Saturday, June 25, 2011

Origami burung jinjang...


tetibe teringin nak buat origami..
ni sume kes sometimes borink' duk kat ofis time takde keje..
so alang-alang duk saje je, goyang-goyang kaki sampai nak tercabut bek la aku wat origami..
ada dua origami dalam kepala ni..
antara nak buat origami bintang... or...... burung jinjang..
pikir punya pikir, oleh sbb aku pernah buat sikit bintang n dapat la separuh balang.. and macam sedikit leceh sbb origami ni makin kecik buat makin cantik.
jadi nak buat burung jinjang la...
jadi ke tak kite tengok sesama..
terlebih dulu kena tanya pakar la dalam bab-bab ni...
jom kite tengok tutorial dulu, baru boleh proceed...
 
other option kalau lambat sangat nak tunggu loading kite tengok je yang bawah ni...::

okei da tau cara-cara nak buat kan..
jom start buat...
dari buat satu macam ni....


jadi 2 ::

pastu bertambah ::












 

kalau nak best lagi kita gantung dia sampai penuh satu biilik..

DSC_0269

"creadit to Amalia"

kasi meriah sikit kan.....(pastu mulalah kena berleter dengan mak...T.T~huhu)
takpun kalu ada harijadi member yang da dekat n tak tau nak kasi hadiah ape kite bagi je dia hadiah macam ni..... kompem teharu seh.....


Friday, June 24, 2011

"Sampai Di sini Saja by Amalia Alias (cover in Malay for We Broke Up Today by Younha)"

salam... to all readers.
ni baru pas layan lagu video klik lagu :: "Sampai Di sini Saja by Amalia Alias
best + awesome beb lagu ni..
aku tak tau lak yang lagu "We Broke Up Today by Younha" ni bila di translate dalam malay boleh wat aku terharu..
siap dengan video klip yang tip top.. Pandai betol wat vid sendiri...
so kepada siapa yang still tak kenal dengan Amalia Alias atau lebih dikenali as wahana3115803 korang leh je klik kat SINI..
aku pernah wat entry sal this girls..
pepehal jom layan lagu ni::

"Sampai Di sini Saja by Amalia Alias (cover in Malay for We Broke Up Today by Younha)"
Terdiam ku mendengar kata terukir
Tak pernah terlintas di fikirku selama ini
Mungkinkah kau sekadar bersenda
Atau hanya cuma berjenaka
Namun dari wajahmu ku sedari
Tiap kata yang kau tuturkan bernada sepi
Perlahanku tahan air mata
Dan kucuba untuk tersenyum laluku berkata
Sampai disini saja biar begini saja
Jangan cuba berpaling walau ku disini menangis
Mungkin bukannya aku bukan tempat diriku
Walaupun kau ku cinta kau takkan sedari aku
Bila ku tutup mata kau hadir disisi
Bila ku tutup telinga suaramu berbisik
Adakah ini mimpi semata
Andainya mimpi mengapa pedih hatiku terasa
Ku bahagia aku gembira aku derita
Maaf jika engkau ku luka
Harusnya engkau berpaling lihat aku disini
Mengutip kenangan kita yang ditiup angin derita
Walau bukannya cinta kita bukan sengketa
Dan kini takkan pernah ku mampu tersenyum lagi
Klik je kat SINI tuk download..
P/s:: sorri tak dapat nak attach vid dia kat ini..
susah-susah sangat jom serbu dan dengar lagu dia kat ::
Youtube beliau [KLIK SINI]

Sunday, June 19, 2011

Wishing Stairs - cerita seram pelajar perempuan

salam...
sekarang banyak filem-filem seram da keluar satu persatu kat pawagam..
hari tu filem Karak..
next coming ni filem Rasuk pulak..
dan kalau tanya aku, jawapannya...
AKU TAK TENGOK SEMUA..
sebab paling ketara sekali aku tak minat filem seram...( eleh, tak minat konun... cakap jela ko tu PENAKUT.... ~huhuhu) T.T
tapi aku nak share satu cerita yang ber genre seram.. tak tau la tahap mana keseraman cerita ni.. nak tau "cuba" "try" "test" tengok sendiri.. aku tak leh jamin.
and for info cerita ni da lama.. year 2003.
Wishing Stairs
Year:2003
Director:Yoon Jae-Yeon
Cast:Song Ji-Hyo, Park Han-Byeol, Jo An, Park Ji-Yeon
The Skinny:Third chapter in the Whispering Corridors series serves up another plate of Asian Horror conventions, but when it comes to a quality story or genuine scares, it's slim pickings all around. Satisfactory in the most perfunctory sense of the term


Schoolgirls can be scary
sinopsis:
Wishing Stairs marks the feature film directorial debut of Yoon Jae-Yeon and centers on the eerie events that befall a bevy of teenage schoolgirls at an all-girl art academy. The film's central relationship involves gal pals Yun Jin-Sung (Song Ji-Hyo of The Princess Hours) and Kim So-Hee (Park Han-Byeol). Both are ballet students and seem to be great friends at first, but a prestigious scholarship to a Russian ballet school causes jealousy to rear its ugly head.
Although So-Hee seems to be a nice person, she is "cursed" as the consummate Prom Queen-type: beautiful, privileged, and genuinely talented. And all those positive qualities are just too much for Jin-Sung to bear. She's tired of being second best, and she's not gonna take it anymore.

Looming in the vicinity of this fractured friendship is Eum Hae-Ju (Jo An), an overweight geek who finds herself abused and ostracized from the rest of her classmates --that is, with the sole exception of So-Hee, who time and again demonstrates a genuine kindness and good humor towards this hefty social outcast. Of course, Hae-Ju soon comes to idolize So-Hee, a fact which will eventually have a considerable bearing on the outcome of the film's plot. It seems Hae-Ju is obsessed with the mythical "Fox Steps," which just so happen to be located on school grounds.
According to legend, one must climb the twenty-eight steps, saying each number aloud. For those chosen few, a twenty-ninth step will manifest out of nowhere, and the fox spirit will grant that person his or her secret wish. Not surprisingly, Hae-Ju wishes to be thin, while Jin-Sung asks that she win the scholarship instead of So-Hee. Both their wishes are granted, but as with any tale of this sort, a lesson emerges-be careful what you wish for.

First-time director Yoon Jae-Yeon does a capable job in this freshman effort, excelling particularly in the normal, everyday scenes between the two main characters. The best parts of Wishing Stairs involve the interaction between the girls - the anxieties, the mutual affection, and the cruelty. Particularly interesting is the lesbian overtones suggested in So-Hee's "friendship" with Jin-Sung, but unfortunately, that sort of complexity remains muted throughout most of the film. If that angle were explored, whether in terms of simple unrequited love or some sort of shared, perhaps disastrous sexual experience, the film would have been far more potent in concocting its tale of supernatural revenge. As is, Jin-Sung's "turn" against her friend seems forced without that extra emotional oomph.

Also, the film would have been better served by trying to strike a better balance between the psychological and the supernatural. For half of the film, some of what happens onscreen can be left up to interpretation. Is Hae-Ju's extreme weight loss due to the "fox spirit" or the pills that spill out of her purse? Is she possessed by the spirit of a dead girl or simply mentally deranged? It's fine that the film makes a clear choice between these two options, but unfortunately, when Wishing Stairs ramps up into all-out Asian horror mode, it seems to be more interested in doling out tired clichés rather than building on the more palpable relationships within the narrative.

Performance-wise, Song Ji-Hyo makes for a decent protagonist, one who is somehow able to remain more or less sympathetic despite her blatant selfishness. The same cannot be said of Jo An, who was apparently cribbing from the Sammi Cheng school of acting a la Love on a Diet. Dressed in a rotund body suit, the actress apparently equates being overweight with being mentally handicapped and it shows in her performance. Not only is it a fairly insulting portrayal (even if it's meant to be sympathetic), but it also strains the believability of many of her early scenes.

Certainly, there are plenty of better horror movies out there, Asian or otherwise, but even with its faults, Wishing Stairs does explore some interesting territory, particularly in regard to the close-knit, often adversarial relationships among young women. Unfortunately, it's a wasted exercise, as Wishing Stairs neglects these strengths in favor of pandering to the horror genre in the worst way possible, forgoing genuine character-based chills in favor plenty of cheap, decidedly tame "scares". And bearing all that in mind, I'd have to say that at the end of the school day, Wishing Stairs gets a C and maybe even some detention.
Yun Jae-yeon director YUN JAE-YEON
let check out special interview with YUN JAE-YEON. just klik HERE


Saturday, June 18, 2011

Bila da buang tabiat..

salam..

just post pendek..
ini sumua pasal baca novel semalam..
bila da lama tak baca novel..
pastu tengok drama-drama yang ber-romantik gituew,
aku selalu pikir....

"sometimes i wish i were a kid again scraped knees are lot easier to fix than a broken heart"

Crazy Little Thing Called Love 2: The Missing Years (Thai Movie)

huhu...
sudah, aku da buang tabiat...
so canner!!

geram betul kalau da start baca, pastu tergantung tengah jalan.
or ending dia tak best....


p/s: sume ni takder kena mengena dengan kehidupan aku.. harap maklum













10 Soalan Sebelum Bertunang


salam.
'dulu lain sekarang lain, dulu bujang sekarang dah kahwin'.amacam mukadimah, walawei la kan..
macam da buang tabiat pepagi macam ni..
tak kesah. "kematangan seseorang tertumpu kepada gaya penulisan seseorang"... waa gitu!.
arini post sal bab kedewasaan sikit, so kematanggan tu penting.. ~ceycey....
trend kawin-kawin sekarang ni da ada macam pesen (style)..
ada yang muda lom habis sekolah lagi da gatal nak kawin. tak sabar bebenor da..
ada jugak yang da jadi "andartu" still tak kawin jugak.. kebiasaannya sibuk mengejar kerjaya.
kebiasaannya cakap " belum ada jodoh lagi...." "jodoh belum jumpa lagi.."
emm.. memang no comment la pasal tu.
tapi orang cakap kalau tak cari "jodoh" tu sendiri, just dok(duduk) je tak jadi jugak.
and ada jugak aku dengar kalau ada yang sampai sudah tak jumpa johoh dia, besar kemungkinan jodoh dia tu da meninggal..
betol ke tidakkk????
aku akan cakap ~MUNGKIN BENAR...
so tau-tau sendiri before masuk alam perkahwinan mesti lalui pertunangan..
maksud disini proses mengenali diri pasangan masing-masing..
jadi ni la post yang nak aku kongsi...
!O SOalan SeBelum beRtunanG..
1. Apakah wawasan hidupnya?

Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda.
Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.
2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting.
Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.
3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.
Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.
4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata.
Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.
5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan.
Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil.
Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.
6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi.
Orang macam mana yang anda cari?
7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih.
Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.
8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.
9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?
Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri.
Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil.
Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.
10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri.
Hal-hal seperti ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan. tipu la kata korang da betul-betul tahu peel'(perangai) pasangan 100%..
kalau kenal dari kecik pun, mesti ada yang terkurang. nak-nak lagi kepada pasangan yang dijodohkan or dipilih oleh keluarga. tak kenal terus mengikat tali pertungan.. macam seorang akak ofis aku yang kawin baru-baru ni. 3 bulan kenal, 3 bulan tunang then kawin. semoga berbahagia di samping pasangan hingga ke akhir hayat. insyaallah...
"Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar"~ Renungkan....


Sunday, June 12, 2011

Creating a Love with ......


salam..


There is an event that made me happy today
The time when I met you
And the fact that I knew I had someone to love
Really, how is it like to love, is it sweet
How would a kiss be like in a dark alley
Would the sky become white, and would I hear the bells
Talks about love, talks about not looking well together
Probably a different world's work, distant end words
My heart keeps thumping, my eyes are crossing
How can I love?
I love you, I think this feeling is love
Without him I cannot smile
The fact that he is my love, my heart keeps changing mind
My mind is going tilted
Forget all of the cold words oh
oh even if I shed tears, I only need him, my love
Put your arms around me, hold me sweetly
Always tell me that you will stay with me
You make my heart beat fast and make me shy again
He makes me nervous, what shall I do
Smooth like chocolate and sweet
Everyday makes me think more deeply
Like cold ice, make my heart melt
Hope his warm love will be like the beginning
My heart is beating, and I start blushing
1 minute 1 second without you, I am only looking at the watch
Think it is nothing, I think he like it when I cry and laugh
I love you I think this feeling is love
Without him, I cannot laugh
I keep changing by The fact that he is my love
My heart keeps tilting
Forget all of the cold words oh
Oh even if I shed tears, I only need him, my love
I shed tears, if I think he will ever go away far
I couldn’t express, nor did I know
I probably already love you
I love you, I live in a pink world
The sun shines on me all day
I want to be his girl but I probably am changing inside
I am the most comfortable when I am next to him
I want to keep you in my vision, oh baby
Oh, I love you the way you love me, my love





Saturday, June 11, 2011

Blogging Itu Aku Suka

salam..


lama da tak kana Tag.. sekali pop! kena tag dari adik aku sendiri...
nak skodeng blog dia, skodeng kat SINI.. terus korang masuk kat "Belog Semput" dia tuew..
so ke-harusan tuk menjoin segment ni mestilah ada kan..hehhehe

okey, tgok post ni terang-terang tajuk dia "Blogging itu aku suka"
ni adalah segment pertama dari syaimzhebatz.blogspot.com,
kalau malas nak tyem tekan ja kat KLIK SINI.. terus masuk blog dia.

syarat dia simple:

1. Post entry bertajuk 'Blogging itu Aku Suka!'
2. Optional untuk follow blog aku or like page aku.
3. Tempekkan header ni kat entry korang tu.
3. Tag lah sesape blogger yang korang nak. Optional gak :P

DONe!!

so aku nak tag nama-nama calon yang terpilih ni (diaorang adalah ni new follower blog aku..:)



tarikh tutup: 15 JUNE 2011..


Wednesday, June 8, 2011

Segment Retiss..

salam

well...well...
sejak dua menjak ni aku rhajen (rajin) join segment n contest..
tetibe rasa cam best la plak..

so alang-alang da join banyak, meh aku plak yang buat satu segment tuk you all..
segment ape....??
haahhh... ittuuu yang kite nak tau tu..
yang pasti.. kite kena pastikannya...
kuang..kuang..kuangg...

straight to the point jela.
segment yang aku nak buat ialah "Segment Retiss"
cara nya mudah je..

1. letak gambar korang tyem kecik dolu-dolu...
2. bandingkan gambar korang ngan retiss (artis) yang korang berangan nak jadi tyem da besar.
3. letak gambar retiss tu kat bawah gambar korang tyem kecik tu.
DONE!!. senang je.

meh aku wat demo skit.

1. aku letak gambar my lovely sis..

2. pastu, ikut suke la nak letak gambar artis malaysia ke, europe ke, korea ke, china ke... etc..

3. then letak la gambar artis tu.

DOne!!

gud luck k...
just enjoy join this segment..



BEN ASHAARI AJAK KRITIK BLOG AKU

salam..



tengok jam masing-masing...
kalau still belum kul 10 jom sesama join segment abg ben jom..
lekas-lakas, don shy-shy cat ok..
senang je. nak join klik SINI. terus leh serbu sesama..

chekidaut.. (check it out!! hehe)



Tuesday, June 7, 2011

BEN ASHAARI AJAK TUKAR LINK

Santai Bersama BEN ASHAARI

SALAM..

lagi sekali abg Ben buat satu segment best..
so siapa-siapa yang nak join dengan senang hati just klik HERE..
aku da join. you all bila lagi... tukar link je.


Monday, June 6, 2011

Limau nipis untuk kuruskan badan..

salam...

arini mak jah nak kongsi satu petua ngan korang sume...
ewah... tak pasal-pasal jadi mak jah pulek.... ye dak!!!
hehe, sorri you all..

okeip, petua ape kebenda yang nak aku share kat sini ialah...
petua tuk kurus..
bukan ape, kat office aku bising sal nak kurus-kurus ni..
jap orang komplen sal produk sana sini...
aku pun dengar jela... tak dengar karang tak pasal muncung..
siap kalau da muncung tu boleh letak "hanger" baju tu... ish...ish...
tak gitu...

well nak kurus ni macam-macam cara boleh anda buat..
ada yang tak makan nasi langsung, ada yang makan pil kecantikan.. guna peralatan moden dan sebagainya.. dan macam biasa la, semuanya mengeluarkan kos..

tapi aku tak leh paksa la, tu sume pilihan masaing-masing..
just aku leh share satu petua yang boleh korang amalkan untuk kurus iaitu...

limau nipis

yup.. tuk pengetahuan sume, limau nipis baik untuk mereka ingin berdiet..
ada beberapa cara, antaranya..:

1. Perahkan dua biji limau nipis ke dalam segelas air kosong setiap kali selepas makan tengah hari atau makan malam.. minum air ini sebagai ganti air manis... (kalau anda rasa 2 biji tu terlalu masam, just cuba minimumkan ia kepada sebiji or sebelah saja)
~ ini kerana, kita tahu kandungan gula dalam nasi sudah tinggi. so elakkan minum air manis selepas makan.. cukup sekadar air kosong dengan sedikit perahan limau..

2. Rendam tiga sudu besar teh cina. Tapis dan campurkan perahan limau nipis. Minum 2 kali sehari sebelum sarapan dan sebelum tidur.

3. Ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut. Perahkan limau tadi bersama kapur makan lalu digaul hingga sebati. sapukan di sekitar perut sebelum tidur dan biar kering sehingga pagi sebelum dicuci..

Petua ni one of my rumate time belajar dulu selalu buat.. (exclude yg no 3)
then kat sini aku share kan dengan korang sume..
so gud luck!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...