Wednesday, July 25, 2012

oh my ramadhan..

Assalamualaikum..


Seperti biasa beri laluan kepada "tazkirah ramadhan" yang penuh barokah ini untuk manfaat bersama.. insyaAllah.
"Apabila seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, janganlah berbicara tentang perkara yang keji dan kotor. Apabila dia dicaci maki atau diajak berkelahi oleh seseorang, hendaklah dia berkata: Sesungguhnya hari ini aku berpuasa, sesungguhnya hari ini aku berpuasa. (H.R. Bukhari dan Muslim)"

Alhamdulillah.. satu lagi tazkirah yang dapat dikongsikan bersama. ;)

Seperti biasa, puasa kali ini full time aku kat rumah.yeaaa.. (yela selama ni kat mesti pose kat Uni, so,patut sekali di beri kebenaran untuk menunjukkan sipat-sipat(sifat) untuk menyerlahkan perasaan hepi kan..kan. .).buat muke yang memang nak kena flying kick. redha jela ~ (-.-)

kali ni tak payah da pening-pening nak carik tiket bas bila tiba hujung minggu. then, bila time berbuka pulak tak payah da nak message/kol mak kat rumah tanye menu berbuka. pastu menyesal sendiri sebab menu yang diberitahu  sangat2 "marbelus" sampai telan air liuq je. tu belum masuk waktu nak bersahur. tak payah da nak rajin bangun since dah tahu just minum air masak je kalu kat Uni (kat rumah mesti akan makan nasi punya). cikai-cikai pun mesti ada "serunding" ke...telur masin ke... tu pun da best gile !

Ok sekarang mari kita tadah tangan dan berterima kasih pada tuhan cepat. "Ya Allah aku bersyukur padaMu". :) oh may ramadhan kali ini lebih bermakna disamping family terchenta. Plus my sibling yang tengah cuti sem pun hado. so agak meriah ramadhan kali ini berbanding tahun-tahun sebelumnya.

tapi, still dalam mood hepi yang "terkinja-kinja""ter-ngada-ngada" ni pun moment berpuasa kat Uni totap dalam kenangan kepala otak. mana bole lupa kalau dulu dalam kelas pun da pot pet bincang menu nak berbuka padahal tengahari pun tak lagi, pastu tukar-tukar makanan kasi round satu lantai (macam ada dinning table jek kat hostel kann), berbalas bunyi perut bila time tak terbangun sahur sampai malu kat "mamat" meja sebelah, and yang paling penting turun bertarawih bersama-sama. 

but then, berpuasa tetap berpuasa walau kat mana kita berada. even diaorang nun diperantauan.. and diorang nin diperasaan... sama-sama perbanyakkan amalan pada bulan puasa ini. kita tidak tahu bulan puasa yang akan datang kita dimana? till then, wsalam.

2 comments:

Dylla Abas said...

bestnya dpt puasa kat umah..relax je..tapi kan..kenangan puasa dgn kwn2 masa belajar memang tak boleh nak dilupakan..sweet moment gitu :)

shasa_fiez said...

@ Dylla Abas : yep. best sgt.. makin boleh la menambahkan berat badan since tiap2 hari berbuka kat rumah. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...