Sunday, September 22, 2013

Bukan cita-citaku untuk jadi Saintis

Assalamualaikum..

How was ur days harini...
(tumb up....OR.... tumb down)
Well it not sound like i am not in good mood too.

Ambil bantal, tekup ke muka.
Duduk diam seminit
Lepas tu jerit kuat-kuat.
Arrrrrhhhhhhhh... (langsung tak hiraukan pitching, aku jerit sampai 2 tone tinggi daripada biasa)
"kalah ning baizura punya suara" tak sedar aku puji diri sendiri

Setelah puas jerit
Aku buka tekup bantal kat muka
Perasan dah kekurangan oxygen.
Aku tarik nafas dalam-dalam
Uuuuhhhhhh......haaaahhhhhhh...
Entah berapa kali hidungku kembang kuncup

Alhamdulillah, syukur kepadaNya
Udara yang ku sedut ini masih percuma
Masih bebas aku sedut dan hembus
Menjadikan ia suatu process fotosintesis
Iaitu merujuk kepada proses penukaran tenaga cahaya daripada matahari kepada tenaga biokimia.
Tenaga kimia ini digunakan untuk pengikatan karbon
Proses ini dibantu oleh klorofil untuk menguraikan air kepada oksigen dan hidrogen.
6CO2 + 12H2O + Tenaga Cahaya --> C6H12O6 + 6O2 + 6H2O
Apabila H2O dioksidakan oleh tumbuh-tumbuhan hijau barulah O2 dihasilkan.
Oksigen akan dibebaskan sebagai bahan sampingan, sementara hidrogen akan digunakan untuk bertindakbalas dengan CO2 dan karbohidrat untuk menghasilkan menjadi gula (glukosa), hasil akhir fotosintesis

Fuhh, setelah panjang tulis baru ku perasan kesalahan yang menampakkan kebodo*an aku
Proses fotosintesis?? Betul ke?
"Kelas sains sudah lama ku tinggal" hanya alasan itu yang dapat aku berikan
Kepala cuba berputar memikirkan pembetulah yang perlu di cari
"We learn from our mistake, so you will become more expert" sekali lagi aku cuba cari alasan
Sepatutnya ia merupakan satu proses respirasi iaitu proses penafasan manusia
Apabila kita bernafas, kita akan menyedut gas oksigen dan menyingkirkan gas karbon dioksida dan wap air
"When we breathe, we taking in oxygen and giving out carbon dioxide and water vapor"

Hanya itu yang boleh aku terangkan
Takut tersalah taip, tersalah cakap, tersalah terang.
Aku bukan pakar sains
Dan aku bukan pelajar sains
Aku cumalah budak baru belajar
Kalau salah tolong jolokkan tunjukkan 

Aku kembali ambil bantal tekup ke muka
Menjerit sekuat-kuatnya
Kali ini bukan sebab stress
Tapi sebab MALU
>.<

P/s: patutlah lah ia percuma, sebab manusia takkan mampu menandingi kebesaran dan kekuasaan sang pencipta YaRabb




Thursday, September 12, 2013

Cara buat aiskrim Orea macam McFlurry McD

I use to boy pakai coat  boycott McD for some time 
For the first time it was so hard since I love the McChicken and their ice cream so much.
oppss, forget to add on their coffee.. wooww!
Terbaik.. Lah...

But,
When I  know and alert about my surrounding 
 about what happen to my Brother n Sister out there..
Now decide to STOP and ignore it. Even my mouth keep "meleleh" when saw their advertising in TV.
Gullpp..

Now I get the substitution for those two.
The burger bakar and oblong Mat tepi jalan yang yummy!
dan Home made McFlurry yang yummoo! :)


This is the recipe untuk buat ice cream Oreo handmade yang SEDAP !!! kalah Oreo Mc Flurry McD ukeh..
Cara buat?

1) - setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing2)
- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki)
- 1 sudu ovalette (pastikan halal)

OVALETTE TU APA BENDA?
Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.

*boleh beli dkt kedai kek - Roger.."

"Cuba jgn letak ovelete...agak jd x?"-  tanya makcik sebelah dengan tiba-tiba
 mesti jadi sebab dah putar susu n susu cair kemudian frozenkn...memang jadi le tu...dulu2 resepi macam ni ada campur creamer putar sampai berbuih...then just bekukan..

- sedikit esen vanilla
 di blend kan sampai gebu.

2) gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan.

3) masukkan dalam peti ais. (freezer)

4) MAKAN !!!!!!! sampai menjilat sudu~!!!
*dah reti buat, x perlu la beli kat McD lagi..






Wednesday, September 11, 2013

Some story about Japan

Some Amazing Facts about Japan



1 - Did you know that Japanese children clean their schools every day for a quarter of an hour with teachers, which led to the emergence of a Japanese generation who is modest and keen on cleanliness.

2 - Did you know that any Japanese citizen who has a dog must carry bag and special bags to pick up dog droppings. Hygiene and their eagerness to address cleanliness is part of Japanese ethics.

3 - Did you know that hygiene worker in Japan is called "health engineer" and can command salary of USD 5000 to 8000 per month, and a cleaner is subjected to written and oral tests!!

4 - Did you know that Japan does not have any natural resources, and they are exposed to hundreds of earthquakes a year but do not prevent her from becoming the second largest economy in the world? -

5 - Did you know that Hiroshima returned to what it was economically vibrant before the fall of the atomic bomb in just ten years?

6 - Did you know that Japan prevents the use of mobile in trains, restaurants and indoor

7 - Did you know that in Japan students from the first to sixth primary year must learn ethics in dealing with people -

8 - Did you know that the Japanese even though one of the richest people in the world but they do not have servants. The parents are responsible for the house and children -

9 - Did you know that there is no examination from the first to the third primary level; because the goal of education is to instill concepts and character building, not just examination and indoctrination. -

10 - Did you know that if you go to a buffet restaurant in Japan you will notice people only eat as much as they need without any waste. No wasteful food.

11 - Did you know that the rate of delayed trains in Japan is about 7 seconds per year!! They appreciate the value of time, very punctual to minutes and seconds

12 -. Did you know that children in schools brush their teeth (sterile) and clean their teeth after a meal at school; They maintain their health from an early age -

13 - Did you know that students take half an hour to finish their meals to ensure right digestion When asked about this concern, they said: These students are the future of Japan.


HMMM... I wonder now? Look at our toilet, it is smell OK? huh =;=




Split personality

Kadang-kadang aku pandang cermin
Aku tergegamam sendiri.
Oh ini lah aku.

Wajah aku, yang aku sendiri kenal. 
Luar..dan dalam...

Setiap zarah...setiap tempat...setiap inci..
Semua aku kenal.

Dan kadang-kadang aku cuba letak diri aku di tempat orang yang lain.
Di tempat orang yang mungkin kenal aku..pandang aku..bercakap dengan aku...
Apa yang mereka cuba tafsir atau definasikan aku.
Baik? Jahat? Peramah? Sombong? atau...

Hakikatnya, mereka  itu mata aku.
Bukan memerhatikan kehidupan aku, tapi memerhatikan diri aku.
Sebab setiap manusia diberi personality berbeza.. sifat berbeza..
Walau kembar sendiri pun diberi personality berlainan yang dapat membezakan satu sama yang lain.
(serapat dan seiras mana mereka sekalipun)
Itulah kuasa sang pencipta. Allahuakbar..

Di sini, "Split personality" yang aku highlight kan.
Ianya juga dipanggil dissociative identity disorder (DID) atau dipanggil multiple identity disorder (MID)
Aku pernah terjumpa orang yang sebegini.
Walaupun orang yang sama..wajah yang sama..suara yang sama...
Tapi bila ianya berlaku.
Semuanya lain.. Aku tak kenal dia. 


Pelik kalau ia terjadi. Dia dikawal oleh mental dan kawalan orang yang berlainan.
Sifat dan tingkah laku yang ditunjukkan yang paling menyerlah. 
Tidak biasa dan luar biasa dari apa yang selalunya ditunjukkan.
Ubat serta terapi yang diperlukan saat itu.

Mudah untuk kita cakap.
Tapi ianya sukar bagi meraka yang menghadapinya.





end: sabtu,440pm

Job : Part 1

Tempoh dua minggu bukan tempoh yang lama bagi seorang pekerja baru.
Seminggu masuk training.
Seminggu kemudian baru masuk office.
Dan dalam tempoh seminggu masuk office itu aku telah ditugaskan dengan macam-macam kerja. Attend beberapa meeting.
Tak kesah kalau meeting itu sesama staff atau client yang biasa
(Memang aku pernah deal dan didedahkan masa kerja yang lepas)

Tapi nature kerja aku sekarang menyebabkan aku kena bertemu dengan mereka-mereka (client) yang berpangkat. Bukan setakat gelaran dato' atau datuk
(itu sudah biasa)
Tapi mereka itu berpangkat General, Leftenan, Kernal, Panglima Angkatan, Komander.
Mereka yang dalam bahagian ketenteraan.
Penuh dengan peraturan.
Penuh dengan discipline.

Aku skema.
Kali pertama aku kena jumpa dengan mereka-mereka itu. 8 July 2013 (MIDEF-Minister of Defence)
Kali kedua 10 July 2013 (MAB-Markas Angkatan Bersama)
Sebelum ini aku jumpa polis biasa pun aku buat tunduk kepala.
Bukan bersalah sebagai pesalah.
Tapi hormat dengan tugas yang diberikan.

Masa itu aku dengan yakin berdepan dengan pegawai berpangkat tinggi dalam jabatan.
Full checking my dress..my behavior... my attitude... my things..
Really hope everything is going well.
But luckily and alhamdulillah they are actually so so so nice.
Oh mybe when you look at their face, it not really shown..
But their attention and conversation toward us make me feel freely to breath.
But make sure you address them with right grade!
If tak tau sangat, just say "Tuan".. so you will save. 
New job scope.. new experience..
and I will try to overcome it.

 Job: end 9:43PM - thursday night



Saturday, September 7, 2013

I am auntie to be?

Jumaat, 06092013 (First day)
Ahad,08092013 (Last day)
Baby & Mum Fair,2013 - MITC Melaka

There is a cute little "mummy" in my office.
Ohh, that not means she is the only one who was married.
But she "mummy to be"
(Yang lain pun semua dah kawin, tinggal 2 orang je single. Aku and "dia")
Tengah tunggu masa je tu.
Tapi dia selalu cakap dekat baby dia supaya tunggu 16 Sept nanti.
Teringin sangat nak anak Merdeka haritu, tapi baby tak nak keluar.
Baby malas nak keluar lagi sebab taknak patriotik sangat kot.
(Aku mengagak)
Jadi mammy dia berbisik lagi, "jadi anak Hari Malaysia ye!".
(Oklah, Malaysiakan masih aman~ kata aku)
Baby pertama. Pengalaman pertama.
Nampak riak yang gembira di wajahnya tiap kali.
Diusap-usap kandungannya.
Dibacakan alunan-alunan bacaan kalimah suci al-Quran.
Dikawal makanan yang mungkin memberi kesan kepada kandungan.

Ramai auntie and uncle kat office yang tak sabar tunggu kelahiran baby.
Aku pun sama.
Haritu auntie dengar baby hepi ye main kat dalam tu.
Tendang-tendang manja perut mummy.
Lepas tu pusing ke kiri...ke kanan.
Patutlah kerut-kerut muka mummy tiba-tiba.
HEHEHE..

Dear baby, nanti besar baca blog auntie ye.
(Wow! i am "auntie to be". Gulpp)




That what I call M.E.M.O.R.I.E.S

Suddenly I was smiling.
Not because of the funny things happen.
But the curious about something that I should try it once.
Especially with my family.
With my sisters..my brothers...my parent... and my friend..
That what I called memories~
And best moment ever :)



"Hurskainen talks about this project…

Growth is a project in which I reconstructed and re-photographed pictures that my dad took of me and my three little sisters when we were children. I tried to make the new photograph look as similar as possible to the old one: the place and the composition are the same, and so are our positions and facial expressions…

By repeating a distant moment something weird is revealed about us as objects of the photograph in the first pictures: the way we play our artificial roles for the photograph. We might not be more than 5 years old, but we already know exactly how to be in/for a photograph.

I would love to repeat the process with my sisters in another 10-15 years. But I have to accept that a part of both growth and life is their unpredictability."
Credit to them with love

After looked at those pictures I was thinking.
It was so special and meaningful.
Cannot wait to doing the same with my E.L.E.V.E.N.T.H and L.O.V.E (mum and dad)

End with big smile on my face - 07092013 : 1900PM





You! Brother and sister

Salam.
To my brothers and sisters..
I used to called someone with those "title"
Rasa lebih dekat dan lebih ukhuwah.


Terkenang zaman belajar ketika di uni.
"Sis, nak tumpang tanya boleh?"
"Sis, kat mana ye kelas TR002. Saya budak baru?"
"Oppss, sori sis terlanggar. Tak nampak tadi"
"Eh, sis pun duduk blok ni ke? Nama apa tadi?"

"Bro, boleh tumpang lalu sikit tak?"
"Oh, bro ni macam kenal je? Duk Kulai kan..?"
"Bro, u in Dr Kamal's section kan? Class was canceled la today.."

Ini adalah culture yang di amalkan kat sini.
Berjumpa, bertegur, bertanya.
Brother~
Sister~

Walaupun kita memang dah kenal.
Atau memang tak pernah pun kenal.
Dengan panggilan itu menjadikan aku lebih didekati.
Terpadam sedikit jurang.
Jurang antara senior dan junior.
Jurang antara adik dan kakak.
Jurang antara adik dan abang.
"being brother and sister means being there for each other"
Deep meaning.

Sangat berbeza dengan sesetengah panggilan yang biasa.
Cik~
Awak~

P/s: miss my study time

Tuesday, September 3, 2013

Masih kerana hal yang semalam

Baru lepas tambat kuda di bawah tiang lampu depan rumah.
Betul-betul di bawah tiang lampu TNB Taman PJ9,Melaka.
Aku harap sangat malam ini tak hujan.
Kalau tidak kesian kuda aku tu kebasahan.
Nak masuk dalam garaj, semua full.
Satu ruang untuk si Angsa..
(Ulser)
Satu ruang untuk si Zomba..
(Honda)
Nasib la ada si Kancil duduk berdekatan sebagai peneman.
Sama-sama menerima nasib yang sama.
Ada juga lah tempat kudaku ajak bersembang kalau tengah bosan.
Nak harapkan tuannya, huh! kirim salam..

Bila fikir,satu rumah empat binatang tunggangan.
Syukur, Negaraku Masih Aman~
Hmmm...

...................................

Setelah aku berlalu pergi:
Kudaku bersembang dengan si Kancil
"Untunglah body kau kecik, perut pun kecik. Tak de lah pikir pasal makan sangat"

"Nasib aku. Walaupun rupaku tak se-gah kau, tapi aku ni bila difikir balik perut kecilku ni tak membebankan tuanku. Makan kenyang pun tak sampai belanja RM50. Kau?"

"Perut aku besar. Full 1.5.. Tu pun kadang-kadang cepat sangat lapar balik. Tuan aku dulu ok je, tapi start tengah malam semalam 00:00am,03092012 dia tiba-tiba meroyan tah kenapa"

"Biasalah, aku tengok tuan kawan-kawan kita pun turut meroyan sama. Kecuali yang rumah besar hujung sana tu? Hari-hari hadap makanan best-best. Tak langsung fikir nasib kawan-kawan yang lain"

"Tapi aku rasa makanan yang aku biasa makan tu naik 20sen je. Tu pun nak berkira"

"Tu lah kau, Salah. Kau ingat ia takat 20sen, tapi sebenarnya hampir RM8 mahal.. Kalau setakat 20sen JE tu kau makan seciput je la. Makan asap!"

.......................................

Kuda KU termenung dan berfikir.
Soalan yang diberi si Kancil tadi masih menjadi tanda tanya.

1 liter petrol = RM1.90, naik 20sen untuk setiap liter, berapakah harga baru utk 10 liter petrol?
A:  RM2.10 x 10 = RM21
B:  RM1.90 x 10 + 20sen =  RM19.20

Masih keliru.
"Mungkin aku akan tanya Tuanku pasal ini", kata si Kuda

End: Amsterdam, mungkin ia akan muncul dalam mimpiku malam ini.
21.22PM. Wsalam :)




Monday, September 2, 2013

Perbincangan tentang kenaikan harga minyak

Jam di laptop menunjukkan waktu 1101PM
Tinggal 59 minit lagi nak masuk ke hari lain
Hari ini masih lagi Isnin, 02092013
Besok hari baru Selasa, 03092013

Masih tak mandi sejak balik kerja tadi.
Bukan malas, tapi dah jadi kebiasaan mandi lewat.
Dan lewat kat sini menjadi semakin lewat.
(entah kalian paham apa yang aku nak sampaikan disini)

Masih duduk di atas katil.
Melayan kerenah kawan-kawan di Facebook.
Topik hangat malam ni berkisarkan kenaikan harga minyak.
Tak banyak, hanya 20 sen untuk ron95 dan diesel.
Tapi bagi orang seperti aku kenaikan ini satu bebanan.
Bebanan yang terpaksa ditanggung kerajaan, tetapi kita sebagai rakyat yang terpaksa bekorban.
Adil ke?
Jawapan aku tidak.

Sepatutnya bebanan yang terpaksa ditanggung rakyat, sebagai sebuah kerajaan yang perihatin mereka yang perlu bekorban.
Ramai yang merungut..Ramai yang mengeluh..
Termasuk aku.
Bukan tak bersyukur, tapi kami dah letih dan jemu mengalah.
Janji yang tak memberikan khabar gembira pada akhirnya.
Selalunya begitu.
Aku pasti.

Tak kurang ada yang ketawa di sebalik sendiwara ini.
Mereka memperlecehkan rungutan kami ini.
Mereka menepis dakyah-dahyah yang sedikitpun tidak memberi kesan kepada mereka.
Langsung tidak..
Poket mereka berisi.
Tak macam kami.
Tak macam aku.

Ada juga yang duduk diam tak memberikan sebarang komen.
Nak kata dia setuju. Macam tidak~
Nak kata dia bangkang. Pun macam tidak~
Diam. Itu lebih selamat.

Tapi aku masih tidak puas hati.
Tak tahulah kamu? Anda?
Cuba fikir..
Bukankan negara kita salah sebuah negara pengeluaran minyak dunia?
Dan antara salah sebuah negara pengeluaran minyak yang terbaik?
Tapi kenapa kami terpaksa bayar lebih untuk hasil dari tanah air sendiri.
Hasil galian semulajadi, kurnian dari yang Esa pada makhluknya.

(Mengeluh sendirian)
Aku pasti topik ini takkan padam dalam perbualan setiap orang pada keesokkan hari.
Tapi mungkin takkan lama, sebab ia akan kembali seperti sediakala.
Sebab mereka akan lupa.
Kan melayu mudah lupa~


Berikanlah aku sayap, untuk aku bebas merentasi lautan dan benua.
End : 1137PM



Renung dan terasa

Pantun terasa:

Baju Nipis Nampak Bayang,
Peha Gebu Saja Ditayang,
Lebih Baik Tak Pakai Baju Senang.
Dah Tentu Bole Tunjuk Terang Terang

Baju Ketat Seluar Pulak Sendat
Pakai Tudung Pula Just Ikat Ikat
Dari Mula Memang Sangat Bukan Adat
Disudut Agamapun Gaya Tak Berkat

Tudung Jarang Baju Nipis,
Pakai Sikit Bole Nampak "Garis',
Mata Orang Terbeliak,Kita Membengis,
Bila Kena Kutuk,Kenapa Menangis?

Lengan Pendek,Blaus Gantung,
Jeans Ketat Melekat Dipunggung,
Jadi Orang Islam Ni Sebenarnya Beruntung,
Agama Tak Penah Suruh Berbungkus Macam Pocong

Apa Rasanya,Kepala Bertudung,Kain Terbelah?
Kalau Takat Rambut Orang Kurang Ghairah,
Lain Kalau Peha Gebu,Atau Ternampak Lurah,
Mata Yang Memandang Bole Keluar Darah,

Kebaya Ketat,Kain Terbelah,
Ikat Tudung Pula Macam Tak Sudah,
Nak Ikut Suruhan Agama Memang Tak Mudah,
Tapi Islam Itu Sebenarnya Terlalu Indah.

Tutup Aurat Bukan Suruh Berselubung,
Sampai Tak Nampak Muka Dan Hidung,
Yang Faham Tuntutan Agama Amat Beruntung,
Tak Lah Bersungut,Mulut Pun Muncung.

Dah Kalau Mula Minat Nak Bertudung,
Cubalah Sesuaikan Apa Yang Disarung,
Kalau Masih Rasa Jiwa Tu "Mendung",
Makna Nya Nafsu Tu Belum Dapat Dibendung.

Bertudung Itu Bukan Satu Paksaan,
Ianya Lebih Kepada Keinsafan,
Selalunya Nafsu Masih Dikuasai Hasutan Syaitan,
Itulah Pasal Trend Fesyen Yang Bukan Bukan.

Asal Menutup Aurat Itu Tuntutan,
Kalau Dianggap Susah,Tu Sebab Bosan,
Yang Ye Nya Hati Sangat Tak Berkenan,
Tu Lah Yang Berjela Jela Mencipta Alasan.

Menutup Aurat Satu Syariat,
Kepada Agama Kita Taat,
Hidup Berkat,Pahala Berlipat Lipat,
Didunia Kita Selamat,Akhirat Nanti Hebat.

#syurga neraka pilihan anda........(kopipasta)

Angguk-angguk, geleng-geleng, tunduk-tunduk, ikut tunduk..
end: wsalam.




Sunday, September 1, 2013

Anniversary - Baru 2 bulan

Ahad, 
01092013

Genap dua bulan aku berkerja dan tinggal di sini.
(Melaka, CTRM Company)
Walaupun hari ini jatuh pada hari minggu, aku coretkan detik ini dalam blog.
Tempoh perjalanan masa yang begitu singkat.

Pertama kali aku bekerja di sini, ketika itu semua macam lain
Suasana jalan raya..suasana masyarakat..suasana persekitaran..

Di jalan raya, bila tengok plat kereta M aku mula jadi humble
Aku bawak kereta W, aku bukan orang sini..

Di shopping mall, bila tengok mereka yang berjalan beriringan dan berkumpulan ketawa aku terskema
Aku berseorangan, aku bukan orang sini..

Di tempat kerja, bila tengok mereka bekerja dan bergaul aku mula fikir
Aku bukan asal sini, aku bukan orang sini..

Aku kaget, aku keseorangan, aku disisihkan
Aku mula fikir, betul ke tindakan aku resign dan datang ke sini.
Mulakan langkah baru, sebagai seorang pekerja baru.
Kawan-kawan, officemate dan housemate semua dah jauh.
Jenuh haritu pujuk hati supaya jadi berani..jadi tabah..
Biasalah, jauh perjalanan luas permandangan.
Jadi aku cuba untuk senyum. Senyum kepada setiap orang yang pandang aku.
Biarlah apa orang nak kata.
Biarlah apa orang nak tafsir.
Biarlah apa orang nak fikir.

Pada waktu itu 8.35am, 1 July 2013
"Hai, awak pun masuk hari ye? Practical or kerja"
"Kerja" jawap aku sepatah
"Sama la.. Saya Azie, ni Su. Kak Su. Dia tua sikit dari kita"

Bermulalah perjalanan hidup aku yang baru. 
Dan ketika itu aku tarik nafas lega.. Senyum :) 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...