Thursday, July 5, 2012

Setinggi Rooftop rant

Asslamualaikum..

hari ni sipe siapa puasa sunat?
alhamdulillah... bukan senang nak amalkan perkara-perkara sunat camni.
sedangkan puasa wajib bulan ramadhan pun ramai yang ter-miss and cari alasan ni kan pulak puasa sunat.
so tuk korang yang berpuasa, tumb up..
banyak pahala kita dapat, insyaallah.

But then, puasa..puasa..jugak..
amalan harian jangan di jadikan alasan untuk TAK NAK buat..
we need to balance...
dan amalkan zikir2 untuk menambahkan ke-ba-ro-ka-tan puasa kita.

Like to shara one "kalam" or tulisan dari Tirsy

a story that mix inspiring story,'hlovate falsafah' and something for us to think to become a better person for here and hereafter.
from the brutal girl to faminin girls.

"Dan apabila ternampak benda yang lawa, kena la sebut "Subahanallah", Maha Suci Allah. sebab semua benda Allah yang buat. Ada ke dalam sejarah manusia itu cipta biji kacang cinonet yang boleh tumbuh besar jadi pokok kacang? Memang tak de. tu kalau nak kira kacang yang kecik cineenot tu. Belum lagi matahari bulan bintang."

"Dan bila dapat rezeki kena la kata "Alhamdulillah" sebab semua rezeki Allah yang bagi. Segala puji bagi Allah. walaupun mak bapak kita yang bagi makan hari-hari, tapi semua tu Allah juga yang bagi. Rezeki Dia punya. Makhluknya hanya alat untuk Dia menyampaikan rezeki itu."

"Dan apabila kita buat silap kena la sebut "Astaghfurullah". Kalau bukan Allah yang mengampun dosa, siapa lagi? Kecuali dosa sesama insan. Kena la mintak maaf dengan mangsa keadaan tu sama, dan minta maaf dengan Allah juga.."

Sound like ustazah ehhh....
Better saund like an ustazah daripada yang dah tau tapi buat-buat tak tau. Baik la orang kata poyo daripada kumpul dosa percuma berkoyan-koyan.

 





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...