Thursday, December 2, 2010

How Sweet you Are


salam..

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…citer ni macam....

aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),
Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!!Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…


P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Wahana-Gadis Melayu Kpop

salam to all readers...
before ni aku pernah wat post pasal Najwa Latif.
Kenal tak siapa Najwa Latif ni??
Aku boleh cakap dia adalah JBM (Justin Bieber Malaysia)..
Sebabnya dia dikenali dan terkenal sebagai Gadis YouTube.
nak ketahui lebih lanjut tentang gadis yang berbakat besar ni, jom skodeng kat SINI...
Okei, berbalik pada entry post ni semula.
So tuk post kali ini, aku nak kongsi pulak dengan seorang lagi Gadis YouTube yang juga menjejakkan kaki seperti Najwa Latif..
iaitu Nur Amalia Alias.."the real talent dalam arena cover song youtube ni"
meh sesama skodeng profile beliau:
additional info::
wahana ni dulu sekolah dekat Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor (KUSESS) dan merupakan salah seorang top-10 students dalam sekolah..
so memang patut la dia Fly belajar ke obersea (oversea).. cayaalaa..
bak kata orang, menyanyi-menyanyi pun.. study come first la kan.. Mesti..mesti..~
selain memiliki suara yang sangat merdu and Awesome percaya atau tidak kebanyakkan lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Nur Amalia or lebih dikenali sebagai "wahana3115803 ni dalam versi korea.. waa.. awesome tak!!
memula tu aku ingatkan dia belajar kat korea,
yela macam fluent kot lagu yang dia nyanyi..
tup-tup tak..
katanya, dia fluent korea ni sabab dia banyak and minat tengok drama korea + dengar lagu korea..
so sikit-sikit dia belajar cara orang korea pronoun dari situ..
nak best lagi dan mengetahui lebih lanjut jom serang secara beradab ke blog dia...
korang klik je kat gambar bawah ni...
juga link flickr Wahana ni.
DSC_0090
p/s:: nantikan update pasal dia for next comin post...

Dear Dad

salam...

post before this i write about mom kan, so this time for my dad.. My dad My Hero... Yeah that true...and should be always true forever..


to my dad..

Forgive me if I possibly hurt your feelings today.
My immature self just said immature things.
If you possibly can't understand my feelings, it's fine.
No need for excuses, It's all my fault.

Even if you don't say everyone knows, both your eyes are immersed with tears.
Sorry, so sorry. This is my heart.
You know the day I've opened up my heart I'll do better.
Sorry. I'm sorry. I can't say anything other than this.

You can still hate me for your sorrowful feelings.
There's no need for any expressions. To me you'll be here forever.

I can't do anything other than this. I can't imagine a world without you.
Although I'm lacking and deficient, I love you.

Sorry, sorry. So hard to say I'm sorry.
Sorry, I'm sorry. I can't say anything other than this.

emm...this also the lyric song that i like. sometime kita as children memang tak lari dari wat salah kan especially bila belakang mereka. macam-macam even small things. but the right way to do is seek for forgiveness. just say "i am sorry, and never do it again" just simple word kan. tapi that simple word to la kekadang susah nak ucap. just refer to me myself.. aihhh why hah??? mybe because of our "egoism"..emmm..

but important thing that i want to tell you.....

Dear Mom

salam..

nothing much to write now. no idea.. wondering about my holiday getting end soon.hohoho.. just 3days more to go" kot" then i need to return into my student life again.. (boring~ nope coz that is my jurney that i need to go..emmm...)

so, just wanna to share with you some lovely lyric..check out then k...

I’m feeling tired today
Left alone in the room hugging a pillow
Touching my phone distracted my mind
It’s lonely to eat tonight

Suddenly, i was frightened by the ringing phone
my mom’s worried voice asked if i’ve eaten
these words annoyed me but today it’s different
The forgotten promises are remembered

I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I think of mother who used to share my dreams and brush my hair

Though I’ve made hurtful wrong choices
You silently watched over me from behind
But now I think more than an innocent child
The meaning of mom’s silent prayers

I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I think of mother who used to share my dreams and brush my hair

What will i do, yet my heart is small
Can I do better without holding mother’s hand

I’m afraid that it will still lack
I’ll be a wise daughter of my mom (Give me the courage)
I will be a proud daughter no matter where I go (You’ve been there for me)
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I’ll show endless love
I’ll have a warm heart
I’m shy to express to mom

That I really love my mom...

2nd/december my mom birthday... "HePPy besday mom.. LOVE you SO so so muCH..."

Friday, October 15, 2010

24 tanda dia mencintai kamu.

salam...

arini nak share something ngan korang. walaupun title ni agak jiwang kan.. tapi xper..korang layan jek k..

Dalam kehidupan, kamu tidak sedar apa yang dilakukan oleh seseorang terhadap diri kamu merupakan satu petanda yang dia mencintai kamu. Dia tidak ingin kamu tahu secara terus daripada mulut dia tetapi dia menunjukkannya melalui perbuatan. Berikut merupakan 24 ciri-ciri yang dilakukan oleh seseorang yang menunjukkan bahawa dia mencintai kamu.

1.Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2.Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3.Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4.Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5.Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6.Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7.Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.

8.Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9.Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.


10.Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11.Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12.Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknyayang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13.Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.

16.Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’
17.Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

18.Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

19.Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

20.Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akanmengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

21.Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

22.Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.


23.Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.

24.Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

“Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut… Kamu akan menyesal melakukannya!

Wednesday, September 29, 2010

12 Beauty Secrets from Around the World

BEAUTY WITHOUT BORDERS


JAPAN

* The Allure: that porcelain complexion
* Secret Ingredients: rice and seaweed

Rice Body Rub: "In the old days, rice bran was a substitute for soap," says K.C. Kang, speaking on the phone from Japan as she launches her new skin-care line in the U.S.. "You'd bring your little cotton pouch to the local bath house and fill it up with the bran. Then you'd soak and scrub your whole body, including the face. People still do this." Beyond sloughing off the dead skin layer, rice bran oil is known for its potent vitamin E and other antioxidants that brighten the skin. To see for yourself, fill a pouch with rice bran, and rub your body. If you're bathing, leave the bag in the tub and let the nutrients seep into the water.

Kelp Face Pack: Seaweed has long been used in Japan as a beauty aid, says Kang, whose interest in traditional remedies grew from trying to heal her own severe eczema. The best recipe for a face mask, she says, requires about 7 ounces of raw seaweed (if you can't find any, reconstitute the dried kind.) Thoroughly soak the kelp to rinse out the salt; then drain and place in a pan with 16 ounces of water, and cook at a low heat, stirring, for 10 minutes. Next, pour it into blender and make a creamy paste, mixing in a teaspoon of fresh lemon juice once it cools. Refrigerate for three days (freeze what you won't be using) and apply for 20 minutes.

Sun Style: Ever considered opera gloves for the car? "Japanese women are so picky about their skin," says Kang, "aside from using the traditional umbrella in the summer, they wear long gloves—past the elbow—when they're driving. They want to make sure the sun from the window doesn't age their hands or arms."

AUSTRALIA

* The Allure: wild, luxurious hair
* Secret Ingredients: rainforest plums and desert limes

Kakadu Plum Paste: Aussie hairstylist Kevin Murphy—whose Hollywood clients have included Cate Blanchett, Naomi Watts, and Selma Blair—also became obsessed with natural beauty as a result of eczema. His favorite discovery (which he uses in his hair care line) is the kakadu plum. "The Aborigines have been using it medicinally for 40,000 years," he says. The dumpy little rainforest fruit has the highest known vitamin C content of any plant on the planet. And Murphy has found that its antioxidant power saves hair from serious dye-job damage. "You know how after you color your hair it's all slimy and horrible," he asks? "That's because the oxidants from the dye are still working and breaking the delicate fibers. If you apply kakadu plum right away, it mops those oxidants up." Try it by mixing one part kakadu plum liquid extract—health food stores sell it (or you can squeeze the liquid from gel capsules)—and five parts virgin olive oil. Apply the paste ASAP post-coloring, and sleep in it before washing out.

* Desert Lime Spray: Another Down Under treasure is the desert lime, a plant that flourishes in scorching temperatures. "We use it as a natural heat protectant on the hair," Murphy says. You may be able to find desert lime locally or online in an extract or tea. If so, boil it up and strain it a few times until you get a clear liquid. Once it cools, pour into an atomizer and use it to spray your hair before you work with a hot blow dryer or styling iron.

EASTERN EUROPE

* The Allure: fresh-faced model appeal
* Secret Ingredients: milk, olive oil, egg white, grapes

* Milky Skin Wash: "Eastern European women are extremely vain." That's the verdict from Bella Schneider, who lived in Ukraine, Poland, Italy, and Israel while working in salons with Hungarian and Bulgarian clients, before opening her LaBelle Day Spas & Salons in the San Francisco Bay Area. "These women have always taken every effort to look wonderful, even in Communist times when so little was available and they had to rely on home remedies." A tried-and-true remedy is milk. "We know about Cleopatra taking milk baths," Schneider says. "The reason is the lactic acid, which now, we chemically alter for peels. But you can just use a little milk to rinse your cleanser off and it's great for the skin." If your complexion is dry, she advises, use whole milk; if oily, go for low fat.

* Milky Skin Mask: For a more concentrated dose, boil a little milk until it gets a crusty surface. Once it cools, add a teaspoon of spoiled yogurt ("leave it out until it gets that yucky look," Schneider says) and mix into a mask you can wear for 20 minutes.

* Egg White Oily Skin Lift: A little egg on the face apparently makes an amazing mask for oily skin: Beat a few whites until they're not tacky, stir in a bit of baking soda, and add some shredded lemon and grapefruit peel. Brush on the mixture and let it harden. According to Schneider, you'll feel a undeniably youthful, fresh lift.
* Olive Buff: "Back home, women 'schmear' themselves from head to toe in olive oil, and stay in it for hours," says Schneider. "When they rinse it all off, the skin is like silk." You just have to be careful because your face can break out.

* Grape Splash: The juice of grapes (packed with antioxidants) is also great for your skin,says Schneider. "Rub it in, and if you crush the seeds, you've got a great scrub, too."

PAKISTAN

* The Allure: silky skin
* Secret Ingredients: almonds, orange peel, watermelon, extra virgin olive oil

* Almond Scrub: "My mom used to grind the soft shells of young almonds into a very fine powder and mix it with coconut milk or oil," says New York City dermatologist Misbah Kahn, MD, who grew up in Pakistan. Like rice bran and grape seeds, the almonds make a good exfoliator. "The home remedies really haven't been surpassed by high-tech microdermabrasion products," says Kahn. "In scar surgery we can even use very fine sandpaper that's available at Home Depot." As for the coconut oil, she says, "it has anti-inflammatory and anti-fungal properties and may be good for keratin, which the outer layer of skin is made of." You can whip up your own scrub with coconut oil and finely ground shells—if you can't find the young almonds, use coconut shell (soak first and shred it.)

* Scalp Balm: "I tell my patients with dry, itchy scalps, to rub on some extra virgin olive oil and wrap their head in a warm towel," says Kahn. "The oil is great for the hair, too."

* Crushed Orange Watermelon Mask: Another skin secret from her homeland: Take a dried-out orange peel and crush it into a fine powder. Add a little lemon juice, water, or in the summer, mashed watermelon, and apply the mixture on your face for 20 minutes before going out for the evening. "The mask has antioxidants, and—especially if you use lemon—oh boy, forget it!" says Kahn. "It smells good, your makeup goes on easily, and your skin looks so nice and bright."


GLOBAL WATERS

* The soak. From thalassotherapy in French Brittany to the Dead Sea cure, soaking is a universal beauty secret we often pass up in favor of the rush-hour shower. "In Japan, we worship water," K.C. Kang says. "Toji is the word for bathing, and it's been a traditional therapy ever since the Samurais started fighting." Aside from the minerals and healing qualities of certain waters, an obvious benefit is relaxation—and we know a zen mind can translate to beaming skin. To that end, Kang suggests taking a half hour, drawing a nice, warm tub, and throwing in a touch of sake. "It's fantastic for the skin," she says, laughing. "Just don't drink your bath!"

Thursday, July 22, 2010

Drama.. aku jadi apa ye???

Salam
Genap seminggu aku tak up date blog ni. Busy-kah????huhuhu jawapannya… agak la (korang x caye??? Ala wat2 caye je k).. lagipun da masuk second week ni mula la terasa yang diri aku da jadi kurang betul sikit. Assignment mula menampakkan “batang idung” dia. Tu belum termasuk project2 yang kena di-sattle-kan sebelum raya ni. Kalu kumpul2 last minute mmg xkan sempat punya. Nak2 time bulan puasa nanti.. byk la alasan bila time nak wat discussion kan.. tapi at least groupmate2 aku sem ni agak excited nak siapkan assignment yang diberi. Mmg besh betul korang nih.

Lepas sesi add drop aritu finally aku dapat jugak subject yang aku nak tuk sem ni. 6 subject semuanya.. Money and Banking, Financial Management, Human Resourse, Malaysia Business Law, Corporate Governance and B.melayu Pengurusan. Complete.. Subject aku pun makin susah. So kena struggle gilak2 la sem ni. Aja..aja…

Tapi kan….. yang xberapa besh, start mmgu ni aku da mula mengantuk time dalam kelas.. aiyoo…canner ekk nak buat. Nak2 lagi time kelas lepas lunch tu. Mata aku mmg akan nampak “rama-rama terbang and daun-daun melambai-lambai” jela. Duk lak dalam kelas air-cond, isshh tambah la sedap mata aku ni nak tertutup. Puas kot nak cover. Da ma madam tu selalu jalan-jalan time lect, so mmg akan cepat ter-kantoi ye puan2 and tuan2 kalu da “tersyahid tuh”..hoho.. nak kata aku xwat preparation untuk mengelakkan mata aku dari tertido, rasa2 aku da wat. Berapa byk coklat (gula-gula) aku wat bekal..tapi still ngantuk jugak. Atau perlukah aku skip lunch???? Ohhh….nasi tu….TIDAK!!!!huhuhu…

Mungkin sebab aku tak berapa sihat lagi dari batuk. Ditambah dengan datangnya tetamu baru iaitu “selsema” yang nak menyebabkan hidung aku tersumbat. So lagi la susah aku nak tidur malam. Da la weekend ni aku ada program. Kena wat performance “drama” tuh. Aiyoo, actually aku tak brapa suka sgt kalu bab2 yang dinamakan acara pementasan camni.. tapiiiii da takder pilihan lain, COMPULSORY for me to join jugak.. kalu diikutkan acara asal aku kena jadi interpreter tuk drama tu. Tapi nasib diaorang ubah plan. Just nak wat story yang simple but still entertaining. Yeke??? Boley la. Tapi aku kena jadi penyair nye??? Syair??? Ohh mmg siang2 aku fail kot. Pantun pun aku susah nak pass, ni lak syair yang kena ber-irama tu.awal2 aku surrender.. then tambah lak sekarang tekak aku tak berapa ber-tone lagi. Karang drama yang sepatutnya penuh emosi bertukar jadi drama “rock” lak ngan suara yang serak-serak kan.

Jadi last2 aku decide jadi pelakon jela. Tapi yang specialnya watak lakonan yang tak perlukan suara. Jadi pe??? Jangan korang gelak lak bila aku bagitau ni. Aku pegang watak….eeiii…segan lak nak bagitau…hahaha.. coz kalu aku bagitau kompem2 korang akan tergelak gilak karang… apa nak tau jugak????nak tau???? Betul-betul nak tau nih???? Huhu.. okey la, dalam drama tu aku jadi…eja ni.. P.O.K.O.K…hahhh?? iye, aku jadi pokok je. bagitau dgn rasa xbersalah nya..HAHAHA….(bukan korang je akan gelak, aku pun gelak sama ni…hahaha(evil laugh).... tu la siapa suruh gatai beria-ia taknak pegang watak yang bercakap, amek ko..huhu.. takper la, yang penting aku participate and aku heppy kan. So jangan gelak lebey2 ye..

Meh aku cerita secara terperincil drama tu. Ada 4 slot semuanya. Slot 1-slot kid, slot 2-scary, slot 3-sad moment and last slot 4-heppy ending. Jalan cerita tu pun aku xtau la camne nak terang. Kena tengok feedback dari penonton hari ahad ni.. hope xder apa2 halangan. ok aku nak tdo dlu, bsk kelas pagi.. sleep time

. besok pagi kelas Business Law. hope x cancel lagi la kelas tu...


Wednesday, July 7, 2010

lagi petua & tips...

Salam..

Kali ni aku nak continue sal petua2 yang masih belum aku bagitau aritu. Let go!!

Petua 4: menangani masalah kulit kering.

Kalau anda hadapi masalah ni, ingat!!! Jangan sekali kali menggunakan bahab berbuih atau sabun pada muka alamt cepat kedut dan tua. Produk mengandungi alcohol juga perlu dijauhi. Toner juga perlu dijauhi krn mengandungi kandungan alcohol atau “astringent” yg akan menambahkan lagi kekeringan kulit. Jika tidur menggunakan penghawa dingin, pastikan sentiasa ada semangkuk air bersih berhampiran katil.. petua2 lain:

1) 1 camca madu asli dihangatkan dan disapu perlahan-lahan pd muka menggunakan jari. Lakukan 10 minit. Bilas dengan air suam dan terus bilas sekali dengan air ais(sejuk)

2) 1 camca besar susu tepung dikacau dengan sedikit air. Ratakan pd muka. Biarkan sehingga kering dan bilas, terus diikuti dgn bilasan air ais.

3) Sebiji mangga, elok yang lembik. Kupas dan kisar lumat. Sapukan pd wajah dan dibarkan kering. Bilas dgn air.

4) Selain dari khasiat untuk kulit kering. Petua ni juga penyeri wajah. Ambil sekuntum bunga mawar segar sebelum habis subuh. Ambil embunnya disapu pd wajah dgn selawat dan niat. Lakukan 3 kali. Kemudian dgn tggn kanan genggam dan hancurkan bunga tersebut selumat yg boleh, dan sapu rata pada muka. Jgn dibilas.


Petua 5: jika kulit muka anda berminyak cuba petua ini
.

Anda juga dinasihatkan jgn cuba menghilangkan minyak dgn menyental kulit wajah menggunakan scrub ata menggunakan pencuci berbuih dan produk beralkohol krn cara “kasar” begini ankan hanya membuat wajah kulit anda menggeluarkan lebih byk minyak. Secara logiknya, cuba anda bygkan jika kulit yg sememangnya mmpunyai minyak, tiba2 berasa kering. Tentu sekali mengikut proses semulajadi kulit akan mengeluarkan lebih byk minyak. Itulah sbbnya anda berasa ganjil knp walaupun mggunakan produk yg khas utk kulit berminyak tetapi hanya pd mula penggunaan shja terasa selesa. Tetapi beberapa jam kmudian kulit anda berminyak smula dan masalah ini tak akan selesai. Itu sbbnya kita perlu mengikut proses semulajadi fisiologi kulit. So barulah masalah ini selesai..

Tips!! Sesuatu produk walaupun tidak ditulis pd lebelnya mengandungi alcohol tetapi jika kulit terasa sejuk apabila diletakkan produk, itu menunjukkan produk tersebut menggandungi alcohol..

1) Segenggam daun sederi dikisar halus dgn sedikit air. Sejukkan dan sapukan rata pada kulit. Bila kering bilas.

2) Segenggam daun bayam dikisar halus dgn sedikit air. Campurkan sebiji kuning telur dan 1 camca the madu lebah. Tempekkan pada muka dan biarkan selama 30 min sebelum dibilas.

3) Daun peria 1 helai, cuci bersih dan ramas. Perlahan-lahan sapukan pd kulit sebelum tidur.


Petua 6: menangani masalah jerawat.

1) Segenggam pujuk jambu batu dikisar lumat. ( 1 sudu besar tepung beras dibancuh dgn sedikit air) atau ( 2 sudu besar beras rendam 2 malam dikisar- ini lebih baik dari bancuhan tepung krn dikhuatiri keasliannya). Campurkan pujuk jambu batu td dgn beras. Tempelkan pd bahagian jerawat sebelum tidur. Jadikan amalan harian.

2) Beberapa helai daun belimbing buluh dan 1 biji buah belimbing buluh tua dgn 1 camca the tepung beras dan sedikit air (utk mudah dikisar). Tempelkan pd jerawat sebelum tidur.

3) Beberapa helai pucuk daun tanjung dikisar dgn pucuk bunga raya putih. Sapukan pd muka dan biarkan kering. Bilas bersih.

4) Ambil sebatang daun lidah buaya. Bersihkan dan rebus dengan api yang perlahan segingga lembik. Keluarkan lendirnya dan sapukan pd bhgian jerawat sebelum tidur.

5) Segenggam daun inai dimasak dgn segenggam kacang dal (kcg dal yg rendam semalaman) dgn 4 gelas air. Didihkan dgn api perlahan sehingga likat. Sejukkan dan gunakan untuk bhgian jerawat.


Petua 7: menghadapi masalah jeragat dan pigmentasi.

1) 1 sudu besar beras yg direndam semalam. 7 helai daun melati, 7 helai daun kemuning dan sedikit ibu kunyit. Kesemua dikisar lumat. Sehari sekali sebelum mandi sapukan pd muka, bila kering bilas.

2) Beberapa putik k=jambu batu dicampur putik bunga melur dikisar dan di tempelkan paa muka. Biarkan 30 min sebelum dicuci. Amalkan selalu.

3) Seketuk ubi kayu dan seketul lobak (carrot) diparut halus. Campurkan sedikit perahan limau nipis. Gaul rata. Sapu pada muka dan biarkan kering. Bilas..

4) Beberapa hlai daun sireh muda dicampur dgn daun teh (rendam dgn air panas dan biarkan semalaman). Kisar kesemuanya dan sapu pd muka seperti masker. Biarkan kering dan bilas dgn air ais.

Sebelum akhir sesi perbincangan kita kali ni (cewahhh), tukar2…. Sebelum aku adios amigos (baru kna ngan aku) izinkan aku member beberapa nasihat supaya dalam kegairahan kita menuju jalan kearah “ diri yang lebih cantik”, kita tidak keterlaluan dan berlebih-lebihan sehingga membawa bencana pada diri dan paling penting jangan taksub sehingga jika apa yg dihajati tidak dapat, terus hilang motivasi diri dan sedih tak ketahuan..

Ingat setiap dalam diri kita, ada satu keistimewaan yang tidak ada pada diri orang lain. so pelulah kita sentiasa bersyukur atas apa yang telah diberi okeih…

Dan petua yang paling berkesan untuk menjadikan wajah sentiasa berseri ialah sentiasa “S.M.I.L.E” dan elakkan tidur siang hari dan bangun pagi setelah naik matahari.. ( hohoho… boleh ke?? Aku pun selalu terbuat yang nih…)


p/s: petua2 yang diberi atas sumbangan “Zai’s Beuty Formula”

Petua kecantikan warisan Diraja

salam…

arinie terasa semangat lak nak tulis post panjang-panjang… (bukan senang kan..huwaahuahhh) emmm pas piker-piker meh aku nak kongsi sket ngan korang tentang “Petua Kecantikan Muka” yang aku tau yang merupakan Rahsia Kecantikan Warisan Diraja.. Diraja???? Ha’ah… xcited tak!!! Haha, kalu tak xcited sila wat2 xcited jela…(harap maklum…”P)

bila menyentuh tentang kecantikan tentu sekali perkara yang paling mustahak untuk diberi perhatian ialah kulit yang cantik. Kosmetik atau makeup bersifat sementara( ala-ala iklan Fair & Lovely lak..huhu) so tidak sepatutnya digunakan untuk menutup kulit yang rosak. Perbuatan begini ya mak jah (nada Chef wan..=P)menyebabkan kerosakan kulit jadi bertambah rosak. Jadi lebih baik menangani masalah kulit ini sebelum bertambah rosak dari membiarkannya lebih teruk sehingga sukar dirawat..

tapi ingat!!!!petua yang paling utama “sayangilah wajah anda and sukailah rupa anda seperti anda telah dianugerahkan Allah swt. Bersedialah dari sekarang untuk tetap menyukainya apabila sudah tua nanti.." Bersyukurlah okeih…

coz jika sepanjang hayat kita asyik member tumpuan pada kekurangan diri sudah tentu kita tidak dapat memperhebatkan kelebihan yang ada pada rupa kita. Dan bukanlah orang yang sentiasa tidak berpuas ati hidupnya akan dapat kita lihat wajahnya sentiasa sungul and masam.. cube bayangkan jika setiap ari seseorang itu mukanya masam, camner ek agaknya 10 thn kemudiann??? (sila gunakan kebolehan imagenasi anda sekarang).. tentu muka lebih berkedut, bibir lebih jatuh kebawah & dahi berkerepot berbanding seorang wanita yang dari muda sentiasa tenang & bersyukur.. maka terbitlah airmuka yg sentiasa tersenyum manis, tentu sekali apabila tua kelak akan kelihatan jauh lebih muda & menarik…

“ saat kita berhenti dari melihat kekurangan rupa paras kita saat kita berhenti dari mahu kelihatan seperti wanita cantik idaman kita, maka pada masa itulah kita tahu yang kita juga boleh kelihatan lebih cantik.. so berhentilah dari membandingkan diri kita dengan orang lain”

Wahhh terlebih mukadimah la plak…tula kalu da ter-over gini la jadi nya…hoho… okeih2, bek aku lekas bagi tips or petua pertama yang leh aku share ngan korang kan. Kang korang smack down aku lak..

Petua 1: untuk menghilangkan kedut, menegangkan kulit.

Kadangkala masalah kedut & gelebebukan terjadi krn factor usia yang makin meningkat. Tetapi akibat faktor2 laen seperti kulit yg byk terdedah pada sun(matahri), “stress’ akibat tekanan perasaan & persekitaran, tidur yang tidak mencukupi (terasa cam aku jek), dan yg amat ketara ialah bhan kimia dalam produk kecantikan. Jadi janganlah kita tua sebelum usia.. jadi bg menjauhi perkara2 yang diatas, cubalah petua berikut:

1) 10 liter air dgn 500gm daun the(terbaik jika dapat menggunakan “white tea”-jenis daun the cina yg tidak diproses peram). Dicampur dgn 300gm gambir. Rebus sehingga mendidih. Biarkan sehingga air tinggal separuh. Embunkan semalaman 3 malam berturut-turut, sebelum matahari terbit, sapukan pd kulit muka dan leher. Lakukan setiap pagi n lihatlah hsilnya..

2) Atau cuba petua ini untuk menambah seri wajah. Ambil sebesar ibujari lempuyang wangi, kunyit juga sebesar ibujari. Bersihkan n kisar halus, campur 1 glas air. Ramuan dibahagi 2 untuk 2 kali minum. Campur madu & kuning telur pada bahagian yg hendak diminum dhulu.

3) Atau petua lain. campurkan 1 biji kuning telur dgn 1 camca minyak bijan. Sapu pada wajah. Biar kering dan bilas bersih.

4) Ambil pisang embon 2 biji. Lumatkan bersama ¼ cawan susu. Ratakan pada kulit. Bila kering bilas bersih.

5) Lastly, amik kulit dari 2 biji pisang dikikir dalamnya sehingga tinggal kulit luaran sahaja. Jika kulit anda jenis kering, kisar(blender) dengan ¼ cwn susu. Jika kulit jenis berminyak, kisarkan dgn ¼ cwn campuran tepung beras dan air. Guna kapas dan lumur perlahan lahan hingga 5 mnt. Biar kering dan bilas.

Petua 2: untuk menghilangkan kesan parut.

Parut hitam atau bewarna:

1) 5 helai daun cekur dikisar halus dan dicampur dgn 1 camca the penuh tepung beras bersama 2 sudu besar air. Kacau sebati dan ratakan pd bhagian parut. Biarkan semalaman. (amalkan selalu)

Parut berlekuk:

1) Ambil sebiji timun, buang kulitnya. Kisar dan tapiskan airnya. Ambik hampas dan tempelkan pd muka. Tggu ½ jam dan bilas.

2) 2 helai daun sireh muda dikisar dan tempelkan pada parut. Tggu hingga kering dan bilas.

3) Ambil segenggam daun pegaga bersama akarnya sekali dan kisar lumat. Campurkan dengan sedikit campuran tepung beras( 1 camca the tepung beras bersama dengan 3 sudu makan air). Lumurkan dan biarkan semalaman.

( amalkan 3kali seminggu)

Petua 3: mencerah, menghalur dan melicinkan kulit:

1) 1 buji buah tomato dicampur 1 camca the susu tepung. Lenyetkan dan perlahan-lahan gogokkan pd muka dan leher. (lakukan 3-5 kali seminggu)

2) 1 biji timun dibuang kulitnya dikisar, tapiskan. Ambil airnya sapu pada muka dan biarkan selama 20min. bilas dgn air bersih.

3) ½ genggam kacang hijau dicampur ½ genggam kacang dal, rendam semalaman. Keesokan hari dikisar bersama yogurt. Ratakan pada muka dan leher, tggu kering dan bilas.(lakukan sekerap yang boleh)

4) 1 biji kentang, buang kulit dan canpur dgn 1 buji kuning telur. Lumur pada muka dan bila kering terus bilas bersih dgn air suam.

5) Lastly petua yang paling simple ( yang aku slalu buat).. ambil serbuk teh yang telah anda guna pakai untuk wat air dan lumurkan pada muka dan leher perlahan-lahan. Kering terus bilas.
Sekian dulu tuk petua2 yang aku dapat kongsi kali ini. Ikuti petua2 dan tips penjagaan wajah yang lain bersama saya pada next episode.. selamat mencuba…


(gambar hiasan)

Tuesday, May 25, 2010

jenis darah menetukan personaliti kita??? eehhh~

salam...

aritu aku ada tgk satu slot gameshow "Guest Guest Guest" kat 8tv. emmm camne leh lak tertarik nak tgk sampai abesh citer tu.. tapi okey la, not bad bagi aku. just a fun show + lawak2.. kire leh gak wat aku gelak sakan kan...hehe..siyes aku xtipu.

show tu ada banyak segment2.. dari segment soklan sampai la game. bnyk sampai aku pun pening.. bayk tul segment, bila nak abis nih.. tapi aku bukan nak promote sal citer nih sebenarnya, but ada satu segment yang wat aku tertarik iaitu personaliti VS jenis darah.. jom tengok sesama.. betul ke x ek?????

Menurut sebuah institut penyelidikan di Jepun yang menjalankan kajian terhadap jenis darah, mereka menyatakan sesetengah personaliti bertepatan dengan jenis darah yang berkaitan.




O

Anda merupakan seorang yang ingin menjadi pemimpin. Apabila anda ingin mendapatkan sesuatu, anda akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya. Anda juga merupakan seorang trend-setter, setia, bersemangat, dan konfiden dengan diri anda. Kelemahan anda ialah suka bermegah diri dan kuat cemburu serta mempunyai kecenderungan untuk menjadi terlalu kompetetif.

A

Anda sukakan keharmonian, keamanan dan lebih tersusun. Anda mudah bekerja dengan orang lain, sensitif, sabar dan penyayang. Antara kelemahan anda ialah kedegilan dan ketidakupayaan anda untuk berehat.

B

Anda merupakan seorang yang agak kasar, lebih jelas dan berterus terang dalam melakukan sesuatu serta suka melakukan sesuatu mengikut cara anda sendiri. Anda kreatif dan fleksibel serta mudah beradaptasi dengan suasana persekitaran. Namun, sikap anda yang terlalu bebas mungkin menyebabkan anda keterlaluan dan inilah kelemahannya.

AB

Anda merupakan seorang yang cool dan terkawal. Kebiasaannya anda disukai dan selalu menyebabkan orang disekeliling anda berasa senang. Anda juga seorang yang mempunyai keupayaan untuk menhiburkan orang lain. Namun, anda selalunya mempunyai masalah dalam membuat keputusan.



tul ke haah... tapi bila pikir2 balik cam tepat n logik jew.. cube korang sendiri test..

ehh jenis darah aku pe yer???? aiyoo..hohoho...

Thursday, May 13, 2010

Mum, Andainya Kau Tahu

salam..




IBU…ANDAINYA KAU TAHU. (miss lida)

Ibu…
Akulah zigotmu…
Yang terhasil dari sperma dan persenyawa
Akulah embriomu…
Yang menempel pada uterusmu yang suci
Akulah fetusmu..
Yang tidak sabar menjengah bumi…
Dan akulah ibu…
Lambang jirim kasihmu yang abadi

Tangisanku ibu…
Kau reda dengan nasihat terpuji
Gelakku ibu…
Kau sambut dengan nilai-nilai murni
Nakalku ibu…
Kau sulam dengan akhlak muslimah sejati
Dengan hipotesis yang kau ciptakan ibu
Kau mengharapkan hidupku penuh variasi Islami

Tetapi ibu…
Dewasanya anakmu ini tanpa sezarah harga diri
Tanpa lagi atom-atom syahadah
Tanpa lagi molekul-molekul peribasi yang luhur
Tanpa lagi ion-ion keimanaan

Ibu…
Dengan alasan berdikari
Ku jejakkan kaki ke bumi metropolitan
Hidupku tak ubah seperti gerakan Brown
Bebas ! Rawak ! tanpa hala tuju
Yang ku impikan ibu…
Hanyalah keerlingan mata keranjang si buaya
Aku bangga menjadi pilihan pria-pria kota
Hingga ku lupa hamparan sejadah
Hingga ku lupa pesan mu ibu


Dahulu ibu…
Mataku buta dengan lambaian masjid
Tetapi ku galak dengan lambaian disko
Telingaku ku pekak dari alunan dan laungan ayat-ayat suci-Nya
Tetapi peka dengan alunan muzik yang mengasyikkan
Hidungku hilang deria bau wangian Firdausi
Tetapi tajam dengan bauan alkohol yang memabukkan
Lidahku seakan kelu untuk melafaskan zikir dan munajat
Tetapi petah mencaci dan memaki

Tetapi kini ibu…
Kiranya kau tahu…
Kurasakan gentar menyelubungi siangku
Rantaian dosa-dosa silam menyelimuti malamku
Aku takut ibu…
Aku takut…dengan seruling Israfil
Aku takut…dengan sentakan Izrail
Aku takut dengan cemeti Munkar dan Nangkir
Aku takut…!!!

Tetapi kini ibu…
Kiranya kau tahu…
Anakmu ini tidak lekang dari tempat sujud-Nya
Bibirku basah dengan dengan kalimah suci
Mataku tersasar ke arah Qiblat-Nya
Telingaku dirakum dari umpatan cela…
Meluruhkan dedaun dosa
Digantikan bebunga pahala

Kiranya kau tahu ibu…
Betapa anakmu dipalit rasa sesal..
Hingga ke akhirnya…


actually sajak tu hasil nukilan my science teacher masa dia wat practical kat sekolah aku. kalu xsalah masa tu aku pom 3. dia sangat-sangat la baik n bayak bagi inspirasi kat kitaorng. nak-nak lagi bagi mereka yang nak meminati n nak amek jurusan human science. sangat mendalam kata-kata yang cuba diselit kan.


dikesempatan ini ak ingin mengucapkan heppy mother day kepada semua ibu, mama, emak, mammy, umi and macam-macam gelaran lagi bg seorang anak kepada insan yang sangat disayangi, yang telah melahirkan, membesarkan dan yang tak terbalas segala jasa dan pengorbanan.

p/s: to miss lida ( my science teacher) miss u so much..

Tuesday, April 13, 2010

my setem collection

Salam..

Much better than yesterday.. kembali ceria seperti sedia kala. So boleh la aku menulis panjang lebar tuk post kali ni..(ceh selama ni tak penah panjang ker tulis ~dush3~)..

So pe yang aku nak tulis kali nie.. emm okeih aku nak citer sal pe yang aku jumpe ujung minggu lepas.. aku jumpe buah ati lama aku.. ewah.. bukan ehem2 ek.. and bukan jugak ohom2..hehehe.. actually bukan aku jumpe somebody, but aku jumpe something yang aku da lama sangat aku lupe.. aper tu??

Something tu adalah buku setem aku.. waa mesti korang da hampa ek.. ingat aku citer sal pe la kali ni kan..hoho.. jangan hampe ek, nnti aku bagi korang hamper..kuikui..

Berbalik semula to main topic, buku setem tu aku ter-jumpa balik lepas kitaorang family wat operasi mengemas uma ujung mggu lepas.. tak der la operasi besar-besaran pon, just meng-alih-kan almari buku ke port asal ke port yang lebih seswai (yela xder la jemu sangat asyik tgk port yang sama je kan almari buku tu sejak beberapa taun lpas)..

So nak jadikan citer, pas mengeluarkan buku-buku yang bagai bersawang coz da lama tak baca then tetiba aku terjmpa la balik ngan buku setem aku tu.. waa.. teruja gila aku. Yela rasanye da dekat 5 or 6 tahun jugak la aku aku x hirau sal hobi aku yang satu ni..( okey wat pengetahuan korang one of my hobby mase kocik2 dlu adalah mengumpul setem nih). Cam ne la aku leh terminat ngan hobby ni kan… tp siyes dlu aku addict giler ngan setem2 ni sume.. siap sanggup gi tgk post box jiran2 aku semata-mata nak kumpul setem baru.. kalu jumpe yang len skit aku akan memulakan keje jahat aku dengan mengoyak kan setem tu, then tampal balik ngan setem yang biasa2( setem yang ada gambar padi tu) hahaha.. Jahat tak aku..len-len cara ngan tukar ngan member aku yang ada hobby yang sama or pujuk mam aku cri kan setem2 kat opis. Yela, biasa mam aku deal ngan orang, so mesti byk surat yang sampai kan..

Tapi memang x sia-sia usaha aku, berkongsi minat ngan my bro menjadi salah stu alternative tuk menambahkan lagi koleksi setem yang ada.. memang besh sebenarnya tgk setem2 yang dikumpul ni. Cam boleh tgk history or jalan citer dari masa lampau sampai skarang.. (waa boleh sampai canggitu kan).. tapi kalu korang nak taw ayah aku pun sebenarnya ada hobi yang sama tyem dy muda2 dulu, so mybe tu antara punca aku terminat sama kot..huhuhu..
Antara setem-setem yang aku collect adalah dari Malaysia ( start setem harga 4 sen sampai harga sekarang), dari Singapore, Thailand, Polska, Republik Indonesia, Postage, Canada, Belgique Belgif (Belgium), British, China, Republique Francaise( France), Poste Italiane( Italy), Australia, United Stated, Nederland, Sverice (entah aku pun xsure state pe nih), Indo China, Magyar, India, Norge, Pakistan, Oar, Egypt, H.K Jordan, North Borneo, and Portugal. Tu la antara sempat tgk.. malas la plak nak belek2..huhu.. Antara setem-setem luar negara ni aku dapat dari ayah aku (his pan pal), my cousin, n other sumber..

Tapi sekarang pas da masuk alam dewasa ni nampaknye makin tergelam la aku punya hobi ni.. bila piker balik banyak sgat da keluaran setem-setem yang aku terlepas. Lagipun sekarang da tak ramai yang nak guna cara surat menyurat ni. Zaman IT, sume da ujung jari.. de pe2 just pakai e-mail.. so xyah susah-susah nak tunggu surat sampai kan.. Mudah N Copat.. rasa-rasa rajin lagi ke aku ni teruskan hobi ni.. emmmm….enta..

Meh aku kasik korang tgk skit antara my collection yang aku simpan…

collection yang aku paling suke

antara setem ober see (oversea) aku

Malaysia setem

more Malaysia setem setem

Malaysia yang biasa korang tgk n paling lama bertahan

setem dari Canada, Indonesia, Nederland n so on.

lagi..(huhu maleh nak tulis) check out..


Amacam, adakah korang ada hobby sama cam aku?.. kalu ada bleh kite tukar2 setem..haha..(tu pun kalu aku rajin lagi) tapi insyaallah aku cube yer..

Neway setakat ni dlu.. aku nak adios amigos dlu..

Roger n Out…

Sunday, March 14, 2010

kompius2.....

Salam sume.. just nak share one pic ngan korang.. pic ni aku rase sgt2 pelik but cool habis.. cube korang teliti tgk baik pic ni… mesti korang akan rase cam yg aku rase…

one of the pic aku terkesima..huhu.. cool beb

Hahaha..kan aku cakap td. mmg cam real je chef tu pegang tgan pelukis tu kan.. siap ngan expresi muke yang boleh bla, marah n geram..huhu…

Tp yg aku stay xleh trima, betul ke chef tu pegang tgn “pelukis” tu or sebenarnye tangan yang chef tu pegang tu pun tgan yang di lukis oleh “pelukis” tu jgk.. kompius2…. Pe2 pun two tumb up la kat lukisan ni.. mmg cool..

Friday, January 22, 2010

Permulaan Kisah...

emm.. mcm mana leh aku tetiba terjebak dalam dunia blogger ni.. nak kata aku ni 24/7 menghadap komputer xlah pulak. i am not that kind of person, but why?? haha aku sendiri pun tak pasti, kalu ikutkan sbelum ni pun aku da create 2 blog. but not about my self of course. aku tulis blog sal kata2 and something more to the infomation. so kalu korang nk tahu sal my other blog yang aku tlis just bgtau la. kalu korang xnak tau, so aku pun x nak la bagitau.. aku x susah n korang pun tak susah kan..

so actually, sebab utama aku terpikir nak create this blog tuk share ngan korang2 bahasa ibunda kat tempat ak.. haha, korang mesti kompius ngan ape yang aku tlis sal 'bhasa ibunda' kan..xper2, biar aku explain more clearly that statement.. okey cube korang tggk stiap tempat ada loghat or bahasa ibunda masing2.. cam kt pahang,klantan, terenggu, kedah, perak n seentara nya. tp stay ramai lagi ke bdak2 or remaja2 sekarang pham certain2 perkataan yang kekadag akan dgar diaorg mencelah "eehh...pe yang ko ckp td tu" or "pe maksud perkataan k ckap td''.. and macam2 lagi.. nak2 lagi kalu kita dgar dr mulut nenek, wan, atuk, tokwan, tokki and yang sewaktu dengannya..

but to be more specific ape yang aku nak ckp ialah bahasa nenek moyang, tokwan kita.. haah bru btul... tu la yang aku nak explain dari td...hahaha.. fuhh, arap2 korang dapat tangkap la apa yang aku cube smpaikan.. ( kalu xpaham wat2 paham jela)kui2...

ni sume kalu orang yang berasal dr kampung. sayang sekali kalu dipikairkan bahasa n perkataan yang digunakan sekarang semuanya moden2.. smpaikan kekadang kalu melawat or pulang kat kampung pun speaking.. sedangkan asal keturunan mmg dr kampung, tapi asal duduk bandar skit pun terus lupa.. i am not say it's bad if we are speaking, but if we can try tu speak in the "natural" kampung term much better.. tu blum lagi termasuk anak2 muda yang mmg duduk kampung tp ckp mengalahkan orang bandar.. hilang terus kesopanan tutur bicara..

macam aku, aku pun berasal dr kmpung.. tp tengok la, aku sndiri pun terjebak dalam golongan yang kureng mengerti perkataan2 dahulu kala..wah2...makin besar da ruangan bicara..hehe.. tp aku suka tengok kalu orang2 tua bercakap. perkataan dia mudah and terus masuk ke telinga.. bukan tu saja kalau ada event, or kenduri kendara kita boleh tengok mereka bercakap sesama dyorang.. banyak perkataan yang aku pikir unik and kelakar.. sampaikan payah untuk aku translate what are the real meaning is it.huhu..

terpikir gak aku nak wat satu kamus bahasa melayu original or pior malay word..haha...
angan2 je lebih, but it is not imposible kan... ( tp ada ke yang nak beli pas tu)..emmm..
so aku terpikir la one alternative which is tlis blog.. kre pas ni aku akan kongsi la certain2 perkataan yang biasanya ditempat aku stay pakai n ckp. also aku jgak akan share ngan korang yang sudi nak tau perkataan2 baru yang korang xpnh dgr. so keep in touch..

adios amigos dlu.. ~ghambate~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...