Monday, August 27, 2012

Jawapan kepada soalan "Kenapa tak kahwin lagi"

Assalamualaikum...

Sejak - sejak dah raya ni bukan je ramai yang buat open house, tapi sekali dengan kenduri tunang la, kenduri kahwin la...
2 in 1 sekali la kate orang tu.
Da jemu makan kuih raya , boleh la merasa nasi minyak sepinggan pulek kan..kan....
Lagipun yang kenyang perut si empunya diri juga. pastu suka la hati..
sempena riang ria di aidilfitri.. ~ yeeahhhuuu

btw nak share satu artikal dari FB tadi...
best la pulak.. so ce... ce ke da outtt  >[]<




A : Awak nak nikah x ?
B : Insyaallah nak lah, Kan sunnah Rasulullah
A : Dah ada calon?
B : Alhmdulillah dah, kan dah ditulis oleh ALLAH
A : Siapa dia?
B : Insyaallah dia adalah lelaki pilihan ALLAH
A : Kenapa nak nikah dgn dia ?
B : Insyaallah memilih dia kerana ALLAH
A : Bagaimana nanti nak jumpa ?
B : Yakin je, ALLAH punya cara yg tak pernah kita duga, Percaya je dgn ALLAH
A : Laa, bila nak nikahnya ?
B : Hmm, ALLAH maha tahu bila waktu yg tepat dan terbaik
A : Jadi kat mana jumpanya ?
B : Tenang, masih di bumi ALLAH, kalau tak di dunia, Insyaallah di syurga ALLAH
A : Jadi ?
B : Serahkn pada ALLAH, niatkan untuk menggapai redha-Nya je, insyaAllah beres ~


"Tuhan telah memberikan kenikmatan yg lebih dari cukup. Berhentilah mengeluh. Semakin disyukuri akan terasa nikmatnya"

Sunday, August 19, 2012

Selamat hari raya

Assalamualaikum...

Wish u all "Selamat Hari Raya Aidilfitri"
~Taqabbalallahuminna waminkum, wajaa'lna minal ai'ldin walfaizin, aminn...~
Mintak maaf banyak-banyak sepanjang aku bergelar blogger termasuk dari segi penulisan, penghayatan DAN semuanya...
semoga ukhuwah kita terus berpanjangan , insyaAllah..

Friday, August 17, 2012

Balik cuti raya

Assalamualaikum..

Hello friends and viewers, i  know that many of you are beating the jam to balik kampung. So please remember. Drive carefully and may you reach home to your loved ones safely for this hari Raya..

And for those yang still tak dapat cuti lagi or cuti still tak di-approve oleh bas boss masing-masing jangan moody-moody. Terus letak jawatan je..hahaha.... ukeh, yang ni aku tipu.
Kebanyakkan yang kena kerja lagi if swasta company kan.. Aku paham situasi itu since aku pun bekerja company swasta..

But luckly tempat aku bekerja ni dekat dengan rumah..so, nak kata haru if tetiba dengar lagu raya 'dendang perantau' or 'hohoho balikk kampong..hohoho balikkk kampooonggg' tu memang taklah kan. Tu yang untung. And memang malas and taknak cari pun kerja jauh-jauh since baru first time nak keje. Bila dapat offer keje aritu yang dekat dengan rumah ni memang terus taknak lepaskan peluang..

6 tahun duk KL time belajar aritu memang dah serik dengan traffic jam and kehabisan tiket bas. so cukup..cukup sudah.. cukup sampai di sini sajaaa... =.=' ~ nada lagu miwarna band.

Jadi kepada yang baru nak packing or berangkat nak pulang beraya sekali lagi aku nak pesan pandu hati-hati. and yang balik besok pun pandu hati-hati... and pada yang nak balik nanti-nanti pun still pandu hati-hati.. Ingat orang yang tersayang !





Thursday, August 16, 2012

Menu patin tmpoyak aku VS ikan patin kau !

assalamualaikum..

"al-qadr
surely We revealed it on the grand night # and what will make you comprehend what the grand night # the grand night is better than a thousand months # The angels and Gibreel descend in it by the permission of their Lord for every affair # Peace! it is till the breake of the morning "

tik..tikk..tikk...
7.24 pm. Waktu berbuka bagi daerah T******* dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya..
alhamdulillah.. selamat berbuka !

hari ni dah hujung-hunjung ramadan..
masing-masing berebut menjalani dan mengumpul sebanyak mana amalan ibadah.
insyaAllah diberkati dalam apa jua yang kita lakukan. Amin... (selagi kita ikhlas dan bukan untuk menunjuk-nunjuk)

lets open new stori tuk post kali ni..
berbuka puasa selalunya kita akan cari menu yang dapat memikat selera
bukan sahaja rupa rupa tapi lubang hidungnya rasanya tetap kena menjadi pojaan hatiku dan hatimu... kan..kan.. 

sebagai contoh bila resepi yang kita pakar boleh lah di-share kan pada orang lain.
macam member aku sorang ni.. dak kedah siap 'PM' nak resepi ikan patin masak tempoyak.
punya la kemaruk nak makan sebijik dengan yang aku penah bawak kat dia time kat uni aritu..

"resepi ikan patin masak tempoyak. mula2 tumbuk lada kecik+kunyit hidup, then tumbuk sekali dgn tempoyak (option leh bland je). pastu isi dalam periuk bersama2 dengan air+bunga kantan+daun kelsum. pastu dah mendidih masuk ikan tu. jangan lupa asam keping, garam n perencah(if nak). hahaha.... hopefully jadi ye. aku sendiri baru tya 'pakar'... lom penah buat sendiri..;p" 



punyalah excited dia hapload kat aku hasilnya.
so, memang terbaik la since sekali cuba dah jadi. aku tengok pun sampai leh cakap "mantop, waa cakap samalu..":)..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...