Wednesday, September 11, 2013

Job : Part 1

Tempoh dua minggu bukan tempoh yang lama bagi seorang pekerja baru.
Seminggu masuk training.
Seminggu kemudian baru masuk office.
Dan dalam tempoh seminggu masuk office itu aku telah ditugaskan dengan macam-macam kerja. Attend beberapa meeting.
Tak kesah kalau meeting itu sesama staff atau client yang biasa
(Memang aku pernah deal dan didedahkan masa kerja yang lepas)

Tapi nature kerja aku sekarang menyebabkan aku kena bertemu dengan mereka-mereka (client) yang berpangkat. Bukan setakat gelaran dato' atau datuk
(itu sudah biasa)
Tapi mereka itu berpangkat General, Leftenan, Kernal, Panglima Angkatan, Komander.
Mereka yang dalam bahagian ketenteraan.
Penuh dengan peraturan.
Penuh dengan discipline.

Aku skema.
Kali pertama aku kena jumpa dengan mereka-mereka itu. 8 July 2013 (MIDEF-Minister of Defence)
Kali kedua 10 July 2013 (MAB-Markas Angkatan Bersama)
Sebelum ini aku jumpa polis biasa pun aku buat tunduk kepala.
Bukan bersalah sebagai pesalah.
Tapi hormat dengan tugas yang diberikan.

Masa itu aku dengan yakin berdepan dengan pegawai berpangkat tinggi dalam jabatan.
Full checking my dress..my behavior... my attitude... my things..
Really hope everything is going well.
But luckily and alhamdulillah they are actually so so so nice.
Oh mybe when you look at their face, it not really shown..
But their attention and conversation toward us make me feel freely to breath.
But make sure you address them with right grade!
If tak tau sangat, just say "Tuan".. so you will save. 
New job scope.. new experience..
and I will try to overcome it.

 Job: end 9:43PM - thursday night



3 comments:

----- ----- said...

wah..ni mesti kerje yang hebat2 ni..hehe~..



yang Benar, Ringkas, Sopan, Peace..^.^

Anonymous said...

wooo keje gomen ke kt mindef tu?

Anonymous said...

wooo keje gomen ke kt mindef tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...