Saturday, June 2, 2012

friendship..

Assalamualaikum...

Berkawan makin best bila kita mula memahami kedua-dua belah pihak..
Start dari malu-malu kuceng, kepada hyper punya tak malu beruk..
huhu, punya la contra perumpaan kn..
sebenarnya nak kaitkan dengan satu post dari seorang kawan dari facebook..


copied!

Dalam berkawan, ada banyak suka dan duka.
Dan sudah menjadi lumrah kalau ada pihak yang mudah termakan hati.

Makin rapat seseorang dengan kawannya yang lain, makin cepatlah sensitif, even benda kecil pun.kan?
Jadi, seharusnya belajar2lah mengalah..bukan sebelah pihak je taw, tp dua2..barulah aman damai..
Always think POSITIVE and husnus zon..try to get rid our SELFISHNESS...

Cuba fikir, kalau kita berada pada tempat dia,apa kita akan buat? maybe dy ada masalah2 tertentu yg menghalang dy..dia pun sama, cuba fikir pasal kita juga..

Nak cakapnya kat sini dua2 pihak kena main peranan. That's why cara komunikasi tu penting. Berterus-teranglah, baru selisih faham akan hilang..

But for me, komunikasi through alam maya is not the best solution. Sebab orang akan mudah salah faham juga. Lagipun, kita akan baca dgn tone yg berbeza. Even 1 'dot' dlm msj pn mksdnya lain. Jadi, baik lagilah bersemuka. 

sebagai contoh:

minah : sori! jenab tadi aku berksar dengan awak..
OR
minah :: soriiiii.... jenab tadi terkasar dengan awak..

Biasalah manusia, ada salah silapnya. Tak ada yang sempurna. Aku yakin, kebanyakannya bukan ada niat pun nak sakitkan hati org lain, cuma tersilap cara.

in my opinion, kalau kita tgh sakit hati, cuba ingat kebaikan2 yang kawan dah beri. Mestilah lg banyak dari keburukan kan? Xpelah kalo rasa susah pn..bersabarlah..mmg makan masa pn. tp prcyalah, being patient heals everything...alah,benda kecik je pun..byk lg dugaan kena tempuh masa hadapan..;p

Jadi, sayangilah sahabat anda. Mungkin hari ini hari terakhir anda bersamanya.
Jangan menyesal kemudian hari jika kamu tak sempat memohon maaf padanya... 

end!


lumrah la tu, kejap kawan kejap gaduh..
bila ingat balik masa kecik2 berapa kali konon-konon gaduh pastu jadi geng balik.
dari situ lah sebenarnya kita diuji seerat and setia mana kita berkawan..
"sometimes Allah bagi rasa bahagia sekejap saje..... kadang-kadang Dia bagi kita rasa sedih sangat... tapi apa pun yang kita rasa, selalu erdoa padaNya.. Dia ada bersama kita..."

to all friends satu pantun aku nak kongsi..

"1st time jumpa langsung tak kenal,
 bila dah mesra perangai makin nakal,
asal jumpa je kecoh takterkawal,
sekarang jarang bersua harap tetap kekal,
perhubungan kita walau sampai ajal..."



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...