Saturday, December 29, 2012

Belajar buat doodle : Part 1

Sekarang ni aku perasaan ramai bloggers yang pandai buat doodle..
Art Doodle la, Cartoon Doodle la, Muslim Doodle la..
Sangat-sangat cute and berbakat la u alls semua ukeh.. (terharu ~)
so then, ToT sekarang mula terpengaruh dek kecomelan doodle-doodle tu semua.

Baru-baru ni ToT adalah start buat doodle sikit-sikit since haritu ada keluar bandar. so sambar la duah buku scratch book.
Cantek ke idok yang hang buat tu??
Hahaha ! ! TEEEETTTTT
NO or YES answer for that question rite now !

Masih lagi belajar.. and terus belajar...dan akan mengajar...bila sampai masanya..
Jadi sebelum kita ambil pensel untuk start melukis, biar ToT bagi definisi jelas tentang apa sebenar maksud "doodle" ni..
adakah maksudnya dodol? ataupun dodoi? ataupun dolydoly makan cendol? ERK ! !

well, the right meaning for doodle is "an unfocused drawing made while a person's attention is otherwise occupied. Doodles are simple drawings that can have concrete representational meaning or may just be abstract shapes.

Stereotypical examples of doodling are found in school notebooks, often in the margins, drawn by students daydreaming or losing interest during class. Other common examples of doodling are produced during long telephone conversations if a pen and paper are available.

Popular kinds of doodles include cartoon versions of teachers or companions in a school, famous TV or comic characters, invented fictional beings, landscapes, geometric shapes and patterns, textures, banners with legends, and animations made by drawing a scene sequence in various pages of a book or notebook." - wikipedia

For those yang tak clear dengan meaning ni sila belek-belek kamus dewanbahasa dan pustaka atau taip google translate pada URL laptop/PC anda atau terus dail nombor ToT di talian 012-9764tekantekan takdapat ...

if tak paham jugak apa yang diterangkan oleh mr wiki tu, biar ToT terang kan dengan cara ToT sendiri.
well, doodle ni macam satu scratching atau contengan yang korang buat or lakar tanpa memerlukan satu situasi/penumpuan penuh untuk sesuatu lukisan. contoh nya bila dalam kelas, time boring-boring korang tak sedar je yang tanggan korang scratch something dalam buku text or latihan.. even gambar karton, lakaran muka cikgu kelas korang,etcs.. so, apa yang korang lakar tulah "doodle".

Ngerti or enggak ? ?
Sample nya lebih kurang macam ni la:

tapi bagi yang dah profesional, tak de la sampai nak scratch macam cakar ayam dah.. peralatan, pemikiran, and daya imaginasi kena lah tip top ! !
siap ada tablet bagai.. dok main dah pakai pensel 2B .. 3B.... nihah...
So, bagi the beginner macam aku ni, jom la pakat asah pensel tajam-tajam dulu.
Kita mula dari A... pastu B...then C.... sampai la ke Z....

Nak belajar buat doodle dengan ToT? ?
Tunggu up-coming post dari ToT.. till then, wsalam...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...