Sunday, May 29, 2011

cara membuat sushi.

salam...

how was your day?? harap-harap sume sihat walafiat..
actually i just wondering to make japan 0r korean food...
lagipun adik-adik aku, nak sangat makan daging bakar disaluti salad...
hahaha... pe tu???
takder la, meaning sebenar adalah..."bulgogi"


tapi belum kesampaian lagi..
nanti ye your sis buatkan.... TEEETTTT...

BUT tuk post kali ni, aku just nak share one resepi japan ngan you all...
korang suka sushi tak??
kalu suka jom kite cube try test camne nak buat...hehehe...
check it out!!!

Bahan-bahan yang diperlukan:

- 1 potong nori (lembaran rumput laut)

- 1 cawan beras sushi (cari kat pasaraya je)

- 1 iris tipis salmon asap atau tuna

- 2 timun iris tipis

- 1 cawan cuka beras

- 1 sudu teh wasabi

- 1 pinggan (biji bijan)

To use the service, soy sauce


cara-caranya:




1 - letakkan (lembaran rumput laut) diatas buluh pembungkus.


2 - Basahkan tangan anda dan tekapkan nasi di atas lembaran rumpai laut dengan air cuka dan mengambil sepotong sushi pilavından. jangan lupa radiate wasabi rice creep into the strip ok...


3 - Letakkan salmon mentah yang diiris nipis dan timun di atas permukaan wasabi kısıma. kemudian taburkan biji bijan atas timun yang sudah disusun. (anda juga boleh meletakkan isi ketam, tuna, telur dan lain-lain mengikut cita rasa individu)


4. Selepas selesai, gulung dengan rermat dalam bamboo mat which facing the side of the light you left off by lifting a finger tightening the wrap as much space. perlu gulung berhati-hati ok..


5. Langkah terakhir, siap untuk dipotong... Serve with pickled ginger or soy sauce.

sushi pilihan...
TADAA....


that all.. SELAMAT MENCUBA..
wink..wink...






how to make cupcake pops (lollipop kek)..

salam..

pernah dengar cupcake pops tak??..
well, sekarang nie cupcake pops sudah makin popular dan mendapat permintaan yang tinggi untuk sesuatu majlis..
bukan sahaja cantik, malah mudah dihidangkan bagi tetamu terutama kanak-kanak..
ini kerana terdapat sticks/ atau batang untuk dipegang.
terdapat pelbagai bentuk dan corak yang bersesuaian bagi sesuatu majlis. tak kirala majlis harijadi, majlis ulangtahun dan sebagainya...

antara nya:
untuk majlis harijadi

untuk majlis ulangtahun or wedding

door gift.. ataupun bagi tujuan bisness...

walaupun proses pembuatan cupcake pops ni agak rumit, tapi memadailah dengan harga dan bentuk yang dihasilkan.. makin cantik, makin tinggi harga..
tapi still mahal-mahal pun, berbaloi jugak..

disini aku kongsikan sikit cara untuk membuat cupcake pops ni...

bahan-bahan:

- 1 roti 13X9-baked cake (from a box cake mix or from scratch … any flavor)
- 1 tin krim keju frosting-cream cheese frosting ( 2 cawan setara dari awal-equivalent from scratch)
- 1 acuan bunga berbentuk cookies cutter (1.25 "wide X 75" quality)
- 1 paket kulit coklat
- 1 paket coklat pink mencair atau white chocolate bark
- mangkuk untuk merendam
- kertas lilin
- aluminium foil
- lolipop sticks (tongkat)
- taburan, m & ms atau sesuatu yang mirip untuk atas cupcake
- small plastic treat bags dan pita/riben untuk membalut CupcakePops
- cawan gula-gula dan tempat Truffle untuk hidangan individu Bites Cupcake
- styrofoam blok

cara nmembuatnya:

1. Bakar kek dari campuran atau dari awal dan sejuk sepenuhnya.



2. Crumble cake into a fine consistency into a large bowl.

TIP: If the texture is too coarse, you can run it through a food processor.

3. Tambah krim keju boleh frosting atau buatan sendiri frosting dan blend together using the back of a large spoon. Blend thoroughly..



4. campuran Roll ke 1.25 "- 1.5" and lay on wax paper covered cookie sheet. You may want to periodically rinse and dry your hands off in between.



5. Tutup dengan aluminium foil atau plastik dan biarkan sejuk di refrigerator selama beberapa jam.
TIP: You can speed this up by placing in the freezer for about 15 minutes.

6. Keluarkannya. bermula untuk mebuat bentuk cupcakes menggunakan cetakan kek kecil berbentuk bunga. (Lihat di bawah) Take the chilled ball and roll it into more of an oval and then slide into cookie cutter. Push it into cutter until about half fills the cutter and the rest sticks out of the top in the shape of a mound. Then push the shaped cupcake carefully out of the cookie cutter from the bottom. Set right side up on a wax paper covered cookie sheet. Continue with remaining balls.








7. Setelah dibentuk, tutup dan kembali ke freezer. (5-10 minit)
TIP: You can leave them covered in the refrigerator overnight if you want to do the dipping on the following day.

8. Sementara bentuk cupcake disejukkan, mulai memanaskan coklat kulit anda.

9. Brown chocolate bark for the bottoms. Pink or white chocolate for the tops.

10. Ikut arahan pada "bungkusan" untuk dicairkan. Kebanyakannya mengesyorkan pemanasan selama 30 interval kedua pada masa dan pengadukan di antaranya. Anda juga boleh melakukan kaedah double boiler.



11. Apabila anda sedia untuk "dip", keluarkan dari freezer dan sediakan kertas lilin yang berlainan untuk ditutupi cookies sheet.

12. Ambil campuran yang berbentuk cupcake dan dip bottoms into the melted chocolate – just to the point where the mounded shape starts. Keluarkan dari coklat, putar terbalik dan menggoyangkan sehingga ianyan mulai lekat. Kemudian letak kek itu di atas kertas lilin terbalik. Jika anda ingin mereka menjadi lolipop, masukkan lollipop tongkat di saat coklat masih basah. Teruskan dengan sisa cupcakes. Anda juga boleh meninggalkan beberapa tanpa tongkat. They’re just as cute as Cupcake Bites.
TIP: Dip end of your lollipop stick in the melted chocolate before inserting into chocolate bottoms. Not sure if this helps a lot, but it couldn’t hurt.

DON’T – get water in the chocolate. Make sure your hands are completely dry. Water will cause the chocolate to separate and mess up all your hard work.



13. Biarkan ia benar-benar kering. (15-20 minit)

14. Setelah kering, celupkan atas cupcakes dalam coklat merah muda atau putih. Anda mungkin perlu untuk meratakan di sekitar sedikit demi sedikit untuk merangkumi semua daerah yang terkena.



Petua: Biarkan coklat pink duduk selama beberapa minit after heating to thicken. This will help it from dripping down the sides of the cupcake.

15. Padam dari coklat / pink putih dan melencong sebelah kanan atas.Anda mungkin perlu untuk menyimpan dan memainkan jika adakelebihan sehingga tidak menetes ke bawah terlalu jauh.
Petua: Anda boleh menggunakan tusuk gigi untuk membantumenutupi kawasan coklat cair tidak meliputi.

16. Untuk Bites Cupcake - putarlah atau uli di sebelah kanan atas dan selebihnya di atas kertas lilin. Then go ahead and put a m&m on the top and add sprinkles while wet.


17. Untuk lolipop, Teruskan menghias dan meletakkan m & m di atas kek dan tambahkan dengan taburan.Let them dry in a styrofoam block that you have already poked holes into.
18. bila ia benar-benar kering, baluti lolipop dengan beg plastik kecil dan ikat dengan pita ataupun tali ataupun reben.


19. Untuk CupcakeBites, tempatkan dalam cawan gula-gula dan pakej ke dalam kotak Truffle gula-gula kecil untuk (dihadiahkan) secara individual

so selamat mencuba....


Saturday, May 28, 2011

Variety show (Invincible Youth a.k.a G7)

salam...

arini macam biasa holiday time...
walaupun just 2 ari je, tapi bagi aku cam 48 jam... Ehhhhh~ bukan ke sama tu????
emm sila abaikan~...

jadi cam biasa, bila besok nya cuti( refer: kalau besoknya hari tak pergi kerja) aku akan jadi batman... ehhh silap, batwoman...
tak pun kalu nak ayat power sikit aku jadi ghost bird* ( atau nama base melayu nyer burung hantu... "T.T)ekk elehh....huhu

well kalau still tak paham,
aku bgtau maksud sonang* (mudah)nye untuk keterangan diatas ialah aku berjaga malam..
aduss!!! cakap la awal-awal kan....
hehehe...
cool down..cool down... jangan mare aku...

tapi aku tak keseorangan, aku stay up dengan adik-adik aku yang sekepala*
sekepala????? imposible..imposible....
seminat la lebey kurang... tengok cite sesame...
paling best tengok variety show...

yang da habis tengok citer Invincible youth...
tapi just session 1 punya..
show sal apa meh..meh.. aku citer:

From Wikipedia, the free encyclopedia (aku rembat dari sini je, so kredit to them!!)

Invincible Youth is a South Korean variety show that features 7 girls from top K-Pop idol groups wherein they experience how it is to live and survive in the rural Korea outdoors. The 7 Girls include Narsha of Brown Eyed Girls, Han Sunhwa of Secret, Hyuna of 4minute, Hyomin of T-ara, Sunny and Kwon Yuri of Girls' Generation, and Goo Hara of Kara.

tapinye...

On Friday, May 14, 2010, the PD of the show Kim Ho Sang announced that Sunny, Yuri, and Hyuna will be leaving the show due to scheduling conflicts with their respective groups' overseas promotions. Their final filming will take place on Wednesday, May 19. Their replacements will be decided through private auditions with members of other K-pop girl groups, and will be revealed in early June.[2] On May 30 was finally confirmed that After School’s Jooyeon, f(x)’s Victoria and Kim Sori will become the three new members of G7 on Invincible Youth. Kim Jong Min (of Koyote) also became a semi permanent member for a month under the moniker of being a "Variety show mentor" for the new members. (so kat sini session 2 begin la..)







Present G7 Members:

1. Narsha (Brown Eyed Girls) Nicknames- Adult-Dol/Hojin
2. Hyomin (T-ara) Nicknames- Folding Screen or Wallflower (Byeongpung)/Hyoderella/Naming Master/C.E.O Girl (Completely Edited Out Girl)
3. Han Sunhwa (Secret) White Paper/Wet Feet Girl/Blank (Baekji) Sunhwa Air Head (Baekdu) Sunhwa
4. Goo Ha-ra (Kara)Nicknames-Haragoo/Childish Hara/Yu Chi Hara/Goosain Bolt/Stealthy Hara/ Thief Hara
5. Jooyeon (After School) Nicknames-Clumsy Jooyeon Burdensome ("Jim") Jooyeon Baggage/ Dead Weight Jooyeon
6. Victoria Song (F(x)) Nicknames-Wu Lin Girl/ Censor Vic
7. Sori (Solo Artist) Nicknames-Vein Sori

basically show ni more to macam mana nak berdikari..
yela... diaorang-diaorang ni sume artis-artis(kpop) so bila da masuk kampung kena la idup cara orang kampung....
antaranya bercucuk tanam... menternak binatang... community service etc..
show ni sangat sempoi, lagipun genre cite ni more to Reality, Variety, Comedy, jadi tak sah korang akan gelak sampai keras perut..
pastu dia ada selit-selit segmen-segmen macam..:

# "Yuri's Yoga Class" - Yuri teaching the G7 members and occasionally Yoochiri residents various yoga poses.
# Ownership Quiz - G7 members play a quiz game which would decide the ownership of a newly arrived animal or farm commodity.
# "Yoochiri Queen Service" - G7 members go to the houses of various Yoochiri residents to do whatever that is asked.
# Food eating game - A game to see who eats various food (such as radish, jajangmyun, watermelon, etc.) the fastest.
# "Hara's Yoochi-Gag" - Hara would spontaneously make a corny joke that is usually of anti-humour variety. Also occasionally done by Hyuna.
# "Ppong Talk (literally "joke talk")" - Members would make a joke to each other which are of ridiculous claim; such as Narsha saying she kissed village Chief Noh last night or Hyomin claiming that she is a variety show ace or the funniest member of the show.
# Pronunciation Game - A game in which the members have to say a phrase that is difficult to pronounce the fastest. Usually with a food prize on the line.
# "Yoochiri News" - This mock news segment featured Yuri as a main anchor with other G7 members playing the roles of reporters. It would cover the progress of various farm products in the village as well as public interests in the village. It was shown at the beginning as well as end of the episode.
# "Taewoo's One Way Suggestion " - Taewoo would spontaneously come up with a suggestion in a middle of a conversation(usually involving playing a game) to the dismay of the G7 members.
# "Gag Silmido" - During times when the G7 members concentrate on the work too much and show gets boring, Shinyoung forcefully directs the G7 members to come up with something funny. Usually involves doing an imitation or a parody.





if you all nak tengok citer ni boleh download kat sini
http://pikeyenny.wordpress.com

Tuesday, May 10, 2011

BE aku yang kesepuluh..

salam...

pe tu BE?? Buffered earnings tu adalah earnings for metered campaigns that are currently running on your blog. kira these earning will be added to your total earnings after the campaign ends la... makin banyak BE, makin tinggi gak la earning kita leh dapat..

so pe cite yang nak dicite kat sini ialah BE yang ke-10 aku dari DiGi DEP Music K-Pop SS.

yang kaler kuning ni...




just nak tunjuk..(walaupun tak clear sgt)



ehh bukan aku nak berlagak ke apa.. cuma aku ada jugak terbaca ramai yang kecewa ngan nuffnang.. yela ada yang da lama ber-blogging tapi tak dapat pun BE... bagi aku kita just bersabar je.. ada punya rezeki yang datang...
korang tengok aku... da la follower sikit.. visitor pun berapa je kalau nak dibandingkan dengan korang...
tapi....
alhamdulillah.. dapat jugak kan. walaupun tak der la banyak pun..
tapi bak kate pepatah......
sikit-sikit dulu..lama-lama jadi gak gunung everest...
gitu kan... so tuk korang dont give up ok...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...