Thursday, July 19, 2012

Cara hadapi masalah Virus 'short cut'

Assalamualaikum...

V.i.r.u.s adalah salah satu penyakit kronik yang dihadapi oleh 'baby' kesayangan korang yang bukan setakat menyerang si acer je malah si asus, hewlett packard (hp), compex, toshiba, oren apple, lenovo, alienware, sony, samsung, dell and etcs...
since aku ni pun bukanlah pakar comp sangat bila si virus and the geng (trojen, zebra, worm dll) datang serang the best way pakai la anti-virus (as the defense la kalau dalam game bolasepak terajang)

itu baru dalam kategori laptop yang diserang. and aku pun tak boleh nak tolong kalau si virus tu still boleh serang ur laptop even da pakai anti-virus tahap power ranggers pun tak membantu..
sila la contact atau hantar kat si "terer bab-bab comp" pula kan. reformat balik kasi clean and clear dia punya face daaa~ !

but kalau dulu problem yang selalu aku hadapi yelah virus shortcut niha..
sebab utama bila kite ni save pakai pendrive and cucuk kat banyak comp/laptop yang dijangkiti virus.
sampaikan korang terpaksa scan punya scan punya scan then habis semua file-file penting ..
pernah hadapi tak? ?
sekarang tak perlu risau lagi..
Entri kali ini aku jemput Sis Fiza untuk kongsikan cara untuk menangani virus 'short cut' secara satu persatu memandangkan semakin ramai yang terkena virus ini di komputer mereka.

Scan disk yang terkena virus tersebut sama ada C / D / E / pendrive / external hard disk dll (gambar ini menggunakan antivirus Avira)
 Setelah siap scan, buka bahagian yang di 'scan' tadi sama ada melalui 'address bar' sebagaimana gambar ini atau buka melalui 'explorer', atau boleh juga dibuka melalui 'right click' partition tadi  - OPEN. Elakkan buka disk dengan 'double click' disk tersebut.
Ni foto virus 'short cut' yang menyerang laptop korang.
Folder yang tertulis 'short cut' ini hendaklah di 'delete' satu persatu. Bagaimana nak mengenal sama ada folder itu adalah virus atau tidak?  Kebiasaannya saiz folder virus adalah sama contohnya berkapasiti 1KB (seperti foto ini), atau 2,3 folder berlainan berkapasiti 100KB/150KB dll. Point di sini, folder itu bukan milik anda tetapi  mempunyai kapasiti yang sama besar.

Setelah folder virus di 'delete', hanya fail ini yang tinggal sedangkan ada lagi fail yang hilang. Cara untuk dapatkan semula fail / folder yang hilang ikuti langkah di bawah ini
-> MY COMPUTER -> TOOL (BAGI PENGGUNA WINDOWS XP)
-> MY COMPUTER -> ORGANIZE (BAGI PENGGUNA WINDOWS VISTA @ 7)
-> FOLDER OPTION (XP), FOLDER AND SEARCH OPTIONS (VISTA & 7)
-> VIEW 
-> HIDDEN FILES AND FOLDERS 
-> tick pada ‘Show hidden files and folders’.
-> untick pada  dua pilihan di bawahnya iaitu
      ‘Hide extentions for known file types’ dan 
      ‘Hide protected operating system files’. 
Selepas untick "Hide Protected Operating System Files", akan keluar Warning begini, klik YES



Anda akan dapati folder anda yang hilang tadi muncul semula tetapi warna folder tersebut samar-samar. Anda letakkan 'cursor' pada folder yang diingini, kemudian  'right click' - Properties – General-

Untick ruangan 'Hidden'



selesai satu masalah..hopefully lepas ni bolehla selamatkan file-file penting yang ada dalam tumbdrive and pendrive korang.
p/s : for students especially yang banyak save file-file penting dalam tumbdrive, aku saran kan untuk buat backup or buat satu copy dalam laptop korang. yela segala kemungkinan tak boleh dijangka.. kalau da kena ngangis berlagu cindai la sayang "dato' siti" pun takde makna...


3 comments:

naim said...

kalau software lagi cepat..

klik donload:
http://uploadur.com/files/pIVqXfy1334484080.html

tutorial nak cara guna:
http://syoknyerblogging.com/forum/topic/342-virus-shortcut-remover-tool-v31-uitm/page__p__475#entry475

shasa_fiez said...

@ naim : oyeke. thanks for this sharing info link. tak tau pulak ada yang lebih mudah.

naim said...

sama-sama

semoga manfaat. salam ramadhan daripada Naim.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...