Tuesday, December 31, 2013

Semangat tahun 2014

Hepi new year in advance..
New Hijrah...
New Azam..
New Istiqamah..

Yang aku akan cuba lakukan.
Walaupun azam yang lepas tak dan belum ditunaikan..
Kita tinggalkan yang lepas.
Pandang ke depan.

Forget what in the past.
Lets all them become memories.
Keep looking what in the future.
Lets all them become new experience.

Kita corakkan hamparan baru.
Muka surat baru.





Wednesday, December 25, 2013

Makan banyak tapi masih boleh sihat

Makan banyak tak salah..
Betul memang tak salah..
At least masa makan tu...
Apa yang kamu makan tu...
Benda yang kamu makan tu..
Kena betul..

Contoh:

1. Banyakkan makan buah. Sebab buah adalah salah satu makanan yang membolehkan anda mencerna dengan lebih mudah.


2. Masa atau aturan makan perlu lah betul. Perlu makan dan mesti makan sarapan. Jangan skip sarapan. Take note that!. Kalau nak skip pun, korang boleh skip lunch.. Banyak daripada korang skip sarapan dan dinner. Padahal, tak perlu pun skip makan sarapan or dinner ukeh. Waktu dinner tu paling baik waktu selepas magrib. Senang cerita adalah bersamaan waktu berbuka puasa. Waktu yang cukup untuk makanan anda makan tu hadam sepenuhnya sebelum tidur. INGAT.. jangan makan tegah malam walaupun perut anda mintak diisi. If kena juga, minum je susu or ambil beberapa biji durian kurma/kismis.

3. Elakkan makan manisan yang banyak. Tak kira gula atau susu. Susu kat sini adalah susu pekat yang lemak berkrim dan disukai oleh semut bila tidak simpan dalam fridge. Susu segar tu no problem!


4. Makan...makan...makan... tapi still kena makan dan ambil vitamin. Vitamin itu perlu. Tak kira vitamin c, multi complex, omega, zat or others yang perlu bagi kesihatan badan. Cari dekat famasi dan tanya kepada yang pakar dekat sana yang sedia membantu.

5. Makan makanan yang anda masak sendiri. (Bak kata abe aaron aziz). Sebab makanan yang kat luar tu kadang-kadang tak semuanya sihat. Especially yang bab-bab makanan yang cepat tu.. Paham ke maksudnye? Fast food yo... Semua kombinasi tu make you F.A.T.. and totally please dont make it as your best friends.


Rite it this just the random information, but yang random ni la yang sering kita termasuk aku sering buat. Lets make the first move to be a healthy person. Bright smile for you..




Badan kurus pun kena exercise

Badan kurus tapi tak exercise pun tak jadi juga.
Badan besar tapi tak exercise lagi la tak jadi.

Jadi....
Bila fikir balik last aku ber-excercise adalah zaman belajar dulu.
Zaman belajar??

(bersiul-siul, tanda tak bersalah..=.=)

Itu pun secara tak langsung since kelas dengan kolej tempat tinggal jauh nun kat sana.
Nak tunggu bas, memang taklah.
Mesti kena tunggu setengah jam awal dari waktu kelas.
Means kalau kelas pukul 8.oo, pukul 7.3o tu dah kena ada kat bus stop.
And posisi aku masa setengah jam tu masih kat bilik air.
Takpun baru nak bangun tidur..
HUUUU.... bad habit of mine dah terbongkar.
ehemmm... (adjust suara..)
"Itu dulu... sekarang dah tak buat dah..." :p

And secara tak langsung juga dulu aku involve dengan sukan pingpong and recreation club.
So untuk keluar peluh tu ada peluang jugak la.
Tak pun tunggu musim university sport carnival.
Sure nama aku akan di-list-kan secara tak langsung untuk sukan maraton 1500 meter lari.
Tanpa tanya, aku dah kena masuk.
Ewaahhhh....ewaahhh...
"Tak ada orang la. So ko jadi wakil ukeh.. Nama aku dah bagi dekat dyorang..."
See... how easy untuk aku keluarkan peluh tanpa izin.
Ingat 1500m tu dekat sangat  la kan... macam pergi jalan-jalan skipping dekat track je..
Hmmm...

So, bila dah start keje ni.
Memang aku betul-betul menatang minyak peluh yang penuh betul dekat badan.
Sayang nak keluarkan.
Lemak-lemak pun seronok je berada di setiap pelusuk pipi, lengan dan peha.
Makin hari makin comel.

Ada ke patut?
So, start next year..
Antara list yang aku kena masukkan adalah "EXERCISE"
Yeahh... (adus...kena pergi kedai beli sport shoes ni... alasan lagi!!)


 
Huhh..huhhh! 1...2....3.....4......




Amboi... amboi... amboi....

Amboi.. amboi... amboi...
Amboiiiiiii..!

Hujung-hujung tahun ni ramai yang berpakat nak habiskan sisa dan baki cuti.
Ada yang berpuluh-puluh hari lagi.
Ada yang berbelas-belas hari lagi.
Ada yang berhari-hari hari lagi.
dan yang dah tak berhari ni duduk jela melakukan tanggungjawap sebagai pekerja yang ber-daddy berdedikasi.

Amboi...amboi...amboi...
Amboiiiiiiii...!

Hujung tahun ni banyak company yang bagi bonus.
Dengarnya bonus empat bulan gaji..
Dengarnya bonus tiga bulan gaji...
Dengarnya bonus dua bulan gaji...
Dengarnya bonus sebulan gaji...
Dengarnya bonus setengah bulan gaji..
Paling kurang pun, dengar dapat elaun lima ratus hingget.
dan yang dah tak dapat bonus plus elaun ni duduk jugak la melakukan tanggungjawap sebagai pekerja chon-toh.

Amboi... amboi... amboi...
Amboiiiiiiiiiii.....!

Hujung tahun ni banyak company bagi tajaan percutian bersama staf.
Staf vacation atau family day gitu.
Ada yang berholiday together dekat obersi.
Ada yang berholiday together dekat dalam negara je, tapi tepi laut.
Ada yang berholiday together sambil bershopping (syarat pakai duit poket sendiri, company tak support)
dan yang tak kemana-mana ni duduk je together juga dalam office sambil ditemani file-file projek.

Amboi... amboi... amboi....
Amboiiiiiiiii.......!

Post ni bukan dituju khas untuk aku.
Memang bukan...
Sipi-sipi pun bukan...




Betul....!!!  (sob..sob... kesat air mata)





Saturday, December 21, 2013

Memo atau random

Semalam my HOD tanya "how long had you been here?"
Aku blur..
Tak paham apa yang dilontarkan, cuma lihat mulutnya terkumat-kamit (betul ke penggunaan kata ganda ni?)

Ohh aku cuba senyum walaupun tak dapat tangkap apa yang telah dikatakan.
Earphone sebelah telinga dikeluarkan.
Menjadi kebiasan untukku mendengar lagu apabila banyak kerja yang pending dan ingin disiapkan.
"For concentration" alasan yang kukuh rasanya.
Bosses kat sini pun tak menghalang since we are in open working environment.
Each department in the same level and floor.
So bagi mengelak dari gangguan suara-suara halus dan kasar, aku biasanya sumbat earphone.

"Sorry En As?"
Polite...and asking for forgiveness..
"how long had you been here?" "working here?"
Glupp.. air liur ditelan melepasi kerongkong.
Kepala recall the date.. menggunakan jari untuk kiraan bulan.
"Julai...Ogos...September....Oktober....November....December...."
 "Almost six months kot"
"Ohh... dah six months. Kejap je. Like... I tough u baru started two day before"
Buat kelakar yang tak membuatkan aku ketawa.
"I guest so.. baru two day back working here. Sebelum ni kerja ADM... Aero Design."
Aku maksudkan department sebelah, which not under him.
Kali ni aku pulak buat kelakar..
Yes..!! 1-1, fair enough buat masa sekarang. 
"HAHAHA" masing-masing pandang. Gelak juga akhirnya.


"Just asking" katanya..

********

Ini adalah company yang ke-tiga aku bekerja selepas tamat belajar setahun setengah yang lepas.
Pertama company under design dan construction (atas tanah)
Kedua company stone world.. natural creature which marble and granite (dalam tanah)
Present company earo composite.(atas tanah. awan...)

Most great experiences... kesemuanya.
Banyak belajar benda baru yang kadang-kadang lari jauh dari apa yang di ambil kat Uni dulu.
Itulah kehidupan. LIVE..
It can be an awesome thing if you really Live it. Appreciate it. Savour it. Celebrate it. and Embrace it.

P/s:: Just random story, but could be note down in my diary.




Tegur vs Sentap

Berterus terang bukannya senang.
Takut terguris perasan pihak yang ingin ditegur.
Silap-silap hilang kawan dan bermasam muka.
Orang kata ianya “lumrah…”
Tapi bagi aku itu bukan lumrah yang sepatutnya dipersetuju dan dihadam tanpa di buat pembetulan.

Bila belajar dulu pun, salah sikit dah kena buat pembetulan.
Bukan salin satu ayat, tapi penuh satu muka surat.
Kadang-kadang berkajang.
Semuanya membuatkan kita ingat dan tak mengulangi kesalahan yang sama.

Bila tengok balik..
Itu baru dari segi teori dan penulisan.
Kalau dari segi aplikasi dan perbuatan?
Tak ke lebih teruk kalau tak diperbetul dan ditegur?

Diam sejenak memikirkan~
*************

Sebab kebanyakan dari kita terutama orang melayu mudah tersentap.
Tegur sikit melenting.
Tegur sikit marah.
“Jangan sibuk jaga tepi kain orang lain”, tu yang biasa sangat keluar dari mulut mereka.
Mereka yang tak dapat terima kritikan dan teguran.

Bukan ke tanda kita tegur sebab kita concern..?
Sebab kita sayang…?
Sebab kita mahukan yang terbaik…?

Itu gunanya bersaudara se-islam.
Saling tegur dan ingat mengingati.
Tak salah.
Cuma meraka yang tak berani terima kenyataan yang mereka salah.

We care... we love. We are brothers and sisters.







Friday, December 20, 2013

Fobia Part 1 : Presentation depan kelas

Having a blog seem to be very easy.
Just need to sign up from blogspot.com and wallaa...
I am a blogger yoo..

But updating the post seem so so and so hard on me.
The idea like stuck in my brain.
Even sometime there are alot and lot of story wanna be tell.

That was not like when i was a student before.
Everyday seem so excited to update the post.
Stories about students life.. with friend, classes, lecture, club, sports and even story of makcik tukang masak.
Eveyday gossiping je kerjanya..

The day when i truly enjoying the student life and also suffering with the tests, quizzes, examinations, projects and presentation.
Huhhhhh! so lega bila fikir segala azab tu dah berakhir especially the presentation part.
"i do NOT like to do presentation"
Seriously, I have a physical reaction to getting up in front of the class, like i'm almost allergic.
Allergic equal to serious cases kan??
It starts with the flush and soon breathing hard and later voice gets shaky and heart goes hay wire and finally get dizzy and wobbly..
hohoho...so deep explanation yea..
And macam teruk sangat bunyinya tu... =.='

Ukeh, actually that is not like the worse and serous as that pun.
Saja buat havoc...hovoc...oooo... havoc....havoc (like Joe Flizo's song tetiba)
It happen kalau aku memang betul-betul tak prepare.
Present tanpa sticky not and main belasah je.

If tak, it was enjoy  kot.
Yela bila masa lagi dapat peluang men-capap-kan (mean men-glamor-kan) diri anda di depan classmate.
Ye tak??
And i do have some tips how to overcome the fear before do the presentation.
Really...really helpful for me and may also for you.
Nanti aku bagitahu dalam update post akan datang..
Fingers crossed !! hehe..









Thursday, December 19, 2013

Tinggal kenangan

Terkenang memori ~
Dulu bila petang hari tak sabar rasanya nak keluar rumah.
Bukan sebab nak kejar level game candy crush.
Tapi sebab nak gather dengan kawan sejiran.
Main lontar selipar la... main teng teng... main polis santri (not sure urs side panggil apa).. main galah panjang.. main batu seremban.. main penutup botol... main tang duduk... dan macam-macam lagi.

Kadang-kadang balik rumah berpeluh satu badan.
Tu belum masuk habis kotor seluar baju..
Emak pandang slack je kat anak dia ni.
dan aku hanya mampu berkata "BREEZE kan ada.."
zruuppppp!!! (tiba-tiba aku rasakan sesuatu) 
sebab itu hanya mampu berkata dalam hati je, cubitan kasih sayang lebih cepat hinggap di betis. =.='
Adoiyya.. heee...

Janji dengan emak tak buat lagi.
Tapi selang satu hari lepas tu broke the rule again..and AGAIN!!
Kali ini emak pasrah.
Kali ni emak cakap "Bertuah punya anak..."
YES....haha..

Tapi ini cerita bertahun-tahun dulu.
Sekarang budak-budak lebih kepada gadget..teknology...
Mana la nak tahu main permainan klasik macam tu.
Old skul katanya.

Sekarang yang diaorang tahu main game dalam gadget.
tak  kira sebesar mana screen, mata hanya tertumpu kepada apa yang dimainkan.
Tak hiraukan sekeliling.
Hidup dalam fantasi.
Hidup dalam keseronokan maya.
Kanak-kanak...remaja...atau dewasa...
Leka dengan dunia sendiri.

"Meeekkkk.. sorri lama buat kau tunggu kat stesen ni. Jem la..."
"Opocot!! Datang tak bagi salam. Main sergah je dari belakang. Terperanjat weyh"
"Kau tu yang mengelamun, salahkan aku pulak. Dah-dah jom gerak. Karang lambat pulak sampai rumah"
"Understoooooodddd.. Jom-jom"

Sebelum bergerak aku pandang kembali sekeliling.
Mereka masih dengan pandangan di screen yang di tangan.






Wednesday, November 13, 2013

Blog bagai jantung

I do have a lot of things to express
About what I’m feel
Which collection of stories in past, present, and future kot.
If include all those things inside my head it could be Bomkebabom !!!
Explode without any warning notice
And then..
Mula lah pening.. stress… serabut..

So sekarang the one place to throw all kindda of things is blog niha..
Ehh..ehh, not all the bad things and good things la.
Just some of them.
Yang patut di kongsi dan yang patut di tapis kemudian dibuang terus.
Kalau tak bajet “macam hot je…” “macam retis je..” “macam poyo je..”
KAN BUAT MALU JEE…

Ke korang tak??
Ehhhhh….. (buat muka curious gila *o*)

My past
My Present
My Future
Semuanya bergantung pada diri sendiri macam mana nak hadapinya.
Iye your ownself..not others.
Lets do like this:

If the Past
Just let it go.

If the Present
Enjoy the moment.

And if the Future
Ready to face it.

Bring big SMILE along your way.

Sticky Note :: But the stories behind that STILL keep on SILENTS. Maybe next time.







Monday, October 21, 2013

Tukar stress anda di pagi Isnin

Stress..
Boss and her/his employees. There should be gap in between kan. The difference level of hierarchy sangat-sangat-sangat la jelas dan nyata. No offences! That one point, then next point is the command. Iye the COMMAND can be split like lalala…
We yang underground ni yang kena hadap all the things.
From one file to double..then triple..fourth.. fifth.. woohh.. (pengsan!!)
But I really in the Blue Mood when “THOSE” things dapat hari isnin.
Yaa…ISNIN.
Bruurrrh.. Rosak mood the whole day.
Dah la memang datang pagi rasa bersemangat bersungut-sungutan.
Lawan pula dengan kucing jiran sebelah yang sedap parking sleeping beauty atas kereta tadi.
Shooossss.. Nasib la kau kacak kucing oi.
If tak!
Hahaaa… aku sayang juga. (kucing kan binatang kesayangan nabi)

Tapi bila sampai bab kerja.
Aku jadi Incredible Huck yang bertukar biru di pagi Mondays Blue~
Semua la perkara nak berbangkit.
Itu la..Ini laa…
Ehh, kate nak jadi pekerja chon-toh (huu punah harapan)
Well, we are the one who responsible bout what the job appointed to yourself.
No excuses! No objection!
The end gaji yang masuk tu kena la dari sumber yang halal-lan toyibban (spelling arab)
Tu yang kena aku pegang.
Takkan dari sumber datangnya dari busuk hati dan tak ikhlas kan.

So,kena revise all the words yang aku cakap tadi.
Stress! Aku tukar jadi sketch!
Sketch all the things like marah…geram…poyos…takpuas hati.. atas kertas
Conteng kaw-kaw punya.
Tak kira besau mana lubang hidung aku lukis tadi..
Lepas dah rasa semua tempat dan sudut dalam kertas tadi dah digunakan dan dicontengkan
Dan segala macam stress dah di luahkan
Langkah seterusnya koyak dengan gaya Incredible Huck yang comel.
Buat ala-ala kau salah buat document la kunon.
Kalau masuk terus dalam disposal machine tu tak best.
No feeling. Hahaha..
So, dah koyak ronyok-royok jadi bola.
Padat dan bulat. -,-
Dah puas hati campakkan kertas tadi dalam tong sampah di depan. Dan bukan di sisi..
Saje nak buat stail baling bola basketball for 3 points.
Tu pun kalau masuk. If tak, jangan malu ambil balik ulang sampai berjaya.
Erkkk..krikk..krikkk..

So N.O.W.. with the most sincere form my heart I’m love Monday.
Say it even u tak rela.

End with kertas bersepah di meja.





Saturday, October 12, 2013

Cara nak lepas semua level game Candy Crush

Apa yang best dengan game candy crush myvi saga ni?


Aku tengok ramai yang duk hadap  menatang game ni.
Ni belum masuk geng-geng yang dok meng-invite untuk join the group.
Wah..wah.. tak give up.
Hari ni pun ada lagi notification suruh invited to play together gather -.-
Alahaii~

Pastu yang dah main mula la mata tu lekat kat screen.
Bila ajak makan, xlayan dah!
Bila ajak lepak, xlayan dah!
Bila ajak keje, lagi la xlayan!
Tapi bila ajak shopping, OK SET!
Ehhh, dengar pulak. Hmm..


Bagi sebab pleaseee?
Adakah sebab nak beli sokongan kepada keluaran bumiputera iaitu Proton Saga..
EHHHH!!
Lari topik sudah~

Sejak dah masuk alam yang patut kawin ni (waauu statement xboleh bla =.=) aku memang tak layan dah game.
Dulu memang antara jaguh a.k.a hantu game aku ni.
Malam-malam tak tido, semata-mata nak pass to the next level.

Seingat aku, last game yang aku main sejak berdekad dulu "Fruit Ninja"
Tu pun time mula-mula dapat pegang henset "touch screen"
so tu yang rasa semangat lebih nak tenyeh-tenyeh dengan jari, Hahaha...
Then senyap. No time to play.
So game Cekelat Pecah? Adakah engkau selazat dan sesedap nama Cekelat !

Some history:
" Candy Crush Saga is a game that was released on April 12, 2012 for Facebook, and then released on November 14, 2012 for smartphones. It was developed by King. As of March 2013, Candy Crush Saga surpassed FarmVille 2 as the most popular game on Facebook, with 46 million average monthly users"

Ape?? 46 jute! clap..clap...clappp...
Pengsan dengar.

by: Potpet
[END]

p/s: Rahsia cara nak lepas semua level game Candy Crush adalah ................ (jangan start main..hahaha)
ukeh, ready to get hits from u alls (-,-)




Taj Mahal - Wawa Zainal

Taj Mahal in all the time seems so beautiful

Early morning::
Noon::
Evening::
Sunset::
Night::

Motif for Wawa Zainal?
Hmmpp..





Wednesday, October 9, 2013

Makanan yang boleh bakar lemak korang : Part 1

Do you believe on scientist?
Do you believe on doctors?
Do you believe on nutrition?
Or do you believe me yang tak ada background pasal nutrition tapi pakar sumbat je makanan yang ada tapi still slim? =.=

I kinda orang yang makan je banyak mana tapi still camtu je sekeping.
Bukan sebab ubatan, tapi sebab kadar metabolisma yang tinggi.
Thanks dad for the 'genetic'..heee...
And mungkin juga sebab cara pemakanan yang aku ngap!


So, for more clarification on this infomation I search some and share with you.
Baik hati tak I...lalallaa.. (isi buah dalam bakul, pastu angkat sendiri ~ not sure if it is right quot)

Turning to your favorite "comfort food" as the weather gets colder might mean consuming a lot of salts, sugars and saturated fats -- or it could mean being satisfied with a delicious and nutritious meal.

Choosing the right type of comfort food can give your diet the richness and satiety you crave, as long as you pick foods that are high in protein and nutrients. Ketahuilah lapan jenis makanan yang mungkin dapat membantu.

1. Hot Chocolate

The health benefits of dark chocolate have been praised as of late. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa koko panas mungkin boleh menangkis demensia dalam orang tua. Koko penuh dengan antioksidan yang mengurangkan tahap kortison, jadi pastikan untuk bereksperimen dengan resipi menggunakan koko mentah berbanding dengan coklat panas berkotak , yang mungkin lebih cenderung untuk mengandungi gula.

Learn How Hot Cocoa Can Fight Dementia

Oatmeal
Dipenuhi dengan serat dan protein, oatmeal hangat adalah jenis makanan keselesaan yang " melekat pada tulang rusuk anda ." Mengukus panas keluli oatmeal dipotong mendahului dengan kacang atau buah-buahan boleh menjadi cara terbaik untuk memulakan hari dan untuk menjaga anda penuh tenaga tanpa membuat anda berasa terlalu disumbat.

Sup Ayam

"Orang-orang yang makan sup sup atau berasaskan sayur-sayuran sebelum makan mereka makan kurang kalori secara keseluruhan," pemakanan Rania Batayneh memberitahu majalah Kesihatan. Bersama-sama dengan mengisi anda sebelum anda chow bawah pada kursus utama , mi sup ayam dipenuhi dengan protein , serat, dan vitamin. Dan ia adalah makanan keselesaan yang sesuai untuk penyakit.

Healthy Fall Foods: 5 Food Staples To Keep You In Shape

Roasted Veggies

This goes without saying, but vegetables provide our bodies with essential nutrients. Depending on how they’re prepared, veggies can be a comfort food, too – collared greens and roasted carrots can be a delicious side dish to main meals.

And many more..more..and more receipt.
But my job banyak la pulak harini. Ni pun curi2 since kepala dah magrain..
So continue next time.

End with headache.. Aiyoo..





Jenis-jenis magrain

"Sakit kepala mengganggu pretasi kerja saya"



Seem familiar with this statement!
Yeaahh, iklan Panadol.
Pening kepala dan sakit kepala adalah sesuatu yang berbeza.
Pening itu boleh la disapu dengan minyak masak angin.
Dah sakit? Hmmpp feel macam nak cabut and bom je sekeliling.
Dan itu di namakan sebagai Magrain~

APAKAH MIGRAIN?

Migrain adalah gangguan dicirikan oleh serangan berulang sakit kepala yang teruk. Seorang sakit kepala migrain menyebabkan denyut atau denyut kesakitan, biasanya hanya di sebelah kepala. Sakit kepala ini sering dikaitkan dengan loya, muntah-muntah, dan sensitiviti melampau kepada cahaya dan bunyi, mereka biasanya lepas antara empat jam dan tiga hari. Sakit kepala migrain, yang sering salah diagnosis sebagai sinus atau sakit kepala ketegangan, cukup teruk untuk mengganggu tidur, kerja dan aktiviti harian yang lain. Mereka mungkin berlaku sekerap beberapa kali seminggu atau jarang kerana sekali atau dua kali setahun.

News: About 30 million americans suffer from migraine. It is most common among people age 25 to 55, though it can affect children and teens as well. Migraine is about three times more prevalent in women than men; roughly one in five women and one in 16 men suffer from migraine.

Seem scary huh!

Jenis-jenis migrain

Migrain biasa
Juga dikenali sebagai migrain tanpa aura, migrain biasa adalah jenis yang paling lazim, dan ia menyumbang kira-kira 80 peratus kepada pesakit. Aura tidak dikaitkan dengan sakit kepala atau migrain. Keletihan, perubahan emosi , kebimbangan dan kekaburan mental adalah antara gejala yang sering dialami.

Migrain classic
Juga dipanggil migrain dengan aura, migrain klasik berlaku dalam kira-kira satu perlima daripada penghidap migrain. Visual atau lain-lain gejala deria dipanggil aura yang paling sering berlaku sebelum sakit kepala tetapi juga boleh muncul semasa atau selepas sakit kepala. Paling biasa , pesakit melihat aura yang lampu berkelip, mabuk baris, atau bintik buta. Aura juga boleh termasuk perasaan kebas atau kesemutan , bercakap kesukaran, nada dalam telinga , menghidu bau yang pelik , atau mempunyai rasa yang ganjil di dalam mulut.

Menstrual Migraine
Migrain jenis ini adalah berkaitan dengan tahap turun naik estrogen semasa kitaran haid wanita. Kira-kira 60 hingga 70 peratus daripada penghidap migraine ini adalah wanita. Dan mereka melaporkan hubungan antara sakit kepala migrain dan haid.

Abdominal Migraine
Migrain abdomen adalah episod sederhana kepada sakit teruk di bahagian abdomen , loya atau muntah-muntah yang boleh bertahan sehingga 72 jam. Ia biasanya dilihat pada kanak-kanak , terutamanya mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai/menghidap migrain. Kanak-kanak yang mengalami migrain abdomen biasanya mengalami sakit kepala yang dikategori sebagai migrain klasik (seperti keterangan dia atas) sebagai orang dewasa.

Retinal Migraine
Juga dikenali sebagai migrain okular , migrain retina melibatkan kelumpuhan sementara bagi sebahagian atau keseluruhan penglihatan pada sebelah mata yang boleh bertahan satu jam atau kurang dan tidak sentiasa diiringi oleh sakit kepala.

Familial Hemiplegic Migraine
Ini adalah satu keadaan yang sangat jarang berlaku dan diwarisi. Ini disebabkan oleh salah satu daripada beberapa kromosom. Dalam migrain hemiplegic , satu bahagian badan mungkin mempunyai beberapa motor lumpuh sementara atau pergi kebas semasa sakit kepala migrain.

Basilar Artery Migraine
Ini jenis migrain memperlihatkan dirinya sebagai sakit kepala, biasanya di belakang kepala , dan dikaitkan dengan aura yang termasuk pening , kekeliruan , masalah bercakap, mendengar perubahan, dan gangguan penglihatan . Ia biasanya berkaitan dengan perubahan hormon dan yang paling sering memberi kesan kepada orang dewasa muda.

Migrain ophthalmoplegic
Ini adalah jenis yang agak jarang dan bila ia berlaku ianya memerlukan rawatan kecemasan. Pesakit akan menjadi lumpuh separa atau keseluruhan dalam saraf yang diperlukan untuk pergerakan mata.

Status Migrainosus
Ini adalah satu keadaan yang jarang berlaku dicirikan oleh sakit kepala yang sangat teruk yang berlarutan lebih daripada 72 jam. Pesakit perlu dibawa ke Hospital untuk merawat pesakit yang melegakan magrain ini.

Migrain bertukar atau kronik/ Transformed or Chronic Migraine
Ini adalah satu bentuk sakit kepala harian yang kronik. Migrain ini berlaku apabila dalam keadaan sepanjang masa, akan menjadi sakit kepala yang berterusan atau kadang-kadang menyebabkan gejala migrain yang teruk. Kadang-kadang dipanggil wujud bersama-sama migrain dan ketegangan-jenis sakit kepala, ia adalah sesuatu yang mencabar untuk merawat.





Tuesday, October 8, 2013

Job. Part 3

Terlebih dahulu izinkan saya mewakili syarikat bla..bla..bla.. mengucapkan salam sejahtera kepada Tuan dan seluruh warga kerja bla..bla..bla.. semoga berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya”

“Good morning Tuan/Mr and hope everything is well”

That is the casual word I use along my days..
Formal la sangat bila dalam Bahasa, then bila dalam English “tadaaa” simple miple!
Toksah nak berbunga-bunga.

Kalau dah berbunga jadilah gini.
Contoh : “First and foremost, I would like to express my grateful in this beautiful days to you and all your staff, hope everything is well”
Huyoohh kan.
Tapi depand jugak. If that customers okey, aku pun okey.
YO, wassup dude! Watchu doing YO!! (Hah, toksah tipu. Yang ni takpernah guna..lalala..)

That is our unique. Differ from others culture except Mexico.
Emm, i guess.
Mexico kan Ya Amore..darling~ erkk -.-

By short go the point now plezz..
Sekarang bahasa melambangkan keperibadian kita.
Aku bahasakan panggilan Aku dalam blog ni.
Mungkin agak kurang ajar bagi viewer yang lebih tua.
Anak sapo loni yang kurhang hajo ber-Aku dengan aku ni (taksedar dia pun cakap aku dengan Aku..:p)
Tapi untuk menggunakan ganti nama sebagai ‘saya’ jadikan aku begitu baik. Ewah~wah..wahh..
Dan sebaliknya untuk ganti kepada ‘kita kannn’ or ‘Pohbedah’ pulak not my stail.
So, I decide to use word ‘Aku’ dalam penggunaan bahasa dalam blog ni.

Dalam perbualan harian pun aku bahasakan Aku dengan kawan yang memang dah ngam.
Untuk yang baru nak berkenalan kenalah ber-saya dulu. S.O.P.A.N yo!
Lepas tu bila jumpa kawan lama yang kat kampung baru keluar loghat (dialek) yang menunjukkan asal usul.
‘koi’ and ‘kome’ if you want to know loghat orang Pahang belah-belah ke ulu sedikit.
‘koi/kome’ itu bahasakan saya/aku.
Tapi kalau di Perak kome itu bahasakan pihak satu lagi iaitu awak.
Ah sudah, tu belum bertemu dengan daerah dan negeri lain lagi..haahaa

Itu lah meriahnya bahasa kita.
End with full stop.

p/s: Banyak keje mai dahh. Alahaiii...





Monday, October 7, 2013

Job. Part 2

Wahh! This is my third post for today.
Nampak nau tak buat kerja hari ni.
Haiipp! Mana ada (si empunya blog membantah keras tuduhan itu -.-)
Ukey, see u in the court (si pelempar tuduhan tadi turut mencabar)

Harini kan Monday Blues.
So, for turn it into the Rainbow we need to play around.
Do not to straight rajin buat kerja la kan.
Kerja pagi tadi dah settle, kita cheer kejap.
Oppsss, bos dah jelling ~

“customer always right”
Seem familiar with that?
If u are marketing or sales people that quo memang yang dianggap betul sangat.
Tapi, walaupun aku pun dari puak yang disebut diatas aku tak berapa sokong that statement 100%
Maybe for 75% aje.
Kalau aku yang buat teks book tu aku akan ubah jadi “customer not always right”
Please, agreed and vote for me prepp! :p

For a years after my graduation I involve in this sectors.
Start as sales executive until now as business development executive I manage atau the best word to express it TERPAKSA deal with a lots of “kerenah” customers.
Yang marah-marah tu memang selalu.
Then, yang ehem-ehem ambil kesempatan pun ada.
Ingat pakai spek hitam tu macho?
Ingat nek kereta Zroom engine turbo tu I kecut perut?
Then ingat pakai heal tik tok tik tok tu comei?
Well.. for me humble and not that E.G.O itu yang aku respect.
Biar la tak kaya, takpo! Asal berhati, I suko!
Hehehehe..

Post ni ditulis atas sebab my customer for Project kat Sabah tadi datang mengejut.
No appointment! No information!
Tup2 called “Saya dah OTW ke company cik!”
Yesss! I like sangat kalau surprise-surprise ni. Takyah buat prepairation. Daaaa~ (dalam hati nangis, apsal ko tak duk je Sabah tu??)
Macam kita ni bercinta nak surprise-surprise.. “Sayangggg I dah OTW nak jumpa U”
Then I kena reply “Waaahhhh.. suka-sukaaaa..” kan.

Alhamdulillah~
Glad everything under control.
U came nak smash me! I bring my escort to fight U..
Lastly, SERI.. 1-1
Win-win situation.


After discussion, got sms from him.
“Thanks..Nice 2 meet u” 13:47, 7 Oct <+601984---- >
Fuhhhh. End with smile 





Mr Bean masuk islam?

Kesahihan sesuatu cerita, merujuk kepada siapa penyampai dan sumber yang mengeluarkannya.
Tak kira datangnya dari mulut seseorang.
Pandangan mata dan penyelidikan sendiri.
Atau dari bahan cetak dan cyber/maya.

Isi kandungan cerita itu yang penting.
Kebenaran dan ketelusan apa yang ingin disampaikan oleh pihak A (yang aku panggil wartawan) mestilah tidak menyinggung perasaan sebelah pihak yang lain (yang aku panggil pembaca).
Serta tidak ada penambahan-penambahan yang terpesong dari cerita sebenar.

Blogger juga di kategori sebagai wartawan.
Jika seorang blogger post and publish sesuatu di blog mereka, ia dilihat sebagai seorang penerbit bagi berita tersebut walaupun sebenarnya tidak.

Sebagai contoh berita bertajuk Rowan Atkinson tidak peluk Islam ini:

4 Okt- Berita mengenai pelawak terkenal dunia Rowan Atkinson yang dikatakan memeluk Islam nampaknya tidak benar sama sekali apabila jurucakap Rowan, Lucy mengesahkan bahawa pelawak yang popular dengan drama bersiri "Mr Bean" itu tidak berhasrat untuk memeluk Islam.

"Setahu saya, Rowan Atkinson tidak memeluk Islam," ujar Lucy.

Sebelum ini Islampos melaporkan berita ini mula disebar oleh sebuah laman sesawang anti Israel, Sadabladi.com yang menyatakan Rowan telah memeluk agama Islam selepas menonton filem "Innocence of Muslim" iaitu sebuah filem kontroversi yang menghina Nabi Muhamad S.A.W.

Apa yang menguatkan lagi spekulasi tersebut adalah sumber itu turut medakwa tokoh agama dari Tunisia Sheikh Rashid Ghannousyi yang menjadi pembimbing dan individu bertanggujawab mengajar Rowan tentang Islam.

Source : Tupai.com.my

So, apa motif yang aku ingin kongsikan kat sini?
Rite! the point is penting untuk sertakan sumber / source yang diambil. 
Penting dan sangat penting. Should note that!
Ini bukan sahaja untuk kebaikan korang, tapi kebaikan orang yang satu lagi.

P/s: sekadar berkongsi tips. :p






Ping Pong - Part 1

I used to play Ping Pong during my study at Uni
Even though, not that ‘terror’ or ‘hebat’ but when it come to tournament I manage to get a meddle (*ehh..no riak..noo riak!)
Hahaha..
By the way, miss that moment.
Stroke! Spin! Chop! Hits! Smash! And bla..bla..blaa..
Is the word my coach selalu jerit.

And have one time, he was played with me like no ‘balas kesian’
Huaawaa, kena belasah kaw-kaw weyh.
And then, terpaksalah training all the days.
Pukul bola... kutip bola...
Pukul bola... kutip bola..

That pukul and kutip bola ni bukan macam sepuluh atau duapuluh biji.
Like how you play football, netball, basketball etcs
But like double or triple baskets at once.
One basket about plus minum 150 balls.
Sekali harung~ Get the meaning?
Hohoho.. I need to replied all the ball like bullets, non-stop! =.=
Tercabut lengan..
And for sure coach yang sangat Baik Hati (Percayalaaaahhhh~ Siti Norhaliza song) akan bagi rest. Erkk, gulp!

.........................................................................

And now that moment happen again~
Not at my Uni, but my office.
Oppss that i mention office?
Nope! Actually my company.
Sebesar-besar company and seramai-ramai staf kat sini kenapalah aku juga yang kena tarik masuk.
Dah la, i’m the only pempuan yang main. Dush!
Hellooooo, I am new here~
And i yang kena main ke?

Decision had been make not as what i’m willing to do.
Played double, partner with boy.
Lawan with other boys.
And belasah like i’m boys.
Puuuhhh, sempot.

Played 5 game..
And guess who win?
Me?? Hahaha~ mimpilah.








Friday, October 4, 2013

Mumbling

Pening.. Penat.. Punah..
Persoalannya kenapa?
Bukannya kita yang bebas memilih hala tuju sendiri
Even kalau dikongkong sekalipun, sedaya upaya kita mencari jalan untuk melepaskan diri dari kongkongan tersebut.

Skema ayat tak melambangkan skemanya pemikiran.
Pandai berkata-kata tak melambangkan bernasnya hujah yang dilontarkan.
Dan senyap dan bersembunyi pulak tak melambangkan kurangnya ketemadunan ilmu.

Hanya perasaan itu yang menganggu.
Perasaan yang duduk jauh dalam diri.
Jauh dan dalam untuk dicapai, tapi begitu hampir dan dekat sekali untuk dirasai.
Rasa sakit, yang sukar dirawat dengan ubatan.
Rasa gembira, yang sukar digambar dengan perbuatan
Rasa rindu, yang sukar dilafazkan dengan kata.

Saban malam hanya ditemani sinaran bulan yang tak selalunya penuh untuk menerangi kegelitaan.
Bintang-bintang juga mungkin merajuk dengan keadaan tersebut.
Aku diam..dan duduk menatapi awan yang diatas dengan harapan matahari akan bersinar mengambil tugasnya dengan sinaran.
Kalau di hadiahkan hujan sekalipun, akan ada pelangi disebaliknya.
Aku yakin..

Ini bukan ayat orang karyawan.
Ini ayat seorang budak yang minta diperhati dan diambil perhatian
-END-





Sunday, September 22, 2013

Bukan cita-citaku untuk jadi Saintis

Assalamualaikum..

How was ur days harini...
(tumb up....OR.... tumb down)
Well it not sound like i am not in good mood too.

Ambil bantal, tekup ke muka.
Duduk diam seminit
Lepas tu jerit kuat-kuat.
Arrrrrhhhhhhhh... (langsung tak hiraukan pitching, aku jerit sampai 2 tone tinggi daripada biasa)
"kalah ning baizura punya suara" tak sedar aku puji diri sendiri

Setelah puas jerit
Aku buka tekup bantal kat muka
Perasan dah kekurangan oxygen.
Aku tarik nafas dalam-dalam
Uuuuhhhhhh......haaaahhhhhhh...
Entah berapa kali hidungku kembang kuncup

Alhamdulillah, syukur kepadaNya
Udara yang ku sedut ini masih percuma
Masih bebas aku sedut dan hembus
Menjadikan ia suatu process fotosintesis
Iaitu merujuk kepada proses penukaran tenaga cahaya daripada matahari kepada tenaga biokimia.
Tenaga kimia ini digunakan untuk pengikatan karbon
Proses ini dibantu oleh klorofil untuk menguraikan air kepada oksigen dan hidrogen.
6CO2 + 12H2O + Tenaga Cahaya --> C6H12O6 + 6O2 + 6H2O
Apabila H2O dioksidakan oleh tumbuh-tumbuhan hijau barulah O2 dihasilkan.
Oksigen akan dibebaskan sebagai bahan sampingan, sementara hidrogen akan digunakan untuk bertindakbalas dengan CO2 dan karbohidrat untuk menghasilkan menjadi gula (glukosa), hasil akhir fotosintesis

Fuhh, setelah panjang tulis baru ku perasan kesalahan yang menampakkan kebodo*an aku
Proses fotosintesis?? Betul ke?
"Kelas sains sudah lama ku tinggal" hanya alasan itu yang dapat aku berikan
Kepala cuba berputar memikirkan pembetulah yang perlu di cari
"We learn from our mistake, so you will become more expert" sekali lagi aku cuba cari alasan
Sepatutnya ia merupakan satu proses respirasi iaitu proses penafasan manusia
Apabila kita bernafas, kita akan menyedut gas oksigen dan menyingkirkan gas karbon dioksida dan wap air
"When we breathe, we taking in oxygen and giving out carbon dioxide and water vapor"

Hanya itu yang boleh aku terangkan
Takut tersalah taip, tersalah cakap, tersalah terang.
Aku bukan pakar sains
Dan aku bukan pelajar sains
Aku cumalah budak baru belajar
Kalau salah tolong jolokkan tunjukkan 

Aku kembali ambil bantal tekup ke muka
Menjerit sekuat-kuatnya
Kali ini bukan sebab stress
Tapi sebab MALU
>.<

P/s: patutlah lah ia percuma, sebab manusia takkan mampu menandingi kebesaran dan kekuasaan sang pencipta YaRabb




Thursday, September 12, 2013

Cara buat aiskrim Orea macam McFlurry McD

I use to boy pakai coat  boycott McD for some time 
For the first time it was so hard since I love the McChicken and their ice cream so much.
oppss, forget to add on their coffee.. wooww!
Terbaik.. Lah...

But,
When I  know and alert about my surrounding 
 about what happen to my Brother n Sister out there..
Now decide to STOP and ignore it. Even my mouth keep "meleleh" when saw their advertising in TV.
Gullpp..

Now I get the substitution for those two.
The burger bakar and oblong Mat tepi jalan yang yummy!
dan Home made McFlurry yang yummoo! :)


This is the recipe untuk buat ice cream Oreo handmade yang SEDAP !!! kalah Oreo Mc Flurry McD ukeh..
Cara buat?

1) - setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing2)
- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki)
- 1 sudu ovalette (pastikan halal)

OVALETTE TU APA BENDA?
Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.

*boleh beli dkt kedai kek - Roger.."

"Cuba jgn letak ovelete...agak jd x?"-  tanya makcik sebelah dengan tiba-tiba
 mesti jadi sebab dah putar susu n susu cair kemudian frozenkn...memang jadi le tu...dulu2 resepi macam ni ada campur creamer putar sampai berbuih...then just bekukan..

- sedikit esen vanilla
 di blend kan sampai gebu.

2) gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan.

3) masukkan dalam peti ais. (freezer)

4) MAKAN !!!!!!! sampai menjilat sudu~!!!
*dah reti buat, x perlu la beli kat McD lagi..






Wednesday, September 11, 2013

Some story about Japan

Some Amazing Facts about Japan



1 - Did you know that Japanese children clean their schools every day for a quarter of an hour with teachers, which led to the emergence of a Japanese generation who is modest and keen on cleanliness.

2 - Did you know that any Japanese citizen who has a dog must carry bag and special bags to pick up dog droppings. Hygiene and their eagerness to address cleanliness is part of Japanese ethics.

3 - Did you know that hygiene worker in Japan is called "health engineer" and can command salary of USD 5000 to 8000 per month, and a cleaner is subjected to written and oral tests!!

4 - Did you know that Japan does not have any natural resources, and they are exposed to hundreds of earthquakes a year but do not prevent her from becoming the second largest economy in the world? -

5 - Did you know that Hiroshima returned to what it was economically vibrant before the fall of the atomic bomb in just ten years?

6 - Did you know that Japan prevents the use of mobile in trains, restaurants and indoor

7 - Did you know that in Japan students from the first to sixth primary year must learn ethics in dealing with people -

8 - Did you know that the Japanese even though one of the richest people in the world but they do not have servants. The parents are responsible for the house and children -

9 - Did you know that there is no examination from the first to the third primary level; because the goal of education is to instill concepts and character building, not just examination and indoctrination. -

10 - Did you know that if you go to a buffet restaurant in Japan you will notice people only eat as much as they need without any waste. No wasteful food.

11 - Did you know that the rate of delayed trains in Japan is about 7 seconds per year!! They appreciate the value of time, very punctual to minutes and seconds

12 -. Did you know that children in schools brush their teeth (sterile) and clean their teeth after a meal at school; They maintain their health from an early age -

13 - Did you know that students take half an hour to finish their meals to ensure right digestion When asked about this concern, they said: These students are the future of Japan.


HMMM... I wonder now? Look at our toilet, it is smell OK? huh =;=




Split personality

Kadang-kadang aku pandang cermin
Aku tergegamam sendiri.
Oh ini lah aku.

Wajah aku, yang aku sendiri kenal. 
Luar..dan dalam...

Setiap zarah...setiap tempat...setiap inci..
Semua aku kenal.

Dan kadang-kadang aku cuba letak diri aku di tempat orang yang lain.
Di tempat orang yang mungkin kenal aku..pandang aku..bercakap dengan aku...
Apa yang mereka cuba tafsir atau definasikan aku.
Baik? Jahat? Peramah? Sombong? atau...

Hakikatnya, mereka  itu mata aku.
Bukan memerhatikan kehidupan aku, tapi memerhatikan diri aku.
Sebab setiap manusia diberi personality berbeza.. sifat berbeza..
Walau kembar sendiri pun diberi personality berlainan yang dapat membezakan satu sama yang lain.
(serapat dan seiras mana mereka sekalipun)
Itulah kuasa sang pencipta. Allahuakbar..

Di sini, "Split personality" yang aku highlight kan.
Ianya juga dipanggil dissociative identity disorder (DID) atau dipanggil multiple identity disorder (MID)
Aku pernah terjumpa orang yang sebegini.
Walaupun orang yang sama..wajah yang sama..suara yang sama...
Tapi bila ianya berlaku.
Semuanya lain.. Aku tak kenal dia. 


Pelik kalau ia terjadi. Dia dikawal oleh mental dan kawalan orang yang berlainan.
Sifat dan tingkah laku yang ditunjukkan yang paling menyerlah. 
Tidak biasa dan luar biasa dari apa yang selalunya ditunjukkan.
Ubat serta terapi yang diperlukan saat itu.

Mudah untuk kita cakap.
Tapi ianya sukar bagi meraka yang menghadapinya.





end: sabtu,440pm

Job : Part 1

Tempoh dua minggu bukan tempoh yang lama bagi seorang pekerja baru.
Seminggu masuk training.
Seminggu kemudian baru masuk office.
Dan dalam tempoh seminggu masuk office itu aku telah ditugaskan dengan macam-macam kerja. Attend beberapa meeting.
Tak kesah kalau meeting itu sesama staff atau client yang biasa
(Memang aku pernah deal dan didedahkan masa kerja yang lepas)

Tapi nature kerja aku sekarang menyebabkan aku kena bertemu dengan mereka-mereka (client) yang berpangkat. Bukan setakat gelaran dato' atau datuk
(itu sudah biasa)
Tapi mereka itu berpangkat General, Leftenan, Kernal, Panglima Angkatan, Komander.
Mereka yang dalam bahagian ketenteraan.
Penuh dengan peraturan.
Penuh dengan discipline.

Aku skema.
Kali pertama aku kena jumpa dengan mereka-mereka itu. 8 July 2013 (MIDEF-Minister of Defence)
Kali kedua 10 July 2013 (MAB-Markas Angkatan Bersama)
Sebelum ini aku jumpa polis biasa pun aku buat tunduk kepala.
Bukan bersalah sebagai pesalah.
Tapi hormat dengan tugas yang diberikan.

Masa itu aku dengan yakin berdepan dengan pegawai berpangkat tinggi dalam jabatan.
Full checking my dress..my behavior... my attitude... my things..
Really hope everything is going well.
But luckily and alhamdulillah they are actually so so so nice.
Oh mybe when you look at their face, it not really shown..
But their attention and conversation toward us make me feel freely to breath.
But make sure you address them with right grade!
If tak tau sangat, just say "Tuan".. so you will save. 
New job scope.. new experience..
and I will try to overcome it.

 Job: end 9:43PM - thursday night



Saturday, September 7, 2013

I am auntie to be?

Jumaat, 06092013 (First day)
Ahad,08092013 (Last day)
Baby & Mum Fair,2013 - MITC Melaka

There is a cute little "mummy" in my office.
Ohh, that not means she is the only one who was married.
But she "mummy to be"
(Yang lain pun semua dah kawin, tinggal 2 orang je single. Aku and "dia")
Tengah tunggu masa je tu.
Tapi dia selalu cakap dekat baby dia supaya tunggu 16 Sept nanti.
Teringin sangat nak anak Merdeka haritu, tapi baby tak nak keluar.
Baby malas nak keluar lagi sebab taknak patriotik sangat kot.
(Aku mengagak)
Jadi mammy dia berbisik lagi, "jadi anak Hari Malaysia ye!".
(Oklah, Malaysiakan masih aman~ kata aku)
Baby pertama. Pengalaman pertama.
Nampak riak yang gembira di wajahnya tiap kali.
Diusap-usap kandungannya.
Dibacakan alunan-alunan bacaan kalimah suci al-Quran.
Dikawal makanan yang mungkin memberi kesan kepada kandungan.

Ramai auntie and uncle kat office yang tak sabar tunggu kelahiran baby.
Aku pun sama.
Haritu auntie dengar baby hepi ye main kat dalam tu.
Tendang-tendang manja perut mummy.
Lepas tu pusing ke kiri...ke kanan.
Patutlah kerut-kerut muka mummy tiba-tiba.
HEHEHE..

Dear baby, nanti besar baca blog auntie ye.
(Wow! i am "auntie to be". Gulpp)




That what I call M.E.M.O.R.I.E.S

Suddenly I was smiling.
Not because of the funny things happen.
But the curious about something that I should try it once.
Especially with my family.
With my sisters..my brothers...my parent... and my friend..
That what I called memories~
And best moment ever :)



"Hurskainen talks about this project…

Growth is a project in which I reconstructed and re-photographed pictures that my dad took of me and my three little sisters when we were children. I tried to make the new photograph look as similar as possible to the old one: the place and the composition are the same, and so are our positions and facial expressions…

By repeating a distant moment something weird is revealed about us as objects of the photograph in the first pictures: the way we play our artificial roles for the photograph. We might not be more than 5 years old, but we already know exactly how to be in/for a photograph.

I would love to repeat the process with my sisters in another 10-15 years. But I have to accept that a part of both growth and life is their unpredictability."
Credit to them with love

After looked at those pictures I was thinking.
It was so special and meaningful.
Cannot wait to doing the same with my E.L.E.V.E.N.T.H and L.O.V.E (mum and dad)

End with big smile on my face - 07092013 : 1900PM





You! Brother and sister

Salam.
To my brothers and sisters..
I used to called someone with those "title"
Rasa lebih dekat dan lebih ukhuwah.


Terkenang zaman belajar ketika di uni.
"Sis, nak tumpang tanya boleh?"
"Sis, kat mana ye kelas TR002. Saya budak baru?"
"Oppss, sori sis terlanggar. Tak nampak tadi"
"Eh, sis pun duduk blok ni ke? Nama apa tadi?"

"Bro, boleh tumpang lalu sikit tak?"
"Oh, bro ni macam kenal je? Duk Kulai kan..?"
"Bro, u in Dr Kamal's section kan? Class was canceled la today.."

Ini adalah culture yang di amalkan kat sini.
Berjumpa, bertegur, bertanya.
Brother~
Sister~

Walaupun kita memang dah kenal.
Atau memang tak pernah pun kenal.
Dengan panggilan itu menjadikan aku lebih didekati.
Terpadam sedikit jurang.
Jurang antara senior dan junior.
Jurang antara adik dan kakak.
Jurang antara adik dan abang.
"being brother and sister means being there for each other"
Deep meaning.

Sangat berbeza dengan sesetengah panggilan yang biasa.
Cik~
Awak~

P/s: miss my study time

Tuesday, September 3, 2013

Masih kerana hal yang semalam

Baru lepas tambat kuda di bawah tiang lampu depan rumah.
Betul-betul di bawah tiang lampu TNB Taman PJ9,Melaka.
Aku harap sangat malam ini tak hujan.
Kalau tidak kesian kuda aku tu kebasahan.
Nak masuk dalam garaj, semua full.
Satu ruang untuk si Angsa..
(Ulser)
Satu ruang untuk si Zomba..
(Honda)
Nasib la ada si Kancil duduk berdekatan sebagai peneman.
Sama-sama menerima nasib yang sama.
Ada juga lah tempat kudaku ajak bersembang kalau tengah bosan.
Nak harapkan tuannya, huh! kirim salam..

Bila fikir,satu rumah empat binatang tunggangan.
Syukur, Negaraku Masih Aman~
Hmmm...

...................................

Setelah aku berlalu pergi:
Kudaku bersembang dengan si Kancil
"Untunglah body kau kecik, perut pun kecik. Tak de lah pikir pasal makan sangat"

"Nasib aku. Walaupun rupaku tak se-gah kau, tapi aku ni bila difikir balik perut kecilku ni tak membebankan tuanku. Makan kenyang pun tak sampai belanja RM50. Kau?"

"Perut aku besar. Full 1.5.. Tu pun kadang-kadang cepat sangat lapar balik. Tuan aku dulu ok je, tapi start tengah malam semalam 00:00am,03092012 dia tiba-tiba meroyan tah kenapa"

"Biasalah, aku tengok tuan kawan-kawan kita pun turut meroyan sama. Kecuali yang rumah besar hujung sana tu? Hari-hari hadap makanan best-best. Tak langsung fikir nasib kawan-kawan yang lain"

"Tapi aku rasa makanan yang aku biasa makan tu naik 20sen je. Tu pun nak berkira"

"Tu lah kau, Salah. Kau ingat ia takat 20sen, tapi sebenarnya hampir RM8 mahal.. Kalau setakat 20sen JE tu kau makan seciput je la. Makan asap!"

.......................................

Kuda KU termenung dan berfikir.
Soalan yang diberi si Kancil tadi masih menjadi tanda tanya.

1 liter petrol = RM1.90, naik 20sen untuk setiap liter, berapakah harga baru utk 10 liter petrol?
A:  RM2.10 x 10 = RM21
B:  RM1.90 x 10 + 20sen =  RM19.20

Masih keliru.
"Mungkin aku akan tanya Tuanku pasal ini", kata si Kuda

End: Amsterdam, mungkin ia akan muncul dalam mimpiku malam ini.
21.22PM. Wsalam :)




Monday, September 2, 2013

Perbincangan tentang kenaikan harga minyak

Jam di laptop menunjukkan waktu 1101PM
Tinggal 59 minit lagi nak masuk ke hari lain
Hari ini masih lagi Isnin, 02092013
Besok hari baru Selasa, 03092013

Masih tak mandi sejak balik kerja tadi.
Bukan malas, tapi dah jadi kebiasaan mandi lewat.
Dan lewat kat sini menjadi semakin lewat.
(entah kalian paham apa yang aku nak sampaikan disini)

Masih duduk di atas katil.
Melayan kerenah kawan-kawan di Facebook.
Topik hangat malam ni berkisarkan kenaikan harga minyak.
Tak banyak, hanya 20 sen untuk ron95 dan diesel.
Tapi bagi orang seperti aku kenaikan ini satu bebanan.
Bebanan yang terpaksa ditanggung kerajaan, tetapi kita sebagai rakyat yang terpaksa bekorban.
Adil ke?
Jawapan aku tidak.

Sepatutnya bebanan yang terpaksa ditanggung rakyat, sebagai sebuah kerajaan yang perihatin mereka yang perlu bekorban.
Ramai yang merungut..Ramai yang mengeluh..
Termasuk aku.
Bukan tak bersyukur, tapi kami dah letih dan jemu mengalah.
Janji yang tak memberikan khabar gembira pada akhirnya.
Selalunya begitu.
Aku pasti.

Tak kurang ada yang ketawa di sebalik sendiwara ini.
Mereka memperlecehkan rungutan kami ini.
Mereka menepis dakyah-dahyah yang sedikitpun tidak memberi kesan kepada mereka.
Langsung tidak..
Poket mereka berisi.
Tak macam kami.
Tak macam aku.

Ada juga yang duduk diam tak memberikan sebarang komen.
Nak kata dia setuju. Macam tidak~
Nak kata dia bangkang. Pun macam tidak~
Diam. Itu lebih selamat.

Tapi aku masih tidak puas hati.
Tak tahulah kamu? Anda?
Cuba fikir..
Bukankan negara kita salah sebuah negara pengeluaran minyak dunia?
Dan antara salah sebuah negara pengeluaran minyak yang terbaik?
Tapi kenapa kami terpaksa bayar lebih untuk hasil dari tanah air sendiri.
Hasil galian semulajadi, kurnian dari yang Esa pada makhluknya.

(Mengeluh sendirian)
Aku pasti topik ini takkan padam dalam perbualan setiap orang pada keesokkan hari.
Tapi mungkin takkan lama, sebab ia akan kembali seperti sediakala.
Sebab mereka akan lupa.
Kan melayu mudah lupa~


Berikanlah aku sayap, untuk aku bebas merentasi lautan dan benua.
End : 1137PM



Renung dan terasa

Pantun terasa:

Baju Nipis Nampak Bayang,
Peha Gebu Saja Ditayang,
Lebih Baik Tak Pakai Baju Senang.
Dah Tentu Bole Tunjuk Terang Terang

Baju Ketat Seluar Pulak Sendat
Pakai Tudung Pula Just Ikat Ikat
Dari Mula Memang Sangat Bukan Adat
Disudut Agamapun Gaya Tak Berkat

Tudung Jarang Baju Nipis,
Pakai Sikit Bole Nampak "Garis',
Mata Orang Terbeliak,Kita Membengis,
Bila Kena Kutuk,Kenapa Menangis?

Lengan Pendek,Blaus Gantung,
Jeans Ketat Melekat Dipunggung,
Jadi Orang Islam Ni Sebenarnya Beruntung,
Agama Tak Penah Suruh Berbungkus Macam Pocong

Apa Rasanya,Kepala Bertudung,Kain Terbelah?
Kalau Takat Rambut Orang Kurang Ghairah,
Lain Kalau Peha Gebu,Atau Ternampak Lurah,
Mata Yang Memandang Bole Keluar Darah,

Kebaya Ketat,Kain Terbelah,
Ikat Tudung Pula Macam Tak Sudah,
Nak Ikut Suruhan Agama Memang Tak Mudah,
Tapi Islam Itu Sebenarnya Terlalu Indah.

Tutup Aurat Bukan Suruh Berselubung,
Sampai Tak Nampak Muka Dan Hidung,
Yang Faham Tuntutan Agama Amat Beruntung,
Tak Lah Bersungut,Mulut Pun Muncung.

Dah Kalau Mula Minat Nak Bertudung,
Cubalah Sesuaikan Apa Yang Disarung,
Kalau Masih Rasa Jiwa Tu "Mendung",
Makna Nya Nafsu Tu Belum Dapat Dibendung.

Bertudung Itu Bukan Satu Paksaan,
Ianya Lebih Kepada Keinsafan,
Selalunya Nafsu Masih Dikuasai Hasutan Syaitan,
Itulah Pasal Trend Fesyen Yang Bukan Bukan.

Asal Menutup Aurat Itu Tuntutan,
Kalau Dianggap Susah,Tu Sebab Bosan,
Yang Ye Nya Hati Sangat Tak Berkenan,
Tu Lah Yang Berjela Jela Mencipta Alasan.

Menutup Aurat Satu Syariat,
Kepada Agama Kita Taat,
Hidup Berkat,Pahala Berlipat Lipat,
Didunia Kita Selamat,Akhirat Nanti Hebat.

#syurga neraka pilihan anda........(kopipasta)

Angguk-angguk, geleng-geleng, tunduk-tunduk, ikut tunduk..
end: wsalam.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...