Saturday, August 31, 2013

Bila Cik Viva kawen

Assalamualaikum...

Dah lama rasanya aku tak update stori pasal cik viva, puan vios dan cik saga..
Diaorang ni la nyawa aku time aku stay kat Ampang dulu..
Yang aku anggap sebagai keluarga kecil yang meninggalkan seribu kenangan indah pada diri aku. Tapi kalau perasan tak banyak aku coretkan dalam blog ni. Yang ada cuba yang cerita "Woyehh" ni dan ni "Yoyehh".

Dalam diam, sempat empat bulan aku bersama mereka-mereka ni. Dari saat perkenalan yang kunun shy-shy cat la sangat, sampai la saat huhaa-huhaa donkey. Setiap masa, kalau dengan diaorang ni gelak je. Otak kanak-kanak rebina memasing. Tak padan ke umur dah tua, tapi bajet cool n cute. Errkkk??

Pejam terbeliak pejam terbeliak, sekarang ni turn cik viva pulak kawen... yeeaa.. dak kawen ko acik. Langkah bendul nampak? hewheiihew.. Btw, congratulation n selamat pengantin baru! Pasni tak boleh dah nak menggatal-gatal dengan ko dah.

Santek sangat ko kawen.. ala-ala Cik Ta gitu.

oppss... ini mmg cik ta yang sebenar.. 
kredit to google

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

"Sebenau nya den nak letak gambau hang kawen leni, tapi tak dapet kobenaran dari hang plak. Jadi, terpakso lah den hontikan ajo hajat den itu...."


Pui tah bahasa apa aku cakap kan. Memang macam-macam loghat keluar..

Tapi dek kerana aku duk jauh dan tak de masa nak gi kenduri kawen acik. Sayang sangat. Tak ada rezeki last minit. Kalau ikutkan dah plan kaw-kaw kebabom dah.

Memang hagin acik dengan aku weyh. Puas la aku nak pujuk nanti.. Katenye kena bagi hadiah kawen dia yang sepesel gitu. Satu set stereo home treater. Fuhh berpeluh-peluh aku dengar.. Harap-harap la ada keajaiban berlaku. Ada durian runtuh berlaku kat aku.. ehh... tak best... Ada duit jatuh kat aku.. Yess! Itu baru best.




Thursday, August 29, 2013

Aku hitam, kau putih

Assalamualaikum

May Allah bless..
I just wonder, bila ada sesetengah daripada kita ni mempunyai satu sifat iaitu berpuak atau races.
As dalam sejarah dunia sendiri telah wujudnya sifat yang sebegini sejak dekad lalu.
Isu ini terjadi bukan sekadar terdapat perbezaan warna kulit, tetapi perbezaan agama, budaya dan percakapan.

Why? Whyy??

Disini aku ada kongsikan satu poem yang mungkin make us thinking once again~ Dedicated and written by African child. He was nominated for best poem of 2005.

Title : Color

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
When I die, I still black

And U white fellows

When U born, U pink
When U grow up, U white
When U go in sun, U red
When U cold, U blue
When U scared, U yellow
When U sick, U green
When U die, U grey

And U call me colored?

* Now i am so "Ralat' ....






Thursday, August 22, 2013

Makanan untuk hilangkan Stress

Assalamualaikum

Habis kerja tadi lewat. Dalam pukul 6.30 baru keluar office. Tu pun aku ngelat curi-curi balik since HOD dan HOC semua stay up lagi siapkan contract baru.  Well, untuk masa depan company katenye.. Aku iye kan jela... Tapi bila dah terlampau penat tambah dengan otak dah jem memang wajib la aku undurkan diri dengan sopan dan tawaduk tadi. Hahaha... Ye-ye la sangat ~

Selalunya start kereta, aku terus pecut balik rumah. Tapi tah kenapa hari ni jem la pulak. I am here at Melaka ukeh, lain la Key El.. Adus...Setengah jam jugak duk skema dalam kereta tapi since sebelah kiri lori n sebelah kanan bus. Memasing kenderaan tinggi wey, duk la aku tengah-tengah control adab. Behave...behave.. dah takleh nak karaoke huuhaahuhaa dalam kereta tadi.




Stess aku.. Perut pulak time-time tu nak makan. Jadi cepat-cepat aku rempit singgah jusco. Beli sushi.. Yummmmy


Reality. Selalunya bila aku stess aku akan cari makan-makan ni. Yang pertama seaweed. Kedua ceri tomato or buah. Ketiga sushi.. Tak kesah, sushi king ke.. jusco brand ke.. janji nama sushi..

Mula-mula, aku ingat aku ni pelik, sebab kebiasaan aku dengar bila someone stress they will looked at something sweets and creamy.  Like chocolate, ice cream... but actually it was normal..NORMAL u alls.. Here aku bagi some info regard to this:

Stressed out? We’ve all been there. Of course, you could meditate and catch a yoga class to reduce stress, but what about those busy work days when you only have time for a quick bag of chips? Instead, pack one of these stress-relieving foods while you’re on the go, and we promise you’ll be saying sayonara to those jitters.
1. Oranges: Not only are oranges a delicious healthy snack, but they’re also packed with Vitamin C. Vitamin C has been found to reduce stress and return blood pressure to normal levels after you face a sticky situation. Plus, it is an immune system booster, helping to prevent common sicknesses.
2. Blueberries: Concentrated with antioxidants, blueberries go straight to a sluggish and stressed-out brain faster than a triple shot of caffeine. Like oranges, they are also filled with Vitamin C, saving you the added stress of an oncoming cold.
3. Asparagus: High in folic acid, these green veggies are sure to boost your mood. When you get stressed out, your body releases hormones that can get you on the down side. Folic acid is needed to make serotonin, which is the “happiness chemical” that directly affects your mood in a positive way.
4. Avocados: The National Heart, Lung, and Blood Institute says that one of the best ways to lower blood pressure is to consume adequate potassium. The monounsaturated fats and potassium in avocados help to lower blood pressure, making you feel calmer throughout the day.
5. Sushi: You may just think of it as the typical girl’s-night-out staple, but sushi is packed with feel-good serotonin and melatonin, which are chemically related neurotransmitters responsible for regulating mood and health. Also, the rice in the rolls gives you the ideal carbs-to-protein ratio, which will keep you full longer and bust your anxiety.

Yeaahh... sushi was list out... and also the fruits.. So i am not alien..  





Wednesday, August 21, 2013

Work hard, jangan jadi jahat, listen to my nasihat

Assalamualaikum.

Alhamdulillah diberi kesempatan lagi untuk menulis dalam blog ni.
Even, sebenarnya semakin hari semakin sibuk dengan kerja-kerja yang datang dan pergi.
Boleh kata dalam office duk menghadap komputer je.. (ni maknanya buat kheje bebenor, bukan keje lagho)
Balik rumah pulak, still menghadap komputer juga.. (hah yang ni ada sikit buat keje lagho k- tapi dimaafkan..lalalolo)

Kata orang, "bila kita diberi amanah, lakukan dengan sepenuh perhatian"
Kata johan raja lawok pulak "work hard, jangan jadi jahat, listen to my nasihat" 


Normal la tu. Ingat balik time kita belajar dulu. Cikgu bagi berlambak bertimbun homework kat kita. Sebab apa... Sebab nak bagi kite-kite ni pandai.. coredik.. pinter.. brilien... osemm... kan ~ (so, masuk la aku sampai ke unibersiti. Terima kasih.. thank you.. syukran.. xiexie..kapumkap.. arigato.. merci.. C.I.K.G.U)

Bila dah kheje pula, superior bagi pulak bertimbun project and task kat pekerja dia. Sebab apa... sebab dia bagi gaji tiap-tiap bulan. So, kita kena la bagi keuntungan atau input kepada syarikat dia. Lain la kalau syarikat tu bapak kita yang punya. Buat la selambe dekkk... Paling sedih pun kena sekat kad kedit je - ukeh, ni semua pengaruh drama melayu.. lol..

Motip kat sini : Always thinks positive. Even hari-hari aku dipenuhi dengan kerja yang aku kategori sebagai urusan dunia belum selesai, fikirkan urusan akhirat kita apatah lagi. Jadi jangan pernah merungut..mengeluh.. Kita imbang kedua-dua urusan. Urusan dunia...urusan akhirat. Jangan lebihkan atau tinggalkan salah satu dari nya. Aku tengok kebanyakkan dari kita pada masa kini terlalu mengejar dunia. Kerja bagai nak rak (rak : mati/gila) siang malam.. kejar kekayaan..kejar harta dunia. Sampaikan tak ada masa sedikit pun untuk anak.. keluarga... apatah lagi kepada Sang Pencipta YaRabb. 

Renang-renangkan, dan selamat menyelam... 

p/s : lepas kerja, pergi kelas mengaji.. Our big boss yang ajar ukeh. Big bos/head of company/Datuk ... Tapi bila dalam kelas aku selamba je panggil dia ustaz/tuan haji... gulpp ! ! 






Sunday, August 18, 2013

7 Minuman buah-buahan untuk kesihatan dan kecantikan

 Assalamualaikum

Sekarang ni aku ada minuman kegemaran terbaru. Mungkin masa puasa bulan lepas kita didedahkan dengan amalan-amalan yang baik dan cara pemakaian yang berkhasiat, sekarang ni jus buah-buahan atau smoothie fruit drink ni dah jadi kemestian. Yuummmy..



Kalau beli kat kedai, kena juga keluarkan $5.00 ringgit ke atas untuk satu gelas. Mahal kan.. even sebenarnya kita boleh buat sendiri je. Just blend all the ingredients (ice always gets blended last), pour into a reusable plastic tumbler, and you’re on your way! simple nau kan..hehehe.

So,  up of this point skip the expensive smoothie shops and make your own jela..
Lets master chef blogger cik sata wan kambang tunjukkan~ jom layannn..

1. Passion Pineapple smoothie
Kebaikan : Membantu menghadamkan makanan, menguatkan tulang dan mempercepatkan penyembuhan          luka. 

Bahan-bahan : 1/2 passion fruit
                       1 cawan nanas
                       1 cawan ais.. Bland kesemua bahan, dan siap diminum.








2. Mango Banana Cream
Kebaikan : Protects your heart, quiets a cough, strengthens bones

Bahan-bahan : 1 Biji buah mangga masak
                      1 frozen banana, pre-sliced
                      ½   cup lite coconut milk
                       ½ cup low fat milk
                      ¼ teaspoon pure rum extract

3. Tropical Strawberry
Kebaikan : Protects your heart, quiets a cough, strengthens bones

Bahan-bahan : 8-10 ice cubes
                       1 1/2 cups frozen strawberries
                       1 cup frozen pineapple chunks
                       1/2 cup milk
                       1 1/2 cups yogurt
                       2 tablespoons white sugar
                       1 cup crushed ice
4. Orange Dream
Kebaikan : PClears skin, helps lower cholesterol levels

Bahan-bahan : 1 cup milk
                       1 cup ice water
                       1 (6 ounce) can frozen orange juice concentrate 
                       12 cubes ice
                       1/4 teaspoon vanilla extract

 5. Cantaloupe-Banana
Kebaikan : Saves eyesight, controls blood pressure, supports immune system

Bahan-bahan : 1 banana
                       1/4 ripe cantaloupe, seeded and coarsely chopped
                       1/2-cup nonfat or low-fat yogurt
                       2 tablespoons nonfat dry milk
                       1 1/2 tablespoons frozen orange juice concentrate
                       2 teaspoons honey
                       1/2-teaspoon vanilla extract

 6. Honeydew-Kiwifruit Smoothie
Kebaikan : Protects your heart, strengthens teeth, strengthens bones

 Bahan-bahan : 2 cups cubed honeydew
                        1 small Granny Smith apple, peeled, cored, and cut up
                        1 kiwifruit, peeled and cut up
                        2 – 3 tablespoons sugar
                        1 tablespoon lemon juice
                        1 cup ice cubes
                        Honeydew and/or kiwifruit slices

 7. Orange Blend
Kebaikan : Helps prevent certain cancers, lowers cholesterol, clears skin

Bahan-bahan : 1 cup each orange juice and raspberries
                       1/2-cup plain yogurt
                       1-cup ice

Yummy right.. Let try it !




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...