Tuesday, October 8, 2013

Job. Part 3

Terlebih dahulu izinkan saya mewakili syarikat bla..bla..bla.. mengucapkan salam sejahtera kepada Tuan dan seluruh warga kerja bla..bla..bla.. semoga berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya”

“Good morning Tuan/Mr and hope everything is well”

That is the casual word I use along my days..
Formal la sangat bila dalam Bahasa, then bila dalam English “tadaaa” simple miple!
Toksah nak berbunga-bunga.

Kalau dah berbunga jadilah gini.
Contoh : “First and foremost, I would like to express my grateful in this beautiful days to you and all your staff, hope everything is well”
Huyoohh kan.
Tapi depand jugak. If that customers okey, aku pun okey.
YO, wassup dude! Watchu doing YO!! (Hah, toksah tipu. Yang ni takpernah guna..lalala..)

That is our unique. Differ from others culture except Mexico.
Emm, i guess.
Mexico kan Ya Amore..darling~ erkk -.-

By short go the point now plezz..
Sekarang bahasa melambangkan keperibadian kita.
Aku bahasakan panggilan Aku dalam blog ni.
Mungkin agak kurang ajar bagi viewer yang lebih tua.
Anak sapo loni yang kurhang hajo ber-Aku dengan aku ni (taksedar dia pun cakap aku dengan Aku..:p)
Tapi untuk menggunakan ganti nama sebagai ‘saya’ jadikan aku begitu baik. Ewah~wah..wahh..
Dan sebaliknya untuk ganti kepada ‘kita kannn’ or ‘Pohbedah’ pulak not my stail.
So, I decide to use word ‘Aku’ dalam penggunaan bahasa dalam blog ni.

Dalam perbualan harian pun aku bahasakan Aku dengan kawan yang memang dah ngam.
Untuk yang baru nak berkenalan kenalah ber-saya dulu. S.O.P.A.N yo!
Lepas tu bila jumpa kawan lama yang kat kampung baru keluar loghat (dialek) yang menunjukkan asal usul.
‘koi’ and ‘kome’ if you want to know loghat orang Pahang belah-belah ke ulu sedikit.
‘koi/kome’ itu bahasakan saya/aku.
Tapi kalau di Perak kome itu bahasakan pihak satu lagi iaitu awak.
Ah sudah, tu belum bertemu dengan daerah dan negeri lain lagi..haahaa

Itu lah meriahnya bahasa kita.
End with full stop.

p/s: Banyak keje mai dahh. Alahaiii...





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...