Saturday, December 21, 2013

Memo atau random

Semalam my HOD tanya "how long had you been here?"
Aku blur..
Tak paham apa yang dilontarkan, cuma lihat mulutnya terkumat-kamit (betul ke penggunaan kata ganda ni?)

Ohh aku cuba senyum walaupun tak dapat tangkap apa yang telah dikatakan.
Earphone sebelah telinga dikeluarkan.
Menjadi kebiasan untukku mendengar lagu apabila banyak kerja yang pending dan ingin disiapkan.
"For concentration" alasan yang kukuh rasanya.
Bosses kat sini pun tak menghalang since we are in open working environment.
Each department in the same level and floor.
So bagi mengelak dari gangguan suara-suara halus dan kasar, aku biasanya sumbat earphone.

"Sorry En As?"
Polite...and asking for forgiveness..
"how long had you been here?" "working here?"
Glupp.. air liur ditelan melepasi kerongkong.
Kepala recall the date.. menggunakan jari untuk kiraan bulan.
"Julai...Ogos...September....Oktober....November....December...."
 "Almost six months kot"
"Ohh... dah six months. Kejap je. Like... I tough u baru started two day before"
Buat kelakar yang tak membuatkan aku ketawa.
"I guest so.. baru two day back working here. Sebelum ni kerja ADM... Aero Design."
Aku maksudkan department sebelah, which not under him.
Kali ni aku pulak buat kelakar..
Yes..!! 1-1, fair enough buat masa sekarang. 
"HAHAHA" masing-masing pandang. Gelak juga akhirnya.


"Just asking" katanya..

********

Ini adalah company yang ke-tiga aku bekerja selepas tamat belajar setahun setengah yang lepas.
Pertama company under design dan construction (atas tanah)
Kedua company stone world.. natural creature which marble and granite (dalam tanah)
Present company earo composite.(atas tanah. awan...)

Most great experiences... kesemuanya.
Banyak belajar benda baru yang kadang-kadang lari jauh dari apa yang di ambil kat Uni dulu.
Itulah kehidupan. LIVE..
It can be an awesome thing if you really Live it. Appreciate it. Savour it. Celebrate it. and Embrace it.

P/s:: Just random story, but could be note down in my diary.




Tegur vs Sentap

Berterus terang bukannya senang.
Takut terguris perasan pihak yang ingin ditegur.
Silap-silap hilang kawan dan bermasam muka.
Orang kata ianya “lumrah…”
Tapi bagi aku itu bukan lumrah yang sepatutnya dipersetuju dan dihadam tanpa di buat pembetulan.

Bila belajar dulu pun, salah sikit dah kena buat pembetulan.
Bukan salin satu ayat, tapi penuh satu muka surat.
Kadang-kadang berkajang.
Semuanya membuatkan kita ingat dan tak mengulangi kesalahan yang sama.

Bila tengok balik..
Itu baru dari segi teori dan penulisan.
Kalau dari segi aplikasi dan perbuatan?
Tak ke lebih teruk kalau tak diperbetul dan ditegur?

Diam sejenak memikirkan~
*************

Sebab kebanyakan dari kita terutama orang melayu mudah tersentap.
Tegur sikit melenting.
Tegur sikit marah.
“Jangan sibuk jaga tepi kain orang lain”, tu yang biasa sangat keluar dari mulut mereka.
Mereka yang tak dapat terima kritikan dan teguran.

Bukan ke tanda kita tegur sebab kita concern..?
Sebab kita sayang…?
Sebab kita mahukan yang terbaik…?

Itu gunanya bersaudara se-islam.
Saling tegur dan ingat mengingati.
Tak salah.
Cuma meraka yang tak berani terima kenyataan yang mereka salah.

We care... we love. We are brothers and sisters.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...