Wednesday, October 9, 2013

Makanan yang boleh bakar lemak korang : Part 1

Do you believe on scientist?
Do you believe on doctors?
Do you believe on nutrition?
Or do you believe me yang tak ada background pasal nutrition tapi pakar sumbat je makanan yang ada tapi still slim? =.=

I kinda orang yang makan je banyak mana tapi still camtu je sekeping.
Bukan sebab ubatan, tapi sebab kadar metabolisma yang tinggi.
Thanks dad for the 'genetic'..heee...
And mungkin juga sebab cara pemakanan yang aku ngap!


So, for more clarification on this infomation I search some and share with you.
Baik hati tak I...lalallaa.. (isi buah dalam bakul, pastu angkat sendiri ~ not sure if it is right quot)

Turning to your favorite "comfort food" as the weather gets colder might mean consuming a lot of salts, sugars and saturated fats -- or it could mean being satisfied with a delicious and nutritious meal.

Choosing the right type of comfort food can give your diet the richness and satiety you crave, as long as you pick foods that are high in protein and nutrients. Ketahuilah lapan jenis makanan yang mungkin dapat membantu.

1. Hot Chocolate

The health benefits of dark chocolate have been praised as of late. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa koko panas mungkin boleh menangkis demensia dalam orang tua. Koko penuh dengan antioksidan yang mengurangkan tahap kortison, jadi pastikan untuk bereksperimen dengan resipi menggunakan koko mentah berbanding dengan coklat panas berkotak , yang mungkin lebih cenderung untuk mengandungi gula.

Learn How Hot Cocoa Can Fight Dementia

Oatmeal
Dipenuhi dengan serat dan protein, oatmeal hangat adalah jenis makanan keselesaan yang " melekat pada tulang rusuk anda ." Mengukus panas keluli oatmeal dipotong mendahului dengan kacang atau buah-buahan boleh menjadi cara terbaik untuk memulakan hari dan untuk menjaga anda penuh tenaga tanpa membuat anda berasa terlalu disumbat.

Sup Ayam

"Orang-orang yang makan sup sup atau berasaskan sayur-sayuran sebelum makan mereka makan kurang kalori secara keseluruhan," pemakanan Rania Batayneh memberitahu majalah Kesihatan. Bersama-sama dengan mengisi anda sebelum anda chow bawah pada kursus utama , mi sup ayam dipenuhi dengan protein , serat, dan vitamin. Dan ia adalah makanan keselesaan yang sesuai untuk penyakit.

Healthy Fall Foods: 5 Food Staples To Keep You In Shape

Roasted Veggies

This goes without saying, but vegetables provide our bodies with essential nutrients. Depending on how they’re prepared, veggies can be a comfort food, too – collared greens and roasted carrots can be a delicious side dish to main meals.

And many more..more..and more receipt.
But my job banyak la pulak harini. Ni pun curi2 since kepala dah magrain..
So continue next time.

End with headache.. Aiyoo..





Jenis-jenis magrain

"Sakit kepala mengganggu pretasi kerja saya"



Seem familiar with this statement!
Yeaahh, iklan Panadol.
Pening kepala dan sakit kepala adalah sesuatu yang berbeza.
Pening itu boleh la disapu dengan minyak masak angin.
Dah sakit? Hmmpp feel macam nak cabut and bom je sekeliling.
Dan itu di namakan sebagai Magrain~

APAKAH MIGRAIN?

Migrain adalah gangguan dicirikan oleh serangan berulang sakit kepala yang teruk. Seorang sakit kepala migrain menyebabkan denyut atau denyut kesakitan, biasanya hanya di sebelah kepala. Sakit kepala ini sering dikaitkan dengan loya, muntah-muntah, dan sensitiviti melampau kepada cahaya dan bunyi, mereka biasanya lepas antara empat jam dan tiga hari. Sakit kepala migrain, yang sering salah diagnosis sebagai sinus atau sakit kepala ketegangan, cukup teruk untuk mengganggu tidur, kerja dan aktiviti harian yang lain. Mereka mungkin berlaku sekerap beberapa kali seminggu atau jarang kerana sekali atau dua kali setahun.

News: About 30 million americans suffer from migraine. It is most common among people age 25 to 55, though it can affect children and teens as well. Migraine is about three times more prevalent in women than men; roughly one in five women and one in 16 men suffer from migraine.

Seem scary huh!

Jenis-jenis migrain

Migrain biasa
Juga dikenali sebagai migrain tanpa aura, migrain biasa adalah jenis yang paling lazim, dan ia menyumbang kira-kira 80 peratus kepada pesakit. Aura tidak dikaitkan dengan sakit kepala atau migrain. Keletihan, perubahan emosi , kebimbangan dan kekaburan mental adalah antara gejala yang sering dialami.

Migrain classic
Juga dipanggil migrain dengan aura, migrain klasik berlaku dalam kira-kira satu perlima daripada penghidap migrain. Visual atau lain-lain gejala deria dipanggil aura yang paling sering berlaku sebelum sakit kepala tetapi juga boleh muncul semasa atau selepas sakit kepala. Paling biasa , pesakit melihat aura yang lampu berkelip, mabuk baris, atau bintik buta. Aura juga boleh termasuk perasaan kebas atau kesemutan , bercakap kesukaran, nada dalam telinga , menghidu bau yang pelik , atau mempunyai rasa yang ganjil di dalam mulut.

Menstrual Migraine
Migrain jenis ini adalah berkaitan dengan tahap turun naik estrogen semasa kitaran haid wanita. Kira-kira 60 hingga 70 peratus daripada penghidap migraine ini adalah wanita. Dan mereka melaporkan hubungan antara sakit kepala migrain dan haid.

Abdominal Migraine
Migrain abdomen adalah episod sederhana kepada sakit teruk di bahagian abdomen , loya atau muntah-muntah yang boleh bertahan sehingga 72 jam. Ia biasanya dilihat pada kanak-kanak , terutamanya mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai/menghidap migrain. Kanak-kanak yang mengalami migrain abdomen biasanya mengalami sakit kepala yang dikategori sebagai migrain klasik (seperti keterangan dia atas) sebagai orang dewasa.

Retinal Migraine
Juga dikenali sebagai migrain okular , migrain retina melibatkan kelumpuhan sementara bagi sebahagian atau keseluruhan penglihatan pada sebelah mata yang boleh bertahan satu jam atau kurang dan tidak sentiasa diiringi oleh sakit kepala.

Familial Hemiplegic Migraine
Ini adalah satu keadaan yang sangat jarang berlaku dan diwarisi. Ini disebabkan oleh salah satu daripada beberapa kromosom. Dalam migrain hemiplegic , satu bahagian badan mungkin mempunyai beberapa motor lumpuh sementara atau pergi kebas semasa sakit kepala migrain.

Basilar Artery Migraine
Ini jenis migrain memperlihatkan dirinya sebagai sakit kepala, biasanya di belakang kepala , dan dikaitkan dengan aura yang termasuk pening , kekeliruan , masalah bercakap, mendengar perubahan, dan gangguan penglihatan . Ia biasanya berkaitan dengan perubahan hormon dan yang paling sering memberi kesan kepada orang dewasa muda.

Migrain ophthalmoplegic
Ini adalah jenis yang agak jarang dan bila ia berlaku ianya memerlukan rawatan kecemasan. Pesakit akan menjadi lumpuh separa atau keseluruhan dalam saraf yang diperlukan untuk pergerakan mata.

Status Migrainosus
Ini adalah satu keadaan yang jarang berlaku dicirikan oleh sakit kepala yang sangat teruk yang berlarutan lebih daripada 72 jam. Pesakit perlu dibawa ke Hospital untuk merawat pesakit yang melegakan magrain ini.

Migrain bertukar atau kronik/ Transformed or Chronic Migraine
Ini adalah satu bentuk sakit kepala harian yang kronik. Migrain ini berlaku apabila dalam keadaan sepanjang masa, akan menjadi sakit kepala yang berterusan atau kadang-kadang menyebabkan gejala migrain yang teruk. Kadang-kadang dipanggil wujud bersama-sama migrain dan ketegangan-jenis sakit kepala, ia adalah sesuatu yang mencabar untuk merawat.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...