Whose have a EYE to this world
Whatever they  talk can be heard
Imma just a person. Ordinary. Unknown 

Sound unreasonable and tak masuk akal kan but that is the reality
You just need to open your eye and ear
Feel with you heart and soul
We are brother...
We are sister....
In the same home that I call 'WORLD'

So
Lets stop the war
Lets stop the pollution
Lets stop the others wrong doing
For me all those things like throw your booger to your own face

Its hurt
Its pain
and its dirty
Let say PEACE!!! Together we united is one

 p/s: I just knock out my head from a bad dream last night





Wednesday, September 28, 2016

How you act with the stranger

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

When you have a new student in your class
What say you?

A: 'Look our new victim arrived' *Bully time
B: 'She need sit beside me' *repair hair and change be good friend
C: 'I think she must luv kpop' *Kpopers instinct be friend.
D: 'Why she sit beside my crush?!! *Jealousy
E: 'Whatever' *Act like I'm care

Don't ask me.... ofc I'm 'E'. Haha!!!
Since i really don't know how to make a friend
I means to approach them at the first place
It hard man~ It hard!!! *sigh

Sombong
That is a what i get when someone don't know me react and judge like the know me
I used to get that nickname
And it was last long until that someone who does rate me before finally get to known me
Itulah pandai-pandai je judge aku *geram tiba-tiba
Well, as aku cakap tadi aku jenis yang tak pandai berkawan
Mostly aku berkawan dengan orang yang bertindak dahulu *make the first move gitu~
Who say 'Hi~' first...
Who say 'Lets be friend~' first...
Who say 'Don't worry, Don't cry~' first... *Mengaku. Aku memang budak cengeng

Alam persekolahan and workforce satu entiti yang berlainan
The feeling
The enjoyment
The people
But when it come to new - new student or new staff it goes back to the same cicle of my 'acquaintanceship mode'
Janggal or awkward situation
Even if I used to say Hi! but it will stuck for next conversation
Apa nak cakap next? Nak tanya khabar ke? His or her name dia apa tadi. Alamak lupa...!!!?

There are so many stories to be told and write if related to my experience to encounter with the stranger or sebenarnya kawan or colleague
Too many...
But i do remember this one most since it happen to me and make me slap my face and say 'I should adjust a bit my behavior'
That happen during my activities during Uni
I had join Facilitator club and masa tu pertama kali turun padang bersama junior atau ahli baru
I'm second semester student and sedikit senior lah dibandingkan dengan new face *new fasilitator
As usual, sebelum mulakan aktiviti kami buat aktiviti kami sendiri
Ice breaking with all fasi
Kau pandang muka aku, aku pandang muka kau
Then senyum~ *Haha. Itu aku tipu

Ice breaking aktiviti ni memang wajib sebelum kami mula dibahagikan kumpulan dan partner masing-masing
Kenal hati budi semua in a way we are here together and we must support each other
As all responsibility terletak penuh atas bahu masing-masing selepas guru-guru atau organiser yang jemput dan handle the program menyerahkan slot aktiviti kepada pihak kami
Beban dia besar *sumpah
Sebab our club is not only become a fasilitator to student yang nak ambil peperiksaan atau pengawas je tetapi kadang-kadang kepada budak-budak hardcore yang sememangnya kepala batu dan bermasalah
Masalah pembelajaran dan social

Well, back to my story *Dah kelaut terpesongnya
Lepas dah perkenalkan nama dan sedikit background as student profile kami selalu akan buat support note or letter toward each other like
'to A, we hope we can be friend and let do our best for today'
'to B, Apa yang penting KERJASAMA~' *masa ni era cerita wonder pet treadmark
'to C, we meet again. Sebenarnya saya suka turun sekolah dengan awak'
'to D, Kau lagi... Btw selamat berkerjasama okay. Fighting'
'to E, Mula-mula sekali thanks sebab bagi roti tadi. Haha... Gud luck!!!'

It seem like secret admire note to each other
Wajib tulis dekat semua fasi yang join, if ada 20 orang fasi... 20 note or letter lah kau kena tulis
And eventually...
We don't really get to know who give the letter or the note belong to
No word 'yang benar' it is from A or whatsoever
Unless you already know their handwriting lah kan
That why some time I used to get really secret admire note instead. Haha *shuuuu that is secret and during that time i do spot who wrote that
It fun sometime~ *still keep those letter
And for me, I always wrote the same word of 'to A until bla bla, Salam perkenalan, Good Luck for today!!!' *Jahat kan...

After that, kami mulakan aktiviti as schedule *and sometimes it took 2 day 1 night program
Now story begin: when one of my junior fasi always come and talk to me when there are break slot
She was like 'Hai kak...'
'Akak dah makan? Nak saya ambilkan tak makanan'
'Akak okay?'
'Group akak macam mana? Happening tak. Group saya bla...bla...bla...'
Imma like, what wrong with her ni
I just act like I care but I actually not *You know if you are soo tired and need your own space but there are someone who always like to knock your door and share their tot bout everything
That was me that time

Finally the day end. The program end
One again we used to gather and do postmortem activities before we all jalan balik
After each of everyone bla...bla...bla... we conclude the day with applause *clap clap clap
Lepas tu salam laga-laga pipi sikit, termasuk with that girl
That girl yang cuba nak bercakap dengan aku tetapi aku selalu avoid her *Jahatnya aku masa tu

After a several days aku baca balik all notes masa program
And I spot one letter
'Hi kak. Ini kali pertama kita berkerjasama. Harap akak dan kita jadi rapat. Tolong guide and ajar kita ya'
Guess who wrote that *Yes. That girls





Tuesday, September 27, 2016

Extreme vs hunted house

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

If you need to choose between extreme bungee jumping and hunted house
Which one will you choose?

For me
I will pick bungee jumping instead *Ha ha ha
Don't need to think twice
Aku ada alasan sendiri
Aku bukan saja jenis takut rumah hantu tapi apa-apa berkaitan benda-benda seram
Senang terbayang atau teringat dalam kepada *jenis susah nak lupa

Pertama rumah hantu
Last aku masuk rumah hantu masa semester 3 dekat Uni
If nak tahu ranting takut dia cuma 1.5 over 5 je
Tapi bagi aku macam dah 5 over 5 *Okey lah aku letak 4.9 over 5~
Itupun bercinta kena pujuk oleh member. Plus ada rasuah belanja mekdi sikit
Masuk dalam tak sampai seminit jerit over mengalahkan Mak Jemah
Kawan aku kat luar gelak je. Berdekeh-dekeh pulak tu
Ini semua salah hantu yang kat dalam tu, boleh pulak nak pegang-pegang tangan tiba-tiba
Ingat kita couple ke nak jalan seiring sejalan *emo
Malam tu terus jadi panda, tak boleh nak tidur
Esok masuk kelas hidup dah macam zombi

Kedua nightmare aktiviti
Selain rumah hantu aku paling benci bila ada aktiviti burung hantu
Aktiviti yang melibatkan keberanian dimana kau diletakkan dan ditinggalkan di satu-satu checkpoint sambil mata tertutup
Alone!
Without any partner!
Rasa perasaan takut masa tu tak boleh nak terangkan. Hanya Tuhan saja yang tahu
Meremang bulu roma
Dan next course lepas burung hantu adalah aktiviti merentas hutan or night-walk course
Aktiviti yang ni lain sikit sebab kena berjalan dan mata tak ditutup
Panduan masa tu cuma seutas tali yang diikat merentasi laluan yang ditetapkan
Seingat aku jarak laluan tak jauh dalam 50 atau 100 meter
Macam senang je, sekali jalan zappp tamat
But in reality *at that time it was not happen that way
I'm walking like eh eh eh selangkah stop selangkah stop
Kau bayangkan yang stop lebih banyak dari selangkah gerak
Genggam tali tu sampai berdarah tangan punya lah penakut
Balik rumah terus mengadu pada ayah *see you at court abang fasi!

Ketiga cerita atau filem hantu
Genre cerita jenis seram ni memang tak masuk dalam list jiwa raga langsung
Siapa yang ajak aku tengok cerita seram, aku end-up tutup mata tutup telinga

Okey, vice verse story with extreme activities like...
Bungee jumping
Roller coaster
Ski Driving
Hang gliding *much love
Hiking
Zap cross

That all definitive my bucket list of things I wish to do
I could say it is about the my next list I damn to do
Obviously!!!
I already thought of bros shouting 'EXTREME!!!' while crash into it
So for me, lets say 'yeah' to extreme and say 'boo' to hunted house





Monday, September 26, 2016

If you take it for granted

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

While reading this, please put your routine normal life in off mode and think about your grandpa and granny *if they are still alive
Can you?

Grandpa or granny is the great person who love you
Can I put it as they love you as much of word 'LOVE' than you ever believe
Worldwide... Universe...
Really love you from their bottom of heart
It show when you really sit beside them
Hear what the story they gonna told you
See what the little thing they gonna show you
Feel what the the word rough when they grab you with their tiny hand

But they sometime not even in your picture when you are in your own life
Busy with work
Busy with life
Busy busy and busy

I not blame you. And this post is not for you as well *indirectly
But it is for me
This afternoon my elder text us *our sibling group chat
Screenshot the conversation of her and our mak chek in kampung *kampung belah ayah
Mak chek is the one who always beside my atuk my nenek
I feel very grateful of her, since she always there when my granny and grandpa needs
Mak chek always text my kakak if something happen to both of them at kampung
Sometimes update my kakak about some happy news of them as well
And then my kakak will spread and share the news with us
Maybe my kakak is someone who related to the hospitality industries make mak check feel comfortable to share anything with her
Not even with ayah and her others sibling *pak ngah pak andak pak jang pak su
I believe they have their own chat room as well

I really hate a bad news
I means bad new which related to our relative whatsoever
When it comes to the word family, I always feel uncertain
Sick... Pain... Hurt...
The different word but have same meaning

My grandpa belah ayah was sick more than decade ago
He was 80% paralyzed
Cannot talk properly
Cannot walk and at the bad all the time
I always pray he will became normal and healthy again
Which he used to be.... before....

Last time I visited him raya haritu
I means Raya Aidilfitri not last Aidiladha *that make me feel sorry
Don't have any cuti and back to work after finish korban
Remember at kampung since atuk always at their room, sometimes I overlook one important things
I never spend my day with him
Borak-borak kongsi cerita pasal kerja... life.... or maybe my secret boyfriend....
What I feel, he will always sleep at their bed. Resting~
But actually he was not

If we all at kampung, he always call my dad and my ayah siblings to his room
And sometime his other half *my nenek
He wanted to know all their kids story
He wanted to know all their grandkids story
A.L.L updated stories

One thing I know, he have very sharp memory
He can remember all stories that be told by my nenek my mak chek and dad
He truly it is~~
That why bila masa we all nak balik, and time nak salam dia sedaya upaya untuk bercakap
'Macam mana kerja?'
'Aki dengar Angah dah tak duduk Melaka lagi. Ayah cakap kena pejabat hantar kerja KL sekarang?'
'Kerja baik-baik'
All the thing about kerja
Well, it seem you dont have any cerita untuk kongsi and alway busy with work *padan muka
That make me feel sad
He supposedly said other word than kerja like...
'Macam mana cerita teman lelaki'
'Seronok tak pergi Bali dengan kawan-kawan'
Imma right!?

I still have time, I really want to spend my time with him and share the story about the world I live










Friday, September 23, 2016

First Hijab runway show presented at New York Fashion Week

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

Muslim fashion designer makes history with hijab collection at New York Fashion Week
What say you?

It was so WAW!!
A girls rock the NY Runway man....! How could I not waw!!! *clap clap clap
Anniesa Hasibuan, 30 yo becomes first designer to present NYFW Collection with hijabs
Another win for the modest fashion movement
She had proven that
Considering the high volume of designer that simultaneously show during NYFW, it's all too easy to miss a few

One designer that definitely deserve attention, the muslim designer Anniesa Hasibuan is not only the first Indonesia to show at one of the official NYFW venues, Moynihan Station but is also the first to prensent a collection that has every look outfitted with hijabs
On September 14, this year this Jakarta lady enter the NYFW with her collection inspired by hometown Jakarta, hijabs were worn with trouser, suits, kimonos, tunics and gowns all in colorful silks and patterns
Models wore flowing trouser and skirt in silk, lace and chiffon in an array of pastel colors
One stand-out garment included an intricate gold lace dress, featuring metallic embroidery at the bust and a fringed lace train capture my intention the most
You should see how the designer dress their models in the way look so gorges and stunning 
And of course with hijab 

Each model wore a hijab in gold, pale pink or dove grey silk
It is believed to be the first time a NYFW catwalk has feature hijab on every model



 




Last word from her;
'I want to bring the Indonesian name to the fashion world and use my clothes to introduce people to the different and diverse part of Indonesia'


It is nothing impossible to make your dream come true *right
Have a dream and go for it. I'm also wanna be 'somebody' well know in the future 
If not to the world, at least for my country
Pssss... i do have my own design too. Wanna check out!!? Follow my brand at @flairsparkly *malu




When someone said you are short

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

Tall and short is really a subject matter to a girl
When someone said u're short
What say you?

Answer might be like:
A: 'haha... thanks for that info' *flip your hair
B: 'hah! really?' *about to cry
C: 'me? you said me??!' *call mum
D: 'so? is that your problem?' *get ready with your gun
E: 'heh! am i care?' *poker face
F: 'shut up bitch!' *laser look eye-to-eye

Okay this happen to me sometime
And I always answer like A. Even my feel is like F *LOL

My height is 16+cm I can say it is normal
When am around my friend I could feel the 'bahagia'
Can put and hang my hand in their shoulder
Can joke around by pulling my finger at their head when we fighting so they can't reach me
And can walk around confidently with my flat and they wear heal 
You can feel the bahagia tu kan...

But when it come to my family the word 'bahagia' is e.n.d
If we use to gather or talking a picture *simple example, I use to fall in front or at the corner or end side
It is like:
'Yang pendek duduk depan'
Or 'Awak tu tak boleh duduk tengah, gambar tak cantik tak canter'
Or 'Siapa rasa dia pendek duduk tepi sekali'
When all three words out from their mouth, it hurt man....
It hurt...!!!
Most of my family are boys
Even I'm the second and use to be a sister to my adiks, but their height turn me around
I look like a kiddos to them
Or be the same height with my adik in secondary school and yet mesti kena pontong with my adik who use to habis his SPM this year
I'm gonna crying more next year *Huh!

But whatever it is, I can still win if compare to my elder
For my akak, she used to feel the pain of height ranting decade ago *evil laugh
She is the shortest among the elders line and sooner komfem kena potong dengan our younger line
Hahaha
Can I say, we are come from giraffe family and she are not *she will mad at me once read this

 




Thursday, September 22, 2016

Love you my crazy friend

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

If you have crazy friend, you have everything
What say you?

Sebenarnya aku jeles dengan my sister. My elder one
Eh kejap, what i means is jeles yang baik
Jeles yang aku rasa aku nak jadi sebahagian dari dirinya sekarang
Even she was so So SO busy dengan her master thesis and her nutrition hospital's *or clinic's job but still she have time to go crazy with her friends
Go travel to Pangkor *still fresh of my jelly (jeles)
Then travel to Bali *just last month
And weeks before, going hiking to Mossy Forest, G.Irau
You should have see her Insta instead and you can feel how much fun on her face
Except how tired she is afterword lah *sakit sana sini

Me? Just stuck at home doing nothing
Trowback
My last vacy was to Janda Baik
Family trip and she participate as well
Then my last hiking episode was during uni time to Tasik Chini Forest
Club recreation activity *compulsory stuff

Well, miss all crazy activity myself
Doing all things without care about job... money... and time consume....
Normal feeling during young generation
You got me!

Oh man.... now i feel so granny already
Without fun or crazy memory all out!
During this adult phase after graduate
Arhh that because of workforce phase make me feel like that *blame the job tetiba
Miss my crazy little friend
Some of them were married *so yang tu tak boleh kacau
And yang single mingle like me still around but susah betul nak catch-up *all busy *all jauh

For me, you have to feel great-full if you still have a crazy friend around your circle right now
Planning something on the spot w/o proper plan in actual *get what i means right??
Planning something insane but make you feel excited just thinking bout it
Planning all this and that w/o make any cent
They are be mastermind in the group
Have you?
If you do have crazy friend, then you are lucky
For my case... I do
But my crazy little one is slowly become normal kids since married
Happy for you but in same time miss my old you

Making noise in our hostel room
Singing and giggling laugh out loud until morning
Make funny on the people who cross the road infront us
Twerp and dorky around
Like whatsoever... nobody care....



Wednesday, September 21, 2016

Learning math with mum

In class their a some friends yang gila gempak and excell in math or slow in math in quiz day
Yang just can imagine 'ohh! 90o angle. So answer is this and that!'
Yang just confused 'f(x)?. What f(x)+??. SinB - SinA = Sin???'
Yang just getting Alzheimer 'ahh... shit! I forgot that formula. I already memorize it yesterday'
And last genius. After 5 minute 'Okay! I'm done!'
Me?
I just in middle *play safe and steady HAHA

Whatever it is math is fun
But if in future if my kids asking me a question about math I will be like:

K: 'what this answer??'
M: 'let me see the question'
K: '2+22 (3) = ???
M: 'this to hard...'
M:'ahhh this is not your level' *palm face!!!

Maths is interesting subject or not?
What say you?

Ini kenangan
Dalam banyak-banyak subjek exam, math adalah salah satu yang aku takut selain subjek english *bi
Mungkin sebab guru math dan bi garang
Bukan cakap je, tapi memang betul
Tak tahu la pula kalau guru or lect math and bi korang jenis yang soft spoken and berjiwa sangat keibuan
Untunglah~
Since, guru yang jenis soft spoken and berjiwa keibuaan ni ajar aku subjet bm or sejarah
And sangat -sangat lah baik dan selalunya akan jadi guru darjah atau homeroom teacher
Kan??!
Aku tak salah dan menyalahkan guru-guru yang garang ni
Sebab guru yang ada aura garang canggitu memang sesuai untuk aku yang suka main-main dalam kelas
At least have to teach either one subject (math or bi)
Wajib kena guru yang garang

Math
Bagi aku math antara subjek yang enjoy untuk belajar dan aku selalu skor in good result in BIG exam in school
I mean both. In primary and secondary school
Eh, maybe not for all middle exam and quizzes time lah
Banyak main-main lagi
Tapi, at final or big exam aku memang skor kau-kau *insaf saat akhir gitu

Vice verse episode happen
I start to hate math in first semestar during uni phase
Subject math 'financial'
I fail in first paper and kena REPEAT subject again for next semester
Repeat weh with some of my junior
I always try my best at it (even thought i fail) *sedih
Masa tu aku insist yang kesalahan tu berpunca because of my lecture
He was so baik and soft spoken
Like I can 'lalalla' in his class and not take so serious during his lecture
Sit at the back row in class, eating snack during sleeping time, poke my friend who sit next to me and others. Of course w/o his awareness and permission
At last i got my repay
Repeat the  subject a.g.a.i.n *padan muka aku

Next semester i'm not going to repeat the subject in his class
Even all senior memang recommend their juniors untuk masuk kelas dia sebab lecture baik... senang nak score... tak banyak assignment... quiz boleh score.... and bla bla
Aku? Since experience that kinds of leisure and happiness before choose the other vise verse kind of lecture
Terbukti! I pass the subject in very pain and bitter experience





Tuesday, September 20, 2016

BearInBag Malaysia Online Shop macam Lazada dan 11street

Dapat panggilan daripada seseorang dari marketing online company atau tele-marketing company
What say you?


Aku kalau bab-bab buzz marketing atau tele-marketing ni rasa menyesal betul pick-up phone
Bila bercakap memang susah nak stop
Nak mencelah satu bab lain, menjawap pandai betul
Kadang-kadang tak tahu itu betul atau kelentong *liar
Atau semuanya dah siap script dari intro sampailah habis dan ur job just read it
Geram sangat terus letak phone in middle of talking
Dalam hati mesti 'dia' mencarut kau-kau dekat office sana
But it is not my fault kan . . . What i means is... that is not t.o.t.a.l.l.y my fault lah kan
You pick wrong person at wrong time and place
Kannn ? *please backup me!

Well, semalam sekali lagi dapat tele-marketing call
Again, at wrong time, almost at 5 pula tu
Aku nak balik dan bersiap untuk merempuh traffic jam yang macam tiada noktah di kota raya KL ni
Bila dia mula introduce diri tu aku syak yang dia ni mesti nak jual
I.n.s.u.r.a.n.c.e
Aku tak salahkan insurances, their job and they are paid to do so
Tapi like i said  'you pick wrong person at wrong time and place'
Baru je nak buat jahat dengan NAK 'tersengaja' tekan end call
Dan malaikat kiri baru je nak catat my bad doing then
terus dia cakap 'i,m not from insurance co.'
Terus terang!
'Okay....' *aku tarik balik jari tangan dan letak phone dekat telinga  'so talk'
Dia pun start bla...bla...bla... 'im senior bd eCommerce bla...bla...bla... wanna offer you to join our online merchant platform bla...bla...bla... and more bla...bla...bla...'
Hampir 2 minit aku hadam apa yang dia cakap
Then dia sambung lagi 'bla...bla...bla....'
Aku sempat lah menyampuk dua tiga patah then dia sambung lagi 'bla...bla...bla....'
Nak masuk minit ke 5 baru dia beri laluan aku bercakap
First word aku sebut dalam masa 5 min
'Can you repeat you are from? and can you just email me about your offer then we could talk later'
Masa tu aku jeling jam dekat tangan, 0515
'I'm done!' kata dia sepatah
Aku terus check inbox. Yela kot dia tipu
But it is true. Memang ada mail dari dia
Then aku pun bla...bla...bla... dan dia balas dengan bla...bla...bla...
End call

So, harini barulah aku ada masa go thru apa yang terkandung dalam email tu and baca all the General TA and Contract Agreement attached
BearInBag.com
Same concept business online platform like Lazada and 11street



So, what say me?






Friday, September 9, 2016

Dunia orang dewasa yang rumit

Blogging dah macam susah sekarang
Nak dapatkan feel untuk menaip tu satu hal lepas tu bila dah dapat feel tu nak cari topik apa nak ditulis satu hal lain
Tak macam zaman aku student dulu
Setiap benda nak tulis
Setiap hari rasanya ada je kisah aku kongsi
Student life ada kehidupan atau masa yang aku habiskan banyak dengannya
dan kenangannya terlalu banyak untuk disimpan dan diingat kembali
Saat dan waktu yang aku akan pilih kalau mesin masa atau time capsule betul-betul wujud dekat dunia
Sayang masa tu tak ada instant-camera a.k.a smartphone as necessary item yang boleh tangkap segala memori

Sekarang kalau nak post semua pasal kerja
Nak update pun pasal kerja
Nak komplen pun pasal kerja
And mostly yang negative one lah
Jadi aku mode-off butang klik untuk blogging

Sampaikan aku rasa dunia orang dewasa ni macam betul-betul rumit
Nak kongsi hal peribadi macam belah bahagi
'i dont think it can be reveal. . . '
'hmmm not this story'
'haha. . . my l.o.v.e story. It was like eiiiiuuuu'
It is all capsLock NO

And last sekali aku just taip ni
Monolong dalaman aku pasal diri aku

Image result for nuffnang malaysia






Monday, August 29, 2016

Rasa iri hati pada si bayang-bayang lain

My best SPONSORSHIP adds this month by:
1. KFC click via  LINK
2. TOYOTA click via  LINK
3. DOVE click via LINK
---

Manusia selalu mempersoalkan nasib diri yang 'kurang' berbanding yang lain
Banyaknya perkara tersebut sampaikan tak terhitung sebenarnya sifat 'iri hati' tersebut

Tentang . . .
Kepandaian
Kemewahan
Kecantikan
dan lain-lain

Takkan pernah terlepas daripada sekilas memikirkan perkara tersebut apabila perasaan rasa 'kekurangan diri' timbul dan menjergah fikiran si pemikir melalui pandangan mata ataupun mainan perasaan
Aku juga pernah rasa
Dan aku yakin kau juga pernah rasa
Aku manusia. Kau manusia. Kita sama-sama manusia.
Memang akan ada perasaan tersebut

Pertama kepandaian
Aku letakkan diri aku di tempat yang kini aku berada
Di dalam . . .
Posisi kerjaya
Posisi pembelajaran
Sinomim kah dengan apa yang aku 'sepatutnya' berada ?
Aku acap kali tanya diri sendiri
Aku bukan dilahirkan seorang yang semula jadi 'genius' yang boleh petah menjawap segala soalan yang diajukan
Yang boleh sekadar mencongak untuk mendapatkan jawapan daripada sebarang pernyelesaian yang melibatkan digit-digit nombor
Yang boleh menghafal dan mengingati tebalnya halaman buku pada masa yang singkat melibatkan kemampuan 'save' dalam otak
Itu bukan aku

Kedua kemewahan
Aku letakkan diri aku di tempat yang kini aku berada
Di dalam . . .
Posisi kebendaan
Posisi status pangkat dan darjat
Sinomim kah dengan apa yang aku 'sepatutnya' miliki ?
Aku acap kali tanya diri sendiri
Aku bukan dilahirkan seorang yang hidup dengan mewarisi kekayaan keturunan datuk atau moyang yang hartanya tak pernah luak untuk diwarisi hatta tujuh keturunan
Yang sejak dari lahirnya dibaluti dengan percaan kain sutera dan dilengkapi dengan segala macam kebaikan untuk zahir dan batin tumbesaran
Yang tidak perlu risau tentang besar atau kecilnya langkah melewati cabaran kehidupan pada waktu sekarang mahupun akan datang kerana tiada istilah fakir meminta
Itu bukan aku

Ketiga kecantikan
Aku letakkan diri aku di tempat yang kini aku berada
Di dalam . . .
Posisi populariti
Posisi dalam perhubungan jantina atau lain jantina
Sinomim kah dengan apa yang aku 'sepatutnya' rasai ?
Aku acap kali tanya diri sendiri
Aku bukan dilahirkan seorang yang darahnya dari darah kacukkan dua benua
Yang fizikalnya bermata biru, berkulit putih dan tinggi lampai
Yang tidak pernah disisih oleh masyarakat mahupun disindir kesudut hujung besarnya sesebuah ruang
Itu bukan aku

Ya
Itu bukan aku
Aku adalah sebaliknya
Yang perlu kepada kerja kuat fikiran untuk menjadi pandai dan duduk di atas
Yang perlu kepada kuderat perahan tenaga untuk mengejar sehelai kertas yang dicap supaya bernilai 
Yang perlu kepada sinar pacaran dalaman untuk menjadi indah dan cantik di mata masyarakat

Tentang . . .
Kepandaian
Kemewahan
Kecantikan
dan lain-lain

Manusia sebenarnya tidak perlu selalu mempersoalkan nasib diri yang 'kurang' berbanding yang lain
Kerana perasaan tersebut takkan lenyap atau hilang dalam diri 'kita'
Kita yang berada di bawah ataupun yang berada di atas
Lupakan corak bayang-bayang orang lain pada 'reflect' diri sendiri
Sebaliknya yakin dan berdiri pada bayang-bayang diri sendiri






Thursday, August 18, 2016

Aku bercakap mewakili semua kamu

Bila penat semua jadi serba tak kena
Nak berkerja malas, makan tak ada selera, keluar jalan tak ada mood
Dan paling teruk mengundang kepada perasaan mengantuk yang teramat sangat
Kalau boleh seinci pergerakan tubuh pun tak nak gerak

Ini perkara biasa yang dilalui oleh manusia bahkan haiwan sekali pun
Kucing pun akan lari ke satu sudut untuk melelapkan mata lepas seharian 'bermain' dengan tuannya
Penat ni, walaupun kadang-kala bukan penat fizikal tubuh tetapi penat dalaman contohnya fikiran menjadikan tempoh masa seharian itu suatu yang sangat panjang dan terisi
Senang cerita bila bandingkan dua watak ni. Buruh dan ceo
Lain penatnya orang yang bekerja sebagai 'buruh' dan penatnya orang yang bekerja sebagai 'ceo'
Dua level berbeza, dua kedudukan berbeza, dua kerahan 'kudrat' yang berbeza

Aku?
Aku bukan dari mana-mana kedudukan sepertimana contoh yang diatas
Aku cuma manusia pertengahan
Kadang-kadang 'kuli' dan kadang-kadang 'ketua'
Jadi aku merasai dan 'mewakili' penat bagi keduanya

Seminggu ni rasa macam tiap-tiap hari adalah hari Isnin
Monday blue in a row of the week!
Damm...
Bila penat sebagai kuli aku mula rasa 'ah... best nya kalau aku yang beri arahan. Tak payah buat semua benda ni"
Tapi ada suatu tempoh dan ketika
Bila penat sebagai ketua aku mula rasa 'ah... best nya kalau aku ni orang bawahan je. Tak payah fikir semua benda ni"

Dan tempoh tamat waktu bekerja adalah suatu yang dinantikan
Jam e.n.a.m masa yang aku tungggu
Harap tidak perlu sesaat melebihi jarum ke saat e.n.a.m s.a.t.u. s.a.a.t setiap hari
Pejam sebentar dalam kereta sebelum menghadapi 'peperangan' penat di jalan raya
Dugaan dunia ~






Thursday, August 11, 2016

Sudu dan garfu hilang

Pagi semalam dapat satu wassap dari seorang housemate aku berbunyi

'Akak nak tanya, ada tak ternampak sudu dan garfu dekat dapur? Sebab sudu dan garfu banyak dah tak ada. Sudu tinggal 3 je, garfu langsung tak ada. Akak cari dekat tempat tos pinggan tak ada. Dekat tempat sudip dan pisau pun tak ada'

Pelik!


Aku terus balas


'Tak ada pula. Since semalam lagi masa nak makan malam cari sudu tak ada. Ingat kan akak yang simpan'

Creep!


Seharian aku fikir pasal ni. Nak kata ada pencuri, tak logik. Kenapa 'dia' pilih nak ambil sudu or garfu instead of tv atau barang-barang lain dalam rumah ?


Persoalan demi persoalan!


Tak ada pencuri? Means... siapa pulak yang ambil. Aku? Atau dia? Ehhh... Tak logik walaupun kami tinggal berdua je dekat rumah tu dan tak ada orang lain. Jika aku, memang aku buat keje 'gila' lah. Tak ada 'faedah atau keuntungan' nya aku nak ambil. Nak masak atau makan kat rumah pun jarang sekali sebab aku biasa akan tapau atau makan dekat luar. Bujang! kan... Then, jika dia, memang tak logik sebab itu rumah dia. Barang-barang kat rumah mostly memang milik dia. So, takkan dia nak curi harta dia sendiri


Thinking!


Disebabkan tak ada jawapan logik bagi kejadian tu, aku mula terfikir 'benda' karut yang mungkin ada. Yes! 'benda'... Even aku tak percaya


Searching!


Percaya atau tidak, aku terus tanya google pasal kejadian yang sama mungkin pernah ada dilalui oleh salah seorang dari berjuta-juta internet users dalam dunia ni. Aku randomly taip 'phenomena why spoon and fork suddenly missing'. Macam-macam result keluar. Ada yang kongsi cerita it is because of misplace habit, stranger of thief etc. dog / *weird person, mysteries as well disappearing object phenomenon (DOP). From that result I just like 'woowhhh!'


In mind!


Yes. I know by now many of might think that I or someone else, took the spoon and fork elsewhere and can't remember. Takkan lah~ And last week i'm not home. Balik kampung. Then, i thinking maybe the dog sneaking and burried it, it's under the sink cabinet, inside the trash can. Ishhhh! Impossible. We are muslim weh! Cat? Also not! Or then, maybe there are group of ants took it away while singing 'lalala....' and drop the letter front door said 'your spoon and fork is now ours, if you dare go blog about it'


Still no clues to the missing of the spoon and fork or any possible reason to explain it. It could be entirely unrelated, but it might be worth sharing another fact that might be related to DOP? or More spiritual like?


Goosebumps!

It might also explain on some level, why do ideas come to mind instead of coming from the mind. Because of disappeared of the spoon and fork without any clue my mind become messy and terus fikir about the creepy things such as DOP ni. Mula-mula I don't think to know what the DOP is, I understand that truth might always be a relative definition but at least I would like to have a clearer understanding of it


The Disappearing Object Phenomenon might be some non physical event with repercussions in the physical reality that we can “see”. When it happens, the event triggers some action that might make objects move or disappear from the physical world, even if only in our heads. Bermuda triangle rings a bell?

Many things got said about the DOP, and some talk about spirits, parallel universes, aliens, spiritual alignment and many other things. For me, they could all be true, but no one can say what it is for sure.The latest quantum physics theories point out to parallel universes, maybe the DOP is some different universe interaction, making objects shift position or dimensions.


Also, science still needs a better understanding of the inner works of the mind. Its scientific common sense that we may have brain abilities beyond our current understanding. Especially when regarding quantum or other non-Newtonian paradigms. Maybe new spiritual abilities are being born to humankind, and the DOP is the result of that.


My Own Theory on DOP!


So what are my conclusions on what the disappearing phenomenon? First, let me say I have no physical proof, so it’s just my opinion based on my experience and other people’s thoughts, reactions and comments. I think the DOP could be an eye opener, something to widen our perception. In a way, it’s some “not seen” reality event which interacts with the physical world. I believe it might have to do with the yet uncharted mind abilities. We, or our subconscious we, might know more than we think we do consciously and have abilities beyond our understanding.


The Disappearing Object Phenomenon might be some non physical event with repercussions in the physical reality that we can “see”. When it happens, the event triggers some action that might make objects move or disappear in the physical world, or maybe in our heads alone. Bermuda triangle rings a bell? Maybe even the multiverse theory has something connection to DOP. Are material things materializing between universes?


Last Thought!


I hate this kind of 'creepy' things... M.e.n.a.k.u.t.k.a.n! Should I thinks positive now while listening to my fav song on the bed and pretending that I'm OK







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...