Monday, June 6, 2011

Limau nipis untuk kuruskan badan..

salam...

arini mak jah nak kongsi satu petua ngan korang sume...
ewah... tak pasal-pasal jadi mak jah pulek.... ye dak!!!
hehe, sorri you all..

okeip, petua ape kebenda yang nak aku share kat sini ialah...
petua tuk kurus..
bukan ape, kat office aku bising sal nak kurus-kurus ni..
jap orang komplen sal produk sana sini...
aku pun dengar jela... tak dengar karang tak pasal muncung..
siap kalau da muncung tu boleh letak "hanger" baju tu... ish...ish...
tak gitu...

well nak kurus ni macam-macam cara boleh anda buat..
ada yang tak makan nasi langsung, ada yang makan pil kecantikan.. guna peralatan moden dan sebagainya.. dan macam biasa la, semuanya mengeluarkan kos..

tapi aku tak leh paksa la, tu sume pilihan masaing-masing..
just aku leh share satu petua yang boleh korang amalkan untuk kurus iaitu...

limau nipis

yup.. tuk pengetahuan sume, limau nipis baik untuk mereka ingin berdiet..
ada beberapa cara, antaranya..:

1. Perahkan dua biji limau nipis ke dalam segelas air kosong setiap kali selepas makan tengah hari atau makan malam.. minum air ini sebagai ganti air manis... (kalau anda rasa 2 biji tu terlalu masam, just cuba minimumkan ia kepada sebiji or sebelah saja)
~ ini kerana, kita tahu kandungan gula dalam nasi sudah tinggi. so elakkan minum air manis selepas makan.. cukup sekadar air kosong dengan sedikit perahan limau..

2. Rendam tiga sudu besar teh cina. Tapis dan campurkan perahan limau nipis. Minum 2 kali sehari sebelum sarapan dan sebelum tidur.

3. Ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut. Perahkan limau tadi bersama kapur makan lalu digaul hingga sebati. sapukan di sekitar perut sebelum tidur dan biar kering sehingga pagi sebelum dicuci..

Petua ni one of my rumate time belajar dulu selalu buat.. (exclude yg no 3)
then kat sini aku share kan dengan korang sume..
so gud luck!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...