Thursday, September 12, 2013

Cara buat aiskrim Orea macam McFlurry McD

I use to boy pakai coat  boycott McD for some time 
For the first time it was so hard since I love the McChicken and their ice cream so much.
oppss, forget to add on their coffee.. wooww!
Terbaik.. Lah...

But,
When I  know and alert about my surrounding 
 about what happen to my Brother n Sister out there..
Now decide to STOP and ignore it. Even my mouth keep "meleleh" when saw their advertising in TV.
Gullpp..

Now I get the substitution for those two.
The burger bakar and oblong Mat tepi jalan yang yummy!
dan Home made McFlurry yang yummoo! :)


This is the recipe untuk buat ice cream Oreo handmade yang SEDAP !!! kalah Oreo Mc Flurry McD ukeh..
Cara buat?

1) - setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing2)
- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki)
- 1 sudu ovalette (pastikan halal)

OVALETTE TU APA BENDA?
Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.

*boleh beli dkt kedai kek - Roger.."

"Cuba jgn letak ovelete...agak jd x?"-  tanya makcik sebelah dengan tiba-tiba
 mesti jadi sebab dah putar susu n susu cair kemudian frozenkn...memang jadi le tu...dulu2 resepi macam ni ada campur creamer putar sampai berbuih...then just bekukan..

- sedikit esen vanilla
 di blend kan sampai gebu.

2) gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan.

3) masukkan dalam peti ais. (freezer)

4) MAKAN !!!!!!! sampai menjilat sudu~!!!
*dah reti buat, x perlu la beli kat McD lagi..






16 comments:

hainom OKje said...

Baru lepas mencuba resepi awak ni

azura maidin said...

http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/
td sya dah bt..tp letak coklat cip..sedap jgk..esk nk cuba bt oreo..suami pun suka..

Noordina Kholin said...

Adeenabnhshop.blogspot.com

Noordina Kholin said...

Adeenabnhshop.blogspot.com

zailah usman said...

Thanks shasha, dh bnyk kali buat tuk anak2, rakan2 dan mak cik kantin, semua puji sedap! Love the taste!

Belajar Seo dan Blog said...

terimakasih infonya sob..., ijin coba dulu

Anonymous said...

Nk cube tq for info

Minnie Minnie said...

Mau cuba ni

Mia Azhar said...

Tumpang tnya coz looks like yummy much ^^, emm apa funsi fresh milk tu? Or skdr deco di meja?

Anonymous said...

Guna susu cair ke susu segar? Knp dlam gmbar letak susu fullcream dutchlady ? Saya confius hahaha

Anonymous said...

dutch lady ke susu cair:-[

Anonymous said...

Kalau guna susu cair boleh tak?

Fatimah Bt Tony said...

Simplenya nak buat.. Nak try jugaklah..

zainab zakaria said...

Nape saya wat ada 2 layee..coz saya mixed xckup kembang ke

Sue Aziela said...

Esok sya cuba buat...tp xde oreo, gnti perisa lain la nmpknya..thx 4 resepi ye...
Jemput jln2 bloh saya, Seindah Suria

Ainaa Sakinah said...

Em betul ke boleh jadi kalau tk pki overlete?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...