Tuesday, May 22, 2012

Tutorial buat header blog

Assalamualaikum..


Oleh kerana hari ini mood untuk stady agak lambat loading dan otak pun memerlukan masa untuk relex, aku ingin berkongsi satu tutorial mudah dengan mengunakan Phota Scape.

 

PhotoScape ini adalah satu software yang agak friendly dan ringkas berbanding dengan AdobePhotoshop.

Since kalau korang perasan, header blog ini dah banyak kali bertukar wajah. Dan semuanya aku buat sendiri dengan mengunakan masa hanya selama 5 ke 10 minit. Tak percaya??? Refer pada post yang lalu.. KLIK HERE untuk kembali kemasa lalu… cekedauit…

Ukeh, as yang diberitahu tadi aku ingin memulakan kelas tutorial ini. Simple miple aje.. hopefully korang boleh follow since this is my first time buat kerja rajin nak bagi tutorial ni..

Step 1:

cari la gambar yang korang mahu jadikan sebagai header
Sebagai contoh aku mengunakan gambar dua pelakon ini::
Sandra dewi derings dan pelakon dari jepun ini.




Step 2:

Bukak PhotoScape dan pilih EDITOR.
Mainkan tone pencahayaan dan grafik dengan pilih menu kat HOME iaitu FILTER.
Kat dalam FILTER terdapat macam-macam film effect, blur, texture and etc…

Ikut la korang inginkan gambar itu di edit sebagaimana rupa. As contoh kat sini, aku memilih PITRIORIALIZATION and pick COLOURED PENCIL/ WATERED PENCIL

And untuk tone color aku pakai black n white aje.. klasik sikit..

Then da siap pilih grafik yang berkenan dihati, just klik dekat BLOOM or SHARPEN untuk kejelasan gambar.

Then klik je SAVE.
Kat sini aku dah edit 4 keping gambar yang asal menjadi 4 gambar baru. Tone color dari jenis FILTER yang berbeza.


Step 3:

Dari gambar yang telah diedit tadi korang pilih menu COMBINE.
Grab and combine gambar-gambar yang telah korang edit tadi mengikut susunan yang korang suka. Selang-selikan atau mengikut turutan dibawah.



Lepas tu SAVE.

Step 4:

Dari gambar yang telah disave tadi bukak balik menu EDITOR dan masukkan FRAME.
Korang boleh pilih bermacam-macam jenis bentuk frame.
Dan kat sini aku pilih TAPE 04.

Then sebelum terlupa untuk mainan pencahayaan kat sini aku mengunakan FLITER and pilih LINEAR GRADIENT.. then klik LEFT. Kat situ barulah terjadinya seperti header dibawah ni.



Or korang boleh jugak pilih macam-macam function effect yang lain.
Da puas hati, then SAVE again.

Step 5:

Klik menu EDITOR sekali lagi dan pilih gambar yang telah korang telah save dan framekan dari step 4.
Kemudian sekali lagi pilih FRAME dan kali ini aku mengunakan frame SLIDE MOUNT 01 since aku ingin menambah nama blog ni iaitu “WORD AFTER WORD” dan URL blog.

Tak lupa juga sedikit sebanyak description untuk blog ini.
Lastly, untuk tambah cool, macam hiasan rama-rama and bunga etc tu korang boleh pilih je dekat OBJECT then pilih PHOTO.
Masukkan dan hiaskanlah korang punya header se-kreatif yang mungkin.
Macam header aku ni, just simple n not crowded.



Dah puas hati, jangan lupa SAVE lagi..
The end. Senang aje kan..

Kebanyakan header blog ini aku menggunakan teknik yang sama..

The latest sekali header yang sedia ada ni hah. Sorang mamat and sorang gadis.. concept lebih kurang je kan… haha, ada aku kesah..

By the way, selamat mencuba..

Till then, wasalam..









5 comments:

Tentang Kita said...

saya wat header blog saya pun guna photoscape jgk..mmg senang...tp tang nak wat transparent jer la yg x boleh

shasa_fiez said...

kan... senang je.

hajar saufi said...

salam..hey nice blog! follow mine^_^ http://penhijaupenpink.blogspot.com

shasa_fiez said...

hajar saufi ::`wsalam... tq. folo u back soon..:)

SYOLIHAH ISAHAK said...

Singgahla ke blog saya http://cikitammanis.blogspot.con

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...