Monday, October 7, 2013

Job. Part 2

Wahh! This is my third post for today.
Nampak nau tak buat kerja hari ni.
Haiipp! Mana ada (si empunya blog membantah keras tuduhan itu -.-)
Ukey, see u in the court (si pelempar tuduhan tadi turut mencabar)

Harini kan Monday Blues.
So, for turn it into the Rainbow we need to play around.
Do not to straight rajin buat kerja la kan.
Kerja pagi tadi dah settle, kita cheer kejap.
Oppsss, bos dah jelling ~

“customer always right”
Seem familiar with that?
If u are marketing or sales people that quo memang yang dianggap betul sangat.
Tapi, walaupun aku pun dari puak yang disebut diatas aku tak berapa sokong that statement 100%
Maybe for 75% aje.
Kalau aku yang buat teks book tu aku akan ubah jadi “customer not always right”
Please, agreed and vote for me prepp! :p

For a years after my graduation I involve in this sectors.
Start as sales executive until now as business development executive I manage atau the best word to express it TERPAKSA deal with a lots of “kerenah” customers.
Yang marah-marah tu memang selalu.
Then, yang ehem-ehem ambil kesempatan pun ada.
Ingat pakai spek hitam tu macho?
Ingat nek kereta Zroom engine turbo tu I kecut perut?
Then ingat pakai heal tik tok tik tok tu comei?
Well.. for me humble and not that E.G.O itu yang aku respect.
Biar la tak kaya, takpo! Asal berhati, I suko!
Hehehehe..

Post ni ditulis atas sebab my customer for Project kat Sabah tadi datang mengejut.
No appointment! No information!
Tup2 called “Saya dah OTW ke company cik!”
Yesss! I like sangat kalau surprise-surprise ni. Takyah buat prepairation. Daaaa~ (dalam hati nangis, apsal ko tak duk je Sabah tu??)
Macam kita ni bercinta nak surprise-surprise.. “Sayangggg I dah OTW nak jumpa U”
Then I kena reply “Waaahhhh.. suka-sukaaaa..” kan.

Alhamdulillah~
Glad everything under control.
U came nak smash me! I bring my escort to fight U..
Lastly, SERI.. 1-1
Win-win situation.


After discussion, got sms from him.
“Thanks..Nice 2 meet u” 13:47, 7 Oct <+601984---- >
Fuhhhh. End with smile 





Mr Bean masuk islam?

Kesahihan sesuatu cerita, merujuk kepada siapa penyampai dan sumber yang mengeluarkannya.
Tak kira datangnya dari mulut seseorang.
Pandangan mata dan penyelidikan sendiri.
Atau dari bahan cetak dan cyber/maya.

Isi kandungan cerita itu yang penting.
Kebenaran dan ketelusan apa yang ingin disampaikan oleh pihak A (yang aku panggil wartawan) mestilah tidak menyinggung perasaan sebelah pihak yang lain (yang aku panggil pembaca).
Serta tidak ada penambahan-penambahan yang terpesong dari cerita sebenar.

Blogger juga di kategori sebagai wartawan.
Jika seorang blogger post and publish sesuatu di blog mereka, ia dilihat sebagai seorang penerbit bagi berita tersebut walaupun sebenarnya tidak.

Sebagai contoh berita bertajuk Rowan Atkinson tidak peluk Islam ini:

4 Okt- Berita mengenai pelawak terkenal dunia Rowan Atkinson yang dikatakan memeluk Islam nampaknya tidak benar sama sekali apabila jurucakap Rowan, Lucy mengesahkan bahawa pelawak yang popular dengan drama bersiri "Mr Bean" itu tidak berhasrat untuk memeluk Islam.

"Setahu saya, Rowan Atkinson tidak memeluk Islam," ujar Lucy.

Sebelum ini Islampos melaporkan berita ini mula disebar oleh sebuah laman sesawang anti Israel, Sadabladi.com yang menyatakan Rowan telah memeluk agama Islam selepas menonton filem "Innocence of Muslim" iaitu sebuah filem kontroversi yang menghina Nabi Muhamad S.A.W.

Apa yang menguatkan lagi spekulasi tersebut adalah sumber itu turut medakwa tokoh agama dari Tunisia Sheikh Rashid Ghannousyi yang menjadi pembimbing dan individu bertanggujawab mengajar Rowan tentang Islam.

Source : Tupai.com.my

So, apa motif yang aku ingin kongsikan kat sini?
Rite! the point is penting untuk sertakan sumber / source yang diambil. 
Penting dan sangat penting. Should note that!
Ini bukan sahaja untuk kebaikan korang, tapi kebaikan orang yang satu lagi.

P/s: sekadar berkongsi tips. :p






Ping Pong - Part 1

I used to play Ping Pong during my study at Uni
Even though, not that ‘terror’ or ‘hebat’ but when it come to tournament I manage to get a meddle (*ehh..no riak..noo riak!)
Hahaha..
By the way, miss that moment.
Stroke! Spin! Chop! Hits! Smash! And bla..bla..blaa..
Is the word my coach selalu jerit.

And have one time, he was played with me like no ‘balas kesian’
Huaawaa, kena belasah kaw-kaw weyh.
And then, terpaksalah training all the days.
Pukul bola... kutip bola...
Pukul bola... kutip bola..

That pukul and kutip bola ni bukan macam sepuluh atau duapuluh biji.
Like how you play football, netball, basketball etcs
But like double or triple baskets at once.
One basket about plus minum 150 balls.
Sekali harung~ Get the meaning?
Hohoho.. I need to replied all the ball like bullets, non-stop! =.=
Tercabut lengan..
And for sure coach yang sangat Baik Hati (Percayalaaaahhhh~ Siti Norhaliza song) akan bagi rest. Erkk, gulp!

.........................................................................

And now that moment happen again~
Not at my Uni, but my office.
Oppss that i mention office?
Nope! Actually my company.
Sebesar-besar company and seramai-ramai staf kat sini kenapalah aku juga yang kena tarik masuk.
Dah la, i’m the only pempuan yang main. Dush!
Hellooooo, I am new here~
And i yang kena main ke?

Decision had been make not as what i’m willing to do.
Played double, partner with boy.
Lawan with other boys.
And belasah like i’m boys.
Puuuhhh, sempot.

Played 5 game..
And guess who win?
Me?? Hahaha~ mimpilah.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...