Monday, October 21, 2013

Tukar stress anda di pagi Isnin

Stress..
Boss and her/his employees. There should be gap in between kan. The difference level of hierarchy sangat-sangat-sangat la jelas dan nyata. No offences! That one point, then next point is the command. Iye the COMMAND can be split like lalala…
We yang underground ni yang kena hadap all the things.
From one file to double..then triple..fourth.. fifth.. woohh.. (pengsan!!)
But I really in the Blue Mood when “THOSE” things dapat hari isnin.
Yaa…ISNIN.
Bruurrrh.. Rosak mood the whole day.
Dah la memang datang pagi rasa bersemangat bersungut-sungutan.
Lawan pula dengan kucing jiran sebelah yang sedap parking sleeping beauty atas kereta tadi.
Shooossss.. Nasib la kau kacak kucing oi.
If tak!
Hahaaa… aku sayang juga. (kucing kan binatang kesayangan nabi)

Tapi bila sampai bab kerja.
Aku jadi Incredible Huck yang bertukar biru di pagi Mondays Blue~
Semua la perkara nak berbangkit.
Itu la..Ini laa…
Ehh, kate nak jadi pekerja chon-toh (huu punah harapan)
Well, we are the one who responsible bout what the job appointed to yourself.
No excuses! No objection!
The end gaji yang masuk tu kena la dari sumber yang halal-lan toyibban (spelling arab)
Tu yang kena aku pegang.
Takkan dari sumber datangnya dari busuk hati dan tak ikhlas kan.

So,kena revise all the words yang aku cakap tadi.
Stress! Aku tukar jadi sketch!
Sketch all the things like marah…geram…poyos…takpuas hati.. atas kertas
Conteng kaw-kaw punya.
Tak kira besau mana lubang hidung aku lukis tadi..
Lepas dah rasa semua tempat dan sudut dalam kertas tadi dah digunakan dan dicontengkan
Dan segala macam stress dah di luahkan
Langkah seterusnya koyak dengan gaya Incredible Huck yang comel.
Buat ala-ala kau salah buat document la kunon.
Kalau masuk terus dalam disposal machine tu tak best.
No feeling. Hahaha..
So, dah koyak ronyok-royok jadi bola.
Padat dan bulat. -,-
Dah puas hati campakkan kertas tadi dalam tong sampah di depan. Dan bukan di sisi..
Saje nak buat stail baling bola basketball for 3 points.
Tu pun kalau masuk. If tak, jangan malu ambil balik ulang sampai berjaya.
Erkkk..krikk..krikkk..

So N.O.W.. with the most sincere form my heart I’m love Monday.
Say it even u tak rela.

End with kertas bersepah di meja.





Saturday, October 12, 2013

Cara nak lepas semua level game Candy Crush

Apa yang best dengan game candy crush myvi saga ni?


Aku tengok ramai yang duk hadap  menatang game ni.
Ni belum masuk geng-geng yang dok meng-invite untuk join the group.
Wah..wah.. tak give up.
Hari ni pun ada lagi notification suruh invited to play together gather -.-
Alahaii~

Pastu yang dah main mula la mata tu lekat kat screen.
Bila ajak makan, xlayan dah!
Bila ajak lepak, xlayan dah!
Bila ajak keje, lagi la xlayan!
Tapi bila ajak shopping, OK SET!
Ehhh, dengar pulak. Hmm..


Bagi sebab pleaseee?
Adakah sebab nak beli sokongan kepada keluaran bumiputera iaitu Proton Saga..
EHHHH!!
Lari topik sudah~

Sejak dah masuk alam yang patut kawin ni (waauu statement xboleh bla =.=) aku memang tak layan dah game.
Dulu memang antara jaguh a.k.a hantu game aku ni.
Malam-malam tak tido, semata-mata nak pass to the next level.

Seingat aku, last game yang aku main sejak berdekad dulu "Fruit Ninja"
Tu pun time mula-mula dapat pegang henset "touch screen"
so tu yang rasa semangat lebih nak tenyeh-tenyeh dengan jari, Hahaha...
Then senyap. No time to play.
So game Cekelat Pecah? Adakah engkau selazat dan sesedap nama Cekelat !

Some history:
" Candy Crush Saga is a game that was released on April 12, 2012 for Facebook, and then released on November 14, 2012 for smartphones. It was developed by King. As of March 2013, Candy Crush Saga surpassed FarmVille 2 as the most popular game on Facebook, with 46 million average monthly users"

Ape?? 46 jute! clap..clap...clappp...
Pengsan dengar.

by: Potpet
[END]

p/s: Rahsia cara nak lepas semua level game Candy Crush adalah ................ (jangan start main..hahaha)
ukeh, ready to get hits from u alls (-,-)




Taj Mahal - Wawa Zainal

Taj Mahal in all the time seems so beautiful

Early morning::
Noon::
Evening::
Sunset::
Night::

Motif for Wawa Zainal?
Hmmpp..





Wednesday, October 9, 2013

Makanan yang boleh bakar lemak korang : Part 1

Do you believe on scientist?
Do you believe on doctors?
Do you believe on nutrition?
Or do you believe me yang tak ada background pasal nutrition tapi pakar sumbat je makanan yang ada tapi still slim? =.=

I kinda orang yang makan je banyak mana tapi still camtu je sekeping.
Bukan sebab ubatan, tapi sebab kadar metabolisma yang tinggi.
Thanks dad for the 'genetic'..heee...
And mungkin juga sebab cara pemakanan yang aku ngap!


So, for more clarification on this infomation I search some and share with you.
Baik hati tak I...lalallaa.. (isi buah dalam bakul, pastu angkat sendiri ~ not sure if it is right quot)

Turning to your favorite "comfort food" as the weather gets colder might mean consuming a lot of salts, sugars and saturated fats -- or it could mean being satisfied with a delicious and nutritious meal.

Choosing the right type of comfort food can give your diet the richness and satiety you crave, as long as you pick foods that are high in protein and nutrients. Ketahuilah lapan jenis makanan yang mungkin dapat membantu.

1. Hot Chocolate

The health benefits of dark chocolate have been praised as of late. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa koko panas mungkin boleh menangkis demensia dalam orang tua. Koko penuh dengan antioksidan yang mengurangkan tahap kortison, jadi pastikan untuk bereksperimen dengan resipi menggunakan koko mentah berbanding dengan coklat panas berkotak , yang mungkin lebih cenderung untuk mengandungi gula.

Learn How Hot Cocoa Can Fight Dementia

Oatmeal
Dipenuhi dengan serat dan protein, oatmeal hangat adalah jenis makanan keselesaan yang " melekat pada tulang rusuk anda ." Mengukus panas keluli oatmeal dipotong mendahului dengan kacang atau buah-buahan boleh menjadi cara terbaik untuk memulakan hari dan untuk menjaga anda penuh tenaga tanpa membuat anda berasa terlalu disumbat.

Sup Ayam

"Orang-orang yang makan sup sup atau berasaskan sayur-sayuran sebelum makan mereka makan kurang kalori secara keseluruhan," pemakanan Rania Batayneh memberitahu majalah Kesihatan. Bersama-sama dengan mengisi anda sebelum anda chow bawah pada kursus utama , mi sup ayam dipenuhi dengan protein , serat, dan vitamin. Dan ia adalah makanan keselesaan yang sesuai untuk penyakit.

Healthy Fall Foods: 5 Food Staples To Keep You In Shape

Roasted Veggies

This goes without saying, but vegetables provide our bodies with essential nutrients. Depending on how they’re prepared, veggies can be a comfort food, too – collared greens and roasted carrots can be a delicious side dish to main meals.

And many more..more..and more receipt.
But my job banyak la pulak harini. Ni pun curi2 since kepala dah magrain..
So continue next time.

End with headache.. Aiyoo..





Jenis-jenis magrain

"Sakit kepala mengganggu pretasi kerja saya"



Seem familiar with this statement!
Yeaahh, iklan Panadol.
Pening kepala dan sakit kepala adalah sesuatu yang berbeza.
Pening itu boleh la disapu dengan minyak masak angin.
Dah sakit? Hmmpp feel macam nak cabut and bom je sekeliling.
Dan itu di namakan sebagai Magrain~

APAKAH MIGRAIN?

Migrain adalah gangguan dicirikan oleh serangan berulang sakit kepala yang teruk. Seorang sakit kepala migrain menyebabkan denyut atau denyut kesakitan, biasanya hanya di sebelah kepala. Sakit kepala ini sering dikaitkan dengan loya, muntah-muntah, dan sensitiviti melampau kepada cahaya dan bunyi, mereka biasanya lepas antara empat jam dan tiga hari. Sakit kepala migrain, yang sering salah diagnosis sebagai sinus atau sakit kepala ketegangan, cukup teruk untuk mengganggu tidur, kerja dan aktiviti harian yang lain. Mereka mungkin berlaku sekerap beberapa kali seminggu atau jarang kerana sekali atau dua kali setahun.

News: About 30 million americans suffer from migraine. It is most common among people age 25 to 55, though it can affect children and teens as well. Migraine is about three times more prevalent in women than men; roughly one in five women and one in 16 men suffer from migraine.

Seem scary huh!

Jenis-jenis migrain

Migrain biasa
Juga dikenali sebagai migrain tanpa aura, migrain biasa adalah jenis yang paling lazim, dan ia menyumbang kira-kira 80 peratus kepada pesakit. Aura tidak dikaitkan dengan sakit kepala atau migrain. Keletihan, perubahan emosi , kebimbangan dan kekaburan mental adalah antara gejala yang sering dialami.

Migrain classic
Juga dipanggil migrain dengan aura, migrain klasik berlaku dalam kira-kira satu perlima daripada penghidap migrain. Visual atau lain-lain gejala deria dipanggil aura yang paling sering berlaku sebelum sakit kepala tetapi juga boleh muncul semasa atau selepas sakit kepala. Paling biasa , pesakit melihat aura yang lampu berkelip, mabuk baris, atau bintik buta. Aura juga boleh termasuk perasaan kebas atau kesemutan , bercakap kesukaran, nada dalam telinga , menghidu bau yang pelik , atau mempunyai rasa yang ganjil di dalam mulut.

Menstrual Migraine
Migrain jenis ini adalah berkaitan dengan tahap turun naik estrogen semasa kitaran haid wanita. Kira-kira 60 hingga 70 peratus daripada penghidap migraine ini adalah wanita. Dan mereka melaporkan hubungan antara sakit kepala migrain dan haid.

Abdominal Migraine
Migrain abdomen adalah episod sederhana kepada sakit teruk di bahagian abdomen , loya atau muntah-muntah yang boleh bertahan sehingga 72 jam. Ia biasanya dilihat pada kanak-kanak , terutamanya mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai/menghidap migrain. Kanak-kanak yang mengalami migrain abdomen biasanya mengalami sakit kepala yang dikategori sebagai migrain klasik (seperti keterangan dia atas) sebagai orang dewasa.

Retinal Migraine
Juga dikenali sebagai migrain okular , migrain retina melibatkan kelumpuhan sementara bagi sebahagian atau keseluruhan penglihatan pada sebelah mata yang boleh bertahan satu jam atau kurang dan tidak sentiasa diiringi oleh sakit kepala.

Familial Hemiplegic Migraine
Ini adalah satu keadaan yang sangat jarang berlaku dan diwarisi. Ini disebabkan oleh salah satu daripada beberapa kromosom. Dalam migrain hemiplegic , satu bahagian badan mungkin mempunyai beberapa motor lumpuh sementara atau pergi kebas semasa sakit kepala migrain.

Basilar Artery Migraine
Ini jenis migrain memperlihatkan dirinya sebagai sakit kepala, biasanya di belakang kepala , dan dikaitkan dengan aura yang termasuk pening , kekeliruan , masalah bercakap, mendengar perubahan, dan gangguan penglihatan . Ia biasanya berkaitan dengan perubahan hormon dan yang paling sering memberi kesan kepada orang dewasa muda.

Migrain ophthalmoplegic
Ini adalah jenis yang agak jarang dan bila ia berlaku ianya memerlukan rawatan kecemasan. Pesakit akan menjadi lumpuh separa atau keseluruhan dalam saraf yang diperlukan untuk pergerakan mata.

Status Migrainosus
Ini adalah satu keadaan yang jarang berlaku dicirikan oleh sakit kepala yang sangat teruk yang berlarutan lebih daripada 72 jam. Pesakit perlu dibawa ke Hospital untuk merawat pesakit yang melegakan magrain ini.

Migrain bertukar atau kronik/ Transformed or Chronic Migraine
Ini adalah satu bentuk sakit kepala harian yang kronik. Migrain ini berlaku apabila dalam keadaan sepanjang masa, akan menjadi sakit kepala yang berterusan atau kadang-kadang menyebabkan gejala migrain yang teruk. Kadang-kadang dipanggil wujud bersama-sama migrain dan ketegangan-jenis sakit kepala, ia adalah sesuatu yang mencabar untuk merawat.





Tuesday, October 8, 2013

Job. Part 3

Terlebih dahulu izinkan saya mewakili syarikat bla..bla..bla.. mengucapkan salam sejahtera kepada Tuan dan seluruh warga kerja bla..bla..bla.. semoga berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya”

“Good morning Tuan/Mr and hope everything is well”

That is the casual word I use along my days..
Formal la sangat bila dalam Bahasa, then bila dalam English “tadaaa” simple miple!
Toksah nak berbunga-bunga.

Kalau dah berbunga jadilah gini.
Contoh : “First and foremost, I would like to express my grateful in this beautiful days to you and all your staff, hope everything is well”
Huyoohh kan.
Tapi depand jugak. If that customers okey, aku pun okey.
YO, wassup dude! Watchu doing YO!! (Hah, toksah tipu. Yang ni takpernah guna..lalala..)

That is our unique. Differ from others culture except Mexico.
Emm, i guess.
Mexico kan Ya Amore..darling~ erkk -.-

By short go the point now plezz..
Sekarang bahasa melambangkan keperibadian kita.
Aku bahasakan panggilan Aku dalam blog ni.
Mungkin agak kurang ajar bagi viewer yang lebih tua.
Anak sapo loni yang kurhang hajo ber-Aku dengan aku ni (taksedar dia pun cakap aku dengan Aku..:p)
Tapi untuk menggunakan ganti nama sebagai ‘saya’ jadikan aku begitu baik. Ewah~wah..wahh..
Dan sebaliknya untuk ganti kepada ‘kita kannn’ or ‘Pohbedah’ pulak not my stail.
So, I decide to use word ‘Aku’ dalam penggunaan bahasa dalam blog ni.

Dalam perbualan harian pun aku bahasakan Aku dengan kawan yang memang dah ngam.
Untuk yang baru nak berkenalan kenalah ber-saya dulu. S.O.P.A.N yo!
Lepas tu bila jumpa kawan lama yang kat kampung baru keluar loghat (dialek) yang menunjukkan asal usul.
‘koi’ and ‘kome’ if you want to know loghat orang Pahang belah-belah ke ulu sedikit.
‘koi/kome’ itu bahasakan saya/aku.
Tapi kalau di Perak kome itu bahasakan pihak satu lagi iaitu awak.
Ah sudah, tu belum bertemu dengan daerah dan negeri lain lagi..haahaa

Itu lah meriahnya bahasa kita.
End with full stop.

p/s: Banyak keje mai dahh. Alahaiii...





Monday, October 7, 2013

Job. Part 2

Wahh! This is my third post for today.
Nampak nau tak buat kerja hari ni.
Haiipp! Mana ada (si empunya blog membantah keras tuduhan itu -.-)
Ukey, see u in the court (si pelempar tuduhan tadi turut mencabar)

Harini kan Monday Blues.
So, for turn it into the Rainbow we need to play around.
Do not to straight rajin buat kerja la kan.
Kerja pagi tadi dah settle, kita cheer kejap.
Oppsss, bos dah jelling ~

“customer always right”
Seem familiar with that?
If u are marketing or sales people that quo memang yang dianggap betul sangat.
Tapi, walaupun aku pun dari puak yang disebut diatas aku tak berapa sokong that statement 100%
Maybe for 75% aje.
Kalau aku yang buat teks book tu aku akan ubah jadi “customer not always right”
Please, agreed and vote for me prepp! :p

For a years after my graduation I involve in this sectors.
Start as sales executive until now as business development executive I manage atau the best word to express it TERPAKSA deal with a lots of “kerenah” customers.
Yang marah-marah tu memang selalu.
Then, yang ehem-ehem ambil kesempatan pun ada.
Ingat pakai spek hitam tu macho?
Ingat nek kereta Zroom engine turbo tu I kecut perut?
Then ingat pakai heal tik tok tik tok tu comei?
Well.. for me humble and not that E.G.O itu yang aku respect.
Biar la tak kaya, takpo! Asal berhati, I suko!
Hehehehe..

Post ni ditulis atas sebab my customer for Project kat Sabah tadi datang mengejut.
No appointment! No information!
Tup2 called “Saya dah OTW ke company cik!”
Yesss! I like sangat kalau surprise-surprise ni. Takyah buat prepairation. Daaaa~ (dalam hati nangis, apsal ko tak duk je Sabah tu??)
Macam kita ni bercinta nak surprise-surprise.. “Sayangggg I dah OTW nak jumpa U”
Then I kena reply “Waaahhhh.. suka-sukaaaa..” kan.

Alhamdulillah~
Glad everything under control.
U came nak smash me! I bring my escort to fight U..
Lastly, SERI.. 1-1
Win-win situation.


After discussion, got sms from him.
“Thanks..Nice 2 meet u” 13:47, 7 Oct <+601984---- >
Fuhhhh. End with smile 





Mr Bean masuk islam?

Kesahihan sesuatu cerita, merujuk kepada siapa penyampai dan sumber yang mengeluarkannya.
Tak kira datangnya dari mulut seseorang.
Pandangan mata dan penyelidikan sendiri.
Atau dari bahan cetak dan cyber/maya.

Isi kandungan cerita itu yang penting.
Kebenaran dan ketelusan apa yang ingin disampaikan oleh pihak A (yang aku panggil wartawan) mestilah tidak menyinggung perasaan sebelah pihak yang lain (yang aku panggil pembaca).
Serta tidak ada penambahan-penambahan yang terpesong dari cerita sebenar.

Blogger juga di kategori sebagai wartawan.
Jika seorang blogger post and publish sesuatu di blog mereka, ia dilihat sebagai seorang penerbit bagi berita tersebut walaupun sebenarnya tidak.

Sebagai contoh berita bertajuk Rowan Atkinson tidak peluk Islam ini:

4 Okt- Berita mengenai pelawak terkenal dunia Rowan Atkinson yang dikatakan memeluk Islam nampaknya tidak benar sama sekali apabila jurucakap Rowan, Lucy mengesahkan bahawa pelawak yang popular dengan drama bersiri "Mr Bean" itu tidak berhasrat untuk memeluk Islam.

"Setahu saya, Rowan Atkinson tidak memeluk Islam," ujar Lucy.

Sebelum ini Islampos melaporkan berita ini mula disebar oleh sebuah laman sesawang anti Israel, Sadabladi.com yang menyatakan Rowan telah memeluk agama Islam selepas menonton filem "Innocence of Muslim" iaitu sebuah filem kontroversi yang menghina Nabi Muhamad S.A.W.

Apa yang menguatkan lagi spekulasi tersebut adalah sumber itu turut medakwa tokoh agama dari Tunisia Sheikh Rashid Ghannousyi yang menjadi pembimbing dan individu bertanggujawab mengajar Rowan tentang Islam.

Source : Tupai.com.my

So, apa motif yang aku ingin kongsikan kat sini?
Rite! the point is penting untuk sertakan sumber / source yang diambil. 
Penting dan sangat penting. Should note that!
Ini bukan sahaja untuk kebaikan korang, tapi kebaikan orang yang satu lagi.

P/s: sekadar berkongsi tips. :p






Ping Pong - Part 1

I used to play Ping Pong during my study at Uni
Even though, not that ‘terror’ or ‘hebat’ but when it come to tournament I manage to get a meddle (*ehh..no riak..noo riak!)
Hahaha..
By the way, miss that moment.
Stroke! Spin! Chop! Hits! Smash! And bla..bla..blaa..
Is the word my coach selalu jerit.

And have one time, he was played with me like no ‘balas kesian’
Huaawaa, kena belasah kaw-kaw weyh.
And then, terpaksalah training all the days.
Pukul bola... kutip bola...
Pukul bola... kutip bola..

That pukul and kutip bola ni bukan macam sepuluh atau duapuluh biji.
Like how you play football, netball, basketball etcs
But like double or triple baskets at once.
One basket about plus minum 150 balls.
Sekali harung~ Get the meaning?
Hohoho.. I need to replied all the ball like bullets, non-stop! =.=
Tercabut lengan..
And for sure coach yang sangat Baik Hati (Percayalaaaahhhh~ Siti Norhaliza song) akan bagi rest. Erkk, gulp!

.........................................................................

And now that moment happen again~
Not at my Uni, but my office.
Oppss that i mention office?
Nope! Actually my company.
Sebesar-besar company and seramai-ramai staf kat sini kenapalah aku juga yang kena tarik masuk.
Dah la, i’m the only pempuan yang main. Dush!
Hellooooo, I am new here~
And i yang kena main ke?

Decision had been make not as what i’m willing to do.
Played double, partner with boy.
Lawan with other boys.
And belasah like i’m boys.
Puuuhhh, sempot.

Played 5 game..
And guess who win?
Me?? Hahaha~ mimpilah.








Friday, October 4, 2013

Mumbling

Pening.. Penat.. Punah..
Persoalannya kenapa?
Bukannya kita yang bebas memilih hala tuju sendiri
Even kalau dikongkong sekalipun, sedaya upaya kita mencari jalan untuk melepaskan diri dari kongkongan tersebut.

Skema ayat tak melambangkan skemanya pemikiran.
Pandai berkata-kata tak melambangkan bernasnya hujah yang dilontarkan.
Dan senyap dan bersembunyi pulak tak melambangkan kurangnya ketemadunan ilmu.

Hanya perasaan itu yang menganggu.
Perasaan yang duduk jauh dalam diri.
Jauh dan dalam untuk dicapai, tapi begitu hampir dan dekat sekali untuk dirasai.
Rasa sakit, yang sukar dirawat dengan ubatan.
Rasa gembira, yang sukar digambar dengan perbuatan
Rasa rindu, yang sukar dilafazkan dengan kata.

Saban malam hanya ditemani sinaran bulan yang tak selalunya penuh untuk menerangi kegelitaan.
Bintang-bintang juga mungkin merajuk dengan keadaan tersebut.
Aku diam..dan duduk menatapi awan yang diatas dengan harapan matahari akan bersinar mengambil tugasnya dengan sinaran.
Kalau di hadiahkan hujan sekalipun, akan ada pelangi disebaliknya.
Aku yakin..

Ini bukan ayat orang karyawan.
Ini ayat seorang budak yang minta diperhati dan diambil perhatian
-END-





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...