Wednesday, July 23, 2014

Rasa macam tak perlu je

Dah nak jumaat??
Short week sungguh~
Next week is last week for working... Yeahhhh!!
Raya Aidilfitri is coming.
Rendang.. ketupat..lemang...nasi impit..lodeh... wait for me to 'ngap...' you. hahaha.. (tak sabar)

EEHHH, dah out of topic ni..
'Patt...pat...pattttt' (tampar pipi sendiri)

Actually, wanna throw all my anger in here.
The story for being useless!!
Or maybe is not right to called that's 'useless' but rather to called 'being use'
Hate it!!
Truly hate it!!

Since, the management asked something which not applicable to my job-scope at all..
Cop...coop!! wait a moment.
Don't judge me wrongly..
Bukan the blue...bluesss things ya (-.-)'
Repeated... No..No...No...
(sila rujuk cerita di bawah nanti)

If la..
If you follow my work life, currently aku banyak attend meeting and jumpa customers yang KEBANYAKAN perasan berkuasa.
Since, they are military.... higher manager.... berpangkat... bertaraf... berdarjat... beruban (eehhhhh) bla...bla...and bla...
tapi kalau dah kepala mereka-meraka diletak di lutut bila dalam discussion and meeting, of course perasaan hormat aku juga akan jatuh tahap berada di lutut juga untuk berhadapan dengan mereka.
No points kalau hormat mereka yang ada difference agenda and tot!!

Ukey, maybe i'm toooooooo over-emotional since not all are they that bad.
Sebab ada yang aku salute and respect!
Humble.... Profesional.... Charisma....
Which, suppose they should be like.
Dammm!

business woman

........................................

Situation 1:
- Operation team VS marketing/business team
Aku budak business. Team business.... Encik bos... My colleague.. dan aku. Hanya kitaorang bertiga je yang handle business untuk the whole company. Stress.....? Sangat!!!! We do marketing... We do approach and meet client... We do the proposal.. Then, contract... We do costing..  and more. Kena maki!! kena reject!! kena sindir... Dah sebati dan lali. (tapi tak kesahla since memang kau kuli. And fall under ur's job scope lagipun pun) 

Aku bukan budak operation.. Yang kena handle and know all aspects related to what the cause and effect before fly the UAV aircaft. Kena pilih dan cari kawasan yang sesuai untuk operate and setup the base station for UAV aircraft to fly. Know the possibility the link for data and system be function and delivered the good video and image. How and where to setup the cable and transponder...  Bla...bla..bla... (i'm zero knowledge on that!!!)
 
But then, management still : 'Fz, u go join the operation. Tengok tempat untuk operate for demo...bla..bla...' Padahal dah plan dengan Si tuttt...tuuttttt.... yang aku akan ada besok kat tempat operasi. So....

Result: I'm be used!!

Situation 2: 
- Higher authorities VS lower kuli
Last 2 days, we do have the contact meeting. With the datuk tuuttt...tuuuuttttt.... and his pembodek-pembodek tegar. Menunggu untuk dipuji, disokong dan ditepuk tangan.. Pangkat tak melambangkan kematangan dan kaliber. Itu pasti!!

Kami datang  dengan hormat dan persediaan. Demi memastikan perbincangan yang akan berlaku dengan input dan output dimana kedua-dua pihak dapat manfaat bersama. Biar se-ringkas mungkin tapi padat.

Pengakhirannya sia-sia.. Sebab..... kami berhadapan dengan orang yang bercakap seperti otak dan akal nya berada di kepala lutut. Masa dibazirkan tanpa sebarang kata putus dan keputusan. Sepatah kata dan peluang dari pihak kami langsung tak didengar dan dijeling. Langsung tidak... Malah diperli dan diperlekehkan.

Result: Uselesss!!!

..................................

Penat melayan perangai orang.
Bermacam-macam..
Bermuka-muka...
Pepatah 'rambut sama hitam hati lain-lain' dah memang tak boleh dipakai sudah.
Sebab sekarang rambut yang nampak itu sendiri dah lain, inikah pulak hati yang tersimpan di dalam.

Wallahu...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...