Saturday, September 7, 2013

I am auntie to be?

Jumaat, 06092013 (First day)
Ahad,08092013 (Last day)
Baby & Mum Fair,2013 - MITC Melaka

There is a cute little "mummy" in my office.
Ohh, that not means she is the only one who was married.
But she "mummy to be"
(Yang lain pun semua dah kawin, tinggal 2 orang je single. Aku and "dia")
Tengah tunggu masa je tu.
Tapi dia selalu cakap dekat baby dia supaya tunggu 16 Sept nanti.
Teringin sangat nak anak Merdeka haritu, tapi baby tak nak keluar.
Baby malas nak keluar lagi sebab taknak patriotik sangat kot.
(Aku mengagak)
Jadi mammy dia berbisik lagi, "jadi anak Hari Malaysia ye!".
(Oklah, Malaysiakan masih aman~ kata aku)
Baby pertama. Pengalaman pertama.
Nampak riak yang gembira di wajahnya tiap kali.
Diusap-usap kandungannya.
Dibacakan alunan-alunan bacaan kalimah suci al-Quran.
Dikawal makanan yang mungkin memberi kesan kepada kandungan.

Ramai auntie and uncle kat office yang tak sabar tunggu kelahiran baby.
Aku pun sama.
Haritu auntie dengar baby hepi ye main kat dalam tu.
Tendang-tendang manja perut mummy.
Lepas tu pusing ke kiri...ke kanan.
Patutlah kerut-kerut muka mummy tiba-tiba.
HEHEHE..

Dear baby, nanti besar baca blog auntie ye.
(Wow! i am "auntie to be". Gulpp)




That what I call M.E.M.O.R.I.E.S

Suddenly I was smiling.
Not because of the funny things happen.
But the curious about something that I should try it once.
Especially with my family.
With my sisters..my brothers...my parent... and my friend..
That what I called memories~
And best moment ever :)



"Hurskainen talks about this project…

Growth is a project in which I reconstructed and re-photographed pictures that my dad took of me and my three little sisters when we were children. I tried to make the new photograph look as similar as possible to the old one: the place and the composition are the same, and so are our positions and facial expressions…

By repeating a distant moment something weird is revealed about us as objects of the photograph in the first pictures: the way we play our artificial roles for the photograph. We might not be more than 5 years old, but we already know exactly how to be in/for a photograph.

I would love to repeat the process with my sisters in another 10-15 years. But I have to accept that a part of both growth and life is their unpredictability."
Credit to them with love

After looked at those pictures I was thinking.
It was so special and meaningful.
Cannot wait to doing the same with my E.L.E.V.E.N.T.H and L.O.V.E (mum and dad)

End with big smile on my face - 07092013 : 1900PM





You! Brother and sister

Salam.
To my brothers and sisters..
I used to called someone with those "title"
Rasa lebih dekat dan lebih ukhuwah.


Terkenang zaman belajar ketika di uni.
"Sis, nak tumpang tanya boleh?"
"Sis, kat mana ye kelas TR002. Saya budak baru?"
"Oppss, sori sis terlanggar. Tak nampak tadi"
"Eh, sis pun duduk blok ni ke? Nama apa tadi?"

"Bro, boleh tumpang lalu sikit tak?"
"Oh, bro ni macam kenal je? Duk Kulai kan..?"
"Bro, u in Dr Kamal's section kan? Class was canceled la today.."

Ini adalah culture yang di amalkan kat sini.
Berjumpa, bertegur, bertanya.
Brother~
Sister~

Walaupun kita memang dah kenal.
Atau memang tak pernah pun kenal.
Dengan panggilan itu menjadikan aku lebih didekati.
Terpadam sedikit jurang.
Jurang antara senior dan junior.
Jurang antara adik dan kakak.
Jurang antara adik dan abang.
"being brother and sister means being there for each other"
Deep meaning.

Sangat berbeza dengan sesetengah panggilan yang biasa.
Cik~
Awak~

P/s: miss my study time
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...