Tuesday, August 23, 2011

Red Velvet Cake

salam..

Apa yang terjadi kalau ada seorang ahli keluarga or kawan bilik kita amek kos kuninari, teknologi makanan or senang cerita amek kos yang ada kaitan dengan bab-bab makanan?? Best kan.. Mau kata tak best. ari2 boleh rasa makanan baru. yela, diaorang nak test resepi baru, so yang jadi mangsa kena jadi bahan ujikaji nya "kitew ni" la jugak.. Sama la dengan aku, my sis amek kos teknologi makanan. so tiap2 kali balik rumah ada jela resepi baru.

but yang aku rasa antara makanan paling best my sis pernah buat "Red Velvet Cake". nak tau, hari ni kongsi resepi kek dengan semua. bak kate orang ilmu yang kita ada, lebih berkat kalau sampaikan kepada yang lain.


Bahan-bahan

Kek:

250g tepung superfine

½ tsp garam

½ tsp baking powder

15g serbuk koko

113g mentega (unsalted)

200g gula kastor

2 biji telur (gred A)

1 tsp esen vanilla

200ml whip cream (kotak)

40ml susu segar penuh krim

1 tbs pewarna merah

1 tbs jus lemon

1 tsp baking soda

Topping:

3 tbs tepung gandum

250ml susu segar penuh krim

¾ cawan gula fine-granulated

1 cawan butter

2 tsp esen vanilla

Cara-cara membuat

Kek:

1) Ayak tepung bersama garam dan baking soda, dua kali.

2) Pukul whipping cream, susu segar serta jus lemon. Biarkan rehat selama 10-20 minit. Kemudian tambah baking soda, biarkan sebati.

3) Campurkan serbuk koko, pewarna merah dan sedikit air suam. Kacau sehingga larut.

4) Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga kembang.

5) Masukkan tepung, whipping cream, pewarna dan esen vanila secara berselang seli.

6) Bakar dalam oven pada suhu 180ºc selama 40 minit.

7) Sejukkan.

Topping:

1) Campurkan susu dan tepung, kacau sehingga tiada ketulan. Masak atas api sehingga pekat.

2) Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan campuran tepung dan susu, bersama esen vanilla. Pukul sehingga sebati dan kembang dengan cantik.

Fuhh... bahan2 bukan main banyak. aku tengok my sis buat aritu pun pening.. isi itu la..letak pulak ini la... mana tak sedap. kalau suruh aku buat memang jd "black Velvet Cake" hangus!! huhu.. that why aku amek bisness..kuang2.

neway, resepi da ada. raya pun da dekat. kalau nak wat kelainan leh la try buat kek ni. selamat mencuba..

Sunday, August 14, 2011

BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST TAK ?

Santai Bersama BEN ASHAARI

salam..

segmen santai ujung2 minggu macam ni..
segmen a.ben tanya blog saya ni best ke tak..??
wa... memang jawapannya "jeng...jenngg...jennggg !! la"
nak tau kena tanya readers la.. komen siket???
nak join klik je header a.ben..

TUTUP 6 PETANG ni ,14HB OGOS 2011


"SEGMEN SIMPLE : NASZ CARI BLOG".


salam..

nak join satu segman dari blog ni.. (klik header di atas)
done...!! senang je kan..

Tarikh tutup : 14hb Ogos 2011 (11.59 malam).

Blog bersawang untuk laman sesawang..

salam...

still berpuasa dengan penuh bersemangat harini..
biasala, baru pukul 12... ce kalau post ni aku tulis pukul 6 kan...??
len la bunyi dia.. habis aku masukkan ayat-ayat penambah perisa..

well, da 4 hari aku biarkan blog ni tanpa jagaan..
pertama :: kemalasan melanda.
kedua :: pening kepala tahap "arrhhhh!!"
ketiga :: penat shopping untuk raya.
keempat :: dalam prosess collect balik mood rajin

so, lepas bertapa dalam gua selama beberapa harini nampaknya aku telah berjaya mengembalikan mood rajin yang dicari-cari.. trimas.

p/s :: teringat dialog dengan kawan past a few month..
aku :: lama la tak update blog aku. bersawang da...
kawan :: ala biasala.. bukan ke namanya laman sesawang. standard la sawang2 ni. baru ada "feel"
aku :: ........ (betul jgk...)


Tuesday, August 9, 2011

10 TANDA ANDA SUKA SESEORANG


salam...
nak tahu tentang
10 TANDA ANDA SUKA SESEORANG::

Sepuluh :: rasa malu bila bercakap dengan dia..
Sembilan :: anda perasan anda tersenyum bila bercakap dengannya...
Lapan :: kalau terlihat dia.., tak nampak doh orang len..
Enam :: sentiasa teringat kat dia jee...
Lima :: happi bila bercakap dengannya..
Empat :: akan sedaya upaya untuk berhubung dengan dia..
Tiga :: apabila baca post ni, anda tetiba teringatkan dia
Dua :: sedang asyik memikirkannya sampai tak perasan nombor tujuh tak ada dalam senarai pun..
hehehehe.... (senyum sorang2 sambil scroll ke kat atas semula untuk kepastian... ~oohh betul rupanya)
........
.......
.......
.......
......
......
.......
......
satu :: sekali lagi ada tersenyum sebenarnya aku tak listkan pun..
elek la.. jangan mara2 kat aku ..=.=

Segmen :: Jom tambahkan FOLLOWER!

salam...
entry tuk harini dimulakan dengan segmen yang berjaya menambat hati aku..
so sape2 yang nak join sekali klik je kat header atas ni..
da siap jom kita start segmen follow mem-follow ni..

Saturday, August 6, 2011

Mahu doodle free dari doodlelicious


salam...

larat lagi tak puasa...
yep, semestinya kan.. mana taknya sahur tadi da minum milo..
so pastinya Minum.Milo.Anda.Jadi.Sehat.dan.Kuat!!hehe..

da tengok header diatas..
khas diterbangkan dari blog Cik Cempaka a.k.a doodleliciouss.blogspot.(klik sini tuk join)
yep, siap dinyatakan syarat2 kan. takder la susah2 tuk aku explain semula.

kiranya tinggal no.3 n 4 je ni ::
tuk memenuhi syarat yg no.3 tu aku import khas tiga adik aku..
1..2...3... start bodek...hehe..


nampak sangat kan cara bodek yang terlampau~ nak marah, marah diaorang ye..:P
so, kenapa nak sgt doodle dari Cik Cempaka. emm sebab, sebab...
sebab doodle BEST (sambil angkat ibu jari)..
takder, sebab i tak leti wat dudle, so mintak kat orang jela..
nanti kalu aku wat sendiri korng terkejut zirafah plak..huhu..

trimas...
p/s:: i tag kat u all...


JOM KITA JOIN : Bloglist Cik Nanie

Photobucket

salam...

before tunggu nak memasak tuk berbuka kat dapur jap lag(ceycey baget terer masak la kunun..)
aku terlekat dan terpesona dengan segmen dari Cik Ninie ni..
1st time datang blog Cik Ninie n 1st time join dia punya segmen..

antara highlight penting tuk join ni kita kena bagi 3 WORDS GEMPAK mengenai dunia blogger::
waa.. cam komik gempak starzz la plak..~tetibe
so pikir punya pikir ni 3 word gempak kebabom dari aku mengenai dunia blogger iaitu..
BFB NOT Best Fren Berever(Tukar huruf depan je..ngee...)

Tapi :: BFB "Blogger!! FaceBlogku..."
waa..gitu kan.
ni sebabkan di hati aku sekarang Blogger menduduki tempat pertama dan berjaya mengalahkan FB..

the end.. so sape2 nak join sama klik je kat nama Cik Ninie ni.
trimass..

tarikh tutup : 31 Ogos 2011
P/s:: aku tag sume viewer yang baca blog ni... so kalau korang rasa korang da habis scroll n baca post ni, kire korang pun kena join jugak.. wink2...

Friday, August 5, 2011

Doodle pertama dari adamainaa

salam..

tetiba rasa hepi + bertuah sangat mlm ni..
first time selama berbloging ni aku terpilih diantara pemenang..
terharu kot..sekk...sobb...(lap-lap ingus..)

kalu ikutkan aku ni antara muka yang kalu ada cabutan bertuah ke...cabutan random ke...cabutan gigi ke( ehh..ni tak termasuk..T.T) tak pernah je dapat..
but luckly, berkat bulan ramadan ni ada rezeki dari segmen adamainaa..
baru je join 2 hari lpas tup..tup.. terpilih... waa... bestnye.. klik SINI tuk review segmen dia..
akhirnya nak sangat doodle akhirnya dapat doodle..dapat doodle...
trimas k adamainaa....Salam Ramadan

"SEGMEN PROMOSI SESAMA BLOGGER"


salam...

bila ada segmen best camni, dengan sifat yang penuh rajin aku pun join sama..

Jom join segmen Tia Atilia ni!
klik je header di atas...
boleh jugak tambah kenalan kan..

Tarikh tutup jam 10 malam ni.
cepat-cepat..

BEN ASHAARI : AKU TUNGGU SAHUR.. KORANG ?

salam..

dari tadi aku duk join segmen sanun...segmen sinin...
yela, saja memeriahkan blog-blog kenalan + merapatkan jurang pem-bloging..(waa gitu..)

then terlekat kat segmen abg. ben...
cam biasa letak header dulu..(walaupun tak disuruh..) untuk korang join sama...

Santai Bersama BEN ASHAARI

mudah je segmen je... wat karang cam budak darjah satu pun takpe bermula dengan...
SEMENTARA TUNGGU SAHUR , AKU .....

Aku....aku....emm...aku...
aku layan blog...(serius ayat dak darjah 1)

sekian...

Thursday, August 4, 2011

So Damn True...

salam..
hye reader...
time tulis post ni aku intai-intai jugak comment dari FB,
then kecian dengan one of my pren yang tengah tension di saat kebanyakan warga kampus and uni sedang be-cuti semester..
tapi bagi budak final semester and master student sedang menghadap buku n menyiapkan assignment yang patut di beri b-4 due date..
status dia berbunyi "memfinish final report yg bertimbun-timbun..menyampah ak!"
huhu.. stress je kan bunyi.
rehat sebentar dengan satu gambar yang menceritakan situasi kamu ni..
betapa aku cuba memahami.. wink2..



Wednesday, August 3, 2011

Segmen :: Saya Nak! Tuuu...



salam..
Malam ni nak join satu segmen dari blog adamainaa.. (baru pas follow ni)
oleh sebab sekarang ni time berpuasa dan macam-macam kita nak..
Nak baju baru la... Nak sleper* baru la.. nak ituu.. nak inii...
tu baru si tuan punya blog..
then, bila tanya blog ni pulak dia pun sibok Nak jugak...
nasib la ada adamainaa.. bagi peluang kepada blog ni Nak memilih antara ::

1. Header
2. Banner
3. Poster
4. Kad raya
5. Doodle

so, lepas di tolak + tambah sekali ngan darab dua kuasa lime aku decide pilih nak yang no. 5 (Doodle)..
kepada siapa yg nak join sama klik je kat link adamainaa ni...
trimas bc entry ni..
p/s:: header blog adamainaa ni ingatkan aku pada Running man..hehe. sian Gary...

Tuesday, August 2, 2011

Melukis.... susah ke senang?

salam...
nak tanya korang terer or pandai melukis tak..??
susah ke senang melukis niyh...
kalu tanya my lil bro mesti dia cakap " ala...kacang je"
yep, memang tak dinafikan.. dia memang terer melukis~jelis2..( bawah sikit dari kategori jeles..hehe)
mungkin kah sebab 2 kategori otak kitaorang berlainan??? ::
hmmm.... kena selidik ni.
tapi aku bukannya tak pandai melukis..
cuma kekadang tak cukup kreatif n inovatif..haha.. tak percaya??
sebagai contoh.. kalau ada orang suruh aku lukis kambing biri-biri..
well dengan spontan aku cakap "hmmm..kacang je tu."
sebab kambing biri-biri ada bulu yang takder kat spesis binatang lain..
maksudnya bulu kembang ala-ala "rambut afro"..
setuju kan,
tapi yang poblemnya bagi aku muncul bila memikirkan bentuk muka biri-biri t'sebut.
adakah seperti no 1, or 2, or 3, or 4, or yang ke-5??
How to draw a cartoon sheep step 4
that why aku cakap drawing is easy@kacang je but become difficult when it came to "kreatif"..
huhu...sedis kan..
untuk lebih kepastiaan aku pun google..
sah!! senang je rupanya lukis kambing biri-biri ni bagi orang yang kreatif..
korang tengok je step dia.. apsal so simple mipple je... why??why??
How to draw a cartoon sheep step 3
tapi dalam banyak2 lukisan yang aku pikir tadi bukan ke yang no 2 tu da hampir-hampir 80% betul..kan..kan...
Big smile tetibe..

Monday, August 1, 2011

Pelajar UIA dijumpai di meninggal dunia dalam bilik


salam..
Alhamdulillah, habis sehari kita sebagai umat islam berpuasa hari ini..
tapi ada jugak insan yang tidak sempat merasai nikmat bulan ramadan kali ini..
kematian yang tak diduga.
walaupun berbeza warna, bangsa dan budaya tapi agama yang dipegang adalah sama..
terkejut juga bila dengar berita ni dari comment FB tadi..
so cpat-cepat menggunakan teknology yang ada mengetahui berita selanjutnya..


Seorang pelajar Afrika Kulliyah of Economics and Management Sciences ditemui mati di Blok D 2.4 Mahallah Bilal UIA Gombak sekitar pukul 10.00 pagi 1 Ramadhan 1432H / 1 Ogos 2011M.

Cleaner Blok D yang terbau pelik telah melaporkan kepada Brother Ajib, MRC Bilal yang bertugas, lantas bergegas ke bilik mangsa menggunakan Master Key.

Polis Forensik yang tiba pada pukul 230 petang dari Grenwood di mana seorang pelajar Tingkatan 2 yang hangus terbakar seorang diri pagi tadi akibat rumah terbakar juga sekitar pukul 8.00 pagi. Al-Fatihah.

Gambar mayat tidak dapat di masukkan untuk menghormati jenazah. Jenazah di bawa ke Hospital Selayang pada pukul 315 petang.
Ketua Polis Daerah Gombak, ACP Abdul Rahim Abdullah berkata mayat disahkan Mamadou Aliou Tela Diallo, 25. - Bernama

menurut saksi::

Sejarah dlm hidup ku hari ini di hari yg mulia ini...aku mnjadi saksi kematian...
Pada awal kul 1020 pgi..makcik cleaner minta tolong bukak bilik yangg berbau busuk..aku g lah bukak bilik tu...tiba tiba %$#&*^*..punya aku terkejut...aku pun lari terus berlari...ke ofis buat report...dugaan je... -Ajijzkhan Simping, Mahallah(Hostel) Representative Committes (MRC) Mahallah Bilal,UIAM
ekitar pukul

Its true there's an international student found dead at Mahalah Bilal. He was from Papua New Guinea and studied Economics.His body was found by a cleaner after a complaint made due to foul smell at his room. Cause of death, not determine and is undergoing for post mortem . May Allah Bless his soul. Al-fatihah, Mdm Noraini Md Hashim
p/s: Baru je balik dari kampus UIA petang tadi.
baca paper besok untuk berita lanjut



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...