Monday, March 5, 2012

Jangan terliur sudah

 Assalamualaikum..

minggu lepas aku balik rumah.
biasala, dalam sebulan tak balik mulalah windu-windu.
ececeh... tak ngaku kan anak manja kan.. ahakks..

cam biasa, balik rumah perkara ke-dua yang paling best adalah makan.. (yang 1st and should be the first jumpa parents kesayangan n adik beradik )
cakap je nak makan apa... mak mesti buat.
takpun, jenguk je kat dapur.. macam-macam makanan.
tu belum cari dalam peti....  dalam tapware kat dalam almari..
haah... tak ke tetiba jadi sindrom makan banyak secara spontannya.haha...
u all  gets the meaning kan... :p

so, sekarang bukan masa nak cakap pasal makan yang perlu dimasak or digorang..
coz, macam la aku rajin masak pun kan. (gara-gara lama tak mask dapur sbb belajar...ekk, alasan~)
tapi makanan yang senang.
kita just perlukan dua bahan je.. siap korang cari bahan ni, terus boleh makan.
tak yah pikir lain da... opppsss.. lupa yang penting. baca doa makan dulu... ~bismillah

makanan apa yang aku maksudkan ialah.....
takyah pening pikir, aku bagi jawapan terus.
colek buah... perrhhhsss.... melelih air liur kot.
ni sume kes aku bukak peti then nampak mencecah buah mak bee..
ala yang pemes emes tu.. bukan mak lebah ye..! sila noted kat situ...hehe..


ingredient : 1) kuah rojak kacang mak bee. (kalau takde sangat buat cecah sendiri.... amek gula + kicap sikit. nak pedas campak lada kecik)

2) buah pelam.... or mangga. (buah lain pun boleh.. ikut sedap anak tekak korang nak makan buah apa..hahaa)

perhatian!! : kepada yang belajar and amek exam penting jangan amalkan makan buah yang berjus masam. tak baik untuk ingatan.. so kurangkan ukeh. 

 since aku suka lebih suka makan pelam,
tak tau pulak ada banyak sangat jenis. sampaikan kena labelkan siap satu.
kalau tanya aku, kalau tunjuk mana-mana bentuk sekalipun yang aku jawap

"haa, tu buah pelam la tu...." ~lalala


see..see... punya la banyak bentuk. and mesti rasa yang berlainan...
 if apa pun, kalau nak makan dengan cecah kena cari yang masam sikit..

if macam masak ni tak berapa sedap da:
that it !! lagi panjang tulis lagi rasa nak makan kan..
tapi betul la kata orang, selagi kita berbudi dengan tanah... pasti dapat hasilnya..
macam kat bawah ni...
p/s: Grafted mango trees bear fruit three to four years after planting. Adequate air circulation, irrigation, nutrition and sunlight are vital.

peace no war..
till then, wasalam...

sumber gambar dari Google Image yang terpilih..........





5 comments:

Ummi_R❀salici❀us said...

opss terliur sudah..... :P

mIexZArZx said...

aduhhhh....awak buat saye mengidammmm ;p

shasa_fiez said...

@ Ummi_R❀salici❀us :: opsss, yeke.. hehe.

shasa_fiez said...

@ mIexZArZx :: hehe... haa haa tak tau...

encik kuri said...

waaaa...nk balik nk makan sedap2 jgak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...