Saturday, December 29, 2012

Belajar buat doodle : Part 1

Sekarang ni aku perasaan ramai bloggers yang pandai buat doodle..
Art Doodle la, Cartoon Doodle la, Muslim Doodle la..
Sangat-sangat cute and berbakat la u alls semua ukeh.. (terharu ~)
so then, ToT sekarang mula terpengaruh dek kecomelan doodle-doodle tu semua.

Baru-baru ni ToT adalah start buat doodle sikit-sikit since haritu ada keluar bandar. so sambar la duah buku scratch book.
Cantek ke idok yang hang buat tu??
Hahaha ! ! TEEEETTTTT
NO or YES answer for that question rite now !

Masih lagi belajar.. and terus belajar...dan akan mengajar...bila sampai masanya..
Jadi sebelum kita ambil pensel untuk start melukis, biar ToT bagi definisi jelas tentang apa sebenar maksud "doodle" ni..
adakah maksudnya dodol? ataupun dodoi? ataupun dolydoly makan cendol? ERK ! !

well, the right meaning for doodle is "an unfocused drawing made while a person's attention is otherwise occupied. Doodles are simple drawings that can have concrete representational meaning or may just be abstract shapes.

Stereotypical examples of doodling are found in school notebooks, often in the margins, drawn by students daydreaming or losing interest during class. Other common examples of doodling are produced during long telephone conversations if a pen and paper are available.

Popular kinds of doodles include cartoon versions of teachers or companions in a school, famous TV or comic characters, invented fictional beings, landscapes, geometric shapes and patterns, textures, banners with legends, and animations made by drawing a scene sequence in various pages of a book or notebook." - wikipedia

For those yang tak clear dengan meaning ni sila belek-belek kamus dewanbahasa dan pustaka atau taip google translate pada URL laptop/PC anda atau terus dail nombor ToT di talian 012-9764tekantekan takdapat ...

if tak paham jugak apa yang diterangkan oleh mr wiki tu, biar ToT terang kan dengan cara ToT sendiri.
well, doodle ni macam satu scratching atau contengan yang korang buat or lakar tanpa memerlukan satu situasi/penumpuan penuh untuk sesuatu lukisan. contoh nya bila dalam kelas, time boring-boring korang tak sedar je yang tanggan korang scratch something dalam buku text or latihan.. even gambar karton, lakaran muka cikgu kelas korang,etcs.. so, apa yang korang lakar tulah "doodle".

Ngerti or enggak ? ?
Sample nya lebih kurang macam ni la:

tapi bagi yang dah profesional, tak de la sampai nak scratch macam cakar ayam dah.. peralatan, pemikiran, and daya imaginasi kena lah tip top ! !
siap ada tablet bagai.. dok main dah pakai pensel 2B .. 3B.... nihah...
So, bagi the beginner macam aku ni, jom la pakat asah pensel tajam-tajam dulu.
Kita mula dari A... pastu B...then C.... sampai la ke Z....

Nak belajar buat doodle dengan ToT? ?
Tunggu up-coming post dari ToT.. till then, wsalam...

Friday, December 28, 2012

Handphone besar kedabak.. Ko jeles?

Assalamualaikum..

Teknologi..dan manusia memang tak susah nak dipisahkan.
Lepas satu trend kepada satu trend baru..
Lepas satu design kepada satu design baru..
Lepas satu warna kepada touch-up baru..

Pastu bila dah dapat yang baru or ter-baru, mulalah rasa tak puas..
Ingin mencari sesuatu yang lebih baru.
Yang lama makin dilupakan.. wajar keee? ?
ToT rasala, sepatutnya siapa yang pakai yang lama ni patut di-respect.
Yela, ce cuba korang bandingkan teknology korang yang terkini dengan teknology mereka yang da out-to-date, siapa lebih tua?
Contoh senang bila orang pakai I-phone dengan orang pakai henset yang besar "kedabak" yang bila kena lenyet langgar dengar lori pun tak de hal.. sebalikya tayar lori tu mungkin pecah dan meletop..jeng.jeng..jenngg... !

macam gambar ni...


see..see....
what the right about it....! ! di antara handphone ni...
siapa yang makan garam dulu..? ? (~eehhh..)
siapa yang merasa dirinya dipanggil handphone dulu?
siapa yang kena cuba buat SMS dulu?
siapa yang kena cuba buat phone call dulu?

Fuhh, punya la ToT ni cuba pertahankan hak handphone-handphone yang teraniaya.
Dapat award "the protection of un-criminal handphone" tak ni?? haha
Jadi kepada mereka-mereka yang pakai handset canggih manggih tu jangan la merendah-rendah kan pemakai henset lama.
They may look older, but they experience more than yours.. and if they are not exist for the past, yours maybe not be exist 100 times in the present and future..
Thinks about it. ! ! till then, wsalam

p/s : post ni dibuat sempena kehilangan henset mahal ToT.

Aku anak hitam. Negro ke?

Assalamualaikum...

Pernah dengar tak lagu dulu- kala yang berbunyi camni..
Ehemm...hemm..hermmm. (adjust anak tekak sikit)
3....2....1....Ready u allssss...! !

"Sepoloh anok itam, main kejar-kejar satu jatuh parit..tinggal lagi sombilan..
sombilan anok itam, main lompat-lompat, satu patoh kaki..tinggal lagi lapon..
Lapon anok itam main sorok-sorok, satu tak jumpa-jumpa..tinggal lagi tujoh..
Tujoh anok itam main renang-renang, satu tak timbul-timbul..tinggal lagi enom..
Enam anok itam, cuba lintas jalan, lime kena langgor..tinggal lagi sorang..
Sorang anok itam, main sorang-sorang, sorang kena serang..tinggal lagi >>>>>"


Hah ! ! punya la nak tercabut urat otak pikir balik lagi lagu ni balik
even, yang origanal punya bukan macam kat atas tu..
tapi ala-ala la.... Bak kate lisa surihani .. S.O.. S.O la...

motif pless? ? Kenapakah..mengapakah...tak siumankah??
Tiba-tiba nak nyayi lagu anak itam bagai . . (ingat hang puteh sangat =^=)
Kau ingat nak testing vikol buken sekoder skodeng ke?? hahaha !!
Neyh..not really la.. the meaning post ToT kali ni.

"Fall down seven times...
Stand up, eight!!
It is okay to fall but it is not okay when u do not get up
"

Jatuh sekali tak bermakna kita gagal selamanya.. and jatuh kali kedua tidak akan terjadi atau berlaku jika kita tak cuba untuk bangkit pada masa pertama kita terjatuh..
Biar banyak kali kita jatuh, untuk kita perbaiki diri kita untuk jadi lebih baik dari sebelumnya..

Peringatan untuk diri sendiri dan juga kongsian untuk viewers..
Till then, wsalam..


Colourful picture : Candy warehouse.... the up-coming post by me

Monday, December 17, 2012

Selamba Badak

Assalamualaikum..

Lets begin our post by "pray for Gaza" - amen..

Limitation of idea menyebabkan aku jarang sangat untuk update blog.. - JUJUR =.=''
kalau blog ni ibarat macam sekeping kertas, dah lama aku conteng lukis gambar bulat-bulat... wat gambar orang lidi... lukis bunga... touch-up sikit dengan corak kat tepi2..
pastu TADAA... tu dia gambar yang tak ter-ungkit or ter-ucap oleh kata-kata..
bila nak seni sikit mula la buat dialog tersendiri..
pastu bangga and tak sangka dengan diri sendiri begitu hebat... haha ! !

Tak kesah la tu, yang penting dapat menyerlah kan bakat "CONTENGAN" anda yang tersendiri...
pastu kalau orang kutuk sikit korang cakap je...
"HaH ! jeles ler tue.... uwekk :p"
u alls pun mesti da experience buat keje macam ni kan?? - Ngaku cepat !!!! haha...

Ukeh, tu dia mukadimah yang riak yang tak boleh belah. ~(*.*)~
Motip : memang nak kena side-kick + tornado kick + reverse side-kick A.K.A spinning side kick dari jacky chan.. uhukk ! muntah darah '( >|||||<)/

hoyeh, selamba badak adalah tajuk post ni..
meaning....perangai selamba badak atau selamba tapir ini kadang-kala membuatkan ia sangat annoying atau BM nya 'men-ayam-pah' 'menyampah' dalam satu-satu masa.
mana tak nya, perangai canggini boleh jadi lebih mudarat bila dah sampai tahap kurang ajar...
kat sini aku boleh kategorikan dalam 2.
yang pertama selamba badak dalam percakapan
and yang kedua selamba badak dalam perbuatan.
atau boleh jugak masuk dalam kategori ketiga yang aku rasa ada certain orang je terrer buat iaitu selamba badak dalam pandangan.. cam ada leser gitu...

dan ia boleh berlaku dalam banyak situasi..
dalam kelas, bilik / dorm, rumah, shopping mall, kedai makan / cafe, klinik, office, etcssss...
even contohnya dalam kereta pun boleh jadi : bila tetiba je time korang bawak kereta ada la sorang mamat ni jalan lenggang kangkung tonggek kiri kanan dengan penuh gemalainya depan kereta korang tetiba.
bukan ke namanya "selamba badak" ke??

Entahla aku pun tak paham. macam tak sayang nyawa.
kalau la badan tu besi macam transformers ke.. robocop ke.. besi buruk ke (ni pun jadi gak la, asal besi) takpe la..
ini tak, buatkan aku nak je hon gagnam style punya tune kat dia.
tapi tak jadi, coz takut tetiba lak dia wat joget menari gangnam style pulak.. lagi haru ~
so wat membebel jela dalam  kereta. cakap sorang-sorang.
Well aku kan seorang yang mengamalkan sifat "well manner" and "caring toward others"even .


till then, wsalam..
p/s : once upon a time punya story
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...