Thursday, August 16, 2012

Menu patin tmpoyak aku VS ikan patin kau !

assalamualaikum..

"al-qadr
surely We revealed it on the grand night # and what will make you comprehend what the grand night # the grand night is better than a thousand months # The angels and Gibreel descend in it by the permission of their Lord for every affair # Peace! it is till the breake of the morning "

tik..tikk..tikk...
7.24 pm. Waktu berbuka bagi daerah T******* dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya..
alhamdulillah.. selamat berbuka !

hari ni dah hujung-hunjung ramadan..
masing-masing berebut menjalani dan mengumpul sebanyak mana amalan ibadah.
insyaAllah diberkati dalam apa jua yang kita lakukan. Amin... (selagi kita ikhlas dan bukan untuk menunjuk-nunjuk)

lets open new stori tuk post kali ni..
berbuka puasa selalunya kita akan cari menu yang dapat memikat selera
bukan sahaja rupa rupa tapi lubang hidungnya rasanya tetap kena menjadi pojaan hatiku dan hatimu... kan..kan.. 

sebagai contoh bila resepi yang kita pakar boleh lah di-share kan pada orang lain.
macam member aku sorang ni.. dak kedah siap 'PM' nak resepi ikan patin masak tempoyak.
punya la kemaruk nak makan sebijik dengan yang aku penah bawak kat dia time kat uni aritu..

"resepi ikan patin masak tempoyak. mula2 tumbuk lada kecik+kunyit hidup, then tumbuk sekali dgn tempoyak (option leh bland je). pastu isi dalam periuk bersama2 dengan air+bunga kantan+daun kelsum. pastu dah mendidih masuk ikan tu. jangan lupa asam keping, garam n perencah(if nak). hahaha.... hopefully jadi ye. aku sendiri baru tya 'pakar'... lom penah buat sendiri..;p" 



punyalah excited dia hapload kat aku hasilnya.
so, memang terbaik la since sekali cuba dah jadi. aku tengok pun sampai leh cakap "mantop, waa cakap samalu..":)..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...