Wednesday, February 27, 2013

Teknik berkesan adalah "cakap terbalik"

Anak tekak sakit..

Sekali telan air liuq rasa berpasir...

Dua kali telan air liuq lagi la rasa batu bata...

Suara pun da nak jadi macam ELLA walala..

Mak aku suruh aku minum air asam keping " fuhh masam ya amat! !" kecut bulu hidung you~

so sekarang TAK de mood nak buat kerja? Mengajar semalam pun telah mencatat sejarah yang kali pertama berlaku iaitu kelas paling meriah tahap stadium merdeka bersorak kemenagan GOL. Da tak larat nak control diaorang.

So aku cakap kat diaorang, "hah tak kuat lagi tu.. Jerit la lagi ! sampai cikgu kelas sebelah datang.."

Pastu pandai pulak senyap, kena cakap terbalik agaknya lepas ni..

Cakap lurus..tak hadam kat dalam telinga, makin menjadi-jadi lagi.

Teknik cakap terbalik ni pun mak aku ada apply kat anak-anak dia.. INGAT LAGI.... masa kecik dulu kitaorang ni degil ya amat. Panjat pokok manggis rumah tokwan belakang la, masuk semak-samun cari belalang sampai ke magrib la, main hujan sampai keliling satu kampung la, kumpul satu team berperang dengan anak orang la.. tak padan ke perempuan. Masing-masing nak jadi hero time tu.

Lepas tu payah la mak bapak gi hambat anak memasing suruh balik. Tapi satu pun tak heran. Sambung main. Tapi, mak ayah aku tak macam mak bapak yang lain...tak de nak piat-piat telinga ajak balik.. Jauh sekali bawak parang rotan. Tapi cakap je macam ni

 "HAH main la lagi jangan berhenti-henti.. main sampai esok. Kalau berhenti karang baru mak cemat (rotan )"

Tup..tup..time tu jugak berhenti ! ! 

Hebat tak hebat... Guna suara je. Menusuk kalbu kadang-kadang tu. Sentap hati mak nak! !(tangan letak di dada, mata pandang kat atas)

p/s :: Join segment semalam.. Ramai yang respond n comment.. Insyaallah ada masa aku folo n comment semua. Thanks sangat.. ~(^,^)~





4 comments:

Anataenotsuki said...

chak! hehe. mata ke bawah tangan ke perut,.

salam kenal. i join them read your blog. :P
p/s : actually dah lama xmengomen org so rasa excited sgt ahaa~~:P

encik kuri said...

hamboiii naaa, jadi pasnih kasi ckap bahasa terbalik lorh

shasa_fiez said...

@ Anataenotsuki :: hehe.. salam kenal jugak.. thanks! sy pun xcited kalau ada yang tinggalkn komen. :)

shasa_fiez said...

@ encik kuri :: iye... macam mak kite selalu buat tu..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...