Thursday, March 24, 2011

urgent!!!

Salam..

Apa khabar?? Sihat?? Lama tak dengar cerita dari awak??
Itu antara ayat-ayat yang biasa kita tanya bila ber-massage or tanya khabar.
Boleh kata hari-hari ulang tanya benda yang sama.
Tapi kan… Kalau tahap ke-busy-an yang tak boleh nak buat apa da menyebabkan kite terlupa nak tanya khabar, macam mana pulak??
Emm… Bukan berniat pun kan.
alik-alik dapat massage kate “ amboi…sombong da yerk. Tak ingat da member lama..” ‘T.T”

Ok, straight to the point la.
Sebenarnya post ni more to friend la.
Kalau family, tak der lagi la. Paling kurang pun seminggu mesti contact dyorang. tanya khabar kan( ke..mintak duit…~ish..ish…) sila jawap dengan siyes ok!!! =p
Apsal aku tetiba nak tulis post ni.
Jawapannya, ia berpunca dari FB.. aik!!
Pe kena mengena dengan FB lak kan.

tak der, story dia macam ni.
Pagi tadi lepas habis kelas Managerial Economic aku malas la terus balik, bukan ada keje pun kat bilik.
So lepak sekejap kat dalam lab.
Sambil2 tu check la e-mail (kot-kot ada secret admire ke yang send e-mail kan..
ceh perasan~sila abaikan ok..) and cam biasa bukak FB.
Then… Tetiba jantung aku macam nak gugur, mata terbeliak baca satu massage dari my old pren(kawan baik time sekolah rendah and ahli member geng 6 Jahanam~geng time skull rendah).
Mana tak nya tajuk massage dia pun “URGENT!!!!!.
Jadi terus aku bukak massage dia baca word by word.

“angah (panggilan aku time kat sek rendah) , when you read this massage please do contact me as soon as possible. There are something I want to tell you, URGENT!! -019*******”-
tepat massage ni send pukul 12.00am, Thursday.
Siyes da lama gilak kitaorang tak ber-contact.
Last jumpa pun time ada kenduri kawin akak kepada member aku( tak ingat bila specific tarikh). Tup-tup dia massage macam ni.
Otak da ligat pikir macam-macam. Terus aku amik phone contact no dia. ..tut…tut…maaf panggilan anda tidak dapat disambung, sila cuba sebentar lagi( cam tu la lebih kurang, tak ingat aku dialog..) ADOI.. lagi la aku cuak. Apsal la pulak time-time ni tak dapat contact. Menyesal pulak rasa tak check awal-awal..
Dekat 10 minit member aku tu contact balik.
“hello, assalamualaikum.. sape ni??”( camnila kalau da lama tak bercontact) “Boleh lak tanya!(jawap aku dalam ati..huhu)
Tak sempat nak expain biodata tu sume terus aku tanya.
“Ape yang URGENT!!!??”
Sebab da cam suara, jadi story begin. dia cakap da dengar ke berita one of our pren sakit. (refer to my old pren~ kawan geng kitaorang time skull rendah dulu jugak- nanti ada masa aku cite sal geng ni, 1001 cerita dalam ni).
Dengan jawapan sejujur-jujurnya aku jawap..TAK!!kenapa. story la.. takut da ni.
So dia cakap yang kawan kitaorang sakit. Kanser! Stage 4. Kira agak critical la. Terus berdebar jantung dengar.apalagi terus berderu darah aku..jantung aku cam nak tercabut. Kawan kot!! Susah senang dulu bersama. nak-nak member aku ckap yang dia hanya dapat hidup 4bulan je lagi. weih!! Dengar cerita camni sapa boleh tergelak! Ingat cerita lawak ke!! Dalam ati aku agak marah jugak, coz asal tak bagitau awal. Lagipun last week aku balik Pahang. So kalau tahu, boleh jugak jumpa. Sekarang ni susah la, this Saturday my first paper for final exam. last paper 15 april.. emm.. Member aku cakap dia da lawat kawan aku tu. Serius, memang lain jugak la. tapi still, I know that she is the strong person like the first time we meet. Dia ada wat operation tumor ( or something like that la~siyes aku tak tau sikit bab2 science ni). And now, dia try jugak buat rawatan-rawatan tradisional. Kita cuba mana yang kita mampu. Dengan izin-NYA, penyakit itu boleh sembuh. Insyaallah..I really hope and pray for her be well soon.amin..

………………………………………………………………………………………..

Sekarang ni macam-macam penyakit muncul. Dan… kalau dulu penyakit selalu dikaitkan dengan orang da tua or berumur. Sekarang, orang muda pula yang ramai berpenyakit even bayi yang baru lahir. Why?? Adakah atas faktor pemakanan atau faktor persekitaran.. or mungkin juga faktor pe-minuman….?? Tapi bila tengok-tengok balik semua nya 3 in 1. Semua faktor2 ni plus faktor2 lain yang korang sendiri boleh agak.. kita banyak ikut cara barat. Makan pun.. mana peginya ulam-ulaman sebagai contoh. Ini bukan aku focus or point(kalau combine jadi focus point la pulak tetiba) kat korang, tapi kat diri aku sendiri.. renung-renung kan la sendiri. Ni yang tetiba aku rasa nak pergi buat medical checkup. Check my blood pressure, normal ke x. my broken heart(tetibe).. kot2 ada penyakit jantung ke, dan apa2 yang patut. Bak kata pepatah yang bukan sepatah iaitu “lebih baik mencegah, dari mengubati” and “better prevent it before it become more serious” Take good care for our self from now!!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...